Απονομή Aριστείων Zωής


Απονομή αριστείων ζωής

Σε μία ξεχωριστή τελετή στο θέατρο Παλλάς, στο κέντρο της Αθήνας, απονεμήθηκαν, το βράδυ της Τρίτης, τα Αριστεία Ζωής, ο νέος θεσμός στο χώρο της Υγείας, που δημιούργησε το περιοδικό FORMA, της Δάφνη Επικοινωνίες του Ομίλου ΑΝΤ1, παρουσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου, Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εκπροσώπων από το χώρο της Υγείας.
Την εκδήλωση παρουσίασε η Μαρί Κυριακού, ενώ το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι του πολιτικού, του επιχειρηματικού, του καλλιτεχνικού κόσμου, αλλά και του ευρύτερου χώρου της υγείας.
Πρόκειται για ένα βραβείο σε ανθρώπους που γνώρισαν τον πόνο , την εγκατάλειψη και την στέρηση αλλά δε το έβαλαν κάτω. Πάλεψαν και παλεύουν όχι μόνο για το δικό τους καλύτερο αύριο αλλά και για να δώσουν χέρι βοηθείας στον συνάνθρωπό τους.

ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΔΡΑΣΗΣ απονεμήθηκε στην EΥΓΕΝΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ – ΓΙΟΒΑΝΙΔΗ,
Γ. Διευθύντρια Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας

Δύο γυναίκες από διαφορετικές χώρες που η ζωή τις ένωσε με γερούς δεσμούς φιλίας, αφού η μια χρωστάει τη ζωή της στην ύπαρξη της άλλης…

Νέα Μάκρη, 2005. Μια γερμανίδα πρωταθλήτρια, ύστερα από αρκετή ώρα ηλιοθεραπείας, μπαίνει στη θάλασσα. Ξαφνικά ζαλίζεται και «πίνει» νερό. Με το ένα χέρι της μισό εκ γενετής, προσπαθεί να κολυμπήσει αλλά δεν μπορεί.
Πανικοβάλλεται. Ο ναυαγοσώστης της παραλίας είχε φύγει ελάχιστη ώρα πριν. Ένας λουόμενος αντιλαμβάνεται τι γίνεται και αρχίζει να καλεί σε βοήθεια, επιχειρώντας ταυτόχρονα να σώσει τη γυναίκα.
Ακούγοντας τις εκκλήσεις, η Ευγενία Κατσαρού – Γιοβανίδη και ο Νίκος Γιοβανίδης, επαγγελματίες ναυαγοσώστες που έτυχε να βρίσκονται κοντά στο σημείο, σπεύδουν να βοηθήσουν. Μπαίνουν στη θάλασσα και βλέπουν και τους δύο ανθρώπους να κινδυνεύουν. Ο άντρας έχει αγκαλιάσει τη γυναίκα κι εκείνη, στην προσπάθειά της να κολυμπήσει, αναπτύσσει μεγάλη μυϊκή δύναμη με αποτέλεσμα να κρατά τον άντρα μέσα στο νερό.
Χρειάστηκαν 10 λεπτά για να σωθεί η ζωή και των δύο ανθρώπων. Χρόνος που για την Ευγενία Κατσαρού – Γιοβανίδη, που έσωσε τη γερμανίδα πρωταθλήτρια, φάνταζε «αιώνας». Ως αθλήτρια το σώμα της δεν είχε λίπος, γεγονός που έκανε το κορμί της να είναι ασήκωτο από το βάρος. Η ναυαγοσώστρια έπρεπε να παλέψει προκειμένου να συγκρατήσει και να σύρει το σώμα της γυναίκας έως την ακτή.
Για την Ευγενία Κατσαρού – Γιοβανίδη μία προς μία όλες οι διασώσεις ζωντανεύουν στη μνήμη της τη δική της εμπειρία. Ήταν μαθήτρια λυκείου όταν σε μια εκδρομή στη θάλασσα είχε κινδυνέψει να πνιγεί. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια μέχρι να ξεπεράσει τη φοβία για τη θάλασσα και να αποφασίσει να γίνει ναυαγοσώστρια. Αν και το αντικείμενο των σπουδών της ήταν άλλο, επέλεξε να ασχοληθεί με τη ναυαγοσωστική γιατί βρήκε νόημα μέσα από την έννοια της προσφοράς.

Σήμερα είναι γενική διευθύντρια της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας και εκπαιδεύτρια κολύμβησης με δράση που αριθμεί οκτώ χρόνια. «Το περιστατικό με τη γερμανίδα πρωταθλήτρια αποδεικνύει ότι η θάλασσα μπορεί να είναι επικίνδυνη ακόμη και για έναν άνθρωπο του αθλητισμού. Με τη γυναίκα αυτή δεν έτυχε να γνωριστούμε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όπου δούλευα ως ναυαγοσώστρια στο Ολυμπιακό Χωριό, αλλά ένα χρόνο μετά, κάτω από αυτές τις συνθήκες. Από τότε μέχρι και σήμερα είμαστε φίλες…» www.enak.gr

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΜΟΥ

Πριν από λίγο καιρό η κυρία Βάννα Μαρκετάκη, διευθύντρια έκδοσης του περιοδικού Forma της Δάφνης Επικοινωνίες του Ομίλου ANT1, οραματίστηκε έναν νέο θεσμό ανθρωπιάς και αγάπης. Τα Αριστεία Ζωής όπως ονομάστηκαν. Ένα βραβείο σε ανθρώπους που γνώρισαν τον πόνο , την εγκατάλειψη και την στέρηση αλλά δε το έβαλαν κάτω. Πάλεψαν και παλεύουν όχι μόνο για το δικό τους καλύτερο αύριο αλλά και για να δώσουν χέρι βοηθείας στον συνάνθρωπό τους.
Έτσι μαζί με δύο εξαίρετους συναδέλφους την κυρία Δήμητρα Τζούβελη και τον κύριο Θανάση Τρομπούκη έκαναν εκτεταμένη έρευνα και βρήκαν τους ανθρώπους που θα είναι υποψήφιοι και θα πάρουν ένα βραβείο, το οποίο εσείς οι ίδιοι με την ψήφο σας θα επιλέξετε σε ποιον θα πάει.
Μετά από αρκετούς μήνες τρεξίματος και αγωνίας σήμερα το πρωί έγινε η συνέντευξη τύπου ώστε να ενημερωθούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την προσπάθεια. Οι στιγμές ήταν μοναδικές και σίγουρα συγκινητικές ακόμα και για τους πιο σκληρούς. Άνθρωποι από όλη την Ελλάδα ήρθαν να δηλώσουν με την παρουσία τους την υποστήριξή τους σε αυτό το τόλμημα.
Εκεί και η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία με πρώτο και καλύτερο τον Υπουργό Υγείας κύριο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος δήλωσε πολύ συγκινημένος από τον νέο αυτό θεσμό.
Η κυρία Μαρκετάκη στην ομιλία της μας εξήγησε πως ο σκοπός των Αριστείων είναι τριπλός.
«Πρώτον να πει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε δεκάδες ανθρώπους, αντιπροσωπευτικούς χιλιάδων άλλων, που προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους. Σε ανθρώπους που είτε εθελοντικά είτε υπερβαίνοντας το καθήκον, σε επαφή με τον πόνο και τη δυσκολία, καταφέρνουν να δίνουν μαθήματα ψυχικής δύναμης και ανθρωπιάς και να χαρίζουν ζωή με τις πράξεις τους.
Δεύτερον, Να αναθαρρήσει τις ψυχές χιλιάδων ασθενών και ανθρώπων με αναπηρία δίνοντας ένα αυταπόδεικτο φωτεινό παράδειγμα θάρρους. Οι συμμετέχοντες στα Αριστεία Ζωής έδωσαν και δίνουν καθημερινά τη μάχη τους και κέρδισαν τη ζωή με θάρρος και αξιοπρέπεια. Γιατί όχι κι εκείνοι;
Τρίτον, Να παραδειγματίσει όλους εμάς και να μας δείξει τον δρόμο της ανιδιοτελούς προσφοράς. Να μας ανοίξει τους ορίζοντες της επικοινωνίας μας με τον συνάνθρωπό μας και να μας αποδείξει πώς μέσα από την προσφορά και την αλληλοβοήθεια η κοινωνία μας αποκτά ψυχή και ουσία.
Και ίσως και ένας τέταρτος σκοπός, του να αποδείξει πως δεν είναι όλα στην καθημερινότητά μας σκοτεινά και απαισιόδοξα. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στο φως, με αισιοδοξία και αξιοπρέπεια.»

Τα Αριστεία Ζωής έχουν χωριστεί σε 8 κατηγορίες, η καθεμία εκ των οποίων περιλαμβάνει 5 υποψηφίους. Οι κατηγορίες αφορούν σε: ασθενείς, άτομα με αναπηρία, οικογένειες δωρητών οργάνων σώματος, εν ζωή δωρητές, νοσηλευτές, διασώστες, εθελοντές, σωματεία ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η Ειδική Έκδοση των Αριστείων Ζωής, με όλες τις υποψηφιότητες ανά κατηγορία, κυκλοφόρησε μαζί με το τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού Forma. Μέσα από το ειδικό δελτίο συμμετοχής, οι αναγνώστες του περιοδικού, από τα τέλη Αυγούστου και για τρεις μήνες, έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν στα πρόσωπα 8 φυσικών προσώπων ή σωματείων τους Άριστους της Ζωής.
Στην συνέχεια χαιρέτησαν την προσπάθεια οι υπεύθυνοι του ομίλου, οι χορηγοί και οι πολιτικοί εκπρόσωποι. Ο κύριος Μάρκος Μπιτσάκος, Πρόεδρος του Δ.Σ. και Γενικός Διευθυντής της Δάφνης Επικοινωνίες, η κυρία Κατερίνα Γκαγκάκη, Διευθύντρια επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Ομίλου ΑΝΤ1, η οποία όπως είπε, μίλησε από καρδιάς και αποκάλυψε ότι παρόλο που στην αρχή ήταν δύσπιστη απέναντι στην ιδέα μόλις της την παρουσίασαν την αγάπησε και ένιωσε ότι θα είναι κάτι διαφορετικό για τον άνθρωπο και τη ζωή. Η κυρία Μαρί Κυριακού που ήταν βαθιά συγκινημένη, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τον νέο αυτό θεσμό μέσα από την εκπομπή της «Με Αγάπη» που πρώτη αυτή προέβαλε την εθελοντική συλλογική προσφορά και θα αναλάβει και τον ρόλο της παρουσίασης της τελετής απονομής των Αριστείων Ζωής.
Στο ίδιο συγκινητικό και ανθρώπινο τόνο χαιρέτησαν την πρωτοβουλία ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, κύριος Ιωάννης Πιερρουτσάκος, ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κύριος Χρήστο Λαζαρόπουλος καθώς και ο χορηγοί της προσπάθειας, ο Ανώτερος Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της WIND, κύριος Γιώργος Τσαπρούνης, ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής κύριος Σπύρος Λευθεριώτης και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της εταιρίας KINTEC, κύριο Κυριάκος Τσιγκίρογλου.
Όλοι ευχήθηκαν ολόψυχα καλή επιτυχία στην προσπάθεια με προσδοκία να αγκαλιαστεί από μεγάλη μερίδα του κοινού και να βρει στο μέλλον κι άλλους υποστηρικτές.
Η Απονομή των βραβείων έγινε στις 20 Ιανουαρίου 2009 σε μια λαμπρή τελετή
Τα βιογραφικά των υποψηφίων μπορείτε εκτός από την έξτρα έκδοση του περιοδικού Forma να τα βρείτε και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.aristeiazois.gr