Κέρκυρα

Στα Βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας εκεί που το Ιόνιο σμίγει με την Αδριατική, εκεί που ο άνεμος μπόρρα πνέει βίαια το χειμώνα, εκεί που το  πιο ήπιο μπορρίνο εναλλάσσεται με τον άνεμο σορόκο το καλοκαίρι, βρίσκεται ένα από τα  ομορφότερα και πιο κοσμοπολίτικα νησιά των Επτανήσων.

Το νησί των Φαιάκων κατά την Οδύσσεια.

Η Μαγευτική Κέρκυρα

Η Κέρκυρα κατοικήθηκε από την Παλαιολιθική εποχή. Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού με βάση τα λεγόμενα του Ομήρου ήταν οι Φαιάκες, αλλά σύμφωνα με τον γεωγράφο Στράβωνα ήταν ένας ιλλυρικής καταγωγής λαός, οι Λιβύρνοι. Στην πορεία των χρόνων εγκαταστάθηκαν στο νησί και άλλοι λαοί. Οι Κορίνθιοι, οι Σπαρτιάτες, οι Συρακούσιοι, οι Ρωμαίοι, οι Ενετοί. Το νησί έγινε αιτία για πολλές διαμάχες μεταξύ των λαών λόγω της αμύθητης ομορφιάς και της γεωγραφικής του θέσης. Η Κέρκυρα ενσωματώθηκε στο Ελληνικό κράτος στις 21 Μαїου του 1864 μαζί με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.

Το νησί τον 19ο αιώνα θεωρήθηκε το πολιτιστικό κέντρο όλου του ελληνικού κράτους, λόγω της ιδιαίτερης άνθισης σε αυτόν τον τομέα.  Έτσι ιδρύθηκαν εκεί πολλές σημαντικές ακαδημίες που έδιναν βαρύτητα στην τέχνη και τα γράμματα. Η επιρροή άλλων πολιτισμών είναι ιδιαίτερα εμφανής στον τρόπο και τη δομή κατασκευής των κτιρίων. Γνωστό επίτευγμα των κατοίκων του νησιού είναι η δημιουργία της Επτανησιακής Σχολής. Η Κέρκυρα θεωρήθηκε εκτός των άλλων σημαντικό μουσικό κέντρο και ένας από τους λόγους για τους οποίους την χαρακτήρισαν έτσι ήταν η έμπνευση και υλοποίηση της Παλαιάς Φιλαρμονικής Εταιρίας το 1840.

Η πρωτεύουσα του νησιού, η πόλη της Κέρκυρας είναι εξαιρετικά γοητευτική. Έχει λιθόστρωτους δρόμους, υπέροχα στενά δρομάκια με πολυώροφα σπίτια και σκαλιστά κάγκελα στα μπαλκόνια, εκκλησίες, μνημεία, πανέμορφες πλατείες.

Το παλιό με το καινούργιο το γραφικό με το τουριστικό, το παρελθόν με το παρών, όλα μπλέκονται αρμονικά στην πάλη της Κέρκυρας. Τη μια στιγμή ταξιδεύεις στο χρόνο κάτω από τις φρεσκοπλυμένες μπουγάδες στα καντούνια που θυμίζουν Βενετία, και την άλλη βρίσκεσαι σ’ ένα σύγχρονο εμπορικό δρόμο με επώνυμα προїόντα και ειδικές λωρίδες για ποδήλατο στην άσφαλτο.

Εντυπωσιακά κτίσματα όπως το περιβόητο Λιστόν στεγάζουν συγκροτήματα κατοικιών καφετέριες και μπαρ. Το Λιστόν κτίστηκε την εποχή της κατοχής των Γάλλων. Η εντυπωσιακή τοξοστοιχία του αποτελεί αγαπημένο στέκι και τόπο συνάντησης των ντόπιων στην πόλη.

Δίπλα στο Λιστόν βρίσκεται μία από τις ωραιότερες πλατείες όλης της Ελλάδας, η Σπιανάδα. Εκεί γίνονται συχνά παρελάσεις, λιτανείες και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στην πλατεία βρίσκεται και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, το Περιστύλιο του Μέτλαντ. Σημαντικό αξιοθέατο, όσον αφορά την αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική του, είναι και η Παλιά Νομαρχία. Εξίσου ενδιαφέρον και με ιδιαίτερη θέα είναι το Παλιό Φρούριο που φιλοξενεί στα τείχη του την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Το φρούριο επικοινωνεί με τον Πύργο της Θάλασσας και με το ακρωτήριο Καποσίδερο. Κοντά στη Σπιανάδα υπάρχει και το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, το οποίο κοσμείται από έργα του Πορσαλέντη καθώς και το Μνημείο της Ένωσης. ΄

Ένα μέρος που θα πρέπει κανείς να επισκεφτεί είναι το Καμπιέλο μία από τις παλαιότερες συνοικίες της πόλης. Εξίσου ωραίο είναι και το Νέο Φρούριο ή αλλιώς Φρούριο του Αγίου Μάρκου που χτίστηκε το 1576 από τους Ενετούς.

Μπορεί η παλιά πόλη της Κέρκυρας να είναι πολύ γραφική, αλλά και η καινούργια έχει μεγάλο ενδιαφέρον και προσελκύει πολύ κόσμο κάθε χρόνο, ιδιαίτερα στην πλατεία Σαρόκο. Σημαντικοί προορισμοί πολιτισμικού περιεχομένου στο νησί είναι η  Αναγνωστική Εταιρεία της Κέρκυρας, το μνημείο του Μενεκράτους, το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Αξίζει να επισκεφτείτε

Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, στο οποίο βρίσκονται αρκετά σημαντικά κομμάτια της συλλογής του διπλωμάτη Γρ. Μάνου και συνολικά γύρω στα 10.000 εκθέματα που προέρχονται από καλλιτέχνες και δημιουργούς που εμπνεύστηκαν από την Ασία και την Ιαπωνία και άλλα μουσεία όπως το Βυζαντινό, το Μουσείο Χαρτονομισμάτων και το Σέρβικο. Αξίζει να δείτε και τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο του Καποδίστρια.

Το νησί είναι διάσημο και για τις επιβλητικές εκκλησίες  του. Μερικές από αυτές είναι ο ΄Αγιος Σπυρίδωνας με το επιβλητικό καμπαναριό του

η Μητρόπολη, ο ΄Αγιος Νικόλαος των Γερόντων, η Παναγιά η Αντιβουνιώτισσα, η Παναγία Κρεμαστή.

Η  Εκκλησία Παντοκράτορα, ο ΄Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, η Παναγία των Ξένων και η Μονή Πλατυτέρας.

Μία υπέροχη διαδρομή κοντά στην Πόλη, είναι αυτή που καταλήγει στο Κανόνι. Η Χερσόνησος του Κανονιού, βρίσκεται 4 χιλιόμετρα νότια από την Πόλη.

Για να φτάσει κανείς εκεί ακολουθεί την παραλιακή Λεωφόρο Δημοκρατίας. Περνάει από το μνημείο του Μενεκράτη, συναντάει το κτήμα Μον Ρεπό. Εδώ ήταν κάποτε η καλοκαιρινή κατοικία της ελληνικής βασιλικής οικογένειας.

Περνώντας από το λόφο της Ανάληψης αξίζει να δείτε την αρχαία ακρόπολη με τα ερείπια των ναών της ΄Αρτεμης και της Ήρας, και την καταπληκτική θέα στις ακτές της Ηπείρου.

Η βόλτα καταλήγει στο ειδυλλιακό Κανόνι, με τη θέα προς το νησάκι που φιλοξενεί το μοναστήρι της Παναγιάς Βλαχέρνας και το περίφημο Ποντικονήσι «το νησί του Οδυσσέα» με το εκκλησάκι του Παντοκράτορα.

Η Κέρκυρα είναι τόσο όμορφο νησί που νομίζω ότι επιβάλλεται κάποιος να η γυρίσει με το αυτοκίνητο και να γνωρίσει κάποια σημαντικά αξιοθέατα και μνημεία της.

Κοντά στην πόλη βρίσκεται το περίφημο για τους υπέροχους κήπους του, τα αγάλματα και τις υπέροχες τοιχογραφίες του Αχίλλειο. Το Αχίλλειο πήρε το όνομά του από το χάλκινο επιβλητικό άγαλμα του Αχιλλέα, ύψους 8 μέτρων που στολίζει έναν από τους κήπους του.

Το παλάτι έκτισε η αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ γνωστή ως Σίσυ για ησυχαστήριο. Το 1907 περιήλθε στην κατοχή του Γουλιέλμου Β Κάιζερ.

Κατά την διάρκεια του Α και του Β Παγκοσμίου πολέμου το παλάτι χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο. Από το 1994 λειτουργεί ως μουσείο.

Στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού σε απόσταση 13 χλμ. από την πόλη, βρίσκεται το όμορφο παραδοσιακό χωριό Πέλεκας.

Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 220 μέτρων και από ένα σημείο που λέγεται «ο θρόνος του Κάιζερ», μπορεί κανείς ν’ απολαύσει το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα του νησιού.

Στα ανατολικά παράλια του νησιού βρίσκεται η περιβόητη Παλαιοκαστρίτσα.  Έγινε γνωστή για τους μαγευτικούς όρμους, τα απόκρημνα βράχια, τις παραδεισένιες αμμουδιές και τον πολύ ενδιαφέροντα για τους δύτες, βυθό της.

Τα κρυστάλλινα παγωμένα νερά της, το πράσινο που φθάνει μέχρι τη θάλασσα και οι μοναδικές θαλάσσιες σπηλιές της την έχουν κάνει γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Στην κορυφή του λόφου πάνω από την Παλαιοκαστρίτσα βρίσκεται το παλαιό φυλάκιο του Δεσποτάτου της Ηπείρου, το Αγγελόκαστρο. Αξίζει να το επισκεφτείτε για τη μοναδική θέα.

Σε απόσταση 32 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας στο Βορρά, βρίσκεται το Σιδάρι.

Η περίφημη παραλία του “Canal d’ Amour”, το κανάλι του έρωτα, ανήκει στα αξιοθέατα του νησιού. Λένε ότι αν κάποιο ζευγάρι  κολυμπήσει μαζί εκεί θα είναι ερωτευμένο για πάντα…

Το παραλιακό χωρίο με τη μικρή προβλήτα προσφέρει προσωρινό καταφύγιο και βασικές ευκολίες στα σκάφη.

Από εδώ ξεκινούν καΐκια για τα Διαπόντια Νησιά.

Στη ΒΑ πλευρά του νησιού βρίσκεται η γραφική κωμόπολη Κασσιόπη. Μπορεί κανείς να δει απομεινάρια του κάστρου που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα .Η Κασσιόπη κατοικείται από την αρχαιότητα και ήκμασε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Στο λιμάνι της μπορείτε να βρείτε τα στοιχειώδη.

Λιμάνια και μαρίνες

Η ναυτιλιακή κίνηση στην Κέρκυρα είναι μεγάλη στα ανατολικά εσωτερικά παράλια.

Εδώ υπάρχουν ασφαλή λιμάνια όπως της Κέρκυρας και της Λευκίμμης  και οργανωμένες μαρίνες όπως των Γουβιών , της Γαρίτσας , της Μπενίτσας.

Όταν ξεκινάς το ταξίδι σου με καιρό, ξέρεις ότι η δύναμη των Verado θα σε βοηθήσει να πλεύσεις πιο εύκολα, ακόμα και στις ακραίες συνθήκες στα Δυτικά της Κέρκυρας. Εδώ, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν συνήθως, το ασφαλές δέσιμο είναι δύσκολο. Προσωρινό καταφύγιο μπορεί να βρει κανείς στα ΒΔ στον όρμο Αγ. Γεωργίου και στους όρμους Παλαιοκαστρίτσας και Αλίπα.

Το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού είναι της Κέρκυρας με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Παρέχει όλες τις ευκολίες μιας μεγάλης πόλης και δυνατότητα επισκευών όλων των ειδών.

Στο νέο λιμάνι εξυπηρετούνται τα σκάφη αναψυχής  (Κεντρικό Λιμεναρχείο 2661 032655 και 040002.)

Κοντά στο χωριό Κοντοκάλι 9 χλμ από την πόλη  κοντά στα ερείπια του παλιού Ενετικού Ναυστάθμου, βρίσκεται η Μαρίνα των Γουβιών.

Όταν μπαίνεις πρέπει να ακολουθήσεις το δίαυλο γιατί υπάρχουν αβαθή. Ένα σκάφος της μαρίνας σε προσεγγίζει και σε οδηγεί.  Η εξυπηρέτηση είναι άψογη. Οι εγκαταστάσεις είναι σύγχρονες έχει μαγαζιά, παιδική χαρά και όλες τις ναυτιλιακές παροχές.

Μόνο η τιμή για τη διαμονή του σκάφους είναι λίγο …τσουχτερή αλλά μάλλον αξίζει τον κόπο.

Τοπικές γεύσεις

Τα 411 χρόνια Βενετσιάνικης επιρροής αλλά και οι Άγγλοι άφησαν τα σημάδια τους στην κερκυραϊκή κουζίνα.

Η κερκυραϊκή κουζίνα είναι ιδιόμορφη, πεντανόστιμη και δημιουργική.

Δοκιμάστε τσιτσιμπίρα (αφρώδες αναψυκτικό) παντεσπάνια,  γλυκά κουταλιού, φρουί γκλασέ με κάστανο και γλυκιά κολοκυθόπιτα.

Και από φαγητά δοκιμάστε σοφρίτο, σαλιγκάρια μπουρδέτο και κόκορα παστιτσάδα.

Η Κέρκυρα είναι απολαυστική σε όλα της. Στο φαγητό, στα υπέροχα νερά, στην καταπράσινη φύση, στα όμορφα καλαίσθητα γραφικά χωριά, στη νυχτερινή ζωή, στις εκδηλώσεις αλλά κυρίως στα πονηρά γελαστά μάτια και την τραγουδιστή φωνή των φιλόξενων κατοίκων της που νομίζεις ότι γνωρίζουν το μυστικό της χαράς της ζωής.

Μην τσιγκουνευτείτε τις μέρες. Η Κέρκυρα δεν χορταίνεται…

Απολαύστε την

Χρήσιμα τηλέφωνα

Αστυνομία  2661 0 39509-30188

Τουριστική Αστυνομία Κέρκυρα 2661 0 39503-30265

Λιμεναρχείο Κέρκυρα 2661 0 32655-30096-33108

Αεροδρόμιο 2661 0 30180-38694

ΚΤΕΛ 2661 0 28900

Ταξί 2661 0 33811-33812

Νοσοκομείο Κέρκυρας 2661 0 45811, 45812, 45815

Πρατήρια καυσίμων:

Shell

Αλυκές Ποταμού τηλ. 26610 20537, 26610 34446