Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι Γένοβας 2011

Αναμφισβήτητα, η Γένοβα γίνεται κάθε Οκτώβριο το κέντρο της διεθνούς βιομηχανίας σκαφών αναψυχής. Η μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο, η ιταλική, συγκεντρώνει πάντα το ενδιαφέρον επαγγελματιών και ερασιτεχνών φίλων της θάλασσας και του σκάφους αναψυχής, κυρίως του μεσαίου και μεγαλύτερου σε μέγεθος.

Η γενέτειρα του Χριστόφορου Κολόμβου. Μια πόλη που σε κερδίζει όχι αμέσως αλλά σταδιακά όσο τη γνωρίζεις περισσότερο και μετά από μερικές επισκέψεις σε μαγεύει. Πέρα από το μαγευτικό παλιό λιμάνι που υπήρξε το σταυροδρόμι μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων, θρησκειών, πολιτισμών, γλωσσών και διακίνησης εμπορευμάτων.

Η ομορφιά της βρίσκεται στην τοποθεσία της, με τα βουνά που την περιτριγυρίζουν, στη μοναδική κάθετη δόμησης της που σκαρφαλώνει από τη θάλασσα προς τα πάνω, στα πολυτελή παλάτια και αρχοντικά, στα σοκάκια και τις καμάρες της, στην παλιά μεσαιωνική πόλη, όπου σμίγει το παρελθόν με το παρόν. Περιττό βέβαια να αναφέρουμε τις γαστρονομικές της εκπλήξεις και τοπικές σπεσιαλιτέ, που τουλάχιστον οι Έλληνες επισκέπτες αναζητούν κάθε βράδυ μετά το κλείσιμο της έκθεσης.

Σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό σαλόνι δεν συναντά κανείς τόσους ΄Ελληνες επισκέπτες, αλλά και επαγγελματίες στο χώρο της θαλάσσιας αναψυχής. Οι Ιταλοί πέρα από το ότι ξέρουν να εκτιμούν την καλή κουζίνα και το σικ ντύσιμο, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν σκάφη. Η έκθεση της Γένοβας είναι η αδιάσειστη απόδειξη. Από το πιο μικρό φουσκωτό και βαρκάκι μέχρι τα super yachts, μπορεί κανείς να διακρίνει την απαράμιλλη ιταλική σφραγίδα. Η σύγχρονη τεχνολογία, που διαθέτει άπλετα η γειτονική μας χώρα, σε συνδυασμό με το έμφυτο ιταλικό γούστο, δίνει αφάνταστα αποτελέσματα.

Φέτος, η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρέασε  και το σαλόνι της Γένοβας. Το πρώτο Σαββατοκύριακο οι επισκέπτες ήταν λίγοι. Όμως μέρα με την μέρα η κατάσταση βελτιωνόταν  και λίγο πριν το τέλος οι οργανωτές μίλησαν για 226.000 επισκέπτες , αν και η δική μας εκτίμηση είναι οτι ήταν συμαντικά λιγότεροι.

Στην σημερινή δύσκολη κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς, η παρουσία 1300 εκθετών ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και τους όποιους φόβους μας, όπως είπε ο Anton Alberoni, Πρόεδρος της UCINA.

Με 450 καινούργια μοντέλα σκαφών, κυρίως μεσαίου μεγέθους, έδωσαν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ίσως, γιατί όχι, ανάκαμψης.

Ας δούμε λοιπόν την φετινή έκθεση με ένα φωτογραφικό πανόραμα που «μιλάει» μέσα από την απεικόνιση και δείχνει έναν άλλο υπέροχο κόσμο της θάλασσας.

Ένα πανέμορφο μηχανοκίνητο το San Lorenzo SL94  βραβεύτηκε ως το καλύτερο σκάφος του 2011. Επίσης η Riva  τιμήθηκε με το Barchino d’Oro για τα 50 χρόνια της συνεχούς παρουσίας της στο Ναυτικό Σαλόνι της Γένοβας.

Οι ναυαρχίδες του 51 σαλονιού είναι το CBI 50 Aifos του ναυπηγείου CBI Navi στα μηχανοκίνητα

και το Comet 31, από την Comar  Yachts  στα ιστιοπλοϊκά σκάφη.

Μία άλλη φετινή καινοτομία ήταν το γεγονός ότι οι επισκέπτες μπορούσαν να δοκιμάσουν σκάφη από 12 έως 24 μέτρα.

Μια ακόμη άποψη από το πλωτό τμήμα της έκθεσης

Το τμήμα της μαρίνας που φιλοξένησε τα ιστιοφόρα σκάφη.

Ελληνικές παρουσίες

Eval E.G. Vallianatos

Η Eval δίνει δυναμικά πλέον το παρών και στις ευρωπαϊκές αγορές, παρουσιάζοντας τα προϊόντα της στην Γένοβα.

Poseidon Boats

Το γνωστό ναυπηγείο Poseidon Boats των αδελφών Μπισκίνη ηταν εκεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, με πολύ καλά αποτελέσματα συνεχίζοντας σταθερά την είσοδό του και στην ιταλική αγορά με δίκτυο αντιπροσώπων. H εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρίας  το 2011 ήταν πολύ αυξημένη.

K&G Medmarinas

Εφέτος για μία ακόμη χρονιά η K & G Medmarinas του ομίλου Κυριακούλης σε συνεργασία με το γνωστό ναυπηγείο Planacο της Αίγινας  και σε κοινό περίπτερο ήταν εκεί για την ενημέρωση των μελλοντικών επισκεπτών στην χώρα μας.

Πανοραμική άποψη εσωτερικού χώρου

Mar.Co

Από το 1974, η Mar.Co ένα από τα καλύτερα ιταλικά ναυπηγεία, κατασκευάζει πανέμορφα φουσκωτά σκάφη, με μία μεγάλη γκάμα μοντέλων έως 10.65μ. σκάφη ιδανικά για τις θαλάσσιες εξορμήσεις μας.

Master

Solemar

“Πάθος για στυλ”

Η γνωστή ιταλική φίρμα με τα πανέμορφα φουσκωτά και το ιδιαίτερο κρεμ χρώμα παρουσίασε στην Γένοβα πέντε μοντέλα της, το 33 Oceanic, 28 Oceanic, 32 Night & Day το 23.1 Offshore και το 44.1 Oceanic.

Motonautica – Vesuviana

H εταιρία από το 1994 παραουσιάζει στην Γένοβα τα πανέμορφα σκάφη της, με εργονομικά και συγχρόνως μοντέρνο σχεδιασμό τους, σκάφη υψηλών επιδόσεων.

Capelli

Το ιταλικό ναυπηγείο Capelli άρχισε να κατασκευάζει φουσκωτά σκάφη με πολυεστερική καρίνα από το 1992. Στο φετινό Σαλόνι της Γένοβας παρουσίασε 2 καινούργια μοντέλα του, που κέρδισαν τις εντυπώσεις των επισκεπτών:

Capelli 700 (καινούργιο μοντέλο)

Capelli 850 (καινούργιο μοντέλο)

BWA

BWA HPR50 (καινούργιο μοντέλο)

Το γνωστό ναυπηγείο BWA παρουσίασε στη Γένοβα το καινούργιο της μοντέλο HP Reef 50. Συνεχίζοντας την παράδοση του, στην κατασκευή φουσκωτών σκαφών υψηλών επιδόσεων, το καινούργιο μοντέλο της με ολικό μήκος 5,30μ. ικανοποιεί τις απαιτήσεις και των πιο δύσκολων πελατών της.

ZAR

Marlin

Joker

Zodiac

Stinger

Led

Pirelli

Elan Impression 394 (καινούργιο μοντέλο)

Το καινούργιο Impression 394 της Elan είναι ένα πανέμορφο ιστιοπλοϊκό σκάφος, σχεδιασμένο από τον Rob Humphreys, που προσφέρει άνεση, καλή και ασφαλή πλεύση, ιδανικό για τις θαλασσινές διακοπές.

Grand Banks 76 (καινούργιο μοντέλο)

Boston Whaler

Η Boston Whaler, συνεχίζοντας την παράδοση των “αβύθιστων σκαφών” της παρουσιάζει στη Γένοβα, δύο καινούργια μοντέλα της, το Montauk που μεγαλώνει στα 21 πόδια και το ανανεωμένο Conquest 285 που θα αντικαταστήσει το υπάρχων μοντέλο.

Montauk 21 (καινούργο μοντέλο)

Conquest 285 (καινούργιο μοντέλο)

Azimut

Falcon

Feretti group:

Mochi Craft

Pershing

AB Yachts

Η φετινή μικρή περιήγησή μας στο Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι της Γένοβας τελειώνει εδώ…Ας σκεφτούμε το 2012 με λίγο περισσότερη αισιοδοξία για τον κόσμο της θάλασσας και όχι μόνο.