Αστυπάλαια

Η πεταλούδα του Αιγαίου!

Αρχές Αυγούστου.  Η ζέστη τρομερή. Φορτώσαμε το σκάφος και φύγαμε. Στα ανοιχτά, η ζέστη μαλάκωσε, ο αέρας δυνάμωσε και τα κύματα χτυπούσαν ρυθμικά το σκάφος, κάνοντας τις Verado να γριλίζουν. Τίποτα δεν μας σταματούσε. Πηγαίναμε στην πανέμορφη Αστυπάλαια.

Η Αστροπαλιά, όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι είναι γνωστή από την αρχαιότητα, καθώς αναφέρεται συχνά σε κείμενα αρχαίων συγγραφέων.

Αρχαιολογικά ευρήματα που φιλοξενούνται στο μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο στον Πέρα Γιαλό, μαρτυρούν την ακμή που γνώρισε το νησί από την εποχή του χαλκού κι ακολουθούν την ιστορία του από τα προϊστορικά μέχρι τα μεσαιωνικά χρόνια.

Το σχήμα της Αστυπάλαιας μοιάζει με πεταλούδα. Άλλοι λένε ότι θυμίζει τον αριθμό 8. Είναι σαν δύο νησιά που ενώνονται με έναν μακρύ λαιμό μήκους 100 μέτρων. Έχουμε το ανατολικό ‘’Μέσα νησί’’ και το δυτικό ‘’Έξω νησί’’ κι ανάμεσά τους την περιοχή του ‘’Στενού’’.

Φτάνοντας στο λιμάνι, τον Πέρα Γιαλό, μαγεύεσαι από την εικόνα της Χώρας. Ένας ψηλός λόφος, γεμάτος κατάλευκα σπιτάκια, σχεδόν κολλημένα μεταξύ τους, μικρά γραφικά στενά και στην κορυφή του λόφου ένα Βενετσιάνικο μεσαιωνικό κάστρο.

Σ’ ένα άλλο σημείο της Χώρας οχτώ ολόλευκοι ανεμόμυλοι χτισμένοι στη σειρά, χωρίζουν τους παλαιούς από το νεότερο οικισμό της Χώρας.

Η Χώρα της Αστυπάλαιας είναι χτισμένη σύμφωνα με την αρχιτεκτονική παράδοση των Κυκλάδων. Η Αστυπάλαια απέχει μόνο 23 μίλια από την Ανάφη.

Ο πολιτισμός δε γνωρίζει γεωγραφικά διαμερίσματα. Η Χώρα χωρίζεται σε οχτώ οικισμούς. Έναν νέο, τον “Πέρα Γιαλό”, στον οποίο βρίσκεται το λιμάνι, και εφτά παλαιότερους.

Το “Δημαρχείο”, τον “Πάλα”, τον οικισμό του “Παπαδάκη”, την “Ασβεστωτή”, την “Πορταϊτισσα”, του “Κοραή” και την “Μεγάλη Παναγιά”. Η περιοχή των μύλων είναι το σημείο που χωρίζει το νέο οικισμό από τους παλαιότερους.

Μόνο στο νέο οικισμό επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων. Η πιο ωραία περιοχή για βόλτα είναι νότια από το Κάστρο από το Δημαρχείο ως την Πορταϊτισσα.

Τα παλιά αρχοντικά, τα λευκά παραδοσιακά σπίτια με τα χρωματιστά παραθυρόφυλλα, τα ξύλινα μπαλκόνια και τις εξωτερικές σκάλες τις στολισμένες με γεράνια, θα σας γοητεύσουν. Το Κάστρο της Αστυπάλαιας χτίστηκε στη θέση της αρχαίας ακρόπολης, τον μεσαίωνα, από τον ενετό Κουιρίνι.

Δύο εκκλησίες είναι ενσωματωμένες στα τείχη του. ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου ή αλλιώς η Παναγιά του Κάστρου, που χτίστηκε το 1853, και ο Άγιος Γεώργιος που χτίστηκε το 1790. Η θέα από το προαύλιο του Αγίου Γεωργίου είναι θαυμάσια και συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες. Οι δύο εκκλησίες είναι καλοσυντηρημένες.

Τα υπόλοιπα κτίσματα του κάστρου γκρεμίστηκαν το 1956 από σεισμό. Το κάστρο είναι ανοιχτό μέρα νύχτα. Η επίσκεψη αξίζει τον κόπο λόγω της υπέροχης θέας, αλλά αν πάτε νύχτα προσοχή στα χαλάσματα.

Το νησί έχει 366 εκκλησίες. Οι περισσότερες είναι μικρά οικογενειακά παρεκκλήσια. Η εκκλησία της Παναγιάς της Πουλαριανής, θεωρείται η προστάτιδα των ναυτικών. Βρίσκεται στα βόρεια του νησιού.

Η πιο όμορφη εκκλησία της Αστυπάλαιας κι από τις ωραιότερες των Δωδεκανήσων είναι η Παναγιά η Πορταϊτισσα που βρίσκεται στη Χώρα, κάτω από το κάστρο. Την έχτισε το 1762 ο τυφλός Όσιος Άνθιμος. Έχει ένα πανέμορφο μαρμάρινο καμπαναριό κι ένα πολύ ενδιαφέρον ξυλόγλυπτο εικονοστάσι ντυμένο με φύλλα χρυσού. Στο χώρο της μονής που περιβάλλει την εκκλησία υπάρχει ένα μικρό μουσείο με εκκλησιαστικά κειμήλια μεγάλης αξίας.

Στη δυτική ακτή, στο “Μέσα νησί”, βρίσκεται το μεγαλύτερο θέρετρο του νησιού, τα Λιβάδια. Ο οικισμός έχει ταβέρνες, μπαράκια, ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η νυχτερινή ζωή δεν είναι το δυνατό σημείο της Αστυπάλαιας. Επισκεφτείτε την για τα υπέροχα νερά, τη γραφικότητα, την ηρεμία.

Άλλο ένα ήσυχο θέρετρο ανατολικά της Χώρας, στο “Εξω νησί” είναι το χωριό Μαλτεζάνα ή Ανάληψη. Το ζώο που σίγουρα θα συναντήσετε στις βόλτες σας είναι το κατσίκι.

Υπολογίζεται ότι περίπου 12.000 κατσίκια βόσκουν ελεύθερα στο νησί. Για όποιον φοβάται τα φίδια, το νησί είναι ο ιδανικός προορισμός.

Τα πετρώματα του νησιού έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε θείο και πιθανόν σ’ αυτό οφείλεται η παντελής έλλειψη φιδιών. Σύμφωνα με τον αρχαίο Αριστοτέλη ‘’εχθράν είναι οφεσιν η των Αστυπαλαίων γη’’.

Η σπεσιαλιτέ του νησιού είναι ο Λαμπριανός. Γεμιστό κατσίκι με ρύζι, στο φούρνο. Αγοράστε επίσης τυριά και μέλι.

Βόλτα με το σκάφος

Η Αστυπάλαια έχει δύο λιμάνια. Το καινούργιο λιμάνι του Αγίου Ανδρέα, απέναντι από τα Φωκονήσια, που δένει και το πλοίο της γραμμής και το παλιό λιμάνι, τον Πέρα Γιαλό, στη Χώρα.

Υπάρχει ακόμα ένα μικρό γραφικό λιμανάκι στο χωριό Βαθύ, στη βορειοδυτική πλευρά του “Μέσα νησιού”. Εκεί υπάρχει ένας μικρός οικισμός, μια ταβέρνα και λίγα ψαροκάικα.

Το ιδανικότερο λιμάνι για να μείνει κανείς είναι ο Πέρα Γιαλός. Όμορφο, γραφικό λιμάνι με ψαροταβέρνες, εστιατόρια,  την πανέμορφη Χώρα δίπλα του και ιδανική αφετηρία για εξερευνήσεις στα κοντινά υπέροχα ερημονήσια.

Απέναντι από τη Μαλτεζάνα αξίζει να δείτε τα νησάκια Χοντρό και Λιγνό και λίγο μακρύτερα την Αγία Κυριακή, τον Κουτσομύτη και την Κουνούπα.  Όλη αυτή η θαλάσσια περιοχή προσφέρεται για εξερεύνηση.

Πάρτε μάσκα, βατραχοπέδιλα, μελετήστε τις ξέρες για να μην έχετε απρόοπτα και χαρείτε  έναν επίγειο παράδεισο με γαλάζια νερά και συγκινήσεις μόνο για σκαφάτους.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Κωδικός κλήσης 22430

Αστυνομία 61.207

Λιμεναρχείο 61.208

Δήμος Αστυπάλαιας  61.206

Πολυδύναμο ιατρείο 61.222

Φαρμακείο 61.444

Δημοτικό γραφείο τουρισμού 61.412

Πολλές οι τοποθεσίες και τα αξιοθέατα που αξίζει να δει ο επισκέπτης, η ξακουστή Χώρα, μια από τις ωραιότερες του Αιγαίου, οι εκατοντάδες εκκλησιές σκορπισμένες σ’όλο το χάρτη καθώς και οι δεκάδες ερημικές παραλίες που τριγυρίζουν την Αστροπαλιά και ολοκληρώνουν την εικόνα ενός μοναδικού τόπου!

Φυσικά δεν τελειώνουμε εκεί αφού η Αστυπάλαια έχει πάνω της χαραγμένα σημάδια ιστορίας χιλιάδων ετών, ανακαλύψτε την!