ZF SteerCommand για τα σκάφη της Ferretti

Μια τεχνολογικά επαναστατική μέθοδος τιμονέματος

Του Μάκη Ματιάτου

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του yachtsman. Αυτός θα ήταν ο πλέον σωστός υπότιτλος σε ένα επίτευγμα, που ανοίγει νέους ορίζοντες στο τιμόνεμα και τους χειρισμούς του σκάφους.

Ο «συνήθης ύποπτος» ΑΥΤ (Advanced Yacht Technology), το τμήμα σχεδιασμού, έρευνας και τεχνολογίας του group της Ferretti, που μας έχει συνηθίσει τελευταία σε πολλές εφαρμογές τεχνολογίας αιχμής, σε συνεργασία με την ZF Marine, leader στα συστήματα πρόωσης και ελιγμών, έχουν μια ιδιαίτερη πρόταση για τον σύγχρονο yachtsman.

Η τεχνολογία SteerCommand βασίζεται σε συστήματα αεροναυπηγικής, που προσφέρουν πιο ακριβή έλεγχο στην πορεία, με ελαχιστοποίηση προσθήκη βάρους στο σκάφος, κάτι που στη συνέχεια εφαρμόστηκε και στην αυτοκινητοβιομηχανία για τον έλεγχο της σταθερότητας στην οδήγηση. Η τεχνολογία αυτή στο χώρο της θάλασσας εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε μοντέλα της Ferretti (510, 592 και 631) και της Mochi Craft (Long Range 23, Dolphin 54), που πλέον μπορούν να την υιοθετήσουν χάρη στην άψογη συνεργασία των δύο μεγάλων «δημιουργών», της ΑΥΤ και της ZF. Το σύστημα SteerCommand για τη Ferretti περιλαμβάνει τα υψηλότερα επίπεδα τεχνολογίας του «αύριο» στην υπηρεσία της βιομηχανίας σκαφών αναψυχής, που αφορά στους άνετους χειρισμούς του τιμονέματος κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ταξιδιού.

Το επαναστατικό αυτό σύστημα αντικαθιστά το παραδοσιακό υδραυλικό σύστημα διεύθυνσης, προσθέτοντας έναν ηλεκτρικό κινητήρα στο τιμόνι. Με τη χρήση βελτιωμένων αλγορίθμων, ενεργοποιεί τον καθένα από τους μηχανισμούς κίνησης με τον καλύτερο τρόπο ανάλογα με την ταχύτητα του σκάφους, τη γωνία της κλίσεις και τις συνθήκες του ταξιδιού. Με δυο λόγια, το SteerCommand επιτρέπει στο σκάφος να ταξιδεύει και να μανουβράρεται με απόλυτη ασφάλεια σε οποιαδήποτε ταχύτητα.

Η κίνηση των δύο πηδαλίων του σκάφους, με τη βοήθεια σερβομηχανισμών και τη δυνατότητα διάκρισης της γωνίας των πτερυγίων, έχει σαν αποτέλεσμα την άνευ προηγουμένου κουμάντο του σκάφους, που περιλαμβάνει άμεση ανταπόκριση των πηδαλίων, μικρότερο κύκλο περιστροφής του σκάφους, απόλυτη ασφάλεια κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αυτόματη επαναφορά του και «γλυκιά» αίσθηση ελέγχου στο τιμόνι, καλύτερη μανούβρα στο ρεμετζάρισμα και διαφοροποίηση της γωνίας εκτροπής των πηδαλίων ανάλογα με την ταχύτητα του σκάφους. Με το σύστημα SteerCommand μειώνεται αισθητά και η διατοίχιση του σκάφους πάνω στη στροφή με ταχύτητα, αφού τα δύο πηδάλια λειτουργούν ανεξάρτητα και υπό διαφορετική γωνία εκτρωπής.

Το τελευταίο σημείο που αναφερθήκαμε παραπάνω παρουσιάζει και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Για τη μεγιστοποίηση της άνετης ευστάθειας διεύθυνσης του σκάφους, το σύστημα SteerCommand για τη Ferretti παρουσιάζει μια ανάδραση που διαφοροποιεί την αντίσταση στο τιμόνι, ανάλογα με την ταχύτητα του σκάφους, ενώ αντίστοιχα σε χαμηλές ταχύτητες το τιμόνει «μαλακώνει» για να διευκολύνει τη μανούβρα. Η αίσθηση αυτή του εύκολου και άνετου τιμονέματος εντείνεται με το την καινοτομία του JMS (Joystick Maneuvering System), που προσφέρει πλήρη ηλεκτρονικό έλεγχο στα μηχανήματα πρόωσης (κινητήρες, ρεβέρσες, bow thrusters). Με το JMS, το σκάφος μπορεί να μανουβραριστεί προς κάθε κατεύθυνση με τη χρήση ενός joystick, να κάνει επιτόπου στροφή 360 μοιρών, λεπτό έλεγχο των στροφών και κοπλαρίσματος, καθώς και άλλους λεπτούς χειρισμούς, που είναι δύσκολοι να εκτελεστούν με τα συμβατικά μέσα. Το JMS από την ZF επίσης προσφέρει απαράμιλλους χειρισμούς μανούβρας ακόμα και σε σκάφη ασχέτως μεγέθους με παραδοσιακά αξονικά συστήματα, κάτω από δύσκολες συνθήκες καιρού και θάλασσας.

Το σύστημα διαθέτει και μια μονάδα ελέγχου που παρακολουθεί την κατεύθυνση του σκάφους και την συγκρίνει με την διεύθυνση που ζητά ο χειριστής του joystick. Σ? αυτήν οφείλεται και η λειτουργία της «συνεργασίας» μεταξύ των μηχανών και των bow thrusters για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη μανούβρα. Αυτή είναι και η πλέον σημαντική διαφορά από τα παρεμφερή συστήματα joystick control της αγοράς.

Αντιπρόσωπος: ΕΚΚΑ Σκάφη, Δαβάκη 2 & Λεωφ. Ποσειδώνος, 174 55 Άλιμος, τηλ. 210-98.48.992, [email protected], www.ekkayachts.gr .