Sunseeker 30 Metre Yacht

Sunseeker 30 Metre Yacht

Του Μάκη Ματιάτου

Έκανε το παγκόσμιο ντεμπούτο του στο ναυτικό σαλόνι του Λονδίνου, τον Ιανουάριο του 2009 και όπως ήταν αναμενόμενο, έκανε αίσθηση με το δυναμικό του στυλ και την τεχνολογία αιχμής που προσφέρει.

Συνδυάζοντας τα δύο εκείνα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την κατηγορία αυτή, δηλαδή την απόλυτη άνεση και πολυτέλεια, το Sunseeker 30 Metre Yacht έρχεται να προστεθεί στη γκάμα των μεγαλύτερων σε μέγεθος σκαφών του διάσημου ομώνυμου βρετανικού ναυπηγείου.


Για να γυρίσουμε λίγο πίσω στο χρόνο, θα πρέπει να πούμε πως η Sunseeker ήταν το ναυπηγείο, που από πολύ νωρίς δημιούργησε τη δική του «σφραγίδα» στην εξέλιξη της βρετανικής βιομηχανίας σκαφών αναψυχής. Τα μοντέλα του διέφεραν από τα υπόλοιπα σκάφη της γηραιάς Αλβιόνος για την πρωτοποριακή τους σχεδίαση, όταν ακόμα το βρετανικό νησί προσπαθούσε να βγει από τον συντηρητισμό του παρελθόντος και να παρουσιάσει σκάφη σύγχρονα και με μεσογειακό look. Η ιστορία του ναυπηγείου ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ?70, με την κατασκευή μικρών μηχανοκίνητων σκαφών, για να φτάσει σήμερα να βρίσκεται μέσα στα πρώτα ονόματα της παγκόσμιας βιομηχανίας.


Όλα ξεκινούν από το σχεδιαστήριο και την συνεχή αναζήτηση για το τέλειο. Με τη βοήθεια των υπολογιστών (CAD/CAM) οι γραμμές στην οθόνη και το χαρτί εφαρμόζονται και γίνονται πραγματικότητα μέσα από την υψηλή τεχνολογία και προηγμένη μηχανική, υποβοηθούμενες από την εμπειρία της παραδοσιακής ναυπηγικής με τη χρησιμοποίηση του χεριού, του ματιού και άλλων παραδοσιακών μεθόδων. Η χρήση των νέων τεχνολογιών στη ναυπήγηση ενός Sunseeker ξεκινάει βέβαια από εφαρμοσμένη δυναμική των υγρών, για να καταλήξει στο ιδανικό σχήμα της γάστρας, το μήκος, το πλάτος το deadrise και άλλα στοιχεία που συνθέτουν το σκάφος, όπως το καλοθάλασσο, η οικονομία στα καύσιμα, η ποιότητα της πλεύσης, η δοκιμή διαφόρων εναλλακτικών λύσεων πρόωσης και ισχύος κ.α.


Για να ξαναγυρίσουμε στο νέο αυτό υπέροχο μοντέλο της Sunseeker, που είναι σχεδιασμένο σε τρία καταστρώματα, η σουίτα του ιδιοκτήτη βρίσκεται στο πλωριό τμήμα της υπερκατασκευής του κύριου καταστρώματος, με πανοραμική θέα. Οι υπόλοιπες καμπίνες βρίσκονται στο κατώτερο κατάστρωμα, που φιλοξενεί μια μεγάλη VIP καμπίνα στο μέσον περίπου του σκάφους (όπου και το μέγιστο πλάτος) και άλλες δύο πιο πλώρα. Ακόμα πιο πλώρα βρίσκονται τα διαμερίσματα του πληρώματος, για τέσσερα άτομα. Η VIP καμπίνα μπορεί να παραληφθεί ανάλογα με την επιθυμία του ιδιοκτήτη και στη θέση της να γίνουν δύο διπλές, αυξάνοντας έτσι την δυνατότητα φιλοξενίας των επιβατών σε πέντε καμπίνες.


Το κύριο κατάστρωμα, εκτός από την owner?s suite διαθέτει ένα πολύ ευρύχωρο σαλόνι και τραπεζαρία σε ενιαίο χώρο στο πρυμιό τμήμα της υπερκατασκευής, ενώ στη μέση υπάρχει η πολύ καλά εξοπλισμένη επαγγελματική κουζίνα του σκάφους. Το πρυμιό τμήμα του καταστρώματος προσφέρει ένα μεγάλο καθιστικό al fresco με εύκολη πρόσβαση στην πρυμιά πλατφόρμα.


Το flybridge είναι σχεδιασμένο για να φιλοξενεί άνετα όλους τους επιβάτες, προσφέροντας καθιστικά, υπαίθρια τραπεζαρία, στρώματα ηλιοθεραπείας, ακόμα και spa bath αν το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης, ενώ το υπερυψωμένο wheelhouse διευκολύνει την εύκολη διακυβέρνηση και μανούβρα.


Δεν είναι τυχαίο πως η Sunseeker πλαισιώνει σχεδόν πάντα τον θρυλικό James Bond στις περιπέτειές του. Η υψηλή κλάση και η πολυτέλεια, που πάνε πάντα με τον ήρωα του Ian Fleming, είναι μα πραγματικότητα, που συναντάμε πάντα σε όλα τα μοντέλα της Sunseeker.


Το όμορφο φινίρισμα, η φωτεινότητα, οι μοντέρνες γραμμές και η αισθητική επιλογή του εσωτερικού διακόσμου είναι εμφανέστατα στο νέο 30μετρο, όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς από ένα Sunseeker. Οποιαδήποτε περιγραφή του εσωτερικού και του εξωτερικού του σκάφους με λόγια δεν θα μπορούσε να το περιγράψει.


Βλέποντάς το εξωτερικά ή εσωτερικά, μπορεί κανείς να αναγνωρίσει από το στυλ της σχεδίασης την ιδιαίτερη ακτινοβολία, που εκπέμπει ένα μοντέλο της Sunseeker. Με μια δεύτερη ματιά διαπιστώνει κανείς τη ιδιαίτερη προσοχή των κατασκευαστών του στο φινίρισμα, την τεχνολογία και τη λειτουργικότητα και εργονομία της σχεδίασης. Άλλωστε, το αναφέραμε και παραπάνω.


Η αισθητική της μεγάλης αυτής φίρμας ήταν πάντα ένα βήμα πιο μπροστά, ξεφεύγοντας τελείως από τον κλασσικό συντηρητισμό των βρετανικών προτύπων του παρελθόντος. Πρόκειται για ένα μεγάλο yacht από ένα εξίσου μεγάλο ναυπηγείο, που πάντα προηγείται.Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Ολικό μήκος 29,80 m.
Πλάτος 6,90 m.
Βύθισμα: 2,22 m.
Δεξ. καυσίμων (standard): 9.500 lt.
Επιπλέον δεξ. καυσίμων: 4.500 lt.
Δεξ. νερού: 2.000 lt.
Ισχύς κινητήρων (συνολικά): 4.868 hp

Μέγιστη ταχύτητα: 28 knots (ανάλογα με την επιλογή κινητήρων)
Εμβέλεια: 1.000 n.m. (με επιπλέον δεξαμενή)

Για περισσότερες πληροφορίες:

SUNSEEKER HELLAS
Λ. ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 15, 174 55 ΑΛΙΜΟΣ
Tηλ.: 210-9843522
[email protected]