Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα

europaiki-hmera-gia-ti-thalassa

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου από το 2008, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να τονίσει τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Ε.Ε. και στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η καινοτομία και η έρευνα στη θαλάσσια οικονομία μπορούν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον για τις ευρωπαϊκές θάλασσες και τους ωκεανούς, καθώς και για όλους εκείνους των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από τους θαλάσσιους πόρους.

Αυτό είναι το βασικό θέμα της φετινής Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα, που εορτάζεται στη Βρέμη (Γερμανία) στις 19-20 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εμπειρογνωμόνων, ενδιαφερόμενων φορέων από όλους τους θαλάσσιους τομείς και φορέων χάραξης πολιτικής από ολόκληρη την ΕΕ.

Η Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας κυρία Μαρία Δαμανάκη, η οποία συνδιοργανώνει την εκδήλωση, δήλωσε: «Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται ακόμα σε ταραγμένα νερά και έχουμε καθήκον να μεγιστοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να συμβάλουμε στην ανάκαμψή της. Οι θάλασσες και οι ωκεανοί μας έχουν μεγάλες δυνατότητες. Έχουμε δεσμευτεί να εξετάσουμε πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε καλύτερα με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τόνωση της ανάπτυξης, αλλά κατά τρόπο που να μην θέτει σε κίνδυνο τα οικοσυστήματά μας. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα δίνει την ευκαιρία στη θαλάσσια κοινότητα να συζητήσει πώς μπορεί να συνδυαστεί η ανάπτυξη με τη βιωσιμότητα στο πλαίσιο της γαλάζιας οικονομίας».

Η ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη γαλάζια ανάπτυξη σκοπό έχει να καταστήσει τη βιωσιμότητα ακρογωνιαίο λίθο της θαλάσσιας ανάπτυξης, πράγμα που θα τη φέρει στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων στη Βρέμη. Η εκδήλωση αυτή, η οποία πραγματοποιείται μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΕ σχετικά με τη γαλάζια καινοτομία (IP/14/536), τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (IP/14/459), τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό (IP/14/171) και την ωκεάνια ενέργεια (IP/14/36), θα φέρει σε επαφή εκπροσώπους από κάθε τομέα της θαλάσσιας οικονομίας, οι οποίοι θα συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συνεργάζονται και να ανταλλάσσουν απόψεις ώστε να κάνουν πραγματικότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Επίτροπος Δαμανάκη θα συναντηθεί στη Βρέμη με τον κ. Alexander Dobrindt, ομοσπονδιακό Υπουργό Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών της Γερμανίας, τον κ. Jens Böhrnsen, Πρόεδρο της Γερουσίας της Ελεύθερης Χανσεατικής Πόλης της Βρέμης, τον κ. Martin Günthner, Γερουσιαστή Οικονομικών, Εργασίας και Λιμένων της Ελεύθερης Χανσεατικής Πόλης της Βρέμης, καθώς και με άλλους Ευρωπαίους Υπουργούς και προσωπικότητες που θα παραστούν στη διήμερη διάσκεψη.

Με 21 συναντήσεις εργασίας που διοργάνωσαν οι ενδιαφερόμενοι φορείς, δύο Συνόδους ολομέλειας με σημαντικούς ομιλητές, διάφορες συνεδριάσεις σε υψηλό επίπεδο, μια ειδική έκθεση για θαλάσσια θέματα, δημόσια δρώμενα και μια καινοτόμο εκδήλωση δικτύωσης, η Διάσκεψη θα αποτελέσει κομβικό σημείο του διαλόγου και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών.

Στις 18 Μαΐου, ο δήμος της Βρέμης θα κηρύξει την έναρξη της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα στις όχθες του ποταμού Weser με ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ερευνητικών ιδρυμάτων, επισκέψεις σε ερευνητικά πλοία, γιορτές για όλη την οικογένεια και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις. Όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις καθώς και η διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα είναι δωρεάν και ανοικτές στο κοινό.

Εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα:

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και η Γενική του Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την “Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας” εορτάζουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας (20η Μαίου), την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού (21 Μαίου) και τα 150 έτη από την Ένωση των Ιονίων Νησιών με την Ελλάδα, με την διοργάνωση της έκθεσης εικαστικών έργων, “Ιόνιο Πέλαγος”, την Τρίτη, 20 Μαίου 2014. Οι εκδηλώσεις του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας της Θάλασσας πραγματοποιούνται για το έτος 2014 στην Ελλάδα σε επιλεγμένους τόπους, με παράδοση στην προβολή του θαλάσσιου πλούτου και συγκεκριμένα σε νησιά όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Ρόδος, η Κρήτη (Ηράκλειο) και η Κέρκυρα.

Με δύο εκδηλώσεις, μία μουσική και μία λογοτεχνική θα γιορτάσει ο Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Χανίων την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας, στις εγκαταστάσεις του στο Νεώριο Μόρο.

Μουσική βραδιά με το μουσικό σχήμα “Duetto” θα γίνει σήμερα, Δευτέρα, στις 10 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Συντελεστές του σχήματος είναι οι Γιάννης Ζευγόλης – βιολί και Αχιλλέας Περσίδης – λαούτο, κιθάρα.