Τριήμερο σεμινάριο από το ΓΛΑΥΚΟ για τις τεχνικές στην Υ/Α
ΝέαΣτο μοντέρνο ψαροντούφεκο οι γνωστές τεχνικές οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως για τη σύλληψη των θηραμάτων είναι το στατικό καρτέρι, το συρτό καρτέρι (agguato), το πλανάρισμα και το ψαχτήρι.
Ο σύλλογος «Γλαύκος» συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία των θεωρητικών και πρακτικών σεμιναρίων του, τα οποία τυγχάνουν και ευρείας αποδοχής και συμμετοχής, διοργάνωσε στα μέσα Μαρτίου άλλο ένα τριήμερο και ιδιαίτερα πρωτοποριακό με θέμα τις τέσσερις παραπάνω τεχνικές.
Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά τέσσερις ήταν οι εισηγητές που χρειάστηκε να επιστρατεύθουν για να βγει εις πέρας ένα τόσο απαιτητικό και πολυδιάστατο αντικείμενο, το οποίο είχε και πρακτική εφαρμογή στη θάλασσα.
Ο Βασίλης Ζωνομέσης δίδαξε το πλανάρισμα, ο Γιώργος Δούναβης το κυνήγι στη τρύπα χωρίς φακό, ο Γιώργος Γιαννάτος το καρτέρι και ο Κυριάκος Κυριακόπουλος το συρτό καρτέρι.
Την Τετάρτη λοιπόν 9 Μαρτίου το εντευκτήριο του συλλόγου γέμισε κυριολεκτικά από κόσμο – μέλη και μη – που ήρθαν να παρακολουθήσουν το πρώτο θεωρητικό μέρος το οποίο και αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρακτικό που θα γινόταν λίγες μέρες μετά.
Περίπου 55 άτομα παρακολούθησαν την ανάλυση των τεχνικών με αμείωτη προσοχή, ενώ και οι ερωτήσεις διαδέχονταν η μια την άλλη.
Εκτενή αναφορά έγινε και σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια των ψαροκυνηγών και κυρίως στο σοβαρότατο λάθος της χρήσης του υπεραερισμού.
Στο ολιγόλεπτο διάλειμμα που έγινε ενδιάμεσα, πραγματοποιήθηκε και η κλήρωση ενός ψαροτούφεκου Lycan G.F.M. το οποίο προσέφερε η εταιρία BLEUTEC.
Λόγω της μεγάλης συμμετοχής αποφασίστηκε το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου να μη γίνει σε μια, αλλά σε δύο ημέρες με ισάριθμα γκρουπ ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για εφαρμογή, εμπέδωση και κατανόηση.
Έτσι το Σάββατο 11/3 και την Κυριακή 12/3 το πρωί, το ραντεβού δόθηκε στο Δασκαλειό στην Ανατολική Αττική.
Οι συμμετέχοντες εκτός από τον εξοπλισμό τους έφεραν και από ένα δικό τους όπλο, καθώς στο πρόγραμμα υπήρχαν και βολές σε στόχους από φελιζόλ με ομοιώματα ψαριών.
Αρχικά έγινε μια σύντομη ενημέρωση από τους εισηγητές για το σενάριο και τη διαδικασία, τονίζοντας ιδιαίτερα το θέμα της ασφάλειας μέσα στο νερό.
Δημιουργήθηκαν τέσσερις ζώνες από τις οποίες πέρναγε διαδοχικά ο καθένας και εκτελούσε τις προσπάθειές του.
Στην πρώτη ζώνη βρισκόταν ο Γιώργος Δούναβης και ανέλυε την τεχνική του ψαρέματος στην τρύπα χωρίς φακό.
Στην επόμενη ζώνη ο Γιώργος Γιαννάτος έδειχνε πως εκτελείται πιο αποτελεσματικά το στατικό καρτέρι και η σωστή βολή.
Στις άλλες δύο υπήρχε ένας έξτρα βαθμός δυσκολίας καθώς οι συμμετέχοντες έπρεπε καταδυόμενοι να περάσουν μέσα από ένα (στην 3η ζώνη) και από δύο (στην 4η ζώνη) στεφάνια και στο τέλος να πραγματοποιήσουν βολή στο στόχο.
Ο Κυριάκος Κυριακόπουλος ήταν στη τρίτη ζώνη με το agguato και ο Βασίλης Ζωνομέσης στη τελευταία διδάσκοντας το πλανάρισμα.
Όλες οι προσπάθειες καταγράφονταν από τις κάμερες που υπήρχαν για να παρουσιαστούν στο τρίτο και τελευταίο μέρος του σεμιναρίου, όπου θα γινόταν οι επισημάνσεις, οι διορθώσεις και η υπόδειξη του σωστού τρόπου προσέγγισης της κάθε τεχνικής.
Την Τετάρτη λοιπόν στις 16/3 στο σύλλογο, ένα – ένα τα βίντεο παρουσιάζονταν με προτζέκτορα και η κάθε προσπάθεια σχολιαζόταν τόσο από τον αντίστοιχο εισηγητή όσο και από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.
Επισημαίνονταν και αναλύονταν διάφορα σημεία όπως ο θόρυβος κατά την κατάδυση, η θέση και η στάση του σώματος, η σωστή ρύθμιση της πλευστότητας, η ταχύτητα προσέγγισης του πόστου και του θηράματος, η σωστή τοποθέτηση του όπλου, καθώς και άλλες μικρολεπτομέρειες που όμως παίζουν σημαντικό ρόλο.
Οι συμμετέχοντες ήταν από όλα τα επίπεδα εμπειρίας, από πολύ αρχάριους έως εμπειρότατους ψαροκυνηγούς, ενώ στο τέλος όλοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι και ότι έμαθαν πράγματα βουτώντας δίπλα σε τόσο έμπειρους εκπαιδευτές.
Το Δ.Σ. του «Γλαύκου» ευχαριστεί τους εισηγητές του σεμιναρίου που με επιμονή και υπομονή μετέδωσαν τις πολύτιμες γνώσεις τους σε όλους, την εταιρία BLEUTEC που προσέφερε το όπλο καθώς και όλους όσους συμμετείχαν.