Dufour 525 Grand’ Large

Dufour 525 GrandΆ Large

Του Μάκη Ματιάτου

DAT σημαίνει προηγμένη τεχνολογία Dufour (Dufour Advanced Technology). Εμείς όμως θα προσθέταμε κάτι ακόμα, τα δύο ονόματα σχεδιαστών του Dufour 525 GrandΆ Large, του Umberto Felci που υπογράφει το κύτος και του Patrick Roséo που δίνει την προσωπικότητα του εσωτερικού. Όλοι μαζί είναι οι δημιουργοί αυτού το επαναστατικού ιστιοφόρου.

Οι γραμμές της γάστρας αλλά και η ιστιοφορία διαθέτουν αρκετά στοιχεία από αυτά των αγωνιστικών «μηχανών», δηλαδή μεγάλη ίσαλο γραμμή, λεπτή γραμμή εισόδου στην πλώρη, μέγιστο πλάτος που συνεχίζει μέχρι την πρύμη, μεγάλη εγκάρσια ευστάθεια σχήματος και αντίστασης, fractional ιστιοφορία στα 9/10, ανασυρόμενο μπαστούνι στην πλώρη για το τακ του μπαλονιού κ.λπ. Παρόλα αυτά το Dufour 525 είναι ένα πρωτοποριακό σκάφος κρουαζιέρας, που δεν του λείπουν οι επιδόσεις.

Η Dufour είναι ένα από τα πιο φημισμένα γαλλικά ναυπηγεία και ένα από αυτά που δημιούργησαν τη μεγάλη γαλλική σχολή στο ιστιοφόρο σκάφος. Το Dufour 525 είναι ένα από τα τελευταία δημιουργήματα του μεγάλου αυτού ιστορικού ναυπηγείου, με έκδηλα τα στοιχεία της υψηλής τεχνολογίας σε συνδυασμό με μια μοναδική φινέτσα, εξαιρετικές επιδόσεις και πλούσιο εσωτερικό design. Ειδικά στο εσωτερικό η εργονομική σχεδίαση έχει το χαρακτηριστικό nautical look, που κάνει ένα σκάφος να δείχνει σκάφος και όχι ένα υπερμοντέρνο σπίτι. Η έμφαση στην άνεση είναι εμφανής παντού.

Μερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σκάφους δημιουργούν τη διαφοροποίηση που με μεγάλη μας χαρά βλέπουμε. Για παράδειγμα, το κατάστρωμα από teak, που φαίνεται περισσότερο στο πλωριό τμήμα από το άλμπουρο, λόγω της απουσίας του κουβουσιού της υπερκατασκευής. Είναι ένα πλωριό κατάστρωμα με μεγάλη επιφάνεια και χωρίς κινδύνους για τα πόδια. Όλα τα μαντάρια και τα χειριστήρια φεύγουν από τη σκάντζα του καταρτιού και μέσα από ποδιά καταλήγουν πρύμα στο κόκπιτ. Πρύμα από τις δύο ρόδες του κόκπιτ υπάρχει χώρος για ηλιοθεραπεία, ενώ στον καθρέφτη υπάρχει «γκαράζ» για το τέντερ, που όταν είναι ανοιγμένο κάτω λειτουργεί σαν πρυμιά πλατφόρμα μπάνιου.

Το Dufour 525 GrandΆ Large είναι ένα ιστιοφόρο, που μπορείτε να το πάρετε στα μέτρα σας. Η Dufour προτείνει λύσεις στην εσωτερική διαρρύθμιση, που αγγίζουν όλα τα γούστα και τις ανάγκες. Οκτώ διαφορετικές επιλογές φέρνουν το σκάφος στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του καθενός. Οι δύο βασικές παράμετροι είναι το σχήμα της κουζίνας, με βάση την οποία κατατάσσονται οι εναλλακτικές λύσεις, δηλαδή με κουζίνα σχήματος L ή εν σειρά. Και στις δύο περιπτώσεις, το σκάφος κρατάει την ίδια διάταξη μέχρι και το χώρο του σαλονιού, ενώ όλες οι διαφοροποιήσεις γίνονται στο πλωριό τμήμα του σκάφους. Οι κατόψεις που παραθέτουμε είναι πολύ χαρακτηριστικές για τις διάφορες περιπτώσεις. Γενικά, εκείνο που αλλάζει είναι ο αριθμός σε καμπίνες και τουαλέτες με πάντα βασικές τις δίδυμες πρυμιές, ενώ σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει και η πρόβλεψη για καμπίνα του skipper στην πλώρη.

Η Dufour ήταν πάντα πρωτοπόρος και σε χαρισματική σχεδίαση και σε υψηλή τεχνολογία, με πολλές χαρακτηριστικές παρεμβάσεις που δημιούργησαν νέες τάσεις. Με χαρά μας βλέπουμε πως όσο περνάνε τα χρόνια το μεγάλο αυτό ναυπηγείο ωριμάζει σαν το παλιό καλό γαλλικό κρασί.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Σχεδιαστές: Umberto Felci/Patrick Roséo
Ολικό μήκος: 15,31 m.
Μήκος κύτους: 14,99 m.
Μήκος ισάλου: 13,74 m.
Πλάτος: 4,90 m.
Βύθισμα: 2,00-2,35 m.
Εκτόπισμα: 13.700 kg.
Έρμα: 4.000-4.100 kg.
Δεξ. καυσίμων: 250 lt.
Δεξ. νερού: 800 lt.
Μηχανοκίνηση: Volvo 75 hp sail drive
Ιστιοφορία: 128,30 m²
Μαΐστρα: 59,50 m²
Τζένοβα 140%: 68,80 m²
Ασύμμετρο μπαλόνι: 164,00 m²
I=17,60 m., J=5,58 m.
P=17,25 m., E=5,78 m.

Kiriacoulis Mediterranean
Λ. Αλίμου 7,
174 55 Αλιμος
210 98 86 187-91
fax 210 98 44 529
email [email protected]
www.kiriacoulis.com