Seahorse: ιππόκαμπος.
Blog , Αγρια φυσηΤο όνομά του προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά «ίππος» που σημαίνει άλογο και «κάμπος» που σημαίνει «τέρας».
Ο ιππόκαμπος είναι πραγματικά μοναδικός. Δεν είναι μόνο το ασυνήθιστο σχήμα του, αλλά σε αντίθεση με τα περισσότερα ψάρια είναι μονογαμικός και πιστός σύντροφος για μια ζωή. Επίσης κάτι πραγματικά ακόμη πιο σπάνιο μεταξύ των ζωικών ειδών στη Γη, είναι το γεγονός ότι κυοφορεί το αρσενικό!
Ο ιππόκαμπος ζει στα τροπικά ρηχά εύκρατα νερά, σε όλο τον κόσμο και το μέγεθος του είναι από 1,5 εκατοστά έως 35 εκατοστά το πολύ.
Ο αρσενικός ιππόκαμπος είναι εξοπλισμένος με μία σακούλα (θήκη) για τα αυγά. Έτσι αφού ζευγαρώσει, το θηλυκό αφήνει τα αυγά της μέσα σε αυτή τη θήκη και ο μπαμπάς ιππόκαμπος τα γονιμοποιεί. Μόλις εκκολαφθούν απελευθερώνει τους μικρούς και πλήρως σχηματισμένους ιππόκαμπους στο νερό!
Λόγω του σχήματος του σώματός τους και του τρόπου που κολυμπούν σε όρθια θέση, είναι μάλλον αδύναμοι κολυμβητές και συχνά πεθαίνουν από την κούραση αν βρεθούν σε καταιγίδα και άγρια θάλασσα. Έχουν ένα μικρό πτερύγιο στην πλάτη τους για να κινούνται και ακόμη μικρότερα στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους που χρησιμοποιούν σαν τιμόνι.
Γαντζώνονται με την ουρά τους στα χόρτα της θάλασσας και στα κοράλλια και με το επίμηκες ρύγχος τους πιπιλίζουν πλαγκτόν και μικρά οστρακοειδή. Είναι αδηφάγα, τρώνε συνεχώς και μπορούν να καταναλώσουν έως 3000 μικροσκοπικές γαρίδες την ημέρα.
Ο ιππόκαμπος δεν έχει δόντια ούτε στομάχι. Η τροφή περνά μέσα από το πεπτικό τους σύστημα τόσο γρήγορα, που πρέπει να τρώνε σχεδόν συνεχώς για να μείνουν ζωντανοί!
Ο πληθυσμός των 54 ειδών του ιππόκαμπου είναι αραιός. Επιπλέον, η ρύπανση και η ανεξέλεγκτη συγκομιδή τους, κυρίως για την παραδοσιακή ιατρική της Ασίας, έχουν φέρει πολλά είδη κοντά στην εξαφάνιση. Πάνω από 20 εκατομμύρια ιππόκαμποι ψαρεύονται για τον σκοπό αυτό. Από το 2004, υπάρχουν περιορισμοί στην αλιεία τους, αλλά χώρες όπως η Ινδονησία, η Ιαπωνία, η Νορβηγία και η Νότιος Κορέα δεν συμμορφώνονται.