Β’ Φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος J24.

Ολοκληρώθηκε η Β’ Φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος J24, που διοργάνωσε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Γαζίου Κρήτης από τις 20 μέχρι και τις 21 Οκτωβρίου 2012, σε συνεργασία με την Ελληνική Κλάση σκαφών J24 και την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, στον Κόλπο της Ροδιάς, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Μεγάλος νικητής ήταν για ακόμα μία φορά το σκάφος ΕΥΝΙΚΗ του Δημήτρη Αλτσιάδη και πλήρωμα τους Άνθιμο Νικολαΐδη, Σωτήρη Κάρταλη, Κωσταντίνο Τσίγκαρα και Θανάση Σιούζο, το οποίο επιβλήθηκε με άνεση των αντιπάλων του και κατέκτησε την πρώτη θέση, κερδίζοντας συγχρόνως και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της κλάσης σκαφών J24 για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα διοργανώνεται σε δύο φάσεις μέσα στη χρονιά. Ο αγώνας της πρώτης φάσης είχε διοργανωθεί στην Αθήνα στις 21 και 22 Απριλίου, ενώ η δεύτερη φάση έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης, το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Οκτωβρίου. Ο Ναυταθλητικός Όμιλος Γαζίου Κρήτης υποδέχθηκε τα 13 σκάφη και τα πληρώματα τους στις εγκαταστάσεις του στο λιμανάκι της Παντάνασσας, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο.

Οι αγώνες ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου, μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών και των καταμετρήσεων, με τρεις ιστιοδρομίες. Η ημέρα ηλιόλουστη από το πρωί, με τον άνεμο να φυσάει από Βορειοδυτικές διευθύνσεις και η έντασή του να φθάνει ακόμα και τα 17 μίλια. Στη συνέχεια η ένταση του ανέμου έπεσε στα 6-8 μίλια. Ιδανικές συνθήκες για τα πιο προετοιμασμένα πληρώματα. Το ΕΥΝΙΚΗ επιβεβαίωσε τη φήμη του φαβορί και ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα των αγώνων με τρεις πρώτες θέσεις. Πραγματοποιώντας εξαιρετικές ιστιοδρομίες, το σκάφος JMANIA του Ν. Σπίγγου ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα στη δεύτερη θέση, ενώ στην τρίτη θέση ήταν το σκάφος MINOAN SPIRIT του νεοεκλεγέντα προέδρου της Ελληνικής Κλάσης σκαφών J24, Α. Παλλήκαρη.

 

Οι δύο κύριοι αντίπαλοι του Δ. Αλτσιάδη και της ομάδας του, δε βρέθηκαν σε καλή μέρα. Το ANIMA, με κυβερνήτη τον Α. Ψωμόπουλο, είχε δύο δεύτερες θέσεις, αλλά στάθηκε άτυχο με μία πρόωρη εκκίνηση στην τρίτη ιστιοδρομία. Η ομάδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ έκανε τη χειρότερη της εμφάνιση, όχι μόνο στην τρίτη ιστιοδρομία, όπου ήταν πρόωρη στη γραμμή της εκκίνησης, αλλά και τερματίζοντας δύο φορές στην έκτη θέση στις άλλες ιστιοδρομίες.

 

Το πρωί της Κυριακής, δεύτερη ημέρα των αγώνων, τα σκάφη βγήκαν από το λιμάνι με τη συνοδεία μιας παροδικής βροχής. Οι ιστιοδρομίες ξεκίνησαν με την παρουσία Βορειοδυτικών ανέμων έντασης 11-17 μίλια, ενώ όσο πέρναγε η ώρα η ένταση του ανέμου έπεφτε, φθάνοντας τα 6-8 μίλια το μεσημέρι, αλλά αφήνοντας υψηλά κύματα που δυσκόλεψαν τις ομάδες. Η τελευταία εκκίνηση δόθηκε ακριβώς στις 3 το μεσημέρι, λίγο πριν τη λήξη του χρονικού ορίου που ορίζονταν από τις οδηγίες πλού.

Με ακόμη δύο πρώτες θέσεις, στις τέσσερις ιστιοδρομίες που πραγματοποιήθηκαν, το σκάφος ΕΥΝΙΚΗ εδραίωσε την κυριαρχία του στον αγώνα. Το ANIMA κατάφερε να κερδίσει την τέταρτη ιστιοδρομία και ανέβηκε τελικά στη δεύτερη θέση της κατάταξης, ενώ στην τρίτη θέση ολοκλήρωσε το JMANIA, κατακτώντας την πρώτη θέση στην πέμπτη ιστιοδρομία. Η ομάδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ βελτιώθηκε σημαντικά στην απόδοσή της, αλλά δεν κατάφερε τελικά να ανέβει στο βάθρο, μένοντας στην τέταρτη θέση.

 

 

Τα μικροατυχήματα στα πληρώματα και οι ζημιές στα σκάφη δεν έλειψαν τις δύο ημέρες των αγώνων. Η μεγαλύτερη ατυχία χτύπησε το σκάφος ΟΚΥΡΟΗ του Μ. Τσουπάκη, το οποίο την πρώτη ημέρα των αγώνων έπαθε σοβαρή ζημιά στο gooseneck και το σκάφος έμεινε χωρίς μάτσα και μαΐστρα στην πρώτη ιστιοδρομία, όπου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. Παρά τις φιλόδοξες προσπάθειες του πληρώματος να επιδιορθώσει τη ζημιά, το σκάφος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει οριστικά τον αγώνα τη δεύτερη ημέρα, καθώς η ζημιά αποδείχθηκε αρκετά σοβαρή.

 

Μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης, το ΕΥΝΙΚΗ (Δημήτρης Αλτσιάδης, Άνθιμος Νικολαΐδης, Σωτήρης Κάρταλης, Κωσταντίνος Τσίγκαρας, Θανάσης Σιούζος) ανακηρύχθηκε Πανελληνιονίκης για το έτος 2012, κατακτώντας για δεύτερη συνεχή χρονιά τον τίτλο. Τη δεύτερη θέση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος κατέκτησε το σκάφος ANIMA (Αγγελος Ψωμόπουλος, Μάνος Σμυρλής, Μάνος Πασαμιχάλης, Αλέξανδρος Μογαντάμ, Γιάννης Βούλγαρης), και τρίτο το σκάφος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (Αλέξανδρος Ταγαρόπουλος, Δημήτρης Κόκκορης, Νίκος Μαύρος, Θεοδωρής Πολυχρονίδης, Περικλής Αϊδινίδης).

 

Ύστερα από την ανέλκυση των σκαφών ακολούθησε η απονομή επάθλων, όπου βραβεύθηκαν οι νικητές της δεύτερης φάσης, αλλά και του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Ο Δ. Αλτσιάδης αφού ευχαρίστησε όλους τους διοργανωτές και τους αγωνιζόμενους, μετά την παραλαβή της πλακέτας του νικητή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, δήλωσε χαριτολογώντας: «Σκοπεύουμε να πάρουμε πέντε πλακέτες, μία για κάθε μέλος του πληρώματος».

Το ερώτημα παραμένει: «Ποιος μπορεί να κερδίσει το ΕΥΝΙΚΗ?». Την απάντηση θα τη γνωρίζουμε σε έναν χρόνο.

Photo: Σταύρος Κουρής