Seafighter One ένα αστέρι γεννιέται

Επισκεφτήκαμε τον κ. Πέτρο Καραμιχάλη, εμπνευστή και κατασκευαστή του Seafighter One. Το Seafighter One 998 είναι ένα εντυπωσιακό δεκάμετρο καμπινάτο φουσκωτό σκάφος, το οποίο κατασκευάστηκε με κέφι και μεράκι. Η φιλοσοφία του είναι να μπορεί να ταξιδέψει, κοιμίσει και γενικότερα φιλοξενήσει με άνεση μια οικογένεια.

Ο κ. Καραμιχάλης μας υποδέχτηκε για μια φιλική κουβέντα γνωριμίας, μας ξενάγησε στο χώρο του και μας υποσχέθηκε σύντομα να πάμε μια βόλτα δοκιμή με το Seafighter One.

Θέλω να μας πείτε μερικά πράγματα για σας. Ποια η πρώτη σας επαφή με τον χώρο, πως ξεκινήσατε να ασχολείστε με το σκάφος αναψυχής.

Είναι αρκετά τα χρόνια που ασχολούμαι με τη θάλασσα, στην αρχή με ιστιοπλοϊκά, μετά με ταχύπλοα και τα τελευταία 15 χρόνια με φουσκωτά σκάφη. Πριν από επτά χρόνια περίπου μου ήρθε η ιδέα για την κατασκευή του συγκεκριμένου σκάφους που άρχισε να υλοποιείται αρχικά σε ερασιτεχνική μορφή. Όμως, όταν ολοκληρώθηκε το σκάφος, τα σχόλια ήταν πολύ θετικά, η πλεύση του άριστη και έτσι ξεκίνησε η εφαρμογή του και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ποιος σχεδίασε το σκάφος;

Η σχεδίαση της γάστρας, του καταστρώματος και της καμπίνας έγινε από εμένα με την συνεργασία ναυπηγού, για να ολοκληρωθεί η μελέτη όσον αφορά το κατασκευαστικό τμήμα και το design του σκάφους. Συνεχίζουμε πάνω στο ίδιο μοντέλο όμως βελτιώνουμε πράγματα, ανάλογα με τα καινούργια υλικά που υπάρχουν στον χώρο και τις απαιτήσεις που προκύπτουν.

Πως ξεκίνησε η ιδέα του Seafighter One;

Ξεκίνησε από προσωπική ανάγκη για ένα σκάφος που να έχει όλες τις προϋποθέσεις για τις οικογενειακές μας διακοπές. Κάθε καλοκαίρι κάναμε με την οικογένειά
μου αρκετά ταξίδια, σχεδιάστηκε λοιπόν στο μυαλό μας τι θα θέλαμε από ένα σκάφος και μετά άρχισαν οι ιδέες αυτές να μπαίνουν σιγά-σιγά στο χαρτί.

Σε ποιους απευθύνονται τα σκάφη σας;

Θεωρώ ότι απευθύνονται σε δύο κατηγορίες ανθρώπων. Σε αυτούς που θέλουν ένα άνετο σκάφος για τις διακοπές τους και σε αυτούς που αναζητούν την ταχύτητα. Γιατί να σημειώσω εδώ, ότι το σκάφος έχει την δυνατότητα να δεχθεί κινητήρες άνω των 1000 ίππων που μπορούν να του εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ταχύτητα από τους 49 κόμβους που αποδίδει με τους δύο κινητήρες των 600 ίππων που είναι η προτεινόμενη του ιπποδύναμη.

Ποιους κινητήρες προτείνεται για τα σκάφη σας, έσω έξω ή εξωλέμβιους;

Προσωπική μου άποψη σαν μηχανολόγος-μηχανικός, για το καλύτερο “στήσιμο” του σκάφος, είναι οι κινητήρες να βρίσκονται μέσα στο σκάφος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι με τους εξωλέμβιους κινητήρες χάνουμε κάτι από τις επιδόσεις του. Για το λόγο αυτό η έκδοση του Seafighter σε Οpen Deck θα έχει μονή ή διπλή τοποθέτηση εξωλέμβιων κινητήρων.

Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στο χώρο των φουσκωτών;

Κυρίως η τάση για τα σκάφη μεγαλύτερου μήκους. Έχουμε ξεφύγει από τα 7 μέτρα και οι πελάτες έφτασαν γρήγορα στα 10 μέτρα. Μετά, η απαίτηση της καμπίνας, γιατί άρχισε να καταλαβαίνει ο Έλληνας πόσο όμορφο και εύκολο είναι να κάνει διακοπές από νησί σε νησί αφού η διαμονή σε ένα άνετο σκάφος είναι πολύ ευχάριστη.

Θεωρείται ότι υπάρχει επαγγελματισμός στο χώρο ιδίως του φουσκωτού σκάφους, από την πλευρά των μηχανικών, ηλεκτρολόγων, κατασκευαστών, εμπόρων κ.λπ.;

Σίγουρα υπάρχει επαγγελματισμός, αλλά υπάρχει και ένα αξιόλογο κενό. Γεγονός είναι πάντως ότι και οι αγοραστές πλέον μπορούν να ελέγχουν την δουλειά που τους προσφέρουν οι διάφοροι τεχνικοί και γενικότερα τι προσφέρει το κάθε σκάφος… Σε αυτό έχουν συμβάλλει πολύ τα έντυπα του χώρου μας και ιδιαίτερα το internet, που ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί, να μάθει την γνώμη άλλων αγοραστών και γενικά να έχει αντικειμενική άποψη ώστε να είναι σίγουρος για το τι του προσφέρει ο κάθε επαγγελματίας και το κάθε σκάφος.

Ποια η σχέση σας με τους πελάτες;

Θα έλεγα πολύ φιλική. Ο αριθμός των πελατών μας δεν είναι πολύ μεγάλος ακόμη, η σχέση μας όμως από πελατειακή έχει γίνει φιλική και θα εξακολουθήσει να είναι έτσι, γιατί πιστεύω πολύ σε αυτό, είναι καθαρά θέμα χαρακτήρα. Θέλω να λύνω προβλήματα αν υπάρχουν. Κάνω βελτιώσεις τις οποίες περνάω άμεσα στους καινούργιους αλλά και στους πιο παλιούς πελάτες.

Η εξυπηρέτηση μετά την πώληση;

Άμεση και πάντα σύμφωνη με αυτά που έχω πει από την αρχή ότι θα προσφέρω.

Πόση εγγύηση δίνει η Seafighter Rib;

Η Seafighter Rib δίνει τρία χρόνια εγγύηση, όσον αφορά το κυρίως μέρος του σκάφους, δηλαδή τα πλαστικά και τα μπαλόνια. Εάν πούμε ότι δίνουμε εγγύηση εφ? όρου ζωής είναι άτοπο για μένα. Αν εμφανισθεί κάτι στο σκάφος από αστοχία υλικού, θα εμφανιστεί στο πρώτο χρόνο, δεν θα εμφανισθεί αργότερα.

Τι προσφέρει η εταιρεία σας έναντι των ανταγωνιστών;

Μια πολύ προσεγμένη και πιστοποιημένη δουλειά σε όλα τα στάδια της κατασκευής, αλλά κυρίως αυτό που προσφέρει είναι ένα διαφορετικό σκάφος. Αυτό θα έλεγα ότι κερδίζει και τον κόσμο καθημερινά, τους ήδη πελάτες μας αλλά και τους μελλοντικούς. Η ποιότητα του σκάφους είναι ξεκάθαρη: συναρμολογείται εξ ολοκλήρου από εμένα και όλα τα υλικά είναι επώνυμα. Προσπαθώ να μειώσω τις πιθανότητες κάποιας βλάβης που να προέρχεται από κακής ποιότητας υλικά. Το σκάφος το ακολουθεί ένα manual πολύ απλό και εύκολο στην χρήση του, μιλάω για τους πελάτες που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία. Μπορούν να ανατρέξουν σε αυτό και να λύσουν τυχόν απορίες για οτιδήποτε είναι τοποθετημένο στο σκάφος ή για τον τρόπο χειρισμού του. Η εταιρία μας βέβαια είναι πάντα κοντά στον πελάτη για να τον βοηθήσει σε ότι χρειαστεί.

Ελληνικό ή ξένο σκάφος;

Ελληνικό. Είναι πλέον μεγάλος ο αριθμός των ελληνικών σκαφών και η ποιότητα κατασκευής τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο. Δεν βλέπω λοιπόν για ποιο λόγο πρέπει να καταφύγει κανείς σε ένα ιταλικό ή αμερικάνικο σκάφος αφού το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο και εφόσον σήμερα μπορείς να βρεις αυτό που θέλεις στον ελληνικό χώρο.

Τα όνειρά σας για το μέλλον;

Πολλά. Ήδη έχουν σχεδιασθεί δύο καινούργια σκάφη. Ένα αρκετά μικρότερο στα 7 μέτρα το οποίο θα είναι έτοιμο για την έκθεση τον Οκτώβριο και το Οpen deck στα 10 μέτρα το οποίο μέχρι το τέλος του Ιουλίου, θα είναι στη θάλασσα.

Μια ευχή για τη Seafighter Rib;

Να κερδίσει την θέση που της αξίζει στο χώρο των φουσκωτών σκαφών και να συνεχίσει να καινοτομεί.

Μια ευχή για τους αναγνώστες;

Καλά ταξίδια να έχουν και καλές επιλογές.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε ένα νέο αγοραστή ο οποίος είναι σε αναζήτηση σκάφους;

Να ξεκαθαρίσει πρώτα από όλα τη χρήση που θέλει από ένα σκάφος. Να κάνει την απαραίτητη έρευνα αγοράς και να το επιλέξει σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του, γιατί αυτό θα είναι το μέσο που θα του προσφέρει μοναδικές στιγμές χαλάρωσης.