Panther – Mondo Marine Semidisplacement 138

Mondo Marine Semidisplacement 138

Του Ιάσονα Θαλασσινού

Αναμφισβήτητα, η ιταλική βιομηχανία σκαφών αναψυχής, ειδικότερα στον τομέα των super yachts, κρατάει τα σκήπτρα της πρώτης κυρίας σε διεθνές επίπεδο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Panther, ένα σκάφος ημιεκτοπίσματος, που θα γνωρίσουμε εδώ, έχει και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στοιχείο, γιατί φέρει και την υπογραφή ενός Έλληνα σχεδιαστή, του Γιώργου Βαφειάδη.

Πριν προχωρήσουμε στη γνωριμία με το σκάφος, ας δούμε με δυο λόγια το ναυπηγείο Mondo Marine στη Savona (κοντά στη Γένοβα), που υπογράφει και τη ναυπήγηση του Panther, κατατάσσεται στο group των μεγάλων κατασκευαστικών και επισκευαστικών μονάδων στην Ιταλία και όχι μόνο. Το ναυπηγείο, που ειδικεύεται στη ναυπήγηση με πρώτη ύλη το αλουμίνιο και το χάλυβα, διαθέτει 35.500 τετραγωνικά μέτρα χώρου, από τα οποία τα 9.500 είναι στεγασμένα. Επίσης, διαθέτει μώλο 100 μέτρων, για το ρεμετζάρισμα maxi yachts, καθώς και travel lift 820 τόνων.

Το Panther, αυτό το υπέροχο θαλαμηγό που ξεχωρίζει και κυματίζει την ελληνική σημαία, είναι ένα από τα σκάφη που τιμούν τον ελληνικό στόλο, έπεσε στη θάλασσα το 2007. Διαθέτει μια σουίτα για τον ιδιοκτήτη, μία VIP καμπίνα και τέσσερεις διπλές καμπίνες για τους φιλοξενούμενος. Στο κατώτερο κατάστρωμα και από την πλώρη, συναντάμε τα διαμερίσματα του πληρώματος, μια καμπίνα του κυβερνήτη και ακόμα τρεις για το υπόλοιπο πλήρωμα, με δική τους πρόσβαση και τελείως ανεξάρτητα από αυτά των επιβατών. Πιο πρύμα, υπάρχει η VIP καμπίνα, που καταλαμβάνει ολόκληρο το πλάτος του σκάφους στο σημείο. Πιο πρύμα, δεξιά και αριστερά, βρίσκουμε δύο δίκλινες καμπίνες και ακόμα πιο πρύμα, δεξιά και αριστερά συναντάμε τις δύο διπλές καμπίνες των φιλοξενούμενων. Όλες οι καμπίνες διαθέτουν το δικό τους ανεξάρτητο μπάνιο. Πρύμα από τα διαμερίσματα των επιβατών, βρίσκεται το μηχανοστάσιο του σκάφους με πλήρη ηχομόνωση και θερμομόνωση. Τέλος, στην πρύμη του lower deck βρίσκεται και το γκαράζ του σκάφους.

Η σουίτα του ιδιοκτήτη βρίσκεται στο πλωριό τμήμα της υπερκατασκευής του κυρίου καταστρώματος, φυσικά με το δικό της μπάνιο με μπανιέρα και ξεχωριστή τουαλέτα. Το πρυμιό τμήμα της υπερκατασκευής περιλαμβάνει το μεγάλο σαλόνι και καθιστικό, καθώς και την τραπεζαρία του σκάφους. Στο κύριο κατάστρωμα και στη μέση της υπερκατασκευή βρίσκεται η «επαγγελματική» κουζίνα του σκάφους, που με τη συμμετοχή ενός Cordon Bleu Chef, σίγουρα θα γνωρίζει πιένες, όταν το Panther κάνει κρουαζιέρα με τον ιδιοκτήτη και τους φίλους του. Στο πρυμιό τμήμα του main deck συναντάμε ένα al fresco καθιστικό και τραπεζαρία, που συνήθως είναι και το πιο δημοφιλές σημείο συγκέντρωσης όλων των επιβατών σε Μεσογειακές συνθήκες.

Στο ανώτερο κατάστρωμα, τώρα, στο στεγασμένο χώρο της υπερκατασκευή, πλώρα συναντάμε το χώρο διακυβέρνησης και αμέσως πιο πρύμα, το δεύτερο σαλόνι του Phantom. Ακόμα πιο πρύμα, βρίσκεται το open air bar lounge, με το καθιστικό, όπου οι επιβαίνοντες μπορούν να περάσουν την ώρα τους κατά το ταξίδι.

Πέρα από τη γενική διάταξη είναι αδύνατον να περιγράψει κανείς με λόγια και μέσα σε λίγες γραμμές ένα 40μετρο θαλαμηγό της κλάσης του Panther. Ένα μόνο μπορούμε να πούμε, πως η σχεδιαστική ιδιοφυία του Γιώργου Βαφειάδη δεν υπολείπεται τις γνωστής ιταλικής φαντασίας και λειτουργικότητας. Ας αφήσουμε, λοιπόν, την εικόνα να μας ξεναγήσει σε ένα υπέροχο super yacht, που κερδίζει με την πρώτη ματιά.

Μακρύς είναι και ο κατάλογος του εξοπλισμού του Phantom. Οι προδιαγραφές του θέλουν ό,τι καλύτερο υπάρχει σε ηλεκτρονικό, μηχανικό και άλλο εξοπλισμό, που στις περιπτώσεις των maxi yachts, δεν είναι ποτέ βασικός, αλλά επιλογή του ιδιοκτήτη. Θα λέγαμε πολύ απλά πως δεν υπάρχει τίποτα που να λείπει, από ηλεκτρονικά όργανα μέχρι τον «οικιακό» εξοπλισμό., όπως αρμόζει σε ένα τέτοιο σκάφος. Ένα από τα ιδιαίτερα στοιχεία του εξοπλισμού του σκάφους είναι και το αντιδιατοιχιστικό σύστημα της Naiad Marine Zero Speed Stabilizers, ένα σύστημα, που επιτρέπει στους επιβαίνοντες να μην αισθάνονται τόσο το «κούνημα» ακόμα και όταν το σκάφος είναι στην άγκυρα, πολύ δε περισσότερο όταν ταξιδεύει.

Το Phantom είναι ένα μοναδικό super yacht και απευθύνεται σε yachtsmen που ξέρουν τη γυρεύουν από το θαλαμηγό τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Pacifica, Ποσειδώνος 69 & Αλίμου, ?λιμος 174 55, τηλ. 210.98.80.572, fax 210.98.80.279, e-mail [email protected], www.pacifica.gr

Τεχνικά χαρακτηριστικά:
Ναυπηγείο: Mondomarine
Σχεδίαση: Studio Γιώργος Βαφειάδης
Υλικό ναυπήγησης: Αλουμίνιο
Ολικό μήκος: 41,50 m.
Μήκος ισάλου: 33,30 m.
Μέγιστο πλάτος: 8,40 m.
Βύθισμα: 2,50 m.
Εκτόπισμα: 176 tons (πλήρες φορτίο 240 tons)

Μηχανοκίνηση: 2 x MTU 396TE94
Ισχύς μηχανών: 2 x 2.285 hp. (2 x 1.680 kW)
Ταχύτητα κρουαζιέρας: 18 kn.
Μέγιστη ταχύτητα: 20,54 kn.
Αυτονομία: 2.800 nm.
Δεξαμενές καυσίμων: 49.700 lt. + extra 20.000 lt.
Δεξαμενές νερού: 8.522 lt.