Ανακλαστήρας radar, μικρό αλλά πολύ χρήσιμο αντικείμενο του εξοπλισμού
Ηλεκτρονικά σκαφώνΜικρό αλλά πολύ χρήσιμο αντικείμενο του εξοπλισμού
Του Μάκη Ματιάτου
Μπορεί, για ένα μικρό ιστιοφόρο, το radar να αποτελεί «πολυτέλεια», το να είναι, όμως, ορατό και να διακρίνεται από τα άλλα μεγαλύτερα σκάφη, είναι μια ανάγκη.
Ένα μικρό ιστιοφόρο δεν παρουσιάζει μεγάλη επιφάνεια για να κάνουν
ανάκλαση οι δέσμες ακτίνων του ραντάρ. Το άλμπουρο και τα άλλα μεταλλικά μέρη της υπερκατασκευής δεν είναι κατάλληλα, ούτε αρκετά λόγω σχήματος, για την ανάκλαση. Το υπόλοιπο σκάφος είναι πολύ χαμηλά, κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, για να λειτουργήσει σαν στόχος. ?λλωστε, οι ακτίνες διαπερνούν το πλαστικό. Για να γίνει εύκολα ορατό το σκάφος μας, καταφεύγουμε στη χρησιμοποίηση του γνωστού σε όλους μας ανακλαστήρα radar.
Αναλογικά μπορούμε να πούμε τα εξής. Για το radar ένα ιστιοφόρο 30 ποδών ισοδυναμεί με ένα κάτοπτρο δύο τετραγωνικών μέτρων. Ένας αναδιπλούμενος ανακλαστήρας radar 30 τετραγωνικών εκατοστών του μέτρου, με τα ίδια κριτήρια, ισοδυναμεί με ένα κάτοπτρο 20 τετραγωνικών μέτρων. Αντί λοιπόν, να αντικαταστήσουμε το σκάφος μας με ένα μεγαλύτερο, για να φαίνεται στο radar, μπορούμε να εξοπλίσουμε το σκαφάκι μας με έναν ανακλαστήρα radar, που έτσι και αλλιώς είναι υποχρεωτικός για την επιθεώρηση. Δυστυχώς όμως λίγοι τον χρησιμοποιούν.
Ο ανακλαστήρας λειτουργεί σαν ένα σύστημα κατόπτρων με πολλαπλά είδωλα. Αν πετάξουμε μια μπάλα του τένις σε ένα άδειο δωμάτιο, αυτή θα «γκελάρει» στους τοίχους. Έτσι ακριβώς λειτουργεί και ο γνωστός μας ανακλαστήρας, στέλνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις την ανάκλαση των ακτίνων του πομπού του ραντάρ. Τώρα όσο, πιο μεγάλος είναι ο ανακλαστήρας, τόσο πιο καλά φαίνεται το σκάφος μας. Για παράδειγμα, αν αντικαταστήσουμε τον μικρό μας των 30 εκατοστών με έναν διπλάσιο σε μέγεθος, η αποτελεσματικότητά του αυξάνεται κατά μιάμιση φορά. Έτσι το 30-άρι σκάφος μας είναι ορατό σαν ένα 80-άρι, δηλαδή σαν ένα κάτοπτρο 80 τετραγωνικών μέτρων.
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνουμε επίσης και στον τρόπο, που κρεμάμε τον ανακλαστήρα στο σταυρό του σκάφους, για να λειτουργεί καλύτερα. Ο σωστός τρόπος φαίνεται στο σχήμα 1 και ο λανθασμένος στο σχήμα 2. Τις
περισσότερες φορές ανακλαστήρες, όχι μόνο σε σκάφη, αλλά και σε
τσαμαδούρες, έχουν λανθασμένο προσανατολισμό, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν και να αποδίδουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.