Τρέιλερ – Έλεγχος και συντήρηση

Αυτή την εποχή ξεκινάμε όλοι να σκεφτόμαστε τις καλοκαιρινές διακοπές. Αρχίζουμε να κάνουμε πλάνα για το πότε, που και με ποιους. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να κοιτάξουμε είναι το τρέιλερ του σκάφους μας.
Τι πρέπει να κοιτάξουμε και τι να ελέγξουμε στο τρέιλερ πριν ξεκινήσουμε την θερινή περίοδο, είτε για απλές ανελκύσεις – καθελκύσεις είτε για μεγαλύτερα ταξίδια;

Για να πάρουμε αυτές τις απαντήσεις, καταφύγαμε σε ειδικούς. Μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στο χώρο κατασκευής τρέιλερ στην Ελλάδα είναι η Elxis trailers.

description

Ο κ. Γιάννης Στάμου μας υποδέχτηκε και μας βοήθησε μεταδίδοντας την εμπειρία χρόνων.

Τα λάστιχα του Τρέιλερ

Ο πρώτος και ευκολότερος έλεγχος στο τρέιλερ είναι στα λάστιχα. Με το μάτι θα δούμε την κατάσταση του ελαστικού, δεν πρέπει να έχει σκασίματα από τον καιρό και τη θάλασσα. Θα πρέπει επίσης να ελέγξουμε την πίεση των ελαστικών. Εάν τα ελαστικά μας είναι ξεφούσκωτα, σε ενδεχόμενο ταξίδι υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης και ανάφλεξης των ελαστικών. Εάν αντίθετα είναι περισσότερο φουσκωμένα από όσο προβλέπει ο κατασκευαστής, υπάρχει ο κίνδυνος να σκάσουν. Και στις δύο περιπτώσεις, η αντιμετώπιση δεν είναι πολύ εύκολη. Αν ακινητοποιηθούμε με σκάφος και τρέιλερ, δύσκολα μπορούμε να αλλάξουμε λάστιχο.

Τα φώτα του Τρέιλερ

description

Το επόμενο που πρέπει να ελέγξουμε είναι τα φώτα του τρέιλερ. Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι λειτουργούν τα φώτα των φρένων και τα flash. Αν όχι πρέπει να ελέγξουμε τα λαμπάκια ή αλλιώς τα καλώδια.

Οι τροχοί του Τρέιλερ

description

Το επόμενο και πολύ βασικό είναι οι τροχοί του τρέιλερ. Θα πρέπει τα ρουλεμάν να είναι σε καλή κατάσταση και να αλλάζονται κάθε τρία χρόνια. Στους τροχούς πρέπει να προσέξουμε τυχών τζόγους ή θορύβους.

description

Τα Φρένα του Τρέιλερ

Οι τροχοί μαζί με τα φρένα, είναι τα πιο βασικά σημεία στο τρέιλερ και ταυτόχρονα τα πιο ευπαθή. Σημαντικό στην κατασκευή ενός καλού τρέιλερ είναι να είναι καλά στεγανοποιημένο το μουαγιέν.

description

Αυτό θα μας προφυλάξει από ζημιές. Από τη δική μας πλευρά, θα πρέπει κάθε φορά που έρχεται το τρέιλερ σε επαφή με τη θάλασσα, να φροντίζουμε να πλένουμε το εσωτερικό μέρος των τροχών με άφθονο νερό.

description

Εκεί βρίσκεται η τσιμούχα. Όσο περισσότερο την φροντίζουμε, τόσο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής θα έχει και θα προστατεύει τα ρουλεμάν του τρέιλερ.
Σημαντικό επίσης είναι να μην βάζουμε περισσότερο γράσο από όσο χρειάζεται. Σε τέτοια περίπτωση, είναι πιθανό, με την αύξηση θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια πορείας, να διασταλεί.
Τέλος, τα φρένα των τροχών του τρέιλερ θα πρέπει να ελέγχονται μόνο από ειδικευμένο προσωπικό μια φορά το χρόνο. Κατά πάσα πιθανότητα, τα φρένα θα χρειάζονται μια απλή συντήρηση, ένα καθάρισμα. Αν δεν το κάνουμε, είναι πιθανό να καταστραφούν πολύ γρηγορότερα από όσο νομίζουμε. Η εταιρία Elxis σύντομα θα μπορεί να αναλάβει την συντήρηση του τρέιλερ και των φρένων στο πάρκινγκ σας.

description

Η χούφτα και ο εργάτης του Τρέιλερ

description

Δύο ακόμα σημεία που πρέπει να προσέχουμε στο τρέιλερ είναι η χούφτα και ο εργάτης. Θα πρέπει να ψεκάζουμε τα ελατήρια της χούφτας και το μηχανισμό του εργάτη με αντισκωριακό και λιπαντικό σπρέι.

description

Θα πρέπει να αποφεύγουμε να γρασάρουμε αυτές τις περιοχές γιατί στο γράσο κολλάει άμμος. Ο ιμάντας θα πρέπει να είναι πάντα σε καλή κατάσταση, χωρίς σκισίματα και οι ραφές να είναι πάντα σε καλή κατάσταση. Εάν κάτι από τα δύο δεν είναι σε άριστη κατάσταση, θα πρέπει να αντικαθιστούμε άμεσα τον ιμάντα.

description

Τέλος, όταν μετά από ταξίδι φτάσουμε στον προορισμό μας, πριν βρέξουμε το τρέιλερ, καλό είναι να περιμένουμε 20 λεπτά να κρυώσουν τα φρένα και οι τροχοί. Σε άλλη περίπτωση είναι πιθανό, λόγω απότομης πτώσης θερμοκρασίας, να στραβώσουν οι δισκόπλακες των φρένων. Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργείται είναι το φαινόμενο vacuum. Όταν τα ρουλεμάν και το γράσο είναι ζεστά, αν βάλουμε το τρέιλερ απότομα μέσα σε κρύο νερό, δημιουργείται το φαινόμενο του να ρουφάει νερό μέσα από την τσιμούχα με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα ρουλεμάν.

description

Ευχαριστούμε την elxis Trailers και τον κ. Γιάννη Στάμου για τη βοήθεια που μας προσέφερε για την συγγραφή του άρθρου.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Elxis Center

τηλ. & Φαξ 210 6611229
e mail: [email protected]