“Μύκονος : Το νησί των ανέμων”.

Η Μύκονος είναι ίσως το ομορφότερο νησί των Κυκλάδων. Και σίγουρα, είναι το πιο διάσημο και το πιο κοσμοπολίτικο.

Η Μύκονος πήρε το όνομά της από τον ήρωα Μύκονο, γιο της Ρυώς και του Αινίου.

Αποικήθηκε αρχικά από τους Αιγύπτιους, τους Ικάριους, τους Φοίνικες και τους Κρητικούς και στη συνέχεια τον 9 αιώνα π.Χ. από τους Ίωνες.

Οι Ενετοί κατέκτησαν το νησί το 1207. Από το 1537 και μέχρι το 1821 η Μύκονος βρισκόταν υπό την Τουρκική κατοχή. Το 1821 η Μυκονιάτισσα Μαντώ Μαυρογένους τους απέκρουσε.

Η στρατηγική θέση του νησιού στο κέντρο των Κυκλάδων, έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξή της από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Η Μύκονος, για αιώνες, έζησε στη σκιά της Δήλου που ήταν θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο και μόλις τον 20 αιώνα καταξιώθηκε στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Στην εποχή μας είναι ένας από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς σ’ όλο τον κόσμο.

Κάθε γωνιά της Μυκόνου είναι μια έτοιμη, στημένη θα έλεγες, καρτ ποστάλ.

Η πανέμορφη Χώρα της, με τα δεκάδες εμπορικά καταστήματα που σφύζουν από ζωή μέχρι τα ξημερώματα. Τα καφέ, τα εστιατόρια τα όμορφα ταβερνάκια., τα κατάλευκα κυβικά σπιτάκια με τα μικρά χρωματιστά παραθυρόφυλλα και τα σκαλιά, οι εκκλησίες με τους κόκκινους και μπλε τρούλους, τα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού με τους ασπρισμένους αρμούς.

Οι γραφικοί ανεμόμυλοι που δεσπόζουν στο λόφο πάνω από το λιμάνι με τις πολύχρωμες βάρκες.

Η Μικρή Βενετία η γειτονιά της Χώρας με τα σπίτια της να βρέχονται από το κύμα που λυσσομανάει να σβήσει το μπλε, το κόκκινο, το καφέ που βάφει τα παράθυρα των σπιτιών της.

Τα μαγαζιά που ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά και πυκνώνουν στο Ματογιάννι το πιο εμπορικό δρομάκι του χωριού και το ξεχειλίζουν με επώνυμα κοσμήματα και ρούχα, είδη λαϊκής τέχνης και σουβενίρ.

Όλα, στη Χώρα της Μυκόνου θαρρείς ότι είναι μέρος ενός σκηνικού. Του σκηνικού μιας ταινίας που διαφημίζει το ελληνικό καλοκαίρι στην ιδεατή τουριστική του εκδοχή.

Ακόμη και οι αυθεντικοί Μυκονιάτες νομίζεις ότι κυκλοφορούν ως…ρόλοι για την ταινία.

Αν κάποιος επιθυμεί κοσμικές διακοπές, να δει και να τον δουν, να κυκλοφορήσει τα μοδάτα αξεσουάρ του, ή να διασκεδάσει μέχρι πρωίας, η Μύκονος είναι ο ιδανικός προορισμός.

Αν πάλι κάποιος θέλει να γνωρίσει την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και τις καλύτερες παραλίες  της Ελλάδας σ’ ένα περιβάλλον υψηλής αισθητικής και άψογης τουριστικής υποδομής θα βρει στη Μύκονο αυτό που ζητάει.

Η Μύκονος δεν είναι μόνο για τους κοσμικούς και τους φανατικούς της ξέσαλης διασκέδασης.

Ανάλογα με τον τρόπο τις ώρες που θα κινηθεί κανείς και τις παραλίες που θα επιλέξει, μπορεί να κάνει διακοπές κοσμικές, μοναχικές, οικογενειακές ή τουριστικές. Μπορεί να πέφτει για ύπνο τα ξημερώματα, ή να επισκεφτεί τα Μουσεία, τις εκκλησίες, τη Δήλο.

Όσοι διαθέτουν σκάφος έχουν περισσότερες επιλογές. Η γειτονική της Μυκόνου Ρήνεια και οι βόρειες παραλίες προσφέρουν ηρεμία και υπέροχα νερά.

Εμείς διαλέξαμε μία ήσυχη εβδομάδα αρχές Σεπτέμβρη, για να επισκεφτούμε την Μύκονο. Γενικά, αν θέλει κάποιος να χαρεί το νησί στην ωραιότερη εκδοχή του, το καλοκαίρι με τα δυνατά μελτέμια και τον «χαμό» δεν ενδείκνυται. Επειδή η Μύκονος είναι ένα νησί που πρέπει να εξερευνήσεις με σκάφος και για ψαγμένους εξερευνητές της θάλασσας, ο Σεπτέμβρης ενδείκνυται.

Έτσι και εμείς, ξεκουραστήκαμε, γεμίσαμε τα τάνκια των Verado και ξεκινήσαμε το ταξίδι μας ώστε να απολαύσουμε τα κρυστάλλινα και γαλήνια νερά του νησιού.

Στη Χώρα της Μυκόνου εκτός από τη γραφική Μικρή Βενετία, στην περιοχή της Αλευκάντρας  και τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους, αξίζει κανείς να επισκεφτεί και την εκκλησίας της Παναγίας της Παραπορτιανής , το ωραιότερο δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων στη συνοικία του Κάστρου στην άκρη του λιμανιού.

Είναι ένα διώροφο κτίσμα που στο ισόγειό του βρίσκονται οι τέσσερις από τους πέντε ναούς που το αποτελούν . Είναι ένας βυζαντινός ναός που χτίστηκε τον 15ο αιώνα. Η εκκλησία βρίσκεται δίπλα στην πόρτα του Κάστρου και γι’ αυτό ονομάστηκε Παραπορτιανή.

Στην ίδια περιοχή θα βρείτε το Λαογραφικό Μουσείο σ’ ένα κτήριο του 18ου αιώνα, κτισμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Στο Λαογραφικό Μουσείο μπορείτε να δείτε έπιπλα του παλιού καιρού, εργαλεία, τοπικές ενδυμασίες, καθώς και μια σημαντική συλλογή από ιστορικά έγγραφα και φωτογραφίες.

Αξιόλογα ευρήματα από ανασκαφές στη νεκρόπολη της Ρήνειας,  αγγεία, αγάλματα και τεφροδόχους, θα δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου.

Στο Ναυτικό Μουσείο στην περιοχή Τρία Πηγάδια, στο κέντρο της Χώρας, θα δείτε χάρτες, ναυτικά όργανα, νομίσματα και μια υπέροχη συλλογή ομοιωμάτων πλοίων από τη Μινωική εποχή μέχρι τον 20ο αιώνα.

Οι πιο φημισμένες παραλίες της Μυκόνου βρίσκονται στη νότια πλευρά του νησιού, προφυλαγμένες από τους βόρειους δυνατούς ανέμους που έχουν δώσει στη Μύκονο τον τίτλο του «Νησιού των ανέμων».

Σε απόσταση 4,5 χλμ. από τη Χώρα βρίσκεται ο Πλατύς Γιαλός, με άρτια τουριστική υποδομή. Κοντά στον Πλατύ Γιαλό βρίσκονται οι φημισμένες για την ξέφρενη διασκέδαση αλλά και για τα κρυστάλλινα νερά τους παραλίες Paradise και Super Paradise.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται ο Ορνός με το μικρό απάνεμο λιμανάκι του, η φημισμένη Ψαρού και σε απόσταση 8 χλ. Από τη Χώρα, η κοσμική Ελιά.

Στην ανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται ο οικισμός του Καλαφάτη, με την περίφημη αμμουδιά του.

Ο Άγιος Στέφανος, τουριστικό θέρετρο με μεγάλη ανάπτυξη, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού.

Κοντά στον Άγιο Στέφανο υπάρχει η παραλία Χουλάκια, με τη βοτσαλωτή αμμουδιά και τη σχετική ηρεμία.

Στη βόρεια πλευρά του νησιού, στην παραλία Φτελιά, θα φτάσετε με το σκάφος σας και μπορεί να έχετε και απομόνωση …για λίγο.

Αλλιώς, είπαμε …στη Ρήνεια.

Δήλος

Η Δήλος βρίσκεται 6 ν.μ. νοτιοδυτικά της Μυκόνου. Είναι γνωστή από τη μυθολογία ως η πατρίδα του Απόλλωνα. Ο μύθος λέει ότι η Δήλος, που σημαίνει φανερή, φανερώθηκε μέσα από τα κύματα για να φιλοξενήσει την κατατρεγμένη από την ΄Ηρα,  Λητώ.

Πάνω στον μοναδικό φοίνικα του άγονου νησιού ακούμπησε η ετοιμόγεννη Λητώ για να φέρει στο φως τον Απόλλωνα και την ΄Αρτεμη. Οι Ίωνες που έφτασαν στο νησί το 1000 π. Χ. κατέστησαν τη Δήλο θρησκευτικό, πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο για πολλούς αιώνες.

Σήμερα, το νησί με τα πέντε μαρμάρινα λιοντάρια που φυλάνε την ιερή λίμνη και ατενίζουν την Ανατολή, είναι γνωστό σ’ όλο τον κόσμο για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του.

Αξίζει να επισκεφτείτε τη Δήλο. Βεβαιωθείτε πριν ξεκινήσετε για τις μέρες και τις ώρες που ο χώρος είναι ανοικτός, για τους επισκέπτες.

Η διανυκτέρευση στο νησί απαγορεύεται.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

 

Αστυνομικό Τμήμα: 22890 22716
Τουριστική Αστυνομία: 22890 22482
Λιμεναρχείο: 22890 22218
Κέντρο Υγείας: 22890 23998 – 23994

Δήμος Μυκόνου: 22890 22201 – 23988

Κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών (Κ.Ε.Π.): 22890 28621
(Ο.Τ.Ε.): 22890 22499
Ταχυδρομείο (ΕΛ.ΤΑ.): 22890 22238
Γραφείο Κ Τ Ε Λ: 22890 23360

Τηλεφωνικό Κέντρο Σωματείου ΤΑΞΙ: 22890 23700 – 22400
Ένωση Ξενοδόχων Μυκόνου: 22890 24760 – 24540
Σωματείο Ενοικιαζόμενων Καταλυμάτων: 22890 24860 26860
Ολυμπιακή Αεροπορία: 22890 22490 – 22495
Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου: 22890 22325
Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου: 22890 22259
Λαογραφική Συλλογή Μυκόνου: 22890 22591
Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου: 22890 22700