Λιλιπούτειοι ναύτες Από μικροί στα πέλαγα…
Τα σκάφη και τα μυστικά τουςΑπό μικροί στα πέλαγα…
Του Νίκου Γιοβανίδη
Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία – Ε.Ν.ΑΚ.
www.enak.gr
Η θάλασσα είναι πλούτος εικόνων, συναισθημάτων και γνώσεων. Η ιστιοπλοΐα είναι, όπως λέγεται, ένας τρόπος ζωής. Μια δραστηριότητα, που μπορεί να αφορά ένα άτομο, αλλά και μια ολόκληρη παρέα ή οικογένεια. Η ενασχόληση με τη θάλασσα προάγει ευγενή αισθήματα, μας φέρνει κοντά στη φύση και μας μαθαίνει να τη σεβόμαστε. ?ρα, είναι εποικοδομητική για όλους, πόσο μάλλον για τα παιδιά, που έχουν την ευκαιρία, από μικρή ηλικία, να δεχτούν με τον πλέον ψυχαγωγικό τρόπο, γνώσεις και αρχές.
Είναι καλό να μπορέσει το παιδί από μικρή ηλικία να μοιραστεί τις χαρές της ιστιοπλοΐας με την υπόλοιπη οικογένεια κι αυτό είναι εφικτό, αρκεί να
εφαρμόζονται κάποιοι απλοί κανόνες ασφαλείας στο σκάφος. Στην ερώτηση πολλών από ποιά ηλικία μπορούν τα παιδιά να ταξιδέψουν στο σκάφος, απαντάμε ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Η ηλικία του όμως καθορίζει το είδος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν, όταν ταξιδεύει. Ένα βρέφος το κρατά και το φροντίζει η μητέρα του κι έτσι τα «μέτρα» αφορούν μάλλον τους γονείς. Κάθε μητέρα, όταν μετακινείται με τα μωρό της, ξέρει πολύ καλά τί χρειάζεται από τα είδη που είναι απαραίτητο να έχει μαζί της για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πάνες, μπιμπερό, γάλα, πιπίλες, ταλκ κ.λπ.). Είναι ίσως πλεονασμός, αλλά μπορούμε απλώς να συστήσουμε ότι είναι καλό στο σκάφος να υπολογίσει κάποια παραπάνω απΆ ό,τι συνήθως.
Στη νηπιακή ηλικία, τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα. Απαραίτητο μέτρο είναι το γνωστό δίχτυ που εφαρμόζει στα ρέλια και εμποδίζει την πτώση στο νερό. Μέσα στο σκάφος είναι επιβεβλημένο να μην υπάρχουν εκτεθειμένα αιχμηρά αντικείμενα (σουγιάδες, μαχαίρια, κατσαβίδια κλπ.), αλλά ακόμα και διάφορα χημικά (π.χ. απορρυπαντικά, σπρέϋ). Αυτονόητο είναι ότι οι
συγκεκριμένοι κανόνες ισχύουν για όλους τους χώρους όπου βρίσκονται μικρά παιδιά, στο σκάφος όμως καλό είναι να ενταθούν, αφού κατά κανόνα σε όλα τα σκάφη υπάρχουν διάφορα εργαλεία και χημικά σε προσιτά σημεία.
Αν τα παιδιά είναι προσχολικής ηλικίας, εκτός από την προστασία με το δίχτυ είναι επιβεβλημένα και κάποια άλλα πράγματα. Πριν απΆ όλα θα πρέπει να φορούν το ειδικό παιδικό σωσίβιο, ακόμα κι όταν το σκάφος είναι
αγκυροβολημένο. Εν πλω να είναι σωστά ντυμένα για να μην κρυώνουν ούτε να ζεσταίνονται, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Φυσικά αν είναι καλοκαίρι με μεγάλη ηλιοφάνεια και ζέστη, ισχύουν τα γνωστά. Να φορούν αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, καπέλο, που καλό είναι να διατηρείται βρεγμένο, γυαλιά ηλίου και να πίνουν υγρά για να μην αφυδατώνονται. Επίσης, είναι σημαντικό για τα παιδάκια να εξοικειωθούν με το χώρο. Να τους διευκρινίσει η μητέρα τους ότι δεν πρέπει να τρέχουν για να μην γλιστρήσουν και πέσουν, αλλά και να τους εξηγήσει διάφορες προσιτές και γιΆ αυτά λειτουργίες, όπως εκείνη της τουαλέτας. Απαραίτητο είναι επίσης να βρίσκονται στο φαρμακείο του σκάφους χάπια ναυτίας, για την περίπτωση που τα πειράξει η θάλασσα, αν και στις μικρότερες ηλικίες συνήθως δεν παρουσιάζεται τέτοιο πρόβλημα.
Καλό είναι τα παιδιά να έχουν μαζί τους μερικά από τα παιχνίδια τους, αρκετά για να τα κρατήσουν απασχολημένα, αν χρειαστεί ακόμα και στο εσωτερικό του σκάφους. Αντενδείκνυνται τα βαριά ή αιχμηρά αντικείμενα, με τα οποία θα μπορούσαν να χτυπήσουν ή και να προξενήσουν κάποια ζημιά, αντίθετα τα επιτραπέζια είναι ιδανικά γιο την περίσταση.
Όταν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα και καταλαβαίνουν πλέον, είναι φρόνιμο να τα συμβουλεύσουμε να μην τρώνε ανεξέλεγκτα, ειδικά αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ήπιες και να προσέχουν στις μετακινήσεις τους. Είναι καλό να τα κρατάμε απασχολημένα, γεγονός που αποτρέπει και δυσάρεστες καταστάσεις όπως το να νιώσουν φόβο ή ναυτία. Μια πολύ καλή λύση είναι να τους ανατίθενται απλές δουλειές, για τις οποίες να αισθάνονται υπεύθυνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βρίσκονται υπό επιτήρηση.
Όταν μια οικογένεια αποπλέει σε πλήρη σύνθεση, η λογική υπαγορεύει ότι επιλέγει ημέρες που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Επειδή όμως υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες, δεν θα πρέπει να αγνοείται το μέτρο των ζωνών ασφαλείας για όλους, πόσο μάλλον για τα παιδιά.
Η οικογένεια, όμως, μπορεί να περιλαμβάνει και κάποιο τετράποδο. Ένα ζωάκι στο σκάφος, ειδικά όταν κάνει τα πρώτα βήματα της «ιστιοπλοϊκής του καριέρας», απαιτεί προσοχή από τους κυρίους του. Όπως είναι γνωστό τα μεγαλύτερα σκυλιά μπορούν να είναι και στο ταξίδι πιστοί σύντροφοι, μέχρις όμως να εξοικειωθούν χρειάζεται λίγη υπομονή. Το γνωστό δίχτυ που μπαίνει στα ρέλια για τα μικρά παιδιά είναι ιδανικό και για τα κατοικίδια, αν και τα ζωάκια συνήθως κολυμπούν με χαρακτηριστική ευκολία.
Καλό είναι να ταΐζουμε το κατοικίδιο αρκετή ώρα πριν αποπλεύσουμε, όπως επίσης να έχουμε φροντίσει να υπάρχει στο σκάφος και η απαραίτητη ποσότητα της τροφής του για το ταξίδι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε να τού δίνουμε κατά διαστήματα νερό και με υπομονή να του υποδείξουμε πώς θα λερώσει κατά το λιγότερο δυνατόν. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα μικρό ζωάκι που δεν γνωρίζει το κούνημα του σκάφους φοβάται και νιώθει καλά μόνο κοντά σε
κάποιο γνωστό του πρόσωπο. Κρατήστε το κοντά σας και φροντίστε να το αποκρίνετε από τα πόδια σας μόνο κατά τις φάσεις που δεν θα πρέπει να μπλέκεται στις κινήσεις σας.
Να μην ξεχνάμε, η θάλασσα προσφέρει τις ομορφότερες εμπειρίες και διαμορφώνει χαρακτήρες. Η ναυτοσύνη, η πειθαρχία, η συντροφικότητα, η αποφασιστικότητα είναι από τα μαθήματα που διδάσκονται στη θάλασσα. Στο ταξίδι μπορούν τα παιδιά από μικρά να μάθουν τη ναυτική τέχνη και σε μερικά χρόνια να συνεχίσουν τη ναυτική μας παράδοση ή ίσως να είναι οι αυριανοί πρωταθλητές…