Με δυνατό μελτέμι άρχισε ο 52ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνα Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής»

Με πληρώματα κορυφαίους ιστιοπλόους από την Ελλάδα και το εξωτερικό άνοιξε πανιά σήμερα το μεσημέρι ο  52ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής». Την εκκίνηση της ιστορικής διοργάνωσης έδωσαν ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς και η κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη. Τον αγώνα συνδιοργανώνουν ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου και ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος.

«Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να διεξάγονται τέτοιοι αγώνες που αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας στον τομέα όχι μόνο του αθλητισμού αλλά και του αθλητικού τουρισμού. Ειδικά εν όψει του 2021, που συμπληρώνονται τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, τέτοιοι αγώνες θα πρέπει να προσελκύσουν περισσότερους αγωνιζόμενους και από το εξωτερικό ώστε να αναδειχθεί η ελληνική ναυτοσύνη και ο ρόλος της στην Ελληνική Επανάσταση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς.

Η εκκίνηση των τριάντα σκαφών πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Βουλιαγμένης. Τα ιστιοπλοϊκά, αφού περάσουν από το Σούνιο, θα συνεχίσουν βόρεια προς το ακρωτήρι Καφηρέας (Κάβο Ντόρο), θα περάσουν τη βόρεια πλευρά της Άνδρου και θα κατευθυνθούν νότια ώστε αργά το βράδυ να φτάσουν στη Χώρα όπου ολοκληρώνεται η ιστιοδρομία (72 ν.μ.). Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα αποτελέσουν σύμμαχο των ιστιοπλόων για ένα γρήγορο ταξίδι.

Στον 52ο Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Αγώνα Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής» αγωνίζονται ιστιοπλόοι που έχουν πρωταγωνιστήσει σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το «χάλκινο» ολυμπιακό ντουέτο των 470, Τάκης Μάντης – Παύλος Καγιαλής, ο Δημήτρης Μούγιος, ο οποίος κατάκτησε ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου στην κωπηλασία και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την ιστιοπλοΐα, οι Ολυμπιονίκες Λεωνίδας Πελεκανάκης, Ανδρέας Κοσματόπουλος, αθλητές με συμμετοχές σε Ολυμπιακούς και σε διεθνείς διοργανώσης τριγώνου και ανοικτής θάλασσας, όπως οι Γεώργιος Ανδρεάδης, Στέλιος Μπόνας, Μιχάλης Μιτάκης, Κώστας Μάνθος, Παναγιώτης Καμπουρίδης, Μιχάλης Πατενιώτης, Άλφης Γεωργιάδης , Στέλιος Σωτηρίου, Γιώργος και Αλφόνσο Παναγιωτίδης, Ηλίας Μυλωνάς, Βασίλης Παπουτσόγλου – Γιάννης Ορφανός, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανοικτής Θαλάσσης  Άκης Τσαλίκης κ.α.

Στις 31 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί η παράκτια ιστιοδρομία «Eurobank Private Bank Luxembourg Cup» (10 ν.μ.) ενώ παράκτια είναι και η τελευταία διαδρομή της διοργάνωσης (έως 30 ν.μ.) και θα διεξαχθεί την 1η Σεπτεμβρίου. Η «αυλαία» του αγώνα θα «πέσει» στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, στις 2 Σεπτεμβρίου με την απονομή επάθλων.

Χρυσός Χορηγός για 3η συνεχή χρονιά είναι η Eurobank Private Bank Luxembourg, η διεθνής τράπεζα – μέλος του Ομίλου Eurobank, που, με έδρα το Λουξεμβούργο, δραστηριοποιείται και στο Λονδίνο και την Ελλάδα.

Αργυρός χορηγός συνεχίζει να είναι η Moët & Chandon. Η κορυφαία και πιο αγαπημένη σαμπάνια στον κόσμο στηρίζει τον δύσκολο αλλά και πιο εκλεπτυσμένο αγώνα, όχι μόνο γιατί είναι στο DNA της μάρκας να στηρίζει την αριστεία, την επιτυχία, τις πρωτιές αλλά και ειδικότερα γιατί εδώ και αιώνες, από το 1743, είναι η σαμπάνια των νικητών, των μεγάλων στιγμών αλλά και του savoir-faire.

Χορηγοί της διοργάνωσης είναι, επίσης, οι εταιρίες Polembros Shipping και New Shipping Limited, ενώ τη διοργάνωση υποστηρίζουν οι εταιρίες PATSEAS, Amalia Hotels, Sebago, StGeorge Lycabettus, Kokkoris Optics – Bolle, Explore Andros, Kyvernitis Travel, Bake Hellas,Mavriki & Co και Mont Blanc.Ο 52ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας της Άνδρου πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου της Άνδρου και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.