Κιάλια – Ο γνωστός-άγνωστος σύντροφος στο σκάφος
Τα σκάφη και τα μυστικά τουςΟ γνωστός-άγνωστος σύντροφος στο σκάφος
Του Ιάσονα Θαλασσινού
Όσα βοηθήματα ναυτιλίας και να έχουμε, το μοναδικό αναντικατάστατο «εργαλείο» που χρησιμοποιούμε πάντα στη θάλασσα και όχι μόνο, είναι τα μάτια μας. Χωρίς προσεκτική παρατήρηση στη θάλασσα είμαστε χαμένοι. Τα μάτια μας, λοιπόν έχουν σαν μοναδικό εργαλείο υποστήριξης τα κιάλια , που δεν λείπουν από κανένα σκάφος, μικρό ή μεγάλο.
Όλοι έχουμε κατά καιρούς κοιτάξει μέσα από ένα ζευγάρι διόπτρες ή κιάλια όπως είναι γνωστά από την ιταλική λέξη occhiali. Πόσοι, όμως έχουμε ασχοληθεί λίγο περισσότερο για να μάθουμε τα κύρια χαρακτηριστικά τους, που θα είναι πιθανόν και το κριτήριο για την αγορά τους; Αν πάμε με βάση την τιμή απόκτησης, τότε σίγουρα δεν χρειάζεται να μάθουμε πολλά, αν όμως έχουμε απαιτήσεις από ένα τόσο χρήσιμο οπτικό βοήθημα στο σκάφος, καλό θα είναι να γνωρίσουμε καλύτερα αυτό το γνωστό-άγνωστο εργαλείο. Άλλωστε, όπως με κάθε άλλο πράγμα, υπάρχουν καλά, μέτρια και κακά κιάλια . Η επιλογή είναι δική μας. Ας πάμε, λοιπόν λίγο παρακάτω για να γνωρίσουμε τα κυριότερα στοιχεία τους.
Η λαμπρότητα και η διαύγεια ενός ειδώλου που βλέπουμε μέσα από ένα συγκεκριμένο ζευγάρι κιάλια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των παραγόντων. Η μεγέθυνση, η επικάλυψη των οπτικών τμημάτων και η διάμετρος των φακών είναι κάποιοι από τους παράγοντες που επιδρούν καταλυτικά στην απόδοση των κιαλιών. Ωστόσο, το πιο σημαντικό κριτήριο για την καλύτερη απόδοση των διόπτρων θα είναι πάντα η ποιότητα των οπτικών τμημάτων τους. Όλες οι μεγάλες εταιρείες κιαλιών προσφέρουν πολύ καλές ποιότητες φακών και μέθοδο επικάλυψης που δίνουν άριστα είδωλα υψηλής ευκρίνειας.
Μεγέθυνση ή ισχύς
Κάθε ζευγάρι κιάλια έχει δύο αριθμούς γραμμένους στο σώμα του, όπως 6×30, 7×42, 7×50, 8×50 κ.λπ. Ο πρώτος αριθμός είναι η μεγέθυνση (ισχύς) και ο δεύτερος αριθμός είναι η διάμετρος του αντικειμενικού φακού (μπροστινού φακού) σε χιλιοστά του μέτρου. Για παράδειγμα, κιάλια με ισχύ 7 μεγεθύνουν ένα είδωλο ως και επτά φορές από αυτό που διακρίνουμε με γυμνό μάτι. Οι περισσότεροι πιστεύουμε πως όσο μεγαλύτερη είναι η μεγέθυνση, τόσο το καλύτερο. Η υψηλή ισχύς είναι πράγματι προτιμητέα. Διεισδύει πιο εύκολα στην φωτορύπανση και είναι ιδανική για την παρατήρηση άστρων και άλλων ουράνιων αντικειμένων αν αυτό είναι το ζητούμενο. Όμως, η μεγάλη μεγέθυνση στενεύει το οπτικό πεδίο και το χειρότερο απ? όλα, μεγεθύνει το τρεμούλιασμα όταν κρατάμε τα κιάλια με το χέρια μας. Γι? αυτό η ισχύ των 10x είναι το όριο για όσους πρόκειται να κρατούν τα κιάλια στα χέρια τους. Τέλος, το επίπεδο της ισχύος επηρεάζει τη λαμπρότητα του ειδώλου, έτσι όσο χαμηλότερη η ισχύς των διόπτρων, τόσο λαμπρότερο το είδωλο που μας έρχεται στο μάτι. Ένας εμπειρικός κανόνας για την επιλογή μεγέθυνσης είναι να επιλέγουμε μεγέθυνση 7 για σκάφη μικρά που σκαμπανεβάζουν πολύ και μέχρι 10 για μεγαλύτερα και σταθερότερα θαλαμηγά. Στα μεγάλα σκάφη, ωστόσο βρίσκουμε κιάλια με διάφορες μεγεθύνσεις π.χ. 10 ή 7 ή ακόμα και 6, που προορίζονται για νυχτερινή παρατήρηση.
Διάμετρος
Οι αντικειμενικοί φακοί των διόπτρων είναι οι μπροστινοί φακοί. Η διάμετρος αυτών των φακών, σε χιλιοστά, αποτελεί τον δεύτερο αριθμό που χαρακτηρίζει τα κιάλια. Έτσι, τα κιάλια των 7×50 έχουν αντικειμενικό φακό 50mm. Η διάμετρος του φακού καθορίζει την ικανότητα σύλληψης του φωτός, έτσι όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος τόσο μεγαλύτερες λεπτομέρειες θα «μαζέψουμε» από το αντικείμενο της παρατήρησης και τόσο πιο διαυγές θα είναι το είδωλο που θα δούμε. Τα περισσότερα αστρονομικά σώματα είναι δύσκολα να παρατηρηθούν, όχι επειδή είναι μικρά και χρειάζονται περισσότερη μεγέθυνση, αλλά γιατί είναι αμυδρά και απαιτούν μεγαλύτερο άνοιγμα μπροστινού φακού. Kιάλια με χαρακτηριστικά 7×42 είναι πολύ χρήσιμα σε συνθήκες με χαμηλό φωτισμό και σε ξάστερες, δίχως Σελήνη, νύχτες.
Διπλασιάζοντας τη διάμετρο των αντικειμενικών φακών, τετραπλασιάζεται η ποσότητα των εισερχόμενων φωτεινών ακτινών του αντικειμένου που στοχεύουμε. Για παράδειγμα, τα κιάλια με 7×50 έχουν σχεδόν διπλάσια ικανότητα περισυλλογής φωτός από τα 7×35 (επίσης, αν παρατηρούμε ουράνια σώματα αυξάνεται η λαμπρότητά τους κατά φαινόμενο μέγεθος 0,7) και τέσσερις φορές μεγαλύτερα από τα 7×25. Θα αναφερθούμε στη συνέχεια σε ένα ζευγάρι κιάλια 8×50. Εκτός από το πλεονέκτημα της αυξημένης μεγέθυνσης και της μεγάλης διαμέτρου, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το μειονέκτημά τους (εκτός ότι είναι αρκετά ακριβά) είναι το μεγάλο τους μέγεθος και βάρος, κάνοντάς τα δύσχρηστα για επίγειες, κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρατηρήσεις. Αλλά κατά τα άλλα είναι άριστα για νυχτερινές ουράνιες περιπλανήσεις και ιδιαίτερα όταν τοποθετηθούν πάνω σε ειδική βάση στήριξης.
Συντελεστής λυκόφωτος
Πρόκειται για την τετραγωνική ρίζα του γινόμενου της μεγέθυνσης και της διαμέτρου του αντικειμενικού φακού. Είναι μια σταθερά, ένα μαθηματικό αποτέλεσμα, που δεν παίρνει υπόψη του άλλα στοιχεία, όπως είναι η ποιότητα των κρυστάλλων και η ποιότητα της επεξεργασίας της επιφάνειας των φακών, πράγματα που θα δούμε παρακάτω.
Οπτικό Πεδίο
Το σύνολο μιας περιοχής το οποίο φαίνεται καθώς κοιτάμε μέσα από ένα ζευγάρι κιάλια, ονομάζεται οπτικό πεδίο. Η γωνιακή κλίση του οπτικού πεδίου σημειώνεται με μοίρες, που αναγράφονται και αυτές στο σώμα των κιαλιών. Το γραμμικό οπτικό πεδίο αναφέρεται στην περιοχή που μπορεί να παρατηρηθεί μέχρι και τα 915 m (1000 Yards = 915 m) (373 ft = 114 m). Το οπτικό πεδίο σχετίζεται με την μεγέθυνση, άρα μεγαλύτερη μεγέθυνση δημιουργεί μικρότερο οπτικό πεδίο, σε γενικές γραμμές. Ένα μεγάλο οπτικό πεδίο είναι ιδιαίτερα επιθυμητό όταν το ουράνιο σώμα υπό παρατήρηση κινείται ή όταν εμείς βρισκόμαστε σε κίνηση. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την γωνιακή κλίση του πεδίου για τον υπολογισμό του γραμμικού πεδίου, πολλαπλασιάζοντας το γωνιακή κλίση με τον αριθμό 52,5. Για παράδειγμα, αν η γωνιακή κλίση ενός είδους κιαλιών είναι 8º τότε το γραμμικό πεδίο θα είναι 128 m, δηλαδή 8 x 52,5.
Οπτικό άνοιγμα προσοφθαλμίου
Η διάμετρος, σε χιλιοστά του μέτρου, της δέσμης φωτός που εξέρχεται από τον προσοφθάλμιο φακό των κιαλιών (το τμήμα από το οποίο κοιτάμε) ονομάζεται «οπτικό άνοιγμα προσοφθαλμίου». Όσο μεγαλύτερο είναι το οπτικό άνοιγμα του προσοφθαλμίου τόσο λαμπρότερο θα φαίνεται το εξερχόμενο είδωλο που παρατηρούμε. Το μεγάλο οπτικό άνοιγμα του προσοφθαλμίου αποτελεί πλεονέκτημα για τις βραδινές ώρες και όταν υπάρχει πολύ χαμηλός φωτισμός. Για αστρονομικές παρατηρήσεις, το οπτικό άνοιγμα του προσοφθαλμίου θα πρέπει να αντιστοιχεί με την διαστολή του ανοίγματος της κόρης των ματιών, όταν έχουν προσαρμοστεί πλήρως στο σκοτάδι. Ο αριθμός αυτός βρίσκεται μεταξύ 5mm και 9mm. Η διαστολή των 9mm είναι το μέγιστο άνοιγμα για το ανθρώπινο μάτι και τείνει να μειώνεται όσο αυξάνει η ηλικία. Για να υπολογίσουμε το οπτικό άνοιγμα (ή διάφραγμα) του προσοφθαλμίου, διαιρούμε τη διάμετρο του αντικειμενικού φακού με την μεγέθυνση των διόπτρων. Για παράδειγμα, το οπτικό διάφραγμα ενός ζεύγους διόπτρων 7×42 είναι 42 ÷ 7 = 6mm.
Προσάρτηση ματιού
Αυτό σχετίζεται με την απόσταση, σε χιλιοστά, με την οποία μπορεί να κρατηθούν τα κιάλια μακριά από τα μάτια μας, έτσι ώστε να υπάρχει ακόμα ικανοποιητική παρατήρηση ολόκληρου του οπτικού πεδίου. Οι ερασιτέχνες παρατηρητές των ουρανίων σωμάτων που φορούν γυαλιά επωφελούνται καλύτερα όταν υπάρχει μεγαλύτερη προσάρτηση ματιού.
Λαμπρότητα
Την ικανότητα των κιαλιών να συλλέξουν και να μεταφέρουν διαμέσου των φακών τους αρκετή ποσότητα φωτεινών ακτινών από τα είδωλά τους, έτσι ώστε να είναι αρκετά λαμπρά και διαυγή, ονομάζουμε λαμπρότητα. Η λαμπρότητα ενός ζεύγους διόπτρων αυξάνει επίσης την χρωματική διακριτικότητα του παρατηρούμενου ειδώλου. Η λαμπρότητα είναι ένα από τα κριτήρια που πρέπει να λάβουμε αρκετά υπόψη μας, δεν αποτελεί όμως τον σημαντικότερο παράγοντα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι η σειρά των κριτηρίων που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας για την σωστή επιλογή είναι:
• η διάμετρος των αντικειμενικών φακών
• η μεγέθυνση
• το είδος και η ποιότητα του γυαλιού των αντικειμενικών φακών
• το είδος της επίστρωσης και των πρισμάτων που χρησιμοποιούνται
Σε γενικές γραμμές, μεγάλοι αντικειμενικοί φακοί, χαμηλή μεγέθυνση και πλήρης επίστρωση των φακών είναι ο καλύτερος συνδυασμός.
Ανάλυση
Είναι η μέτρηση της ικανότητας των κιαλιών στο να ξεχωρίζουν εξαιρετικά μικρές λεπτομέρειες και να παράγουν ένα πιο διαυγές είδωλο. Η καλύτερη ανάλυση προσδίδει επίσης περισσότερα έντονα χρώματα. Η ανάλυση διαφέρει σε σχέση με το μέγεθος των αντικειμενικών φακών. Σε γενικές γραμμές, ένας μεγαλύτερος αντικειμενικός φακός προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες στο μάτι μας παρότι ένας μικρότερος, άσχετα από την μεγέθυνση των διόπτρων. Η πραγματική ανάλυση καθορίζεται από την ποιότητα των οπτικών εξαρτημάτων, το είδος και την ποιότητα της επικάλυψης των φακών και των πρισμάτων, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, την σωστή ευθυγράμμιση των οπτικών εξαρτημάτων και την οπτική οξυδέρκεια του εκάστοτε χρήστη.
Αντίθεση
Σχετίζεται με τον βαθμό με τον οποίο τα αμυδρά και τα λαμπρά αντικείμενα του ειδώλου είναι ικανά να διαφοροποιηθούν μεταξύ τους από το φόντο της εικόνας. Η υψηλή αντίθεση βοηθάει στην παρατήρηση αμυδρών ουράνιων σωμάτων και στον διαχωρισμό μικρών οπτικών λεπτομερειών. Η υψηλή ποιότητα επίστρωσης των οπτικών τμημάτων προσφέρει καλύτερη αντίθεση στο είδωλο. Άλλοι παράγοντες που επιδρούν στην αντίθεση είναι η ευθυγράμμιση, οι ατμοσφαιρικές διαταραχές και η ποιότητα των αντικειμενικών φακών, των πρισμάτων και των προσοφθαλμίων.
Κοντινή Εστίαση
Είναι η απόσταση μεταξύ των διόπτρων και του κοντινότερου αντικειμένου που μπορούμε να εστιάσουμε, διατηρώντας μια καλή εικόνα και οξεία εστίαση. Αυτό καθορίζει την κοντινή εστίαση μιας διόπτρας.
Επίστρωση Φακών
Όλα τα οπτικά τμήματα στα κιάλια έχουν επιστρωθεί για να μειώνουν την εσωτερική απώλεια του φωτός και το θάμπωμα. Αυτό έχει ως συνέπεια την καλύτερη μεταφορά των φωτεινών ακτινών με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη διαύγεια και αντίθεση του ειδώλου. Διαλέγοντας ένα ζευγάρι κιάλια με καλή επίστρωση φακών, θα μας ικανοποιήσει στην ποιότητα των αντικειμένων που θα παρατηρούμε. Η επίστρωση των φακών ποικίλοι σε ποιότητα: επίστρωση – πλήρη επίστρωση – πολλαπλή επίστρωση – πλήρης πολλαπλή επίστρωση.
Απλή επίστρωση των φακών είναι χαμηλής ποιότητας και δεν πρόκειται να μας ικανοποιήσει, γι’ αυτό δεν το συνιστούμε για νυχτερινή παρατήρηση. Οι πλήρως επιστρωμένοι φακοί είναι αρκετά οικονομικοί και μπορείτε να τους χρησιμοποιήσουμε για ουράνιες παρατηρήσεις. Οι πολλαπλοί και πλήρως πολλαπλοί επιστρωμένοι φακοί είναι οι καλύτερες επιλογές που μπορούμε να κάνουμε. Όμως αναμφισβήτητα για «σοβαρές» νυχτερινές ουράνιες εξορμήσεις, η πλήρης πολλαπλή επίστρωση δίνει τις αρτιότερες και λαμπρότερες εικόνες. Το διάγραμμα 1 δείχνει το μέγεθος του φωτός που διαφεύγει ανάλογα με τον αριθμό των επιστρώσεων και του μήκους κύματος του φωτός. Φαίνεται καθαρά ότι στις άκρες του φάσματος (ερυθρό και ιώδες) πάντα έχουμε μεγαλύτερες απώλειες. Επίσης φαίνεται η τεράστια διαφορά μεταξύ του κοινού κρυστάλλου και του επιστρωμένου, έστω και με μία στρώση της τάξης του 6%.
Πρίσματα
Τα πρίσματα στο εσωτερικό των κιαλιών χρησιμεύουν στην αναστροφή του ειδώλου και αποτελούνται από δύο βασικές κατηγορίες: τα πρίσματα Roof (σχήμα 1) και Porro (σχήμα 2).
Στον σχεδιασμό τα πρίσματα roof είναι ελαφρότερα και πιο συμπυκνωμένα για μεγαλύτερη ευχρηστία κατά τη μεταφορά. Τα πρίσματα porro χωρίζονται σε BK-7 και BAK-4. Και τα δύο είναι οικονομικά και καλού σχεδιασμού. Όμως η καλύτερη ποιότητα γυαλιού του BAK-4, προσφέρει καλύτερες οπτικές εικόνες εξαλείφοντας τις εσωτερικές ενοχλητικές ανακλάσεις των φωτεινών ακτινών.
Κατασκευή
Ένας κρίσιμος παράγοντας στην απόδοση όλων των διόπτρων είναι η κατασκευή τους. Η σωστή ευθυγράμμιση των εσωτερικών κυλινδρικών και οπτικών τμημάτων και η ποιότητα κατασκευής από της εκάστοτε εταιρείες, αποτελούν τα σημαντικότερα σημεία στα κιάλια που σκοπεύουμε να αγοράσουμε. Αν λοιπόν προσέξουμε κατά την επιλογή των κιαλιών, τότε ποτέ δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε μηχανικά και λειτουργικά προβλήματα.
Ευθυγράμμιση
Είναι η ζυγοστάθμιση των οπτικών τμημάτων των διόπτρων ως προς τον μηχανικό άξονα. Η καλή ευθυγράμμιση προλαβαίνει την κούραση των ματιών, πονοκεφάλους, κακής ποιότητας εικόνες, διπλά είδωλα και προσφέρει καλύτερη ανάλυσης. Δυστυχώς, τέλεια ευθυγράμμιση δεν επιτυγχάνεται ποτέ σε χαμηλής τιμής κιάλια που στερούνται ποιότητας οπτικών και μηχανικών τμημάτων, καθώς και σχεδιασμού.
Το κυρίαρχο μάτι μας
Έχει σχέση με το ποιο από τα δύο μάτια μας αναλαμβάνει να συντονίσει την εργασία της όρασης. Για να το διαπιστώσουμε, κάνουμε ένα κύκλο (ένα όμικρον) με τον αντίχειρα και το δείκτη του χεριού μας, έχοντάς το τεντωμένο. Με τα δυο μάτια ανοιχτά βάζουμε μέσα στον κύκλο και παρατηρούμε ένα αντικείμενο. Χωρίς να μετακινήσουμε το χέρι μας, κλείνουμε το ένα μας μάτι. Αν το αντικείμενο που παρατηρούσαμε παραμένει μέσα στον κύκλο, τότε αυτό είναι και το κυρίαρχό μας μάτι. Ωραία μέχρι εδώ. Έστω, λοιπόν πως ξέρουμε ποιο είναι το κυρίαρχό μας μάτι. Τι κάνουμε;
Στα κιάλια με ανεξάρτητα ρυθμιζόμενους προσοφθάλμιους φακούς ρυθμίζουμε πρώτα αυτόν του κυρίαρχου ματιού, έτσι ώστε όταν στη συνέχεια κοιτάξουμε διόφθαλμα, να μην μας δίνεται η εντύπωση ότι τα είδωλα είναι εκτός εστίασης. Αν παρατηρούμε χρησιμοποιώντας κανοκιάλι ή τηλεσκόπιο, βλέπουμε πάντα με το κυρίαρχο μάτι.
Ρύθμιση των κιαλιών
Σχεδόν όλα τα κιάλια διαθέτουν έναν προσοφθάλμιο σωλήνα ρυθμιζόμενο, με κάποιους αριθμούς και διαγραμμίσεις. Οι αριθμοί αυτοί είναι κατά προσέγγιση πάντα διόπτρες διόρθωσης όπως και στα γυαλιά που φοράμε. Για να ρυθμίσουμε σωστά ένα ζευγάρι κιάλια , κοιτάζουμε το αντικείμενο, κλείνοντας το μάτι που αντιστοιχεί στο ρυθμιζόμενο σωλήνα και εστιάζουμε με τον κεντρικό κοχλία. Στη συνέχεια, κοιτάζουμε μέσα από τον περιστρεφόμενο προσοφθάλμιο σωλήνα και κλείνοντας το άλλο μάτι ρυθμίζουμε με τον κοχλία. Αν κοιτάξουμε με τα δύο μάτια τώρα, πρέπει να έχουμε άριστα εστιασμένο είδωλο. Τα καλά κιάλια χρειάζονται τέτοια ρύθμιση μόνο μια φορά, ενώ στη συνέχεια αρκεί η ρύθμιση μόνο από τον κεντρικό κοχλία κάθε φορά που το είδωλο βρίσκεται εκτός εστίασης. Οι αριθμοί που βρίσκονται στο ρυθμιζόμενο προσοφθάλμιο σωλήνα βοηθούν στο να απομνημονεύσουμε τη ρύθμιση, ώστε αν κάποιος άλλος τα χρησιμοποιήσει και τα ρυθμίσει στα δικά του δεδομένα, να μην χρειαστεί να ξανακάνετε τη διαδικασία από την αρχή.
Στην αγορά κυκλοφορούν διόπτρες σε μεγάλη ποικιλία τιμών αλλά και δυνατοτήτων. Υπάρχουν κιάλια για το νυχτερινό ταξίδεμα, κιάλια με ενσωματωμένη πυξίδα για διοπτεύσεις, κιάλια με μεταβλητό zoom κ.λπ. Όταν αγοράζουμε τέτοια σημαντικά εργαλεία ισχύει ο κανόνας «ό,τι δεν είναι εκεί, δεν μπορεί να χαλάσει». Είναι προτιμότερο ένα καλό και απλό ζευγάρι μεταβαλλόμενης μεγέθυνσης (zoom), αλλά θα πρέπει να ξέρουμε πως αν δεν είναι πολύ καλής κατασκευής, θα χρειάζεται ρύθμιση κάθε φορά που θα αλλάζουμε τη μεγέθυνση και θα μας κάνουν τη ζωή δύσκολη.
Όλοι ξέρουμε την εκπληκτική ικανότητα της θαλασσινής υγρασίας να διαπερνά ο,τιδήποτε. Τα κιάλια που κατασκευάζονται από σοβαρούς οίκους, για να διασφαλίζεται η στεγανότητά τους ακόμα και αν ¨κολυμπήσουν», είναι γεμισμένα με άζωτο, υπό ελαφρά πίεση (0,5 της ατμόσφαιρας). Για να περιποιηθούμε ένα ζευγάρι κιάλια φτιαγμένα για χρήση στη θάλασσα, αρκεί να τα σκουπίσουμε με ένα βρεγμένο πανί. Αν είναι υδατοστεγή τα πλένουμε με αραιή σαπουνάδα και τα ξεβγάζουμε. Αν δεν εμπιστευόμαστε και πολύ τη θωράκιση τους, χρησιμοποιούμε μόνο βρεγμένο πανί και βαζελίνη για τις αρθρώσεις. Αν το σκάφος μας διαθέτει ειδικό κουτί για τα κιάλια, ένα φύλλο φελιζόλ στον πάτο προσφέρει καλύτερη προστασία από την απλή τσόχα που συνήθως ντύνει το εσωτερικό. Αποφεύγουμε τα σπογγώδη υλικά μέσα στο κουτί γιατί κρατούν υγρασία.
«Και ξαφνικά τα βλέπω διπλά»! Η αιτία που ξαφνικά τα κιάλια παρουσιάζουν διπλό είδωλο είναι ότι η γη έλκει προς το κέντρο της όλα τα σώματα που αφήνονται ελεύθερα (βαρύτητα)! Από μια πτώση, λοιπόν, η πιο πιθανή βλάβη είναι η μετακίνηση των πρισμάτων στο εσωτερικό του οργάνου. Τα πρίσματα είναι υπεύθυνα για το εύρος του πεδίου του οργάνου, για την ανόρθωση του ειδώλου, και βέβαια για τη διασφάλιση της διόφθαλμης παρατήρησης. Μόνον ένας καλός τεχνίτης θα μπορέσει να «χειρουργήσει» τα αγαπημένα μας κιάλια με επιτυχία.
Τελειώνοντας να τονίσουμε ότι όσο καλά κιάλια και να έχουμε, το σημαντικότερο είναι να χρησιμοποιούμε τα μάτια μας, δηλαδή να κοιτάμε προσεκτικά.