Greek Yacht Design

Το πλούσιο «θαλασσινό» portfolio ενός καταξιωμένου Έλληνα σχεδιαστή

Του Ιάσονα Θαλασσινού

Δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε «ελληνικά ονόματα» να φαντάζουν σε παγκόσμιο επίπεδο, στο χώρο του yachting. Κάποια ελληνικά ονόματα εμφανίστηκαν κατά καιρούς μόνο στο χώρο της μελέτης και ναυπηγικής σχεδίασης, που όμως δεν «κράτησαν» για πολύ.

Ήδη, από τη δεκαετία του 70 ένα ελληνικό όνομα στο χώρο της αρχιτεκτονικής σχεδίασης άρχισε να διαγράφει μια εντυπωσιακή πορεία στο διεθνές στερέωμα. Πρόκειται για το Γιώργο Βαφειάδη, έναν επιτυχημένο σχεδιαστή σκαφών, με έργο που θα ζήλευαν ακόμα και πολλά «γνωστά» ονόματα στο χώρο του styling και design.


Όλοι ξέρουμε και θαυμάζουμε την ιταλική φινέτσα και αισθητική στη σχεδίαση, που έχει αποτελέσει και τη «σχολή» της ιταλικής βιομηχανίας σκαφών αναψυχής διεθνώς. Να, όμως, που η ιταλική σχολή εκφράζεται… ελληνικά μέσω του Γιώργου Βαφειάδη, του σχεδιαστή για τον οποίο «μιλάει» ο χώρος. Όπως μπορούμε, πλέον, να ισχυριστούμε, και η αισθητική του Έλληνα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει. Πριν από λίγο καιρό γνωρίσαμε ένα νέο και υπέροχο θαλαμηγό, το Panther – Mondo Marine Semidisplacement 138, σε σχέδια του Γιώργου Βαφειάδη.

Ο Γιώργος Βαφειάδης γεννήθηκε στην Αθήνα, στη Νέα Σμύρνη. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Ιταλία, παρόλο που σαν παιδί ήθελε να γίνει πιλότος, για να βλέπει τον κόσμο από ψηλά…


Στο χώρο της σχεδίασης σκαφών μπήκε από τύχη. Κάποιος καθηγητής του στο τρίτο έτος των σπουδών του, του ζήτησε να δουλέψει στο ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό του γραφείο, πράγμα που έγινε. Ήταν η αρχή μιας καριέρας, που πιστεύουμε δεν έχει ακόμα φτάσει στον κολοφώνα της. Στην αρχή σχεδίασε μικρά ιστιοφόρα και μηχανοκίνητα, στη συνέχεια προχώρησε σε μεγαλύτερα σκάφη και mega yachts μέχρι 83 μέτρα. Το 1972-73 σχεδίασε ένα μικρό ιστιοπλοϊκό. Δέκα χρόνια μετά, η Αμερική μιλάει για τον Έλληνα σχεδιαστή που υπογράφει ένα 46άμετρο που τραβάει την προσοχή του χώρου. Τα 90 σκάφη που υπογράφει ο Γιώργος Βαφειάδης, πολλά εκ των οποίων για Έλληνες ιδιοκτήτες, είναι ένα σημαντικό έργο, που τον καταξιώνει στην κορυφή των yacht designers διεθνώς. Ρώμη, Χιούστον, Φλόριντα, ήταν τα βήματα του Γιώργου Βαφειάδη, που τον οδήγησαν στην επιτυχία.

Στο portfolio του Έλληνα σχεδιαστή υπάρχουν δείγματα από βιομηχανικό design, κατοικίες, ξενοδοχεία, ακόμα και ιδιωτικά αεροπλάνα (για να μην μείνει τελείως ανεκπλήρωτο το παιδικό του όνειρο). Εδώ, θα προσπαθήσουμε με τη βοήθεια του φακού να γνωρίσουμε το έργο του, στο χώρο της θάλασσας, στον οποίον έχει απορροφηθεί τα τελευταία χρόνια.

Μερικά από τα τελευταία δημιουργήματα του Έλληνα σχεδιαστή

Aifos 473


Κατασκευάζεται στο ναυπηγείο CBI Navi στο Viareggio για την Aifos. Πρόκειται για ένα 50άμετρο αλουμινένιο motor yacht με δίδυμες MTU 4000 16V M93 των 4.300 ίππων η κάθε μία. Διαθέτει ένα εντυπωσιακό εσωτερικό για 12 επιβάτες, σε τρεις διπλές VIP καμπίνες, δύο διπλές στο κύριο κατάστρωμα και μια σουίτα του ιδιοκτήτη στο ανώτερο κατάστρωμα που καταλαμβάνει όλο τον πρυμιό χώρο, με συνεχόμενο προσωπικό σαλόνι.


Hamlet


Το 53άμετρο αυτό yacht έρχεται να συμπληρώσει το στόλο της Golden Yachts Ltd, που ήδη προσφέρει στο χώρο των πολυτελών ναυλώσεων τα γνωστά μας OΆmega, OΆpari, OΆrion, OΆasis, OΆceanos και το 53άμετρο OΆptasia. Προσφέρει χώρους ενδιαίτησης σε δώδεκα επιβάτες σε επτά καμπίνες.

OΆmega


Πρόκειται στην ουσία για μετασκευή ενός επιβατηγού πλοίου σε πολυτελή θαλαμηγό. Ο Γιώργος Βαφειάδης, στην ουσία κράτησε το μεσαίο τμήμα του σκάφους και το μηχανοστάσιο με τις μηχανές, ανακατασκευάζοντας την υπερκατασκευή πάνω από το main deck, αλλά και την πλώρη και την πρύμη, μεγαλώνοντας το τελικό σκάφος κατά 8 μέτρα. Είναι ναυπηγημένο με κανόνες SOLAS (Safety Of Life At Sea), δείχνει και είναι ένα yacht, με επίπεδο φινιρίσματος και υπηρεσιών ενός yacht, αλλά στην ουσία είναι ένα επιβατηγό που προσφέρει έξι καταστρώματα, καμπίνες για 32 επιβάτες και διαθέτει πλήρωμα 28 ατόμων. Η εκπληκτική αυτή μετασκευή έγινε σε διάφορα στάδια και περιοχές, από την ?πω Ανατολή, την Ιταλία και Ελλάδα.

Toy_A


?λλο ένα 50άμετρο από τη Mondomarine στη Savona, που πρόκειται να παραδοθεί σύντομα και φέρει την υπογραφή του Γιώργου Βαφειάδη. Ναυπηγημένο εξολοκλήρου από κράμα αλουμινίου, το υπέροχο αυτό yacht διαθέτει τρία καταστρώματα και οι δίδυμες MTU 4000 12V M92 του προσφέρουν ισχύ 2 x 2.300 άλογα και ταχύτητα κρουαζιέρας 22 κόμβων. Δώδεκα επιβάτες σε έξι καμπίνες και… χλιδή του εσωτερικού χώρου είναι τα κύρια στοιχεία του σκάφους.