“Αμοργός : Ο Παράδεισος του ναυαγού”.
ΠροορισμοίΑν έχετε σκάφος, αν παίρνετε το ρίσκο να κάνετε τις διακοπές σας στο Αιγαίο Ιούλιο ή Αύγουστο, αν δεν διακινδυνεύετε να ταξιδεύετε με πάνω από 6 μποφώρ, τότε σίγουρα θα έχετε βρεθεί να πρωταγωνιστείτε στην εξής σκηνή… όπως βρεθήκαμε και εμείς…
Αποκλεισμένοι σ’ ένα μικρό νησί, έχοντας εξαντλήσει με τα πόδια ή την τοπική συγκοινωνία κάθε εκατοστό, με σκάφος που εξασφαλίζει ένα ωραίο μπάνιο στη διπλανή παραλία, αλλά τον αέρα να λυσσομανάει, τις μηχανές verado να γριλίζουν και εμάς να μελετάμε τις προβλέψεις του ΜΕΤΕΟ κάθε δύο ώρες, ελπίζοντας σε ένα πιο γαλήνιο ταξίδι…
Υπάρχουν μέρες που οι προβλέψεις δίνουν 1 ή 2 εικοσιτετράωρα με 4-5 μποφώρ και μετά ο καιρός φορτώνει για άγνωστο πόσο…
Τότε αρχίζουν τα σχέδια… Μια βόλτα Κουφονήσια λίγο Ηρακλειά, Σχοινούσα, στη Δονούσα δύσκολα φτάνεις… μήπως να πηγαίναμε Αμοργό; Ξεκινάς με σχετικά καλή πρόβλεψη που σπάνια αποδεικνύεται ακριβής.
Κάπως έτσι βρεθήκαμε και εμείς στα Κατάπολα. Μούσκεμα, με εξάρι γεμάτο, τοπικά εφτά, με τα μάτια κόκκινα από το αλάτι και με την ελπίδα το καλύτερο φυσικό λιμάνι των Κυκλάδων, να μας φιλοξενήσει στην αγκαλιά του.
Έτσι και έγινε. Δέσαμε γερά το φουσκωτό, αποκλείσαμε την πιθανότητα να διανυκτερεύσουμε στο λιμάνι, όπως το συνηθίζουμε, γιατί ο αέρας δε σ’ άφηνε να σταθείς πουθενά, πήραμε τ’ απαραίτητα μπογαλάκια μας και αρχίσαμε να ψάχνουμε για δωμάτια. Μαζί και οι συνταξιδιώτες φίλοι μας που είχαν ένα οχτάμετρο πολυεστερικό. Θέλαμε δωμάτια στη Χώρα την οποία ανυπομονούσαμε να γνωρίσουμε αλλά δεν υπήρχε τίποτα.
Αποφασίσαμε να συμβιβαστούμε με 2 δωμάτια σ’ ένα ξενοδοχείο στα Κατάπολα.
Και εδώ αρχίζουν οι ευχάριστες εκπλήξεις αυτού του υπέροχου, μαγευτικού νησιού.
Τα Κατάπολα δεν έχουν σχέση με ότι φαντάζεσαι για τα λιμάνια των μεγάλων Αιγαιοπελαγίτικων νησιών, που συνήθως δεν έχουν καμία γραφικότητα.
Παρότι είναι ένα λιμάνι με μήκος 1800 μέτρα, καταφύγιο όλων των πλοίων του νοτιοανατολικού Αιγαίου στην κακοκαιρία, είναι πολύ γραφικό. Στα Κατάπολα ενώνονται τρεις πολύ όμορφοι οικισμοί, το Ξυλοκερατίδι, το Ραχίδι, και τα Κατάπολα.
Τρεις λευκές γειτονιές με παλιά σπίτια και παραδοσιακό χρώμα που η επιλογή της διαμονής σ’ αυτές δεν συνιστά συμβιβασμό με κανένα τρόπο.
Τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτιά μας, φάγαμε αργά το απόγευμα σ’ ένα πολύ όμορφο παραλιακό ταβερνάκι και το βράδυ ξεκινήσαμε για τη Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού που συνδέεται με το λιμάνι μ’ έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμο έξι χιλιομέτρων.
Έχουμε ταξιδέψει πολύ τα τελευταία χρόνια. Έχουμε γυρίσει με το φουσκωτό σχεδόν όλα τα νησιά σε Ιόνιο και Αιγαίο. Έχω θαυμάσει τη Χώρα της Ίου και της Φολεγάνδρου, έχω γοητευτεί από την Παλιά Χώρα της Νάξου και από την Πόλη της Κέρκυρας έχω αγαπήσει τη Χώρα της Αλοννήσου και την Ερμούπολη, έχω νιώσει περήφανη για την καθαριότητα του Ελληνικού τοπίου και τους νοικοκύρηδες κατοίκους στη Σέριφο και στη Σίκινο, έχω μαγευτεί στην Οία…
Ποτέ δεν ερωτεύτηκα κεραυνοβόλα καμία Χώρα νησιού όπως τη Χώρα της Αμοργού. Με μια ανάμεικτη αίσθηση θαυμασμού και οικειότητας. Σαν να είχα περάσει εδώ κομμάτι από την παιδική μου ηλικία και ας μην την είχα ξαναδεί. Σαν να είχα παίξει κρυφτό στα σοκάκια, να είχα τρέξει στη Λόζα, την κεντρική πλατεία, γύρω από τον μεγάλο ευκάλυπτο.
Να είχα ξαποστάσει δίπλα στις τρεις αγκαλιασμένες εκκλησίες, να είχα πηδήξει δυο-δυο τα στενά σκαλιά που οδηγούν στον ΄Αγιο Γεώργιο και περνώντας από τη χαμηλή πόρτα να είχα δει το νησί από πολύ ψηλά από το Κάστρο κρατώντας κόντρα στον αέρα δίπλα στις πέτρινες πολεμίστρες.
Η Χώρα της Αμοργού είναι υπέροχη. Οι άνθρωποι της είναι αληθινά απλοί και πρόσχαροι, έτοιμοι να σε βοηθήσουν (πράγμα που χρειαστήκαμε μιας και μη έχοντας από πριν κλείσει δωμάτια, μέσα Αυγούστου χρειάστηκε ν’ αλλάξουμε ένα ξενοδοχείο και 2 ξενώνες στη Χώρα μέσα σε οχτώ μέρες).
Τα μαγαζιά έχουν τα δώρα και τα κοσμηματάκια που θα επέλεγες, τα μπαράκια παίζουν τη μουσική που σου αρέσει, στα σκαλάκια δίπλα στον Καλλιστώ, με τα γεμάτα λιγοστά τραπεζάκια και τα υπέροχα γλυκά, πάντα κάποιος θα σου κάνει χώρο να καθίσεις.
Είναι η άγρια ομορφιά του νησιού, το χαμόγελο των κατοίκων, οι νεανικές παρέες από τα κάμπινγκ της Αιγιάλης και των Κατάπολων, η …εικόνα της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας (!) δεν ξέρω τι και πως πάντως στην Αμοργό η καλή διάθεση περισσεύει…
Ακόμη και στο γεμάτο λεωφορείο που χρησιμοποιούσαμε για τις μετακινήσεις μας πάντα βρισκόταν κάποια κοπελίτσα από το κάμπινγκ και έπαιρνε αγκαλιά το μικρό μας γιο για να μην κουράζετε!
Λίγη ιστορία.
Η Αμοργός κατοικήθηκε από τα Προϊστορικά χρόνια όπως αποδεικνύουν ευρήματα της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου. Στη κορυφή ενός λόφου στα Κατάπολα υπάρχουν τα ερείπια της Αρχαίας Μινώας που λένε ότι ήταν η θερινή κατοικία του Μίνωα.
Οι αρχαίοι γεωγράφοι αναφέρουν τρεις πόλεις την Αιγιάλη, την Αρκεσίνη στη θέση Καστρί που κατοικήθηκε από τον 3ο αιώνα π.Χ. έως τον 18ο αιώνα και τη Μινώα.
Στα βυζαντινά χρόνια η Αμοργός ανήκε στην επαρχία των νησιών που είχαν πρωτεύουσα τη Ρόδο. Κατακτήθηκε το 1209 από τον Μάρκο Ξυνούδο. Περιήλθε για πολλά χρόνια στην ισχυρή βενετσιάνικη οικογένεια Γκύζη που έκτισε και το Κάστρο τον 13ο αιώνα. Στη συνέχεια καταλήφθηκε από τους Τούρκους και από το 1832 και μετά ενώθηκε με την Ελλάδα.
Αιγιάλη, Θολάρια και Λαγκάδα
Η Αιγιάλη είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού με υπέροχη αμμουδιά, νεανική ατμόσφαιρα λόγω του κάμπινγκ και των πολλών επιλογών όσον αφορά τη διασκέδαση. Πάνω από τον όρμο της Αιγιάλης βρίσκονται τα πανέμορφα χωριά Θολάρια, με τα ζωγραφιστά με ασβέστη σχέδια στα λιθόστρωτα δρομάκια και η Λαγκάδα με την υπέροχη θέα και τα ωραία ταβερνάκια.
Πίσω από τα Θολάρια στη ράχη της Βίγλας βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Αιγιάλης .
Μονή Χοζοβιώτισσας
Το κάτασπρο μοναστήρι βρίσκεται στην κυριολεξία κολλημένο πάνω στον απόκρημνο βράχο, κρεμασμένο 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.
Αξίζει να ανεβείτε τα 337 σκαλοπάτια που θα σας οδηγήσουν στο ωραιότερο μοναστήρι του Αιγαίου, με μήκος 40 μέτρα, πλάτος 5 μέτρα και ύψος 23 μέτρα μοιρασμένα σε 8 επίπεδα. Η μονή ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα. Στη συνέχεια λεηλατήθηκε από πειρατές και ερημώθηκε. Τον 11ο αιώνα όμως ανακατασκευάστηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο τον Κομνηνό. Πήρε το όνομά της από την εικόνα της Παναγίας που προήλθε από την περιοχή Χόζοβα της Παλαιστίνης και βρέθηκε στην Αμοργό με τρόπο που δεν έχει διασαφηνιστεί. Από τον εξώστη του καμπαναριού μπορείτε να απολαύσετε την απεραντοσύνη του Αιγαίου.
Κάθε χρόνο, στη γιορτή της Παναγίας στις 21 Νοεμβρίου, γίνεται μεγάλο πανηγύρι και προσφέρονται γλυκά και αλμυρά τοπικά εδέσματα.
Κάτω από τη Μονή της Χοζοβιώτισσας βρίσκεσαι η παραλία της Αγίας Άννας και το ομώνυμο εκκλησάκι.
Αυτή η μικρή βραχώδης παραλία πρωταγωνίστησε στο «Απέραντο γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν και έκανε γνωστή την ομορφιά της Αμοργού σ’ όλο τον κόσμο.
Παραλίες
Η Αμοργός έχει πολλές πανέμορφες παραλίες με εύκολη οδική πρόσβαση και άλλες που θα προσεγγίσετε με σκάφος.
Η Φωκιότρυπα και η Λεβρωσσός, κοντά στην Αιγιάλη, η Ψιλή ΄Αμμος και ο Χόχλακας.
Η Καλοταρίτσσα στο νότιο άκρο του νησιού. Η Αγία ΄Αννα και δίπλα της το Καμπί.
Το νησάκι Νικουριά απέναντι από την Αιγιάλη μερικές φορές έχει κόσμο που μεταφέρεται με τοπικά πλοιάρια. Σίγουρα όμως με σκάφος θα βρείτε μια ήσυχη μεριά.
Η Γραμβούσσα απέναντι από την Καλοταρίτισσα θεωρείται καλός ψαρότοπος. Πάρτε τις πληροφορίες σας και …βουτήξτε.
Ο γύρος του νησιού συνίσταται μόνο στις σπάνιες περιπτώσεις της μπουνάτσας. Το βόρειο και νότιο άκρο της Αμοργού θεωρούνται γενικώς επικίνδυνα λόγω των τοπικών αέρηδων που κατεβαίνουν από τα βουνά. Καλύτερα να τα αποφύγετε.
Στην Κάτω Μεριά είναι και η εκκλησιά της Αγίας Παρασκευής προστάτιδας της περιοχής και όλης της Αμοργού. Γιορτάζει κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου και γίνεται μεγάλο πανηγύρι το οποίο ξεκινάει από το προηγούμενο απόγευμα και προσφέρεται φαγητό, το περίφημο πατατάτο.
-Πριν ξεκινήσετε για Αμοργό πάρτε μαζί σας ένα μπουφανάκι. Τα βράδια στη Χώρα ειδικά θα το χρειαστείτε.
-Στη Μονή Χοζοβιώτισσας απαιτείται σεμνή ενδυμασία. Μακρύ παντελόνι για τους άνδρες, όχι αμάνικα, κοντές φούστες και παντελόνια για τις γυναίκες. Προσαρμοστείτε… Αξίζει τον κόπο!
– Σας είπα ότι τα πολύ παλιά χρόνια έλεγαν οι ξένοι το νησί δαιμονονήσι λόγω των απόκρημνων βράχων; Αν οι ξένοι ήταν πειρατές σίγουρα δεν θάθελαν να ναυαγήσουν πάνω τους !!!
Χρήσιμες πληροφορίες:
Kωδικός συνδιάλεξης Αμοργού: 22850
Λιμεναρχείο: 71259
Αστυνομία: 71210
Αστυνομικός Σταθμός Αιγιάλης: 73320
Φαρμακείο: 71400
Αγροτικό Ιατρείο Αμοργού: 71207
Αγροτικό Ιατρείο Καταπόλων: 71805
Αγροτικό Ιατρείο Αιγιάλης: 73222
Αγροτικό Ιατρείο Αρκεσίνης: 72250
ΟΤΕ: 71399, 71099
Ταχυδρομείο + ΟΤΕ Λαγκάδας: 73346
Ταχυδρομείο + ΟΤΕ Αρκεσίνης: 73332
Ταχυδρομείο + ΟΤΕ Όρμου: 73037
Κεντρικό Ταχυδρομείο: 71250
Αγροτική Τράπεζα: 71341
Ταξί Κατάπολα: 71255
Ταξί Αιγιάλη: 73570