Αλλαγή προπέλας
Τα σκάφη και τα μυστικά τουςΗ αλλαγή προπέλας είναι κάτι που κάθε καπετάνιος σκάφους αναψυχής θα πρέπει να μπορεί να κάνει. Είναι αρκετές οι πιθανότητες να χτυπήσει η προπέλα μας σε κάποιο βράχο ή σε κάποιο επιπλέον κούτσουρο ή καφάσι και να σπάσει. Αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε την προπέλα, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας. Πολλές φορές, ίσως χρειαστεί να κάνουμε την αλλαγή μέσα στη θάλασσα, ακόμα και στη μέση του ταξιδιού μας.
Ας δούμε πως αλλάζουμε τις προπέλες μας λοιπόν ανάλογα με τον τύπο εξωλέμβιας μηχανής που διαθέτει το σκάφος μας.
Αλλαγή προπέλας σε Suzuki και Yamaha
Οι περισσότερες Suzuki και Yamaha, αλλάζουν σύμφωνα με τα παρακάτω:
Πρώτα αφαιρούμε την κοπίλια με μια πένσα.
Στη συνέχεια ξεβιδώνουμε το παξιμάδι και το αφαιρούμε. Βγάζουμε τους αποστάτες και στη συνέχεια την προπέλα.
Πίσω από την προπέλα βρίσκετε ο κωνικός αποστάτης ο οποίος δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί.
Πριν συνεχίσουμε στην αντικατάσταση με την εφεδρική προπέλα, γρασάρουμε καλά τον άξονα και στη συνέχεια επανατοποθετούμε τους αποστάτες και μετά την προπέλα.
Αν έχουμε αφαιρέσει τον κωνικό αποστάτη που βρίσκεται πίσω από την προπέλα, πρέπει να τον επανατοποθετήσουμε με τη σωστή φορά.
Σε αντίθετη περίπτωση, η προπέλα θα είναι πολύ έξω και πιθανόν να μην πιάνει το παξιμάδι.
Αφού λοιπόν τοποθετήσουμε τη νέα προπέλα, βιδώνουμε το παξιμάδι καλά και στη συνέχεια βάζουμε την κοπίλια και ανοίγουμε τα ποδαράκια ώστε να ασφαλίσει.
Αλλαγή προπέλας σε Mercury και Mariner
Η διαδικασία αλλαγής προπέλας σε αυτές τις μηχανές είναι παρόμοια με την παραπάνω εκτός από κάποιες μικροδιαφορές που είναι πολύ σημαντικές.
Οι περισσότερες σύγχρονες Mercury και Mariner, έχουν ένα πλαστικό hub πίσω από την προπέλα το οποίο προστατεύει τον άξονα σε περίπτωση που η προπέλα χτυπήσει σε βράχο, άμμο ή κάνουμε απότομο χειρισμό από πρόσω – ανάποδα.
Αν έχουμε τέτοια μηχανή, καλό είναι μαζί με την εφεδρική προπέλα, να έχουμε και εφεδρικό hub. Η διαδικασία γίνεται ως εξής:
Τραβάμε προς το μέρος μας τα 3 ποδαράκια της ασφάλειας.
Ξεβιδώνουμε το παξιμάδι και κατόπιν αφαιρούμε την προπέλα και στη συνέχεια αφαιρούμε και το hub. Γρασάρουμε καλά και βάζουμε το νέο hub και στη συνέχεια τη νέα προπέλα.
Τώρα είναι ένα σημείο που χρειάζεται προσοχή: βάζουμε πάλι την ασφάλεια και στη συνέχεια το παξιμάδι το οποίο βιδώνουμε ελαφρά.
Το παξιμάδι πρέπει να εφαρμόσει σχηματικά στην ασφάλεια. Κατόπιν, τραβάμε την προπέλα προς τα έξω ώστε να μην αφήσουμε περιθώριο στο παξιμάδι, καθώς βιδώνει να χαλάσει την ασφάλεια.
Βιδώνουμε προσεκτικά βεβαιούμενοι ότι το παξιμάδι και η ασφάλεια γυρνάνε μαζί χωρίς να χαλάσουμε την ασφάλεια.
Όταν σφίξει το παξιμάδι, λυγίζουμε τα ποδαράκια της ασφάλειας προς τα μέσα ώστε να ασφαλίσει και τελειώσαμε.
Προσοχή θα πρέπει να δώσουμε αν χρειαστεί να αλλάξουμε την προπέλα μέσα στο νερό για να μην φύγει κάποιο από τα εξαρτήματα ή τα εργαλεία μας στη θάλασσα. Καλό είναι να δέσουμε με ένα σχοινάκι την πένσα και το κλειδί στο χέρι μας. Τέλος, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε το κατάλληλο νούμερο κλειδιού για το παξιμάδι της προπέλας της μηχανής μας. Αχρείαστη γνώση αλλά απαραίτητη.
Ευχαριστούμε τον κ. Βασιλείου για τις χρήσιμες υποδείξεις του.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Λευτέρης Βασιλείου
Εξουσιοδοτημένος μηχανικός Mercury, Mariner, Suzuki
Λαύριο, τηλέφωνο 6944 208 920