Liferaft – Αχρείαστο να είναι…
Τα σκάφη και τα μυστικά τουςΑχρείαστο να είναι…
Του Νίκου Γιοβανίδη
Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία – Ε.Ν.ΑΚ.
Τα liferafts ή επί το ελληνικότερον «πνευστές σωστικές σχεδίες», είναι τα γνωστά σε όλους μας άσπρα κουτιά (ή βαλίτσες) πάνω στα σκάφη, που σκοπό έχουν την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Πρόκειται για ένα από τα πιο απαραίτητα εφόδια ασφαλείας, που δεν χρησιμοποιείται εύκολα, αλλά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις εξαιρετικού κινδύνου. Η χρήση του απαιτείται, όταν το σκάφος βρεθεί σε κατάσταση ανάγκης και επιβάλλεται να εγκαταλειφθεί από το πλήρωμά του. Έχει παρατηρηθεί ότι, μια μεγάλη μερίδα yachtsmen δεν γνωρίζει την ακριβή χρήση και το περιεχόμενο ενός liferaft . Η ημιμάθεια ή η άγνοια, μπορεί να είναι μοιραία ή, στην καλύτερη περίπτωση, να σας βάλει σε μεγάλη περιπέτεια χωρίς λόγο.
Το liferaft είναι μια πνευστή σωσίβια σχεδία, που παρέχει ένα χώρο κλεισμένο και προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες, με κάποια βασικά εφόδια, ικανά να σας βοηθήσουν να επιβιώσετε, μέχρι να έρθει βοήθεια.
Τα liferafts χωρίζουμε σε δύο είδη, SOLAS και NON-SOLAS. Το είδος του liferaft που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται αποκλειστικά από τη χρήση και τα νερά, στα οποία θα ταξιδεύει το σκάφος, δηλαδή θάλασσα ή ωκεανό.
Αυτό καθορίζεται από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο κατατάσσει κάθε σκάφος σε κάποια από τις ειδικές κατηγορίες, που
προβλέπονται βάσει νόμου. Έτσι. κάθε σκάφος, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει, εξοπλίζεται με τα κατάλληλα liferafts . Τα σκάφη αναψυχής που, παραδείγματος χάριν, ταξιδεύουν στις ελληνικές θάλασσες και ανήκουν στην κατηγορία II, όπως π.χ. τα ιστιοπλοϊκά ανοικτής θάλασσας, πρέπει να φέρουν liferaft τύπου NON-SOLAS.
Κάθε liferaft είναι κατασκευασμένο κατάλληλα, ώστε όταν είναι πλήρως
διογκωμένο και επιπλέει στο νερό, να διαθέτει επαρκή ευστάθεια, κάτω από
οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Το liferaft είναι μια φουσκωτή σχεδία, που διαθέτει και σκέπασμα, το οποίο αναπτύσσεται και παραμένει μόνιμα στη θέση του, για να προστατεύει τους επιβαίνοντες από τις άσχημες καιρικές
συνθήκες.
Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως έντονα, όπως το κίτρινο, το πορτοκαλί κ.λπ., για να κάνουν αντίθεση με το σκούρο του μπλε της θάλασσας. Το δάπεδο, αλλά και όλη η σχεδία είναι αδιάβροχη. Ειδικά στα NON-SOLAS, το δάπεδο της σχεδίας δεν παρέχει ιδιαίτερη μόνωση κατά του ψύχους. Οι θερμοκρασίες στις οποίες επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ένα NON-SOLAS είναι από -15º έως +50º Κελσίου.
Εφόδια NON-SOLAS
Βεγγαλικά χειρός (4).
Φωτοβολίδες αλεξιπτώτου (2).
Νερά (3 φάκελοι ανά άτομο).
Φαρμακείο (1).
Μπαταρία θαλάσσης (2) ή όσες προβλέπονται.
Φακός για σήματα (1). Ο φακός είναι προσεκτικά συσκευασμένος για
μεγαλύτερη ασφάλεια, έχοντας καλυμμένο το μπροστινό μέρος, με ειδικό προστατευτικό, για να μη σπάσει το τζάμι και ειδική προστασία στο διακόπτη λειτουργίας, για να μη λειτουργήσει κατά λάθος και εξαντληθούν οι μπαταρίες.
Μπαταρίες φακού (2 + 2). Υπάρχουν δύο μέσα στο φακό, έτοιμες για χρήση και δύο συμπληρωματικές, μέσα σε σακουλάκι.
Εφεδρικό λαμπάκι για το φακό (2).
Σφουγγάρια (2) ή όσα προβλέπονται.
Βαθμολογημένο κύπελο (1), χρήσιμο για να υπολογίζεται η ποσότητα του πόσιμου νερού για οικονομία και πρόγραμμα κατανάλωσης.
Σφυρίχτρα (1).
Κουπιά (2).
Σέσουλα (1).
?γκυρα πλωτή (1).
Μαχαίρι (1).
Σετ επισκευής ζημιών (1), που περιλαμβάνει ψαλιδάκι (1), πινελάκι (1), τάπες (3) ξύλινες ή πλαστικές διαφορετικών μεγεθών, σπάτουλα πλαστική (1), γυαλόχαρτο (1), μπαλώματα, κόλλα ειδική και μονωτική ταινία (μπάλωμα
αυτοκόλλητο).
Πίνακας σημάτων διάσωσης.
Κουλούρα ή βιλάϊ με σχοινί 27,5 μέτρων (1).
Τρόμπα αέρος (1).
Οδηγίες (1).
Το σχήμα του liferaft είναι κωνικό, για να γλιστράει το νερό από τα κύματα και τη βροχή. Σε μια από τις πλευρές του σκέπαστρου υπάρχει ειδική πατέντα που συλλέγει το νερό της βροχής και το οδηγεί σε σωλήνα που καταλήγει σε
πλαστική σακούλα μέσα στη σχεδία.
Λειτουργία
– Απελευθερώστε το liferaft από το σημείο, που το φυλάτε πάνω στο σκάφος.
– Δέστε το σχοινί που προεξέχει από το πλάι, πάνω σε κάποιο δυνατό σημείο κοντά στην κουπαστή. Προσοχή. Ποτέ μη πετάξετε στη θάλασσα το liferaft χωρίς πρώτα να δέσετε το σχοινί πάνω σε κάποιο σταθερό σημείο στο σκάφος. Το σχοινί είναι 12 μέτρα και συνήθως προεξέχει ένα μέτρο περίπου από το liferaft.
– Πετάξετε το liferaft στη θάλασσα πάντα από τη σταβέντο πλευρά του σκάφους, χωρίς φόβο ότι θα σπάσει κάτι από τη ρίψη. Είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζεται από το τράνταγμα.
– Το σχοινί που δέσατε πάνω στο σκάφος, με το τράβηγμα από το πέσιμο στη θάλασσα, σπάει την ειδική ασφάλεια που υπάρχει στο στόμιο της φιάλης, η οποία βρίσκεται μέσα στη συσκευασία, επιτρέποντας στον αέρα να απελευθερωθεί με πίεση από τη φιάλη και σε ελάχιστο χρόνο να φουσκώσει τη σχεδία, ώστε να είναι έτοιμη για χρήση Η σχεδία διαθέτει επίσης ειδική ασφάλεια για να ελευθερώνει τον παραπάνω αέρα που μπορεί να μπει από τη φιάλη, χωρίς να κινδυνεύει να σπάσει ή να σκάσει. Η φιάλη περιέχει στο εσωτερικό της, ατμοσφαιρικό αέρα ή CO2 με πίεση 250 Atm.
– Πηδήξτε στη θάλασσα και κατευθυνθείτε στη σχεδία.
– Αν η σχεδία είναι αναποδογυρισμένη, πλησιάστε από τη μεριά, όπου βρίσκεται δεμένη η φιάλη του αερίου που φούσκωσε τη σχεδία. Πατήστε πάνω της, πιάνοντας το σχοινί που υπάρχει από τη μια μέχρι την άλλη πλευρά της σχεδίας και τραβήξτε με το βάρος του σώματός σας, σιγά – σιγά με το σχοινί, την απέναντι πλευρά μέχρι να επανέλθει στη σωστή θέση η σχεδία. Το liferaft μπορεί εύκολα να το αναποδογυρίσει ένα μόνο άτομο.
Προσοχή. Ποτέ μη προσπαθήσετε να αναποδογυρίσετε τη σχεδία από την αντίθετη πλευρά, γιατί θα είναι αδύνατο.
– Μπροστά στην είσοδο υπάρχει ειδικός ιμάντας, που θα σας βοηθήσει να ανεβείτε και να μπείτε μέσα.
– Όταν μπείτε όλοι μέσα, κόψτε το σχοινί και απομακρυνθείτε με τα κουπιά.
Προσοχή. Αν το σκάφος βουλιάζει γρήγορα, κόψτε το σχοινί νωρίτερα και
απομακρυνθείτε κολυμπώντας, ώστε να ανεβείτε στη σχεδία με ασφάλεια.
– Το μαχαίρι, που θα βρείτε μέσα σε ειδική θήκη, είναι κατασκευασμένο ειδικά, ώστε η λάμα του να καταλήγει σε καμπύλη μπροστά, για να μην τρυπήσετε το σκάφος κατά λάθος. Επίσης, η λαβή του είναι από υλικό, που επιτρέπει στο μαχαίρι να επιπλέει στο νερό.
– Στην ειδική σακούλα, που υπάρχει μέσα στο liferaft , θα βρείτε όλα τα παραπάνω εφόδια.
Συμβουλές
– Μόλις πηδήξετε στη θάλασσα, πιαστείτε από το ειδικό σχοινί που βρίσκεται γύρω γύρω στα πλάγια του liferaft .
– Μετρήστε αμέσως τα μέλη του πληρώματος, για να βεβαιωθείτε αν είναι όλα
παρόντα.
– Ανεβείτε ένας-ένας και μπείτε μέσα.
– Καθίστε με την πλάτη ακουμπισμένη στα τοιχώματα και μοιράστε το βάρος σας ομοιόμορφα.
– Καθησυχάστε όσους έχουν πανικοβληθεί και ρωτήστε έναν-έναν αν έχει χτυπήσει ή έχει κάποιο πρόβλημα.
– Ελέγξτε αν η πλωτή άγκυρα που βρίσκεται πάνω στη σχεδία λειτουργεί σωστά και αν όχι βάλτε την να δουλέψει αμέσως.
– Αν έχει κακοκαιρία, κλείστε την είσοδο και κάντε τακτικό έλεγχο έξω, για τυχόν πλοία ή στεριά.
– Μη χρησιμοποιήσετε τα σωστικά μέσα αμέσως μόλις μπείτε στο liferaft, αλλά μόνο όταν δείτε κάποιο σκάφος σε κοντινή απόσταση.
Σήμανση
Σε κάθε liferaft πρέπει να φαίνονται τα ακόλουθα στοιχεία:
– Όνομα κατασκευαστή ή εμπορικό σήμα.
– Αριθμός σειράς.
– Ημερομηνία κατασκευής (μήνας και έτος).
– Όνομα της Αρχής που έδωσε την έγκριση.
– Επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων.
Στο προστατευτικό σκέπασμα της σχεδίας, πρέπει να αναφέρονται τα εξής:
– Όνομα κατασκευαστή ή εμπορικό σήμα.
– Αριθμός σειράς.
– Αριθμός ατόμων.
– Κατηγορία εφοδίων που περιέχονται στο liferaft.
– SOLAS ή NON-SOLAS.
– Ημερομηνία τελευταίας επιθεώρησης.
– Όνομα συνεργείου επιθεώρησης ή εμπορικό σήμα.
– Οδηγίες ρίψης.
– Όνομα σκάφους και αριθμός νηολογίου.