Επιλογή όπλου στο υποβρύχιο κυνήγι.
ΨαροντούφεκοΟ ένας το Μακρύ του και ο άλλος το Κοντό του…
του Γιώργου Δημητριάδη
Με το τέλος του καλοκαιριού που οι παραλίες αρχίζουν να αδειάζουν από τον κόσμο, είναι η καλύτερη περίοδος για ψαροντούφεκο! Τα ψάρια έχουν ηρεμήσει από τους «καλοκαιρινούς ψαράδες» και δεν έχουν φύγει για τα βαθιά , δίνοντας μας την ευκαιρία να ελπίζουμε ότι αυτό που δεν καταφέραμε το καλοκαίρι θα το φέρουμε σε πέρας τώρα. Με τις μπαταρίες γεμάτες και σύμμαχο μας τον καιρό , αναζητούμε τα πρώτα φθινοπωρινά θηράματα.
Ας ασχοληθούμε σήμερα με το μήκος του ψαροντούφεκου.
Μήκος όπλου… Από πού να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει; Και αν αρχίσει θα καταφέρει να τα ξεμπλέξει; Πώς ορίζουμε το μήκος του όπλου ;
Κάποιοι κατασκευαστές μετράνε από το τακούνι όπλισης μέχρι και το μπροστά μέρος της κεφαλής, άλλοι μετράνε από το μπροστά μέρος του υποφυλακτήρα μέχρι το σημείο το πίσω μέρος της κεφαλής, άλλοι πάλι μετράνε το μήκος του σωλήνα και κάποιοι άλλοι μετράνε από το σημείο που κουμπώνει η βέργα ως την κεφαλή του όπλου.
Αυτή η κουβέντα συνεχίζεται με πολλές παραλλαγές και το μόνο σίγουρο είναι η σύγχυση που προκαλείται σε όλους εμάς.
Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να μην ξέρουμε τι εννοούμε μήκος όπλου και σε αυτό συνέτεινε το ότι δεν υπάρχει ένας κοινός και από όλους αποδεκτός τρόπος μέτρησης του ψαροντούφεκου. Συνεπώς δύο όπλα που θεωρητικά μπορεί να έχουν ίδιο μήκος, τελικά να διαφέρουν για κάποιους πόντους.
Μια άλλη σύγχυση που προκύπτει είναι γιατί μερικές φορές οι ονομασίες των όπλων που αναγράφονται πάνω τους, πχ 105, αναφέρονται στο μήκος όπλισης και όχι στο μήκος του όπλου.
Ας αφήσουμε όμως αυτό το θέμα το οποίο ίσως εξετάσουμε διεξοδικά σε κάποιο άλλο άρθρο και ας ασχοληθούμε με τον ρόλο που παίζει ένα μικρό (κοντό) όπλο , ένα μεσαίο, ένα μεγάλο (μακρύ) όπλο καθώς και ένα υπέρ-όπλο.
ΤΟ ΚΟΝΤΟ …
Μικρού μήκους όπλο συνήθως ονομάζουμε οτιδήποτε ίσο ή μικρότερο από το 75άρι.
Τέτοια όπλα συνήθως τα χρησιμοποιούμε όταν ψαρεύουμε με ψαχτήρι. Θα μας φανούν εξαιρετικά χρήσιμα σε βράχους, μικρούς ή μεγάλους, που κρύβουν τρυπωμένους ροφούς ή κοπάδια από σαργούς. Το μικρό τους μήκος μας επιτρέπει να το χειριστούμε με ευκολία μέσα στις στενές τρύπες και θα μας φέρουν πρόσωπο με πρόσωπο με το θήραμα μας.
Συνήθως έχουν βέργα από 6 ως 6,5 χιλ. Και ένα ζευγάρι δυνατά λάστιχα. Κανείς όμως δεν μπορεί να περιορίσει ένα μικρό όπλο σε αυτόν και μόνο τον ρόλο. Προσωπικά γνωρίζω άτομα τα οποία χρησιμοποιούν το 75άρι ακόμα και σε πλαναρίσματα , σε ακίνητα ψάρια, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
ΤΟ ΜΕΣΑΙΟ …
Τα όπλα μήκους από 75 ως 100 εκ. συγκαταλέγονται σε αυτήν την κατηγορία. Πολλοί πιστεύουν ότι τα 100 εκατοστά δεν θα έπρεπε να θεωρούνται μεσαίο μέγεθος, προσωπικά πιστεύω όμως ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως ακριβώς και ένα 90άρι. Πρόκειται για όπλα που φέρουν βέργες από 6,3 ως και 7 χιλ. με ένα ή δυο ζευγάρια λάστιχα, ικανά να στείλουν την βέργα στα τρία και τέσσερα μήκη.
Τα κρατάμε στο χέρι μας την περισσότερη ώρα του ψαρέματος μας. Είναι όπλα που θα μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε πλαναρίσματα και καρτέρια, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορούν να τρυπώσουν κάτω από ένα μεγάλο βράχο. Οι μεγάλες τους δυνατότητες θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε σχεδόν όλα μας τα ψαρέματα με αυτά.
ΤΟ ΜΑΚΡΥ ….
Εδώ θα συναντήσουμε όπλα από 105 ως και 125 εκ. Φορτωμένα με ένα, δύο ή τρία ζευγάρια λάστιχα και βέργες διαμετρήματος 6,5 ως 7,2 χιλ. θα μας κάνουν να νιώσουμε σιγουριά για τις μακρινές βολές μας. Οι νευρικές πίγγες , οι πονηροί ροφοί και οι διστακτικές συναγρίδες θα μοιάζουν πιο εφικτοί στόχοι με αυτά τα όπλα.
Καρτέρι , συρτό, πλανάρισμα είναι κυρίως ο τρόπος που θα ψαρέψουμε με αυτά τα μήκη. Ωστόσο για να υπάρχουν οι εξαιρέσεις θα αναφερθώ σε άτομο που είδα να μπαινοβγαίνει σε μια μεγάλη τρύπα με το 115 και να βγάζει δύο-δυο τους σαργούς.
ΤΟ ΥΠΕΡ-ΟΠΛΟ …
Σε αυτή την κατηγορία θα κατατάξουμε όπλα μεγαλύτερα από 125 εκ., με βέργες των 8 ως 10 χιλ. , πολλές από τις οποίες φέρουν αποσπώμενες κεφαλές και από τρία ως έξι ζευγάρια λάστιχα.
Τα πεπλατυσμένα σχήματα θα τους χαρίσουν ευκολία στις πλάγιες μετακινήσεις, αλλά και μειωμένη ανάκρουση κατά την βολή.
Μιλάμε για δραστικό βεληνεκές στα έξι με εφτά μέτρα και σίγουρα απευθύνεται σε εξειδικευμένα ψαρέματα. Πλαναρίσματα σε μεγάλα θηράματα όπως είναι τα μαγιάτικα και οι τόνοι θα δοκιμάσουν τις δυνατότητες των όπλων αυτών.
Ελπίζω όλα τα πιο πάνω να σας φανούν χρήσιμα και να σας βοηθήσουν στην επιλογή των όπλων σας. Μην σας συνεπαίρνει η τάση των τελευταίων χρόνων που κατά κάποιο τρόπο επιβάλει στον ψαροκυνηγό να έχει στην κατοχή του μεγάλα και ακριβά όπλα. Να θυμάστε ότι θα πρέπει να προσαρμόσετε τα όπλα στον τρόπο που ψαρεύετε και όχι το ψάρεμα σας στα όπλα που θέλετε να έχετε στην συλλογή σας.
Καλές και ασφαλείς βουτιές…