25ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα των J24

Η Απόλυτη Ανατροπή
Με μια απίστευτη αντεπίθεση την τελευταία μέρα των αγώνων και τρεις πρωτιές το πλήρωμα της Ελληνικής Αστυνομίας ανέβηκε 4 θέσεις στη γενική κατάταξη και κατέλαβε τελικά τη δεύτερη θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της κλάσης ,με 57 βαθμούς ποινής έναντι 56 του Βρετανικού πληρώματος Serco του προέδρου της παγκόσμιας κλάσης, των J24 ,Bob Turner.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αν ισοβαθμούσαν, την πρώτη θέση θα κατακτούσαν οι Έλληνες Αστυνόμοι, αφού είχαν περισσότερες πρωτιές, 4 συνολικά σε 11 ιστιοδρομίες, έναντι καμιάς των Βρετανών.

Όλα τα παραπάνω διαδραματίστηκαν στο «Roompot» ένα μικρό προάστιο μια ώρα από το κέντρο του Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια του 25ου Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος των J24, από 04 έως 10 Ιουνίου, και στο οποίο συμμετείχαν 30 πληρώματα από Ολλανδία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Ελλάδα. Απουσίαζαν οι Ούγγροι, οι Γάλλοι, οι Ιρλανδοί, οι Σουηδοί και οι Ελβετοί.

Τα Ελληνικά χρώματα εκπροσώπησαν δύο πληρώματα αυτό της Ελληνικής Αστυνομίας που κατέλαβε τη δεύτερη θέση και το πλήρωμα του ΕΥΝΙΚΗ από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Αγ. Νικολάου που κατέλαβε την 5η. Με αυτές τις πολύ τιμητικές διακρίσεις η χώρα μας καταξιώνεται στο Ευρωπαϊκό στερέωμα σαν μια ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη δύναμη αφού διαλύθηκαν και οι όποιες τάσεις αμφισβήτησης της αθλητικής αξίας, από πέρυσι όπου τα παιχνίδια του καιρού δεν άφησαν να ολοκληρωθούν όλες οι ιστιοδρομίες (από τις 12 οι 7), ενώ φέτος παρά τις απώλειες της πρώτης μέρας ολοκληρώθηκαν 11 από 14.

Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν βέβαια όπως κατέληξαν αφού μέχρι την τελευταία μέρα στην κορυφή της κατάταξης εναλλάσσονταν οι Γερμανοί με τους Βρετανούς, ενώ τα Ελληνικά πληρώματα μέχρι την προτελευταία μέρα ήταν στην έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα, με 25 βαθμούς διαφορά από τους πρωτοπόρους.

Όμως η τακτική και οι διαφορές μέσα στον στίβο δεν αντανακλούσαν την πραγματικότητα και όλοι από την πρώτη μέρα περιμέναμε την ελληνική αντεπίθεση η οποία καθυστερούσε και ήρθε την ώρα που έπρεπε. Όλες τις ημέρες οι άνεμοι ήταν χαμηλής έντασης και βοηθούσαν όσους είχαν εμπειρία από το στίβο εξαιτίας των πολύ δυνατών ρευμάτων που πολλές φορές ήταν αντίθετα από τον άνεμο και ισχυρότερα.

Αυτό καθήλωσε τα ελληνικά πληρώματα σε μέτριες επιδόσεις με μόλις μια πρώτη και δύο τρίτες θέσεις για την Ελληνική Αστυνομία και μία πρώτη και δύο πέμπτες θέσεις για το Ευνίκη.

Έτσι την τελευταία μέρα και ενώ όλοι νόμιζαν ότι οι Έλληνες απλά θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τις θέσεις τους έγινε η Ελληνική αντεπίθεση με την απόλυτη επικράτηση των αστυνόμων με τρεις πρώτες θέσεις. Ο πρωτοπόρος καταποντίστηκε σε λάθη τακτικής αφού υποτίμησε τις δυνατότητες των Ελλήνων και κατέλαβε τη 10η, 13η, 17η θέση.
Παρά ταύτα με μόλις ένα βαθμό διαφορά πανηγύρισε για τέταρτη φορά στην ιστορία του την κατάκτηση του πανευρωπαϊκού.

Κυβερνήτης του πληρώματος της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν ο Αλέξης Ταγαρόπουλος με πλήρωμα τους Δημήτρη Κόκορη, Νίκο Παπάζογλου, Περικλή Αιδινίδη και Νίκο Μαύρο και προπονητή τον Αντώνη Καραγιάννη ενώ το ΕΥΝΙΚΗ είχε κυβερνήτη το Δημήτρη Αλτσιάδη με πλήρωμα τους Θανάση Παχούμα, Σωτήρη Κάρταλη, Βαγγέλη Καφετζιδάκη και Γιώργο Νότη.

Όλοι τους ανανέωσαν τις «διαφορές τους» για του χρόνου στο Δουβλίνο όπου η Ιρλανδική κλάση ανέλαβε να φιλοξενήσει το Πανευρωπαϊκό από τις 09 – 18 Σεπτεμβρίου, και όπου η Ελλάδα θα προσπαθήσει για το καλύτερο.