Σκάφη Viking – Viking 405 Fly

Του Ιάσονα Θαλασσινού

Σκανδιναβικό το όνομα, η προέλευση όμως είναι από ένα ιστορικό τούρκικο ναυπηγείο, του οποίου οι ρίζες φτάνουν πολύ πίσω και συγκεκριμένα στο 1940. Ας δούμε όμως πρώτα λίγα στοιχεία από την ιστορία του σύγχρονου πλέον τουρκικού ναυπηγείου, της Viking Marin

description

Η ιστορία ξεκινάει στις ακτές του Κερατίου Κόλπου (στα αγγλικά Golden Horn από την ελληνική μετάφραση του ονόματος Χρυσόν Κέρας που έδωσαν οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι παρομοίαζαν το σχήμα του κόλπου με κέρατο ελαφιού). Ο στενός και μακρύς κόλπος, στον Βόσπορο (από την πλευρά της ευρωπαϊκής ακτής), μήκους περίπου 7 χιλιομέτρων, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια στον κόσμο. Εκεί ήταν και το κέντρο της τουρκικής ναυπηγικής βιομηχανίας από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στη συνέχεια, το 1984 η εταιρία μεταφέρθηκε στην Tuzla, 30 χιλιόμετρα από την πόλη, μια περιοχή που αποτέλεσε το σύγχρονο κέντρο της ναυπηγικής βιομηχανίας.

description

Η εξέλιξη και ουσιαστικά η νεότερη ιστορία άρχισε το 1990, με τη δεύτερη γενιά των ιδιοκτητών, που αναδείχτηκε από τις σύγχρονες κατά παραγγελία ναυπηγήσεις μεγάλων 27άμετρων σκαφών και ενός 18άμετρου μηχανοκίνητου θαλαμηγού. Στη συνέχεια, όπως ήταν φυσικό, ήρθε η εποχή του GRP και της μαζικής παραγωγής με τα Viking Marin 32 και Viking 34 flybridge και sedan εκδόσεις, μάλιστα στο τελευταίο χρησιμοποιήθηκε και η σύγχρονη τεχνική των semi tunnels, που επιτρέπει την τοποθέτηση των μηχανών πιο πρύμα, κερδίζοντας πολύ εσωτερικό χώρο. Τα νεότερα μοντέλα του μεγάλου αυτού τουρκικού ναυπηγείου είναι το Viking 465 Fly που είναι και η ναυαρχίδα των σκαφών παραγωγής και το Viking 405 Fly σε σχέδια του Fulvio de Simoni, που θα γνωρίσουμε εδώ.

description

Πριν ξεκινήσουμε την σύντομη περιγραφή μας θα πρέπει να πούμε πως είναι παντού έκδηλη η ιταλική σχεδίαση του de Simoni, καθώς και το μεσογειακό look του σκάφους, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα ευρωπαϊκά σύγχρονα ναυπηγεία.

description

Το κατώτερο κατάστρωμα είναι αφιερωμένο στους χώρους ενδιαίτησης και περιλαμβάνει μια πλωριά μεγάλη καμπίνα με επίσης μεγάλο κρεβάτι για τον ιδιοκτήτη, με συνεχόμενο άνετο μπάνιο πλήρως εξοπλισμένο.

description

description

Πιο πρύμα και δεξιά συναντάμε την άνετη δίκλινη καμπίνα των φιλοξενουμένων με επίσης συνεχόμενο μπάνιο. Στην αριστερή μπάντα υπάρχει μια καλά οργανωμένη κουζίνα για τις gourmet στιγμές του ιδιοκτήτη. Άλλωστε, είναι γνωστό πως όλοι οι yachtsmen που σέβονται τον εαυτό τους επιδίδονται στην τέχνη του μάγειρα!

description

description

description

Το κύριο κατάστρωμα είναι αφιερωμένο στις μοναδικές στιγμές απόλαυσης των επιβαινόντων, με έναν όμορφα διαμορφωμένο χώρο σαλονιού/τραπεζαρίας με ρυθμιζόμενο τραπέζι στο πρυμιό τμήμα της υπερκατασκευής, καθώς και με τη θέση διακυβέρνησης, την κονσόλα και όλα τα όργανα ναυσιπλοίας στο πλωριό δεξί τμήμα. Ο εσωτερικός χώρος αυτός προσφέρεται σε δύο εναλλακτικές εκδόσεις διαρρύθμισης, ανάλογα με τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη. Το κόκπιτ πρύμα είναι ο χώρος, που σύμφωνα με τις μεσογειακές συνήθειες προσφέρεται για al fresco διαβίωση, είτε για φαγητό, είτε για ποτό. Από εδώ γίνεται η πρόσβαση στο μηχανοστάσιο, αλλά και προς την πλατφόρμα μπάνιου, με ανοιγόμενη πορτούλα πρύμα.

description

Το flybridge, όπως είναι φυσικό, προσφέρεται για όλη την παρέα και είναι απολαυστικό κατά το ταξίδεμα με καθιστικό σχήματος U και ρυθμιζόμενο τραπέζι, καθώς και τον δεύτερο χώρο διακυβέρνησης με καθίσματα για κυβερνήτη και συγκυβερνήτη.

Η εσωτερική επένδυση και διάκοσμος είναι από ανοιχτό ξύλο βελανιδιάς/καστανιάς ή μαόνι. Η όλη εντύπωση είναι μιας ανάλαφρης και αισθητικά γλυκιάς ατμόσφαιρας, ενώ η εκμετάλλευση χώρου προσφέρει πολλές λύσεις εργονομίας και άνεσης αξιοζήλευτες σε ένα 12μετρο σκάφος. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε θετικά την σωστή σχεδίαση που προσφέρει πολύ καλό φυσικό φωτισμό και εξαερισμό, χάρις στα ανοιγόμενα παράθυρα. Τέλος, θα θέλαμε να υπερτονίσουμε την μεσογειακή αίσθηση στην σχεδίαση, κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο σχεδιαστή.

description

Τεχνικά χαρακτηριστικά:
Σχεδιαστής Fulvio de Simoni
Ολικό μήκος 12,50 μ.
Μήκος κύτους 11,50 μ.
Μήκος ισάλου 10,18 μ.
Μέγιστο πλάτος 4,00 μ.
Πλάτος στην ίσαλο 3,25 μ.
Βύθισμα 1,07 μ.
Εκτόπισμα 14.500 κιλά
Δεξ. καυσίμων 2 x 600 λίτρα
Δεξ. νερού 500 λίτρα
Μηχανοκίνηση 2 x (330 hp – 380 hp – 440 hp)

Για περισσότερες πληροφορίες:

Labea Yachting
Αιόλου 10, Παλαιό Φάληρο 17561
τηλ.210- 98 80 408, 210 98 85 454
fax 210 – 98 80 620
e-mail [email protected]
Labea Yachting
Δείτε όλα τα σκάφη της Viking