H βιωσιμότητα αγγίζει και τη ναυσιπλοΐα

Η ώρα που το «Oceandiva London» θα ταράξει μία για πάντα τα νερά της ναυσιπλοΐας πλησιάζει. Ο πλωτός χώρος εκδηλώσεων και φιλοξενίας, που κλέβει τα βλέμματα στον Τάμεση ποταμό, επιχειρεί να γίνει ο πρώτος στην ιστορία με ουδέτερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα. Στα πλαίσια των εγκαινίων που ετοιμάζονται για τη νέα σεζόν και το φθινόπωρο 2022, έχει δημιουργηθεί μία σειρά ηλεκτρικών σημείων φόρτισης κατά μήκος του ποταμού που κόβει το Λονδίνο στη μέση, από τη London Bridge έως το Greenwich, προκειμένου να ενθαρρύνει περισσότερα σκάφη να ακολουθήσουν την ίδια λογική. Το Oceandiva σκοπεύει να παίξει μεγάλο ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη και στις πρακτικές περιβαλλοντικής ευθύνης στο ποτάμι, ανοίγοντας νέους δρόμους για τη ναυσιπλοΐα.

Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ευρύτερο πλάνο της προσπάθειας να μετατραπεί ο Τάμεσης σε ένα είδος «ηλεκτρικής λεωφόρου», προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δρόμοι της αγγλικής πρωτεύουσας από τα αυτοκίνητα και την κίνηση που προκαλούν, οδηγώντας το Λονδίνο, το ποτάμι και τον κόσμο ολόκληρο σε ένα μέλλον περισσότερο βιώσιμο από ποτέ. Όλες οι σημαντικές βιομηχανίες του πλανήτη ψάχνουν αυτή τη στιγμή τρόπους για βιώσιμες λύσεις, από τις πλατφόρμες online παιχνιδιών, όπως είναι το PokerStars Casino που χρησιμοποιεί οικολογικά software έως τις μεγάλες εταιρείες αναψυκτικών, όπως η Coca Cola που κάνει τις συσκευασίες και τα μπουκάλια της πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Μάλιστα, όχι απλώς θα έχουν πρόσβαση στα σημεία φόρτισης όλα τα άλλα σκάφη του ποταμού που το επιθυμούν, αλλά ήδη το «Thames Clippers», η υπηρεσία θαλάσσιων λεωφορείων του Τάμεση, ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Oceandiva και φέρνει τα πρώτα υβριδικά επιβατηγά σκάφη υψηλών ταχυτήτων στην πρωτεύουσα της Αγγλίας τον χειμώνα.

Η διευθύντρια εμπορικού τουρισμού της εταιρείας στην οποία ανήκει το πλωτό θαύμα, Τρέισι Χάλιγουελ, σχολίασε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που έπειτα από πολλά χρόνια προεργασίας, το Λονδίνο θα υποδεχτεί το πρώτο ουδέτερο σε εκπομπές άνθρακα σκάφος. Είμαστε ενθουσιασμένοι επειδή μία νέα τεχνολογία θα έρθει στον Τάμεση. Επιβεβαιώνει και καθοδηγεί τις προσπάθειές μας για την προστασία του ποταμού και του περιβάλλοντος γενικότερα. Το Oceandiva θα προσελκύσει διεθνείς επιχειρήσεις στην πόλη, οι οποίες με τη σειρά τους θα μοιραστούν παγκόσμια την οικολογική ταυτότητα και συνείδηση του Λονδίνου, που σχετίζεται με εκδηλώσεις, εγκαίνια, παρουσιάσεις προϊόντων και ιδιωτικές συγκεντρώσεις πάνω σε ένα από τα κορυφαία σκάφη του κόσμου».

 

Το Oceandiva έχει μήκος 86 μέτρων και πλάτος 17 μέτρων, έχει τρία καταστρώματα και φιλοξενεί εταιρικές ή ιδιωτικές εκδηλώσεις, μέχρι 1500 ατόμων συνολικά και έως 560 καθήμενων στις αίθουσες που διαθέτει. Το σκάφος έχει σχεδιαστεί με μία καλλιτεχνική τελειότητα που συνδυάζεται με την τελευταία τεχνολογία ναυσιπλοΐας, κυρίως στον τομέα των μηχανών του που έχουν μειωμένα επίπεδα θορύβου. Με τη βιωσιμότητα στον πυρήνα του, το Oceandiva London είναι «δεσμευμένο να ηγηθεί της βιομηχανίας» στη μείωση των επιπτώσεων που προκαλεί η δραστηριότητά του, χρησιμοποιώντας την προηγμένη τεχνολογία για χάρη των περιβαλλοντικών πρακτικών.

Φυσικά, το Oceandiva χρησιμοποιεί 100% ανακυκλώσιμη ενέργεια και στηρίζεται σε συλλέκτες ταχείας φόρτισης, πράσινη ενέργεια από ηλιακά πάνελ που φέρει στο σώμα του και εφεδρική γεννήτρια βιοκαυσίμων για εκδρομές μεγαλύτερης διάρκειας στον Τάμεση. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα για τη ναυσιπλοΐα γενικώς, αλλά ήδη στον αγωνιστική ναυσιπλοΐα έχει μπει στις ράγες. Πριν από μερικές εβδομάδες οι διοργανωτές της μεγαλύτερης ναυτικής διοργάνωσης, του SailGP, αποκάλυψαν τους τρόπους με τους οποίους η καινοτομία παίζει ρόλο-κλειδί στη βιωσιμότητα. Τα καταμαράν F50, με τα οποία διεξάγεται ο σπουδαίος αγώνας, θα είναι «100% ενεργειακά εξαρτώμενα από τη φύση» με τη βοήθεια ενός συστήματος μπαταριών Tesla Powerwall, που φορτίζεται από ηλιακά πάνελ στα κοντέινερ που τα μεταφέρουν.

Ακόμη και τα βοηθητικά σκάφη που βρίσκονται μέσα στο νερό όμως, όπως εκείνα για πρώτες βοήθειες ή άμεση επέμβαση, έχουν γίνει «πράσινα». Παράλληλα, η διοργάνωση έριξε βάρος στα logistics και στο υλικό που απαιτείται για την ολοκλήρωση του SailGP, προκειμένου να επιτευχθεί η περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Το αποτέλεσμα ήταν αλλάξει ο τρόπος της μετάδοσης των αγώνων και η εποπτεία από τους κριτές. Όλα θα γίνονται πια με απομακρυσμένη πρόσβαση, γεγονός που θα μειώσει το ενεργειακό αποτύπωμα του SailGP κατά 85.000 τόνους, μετατρέποντάς το στο πρώτο αθλητικό γεγονός με θετικό ισοζύγιο σε ό,τι αφορά στις εκπομπές ρύπων.