Honda BF60

H Honda BF60 σύντομα στην Ελλάδα

Η σειρά 4-χρονων εξωλέμβιων μηχανών θαλάσσης μεσαίου μεγέθους BF60 θα διατίθεται σύντομα στη χώρα μας – η καλύτερη στην κατηγορία της σε επίπεδο επιδόσεων και οικονομίας καυσίμου.

Η Honda Marine ανακοινώνει την είσοδό της για πρώτη φορά στην κατηγορία των εξωλέμβιων κινητήρων 60 hp με δύο νέα μοντέλα, την BF60 και την BFP60 (Υψηλής ώσης) και με το νέο «σφηνοειδές» σχήμα της εγκαινιάζει μία νέα εποχή στο σχήμα και τον σχεδιασμό των εξωλέμβιων κινητήρων μεσαίου μεγέθους Honda.

Η BF60 είναι κατάλληλη για μικρά φουσκωτά (RIB?s) αλλά και για σκάφη για ψάρεμα και αναψυχή, με την BFP60 να ταιριάζει καλύτερα σε βαρύτερα σκάφη και σκάφη εκτοπίσματος, με δύο επιλογές στο ύψος άξονα, 20 και 25 ίντσες. Αυτά τα νέα μοντέλα θα είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη το Σεπτέμβριο του 2009.
Ο νέου σχεδιασμού, υδρόψυκτος, τρικύλινδρος κινητήρας, (αποκλειστικά στη νέα σειρά BF60), προσφέρει στους ιδιοκτήτες σκάφους την οικονομία καυσίμου και την ήσυχη λειτουργία που έχει να επιδείξει η τεχνολογία όλων των 4-χρονων μηχανών θαλάσσης Honda, σε συνδυασμό με ελαφρύ βάρος και δυνατή επιτάχυνση. Τα χαρακτηριστικά του κινητήρα, ένα ηλεκτρονικό σύστημα έγχυσης καυσίμου (PGM-FI)*1, το σύστημα ενισχυμένης ροπής σε χαμηλές στροφές (BLAST) *2 αποκλειστική πατέντα της Honda και ένα υψηλών επιδόσεων πόδι συνδυάζονται όλα μαζί με τρόπο ώστε να αποδίδουν την καλύτερη στην κατηγορία επιτάχυνση και ταχύτητα Η νέα σειρά BF60 διαθέτει επίσης ένα σύστημα ελέγχου καύσης φτωχού μείγματος (ECOmo*3) το οποίο σε ταχύτητα ταξιδίου μπορεί να εξοικονομήσει έως και 13 τοις εκατό*4 περισσότερα καύσιμα σε σύγκριση με τους κινητήρες του ανταγωνισμού.

Η σειρά BF60 είναι η πρώτη από όλη την γκάμα εξωλεμβίων της Honda Marine που συμμορφώνεται με το πρωτόκολλο ΝΜΕΑ2000. Αυτό επιτρέπει στον χρήστη του σκάφους να συνδέσει στον νέο του κινητήρα μία ακόμα ευρύτερη ποικιλία από ναυτιλιακό ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όπως χάρτες, ανιχνευτές ψαριών και εξοπλισμό ναυσιπλοΐας.

Τόσο η BF60 όσο και η BFP60 διατίθενται επίσης και με μία λαγουδέρα πολλαπλών λειτουργιών, στην οποία έχουν προσαρμοστεί διάφοροι έλεγχοι πλεύσης για ψάρεμα με συρτή και διακόπτη ηλεκτροϋδραυλικής υποβοήθησης ανύψωσης, επιτρέποντας στον χρήστη να κάνει ακριβείς ρυθμίσεις στην ταχύτητα και να ελέγχει εύκολα το trim εν κινήσει. Αποκλειστικά στη Honda, η έκδοση με λαγουδέρα έχει ένα βομβητή ανταπόκρισης ο οποίος ειδοποιεί τον χρήστη για οποιαδήποτε αλλαγή στην πλεύση συρτής και στην ταχύτητα.

Κύρια χαρακτηριστικά της BF60

Επιδόσεις

・Οι BF60 και BFP60 χρησιμοποιούν το σύστημα BLAST*2 (τεχνολογία ελέγχου λόγου αέρα / καυσίμου και χρόνου ανάφλεξης) με το οποίο η μονάδα ηλεκτρονικού ελέγχου (ECU) επιλέγει την ιδανικότερη στιγμή ανάφλεξης σε σχέση με τον λόγο αέρα / καυσίμου, έτσι ώστε να δώσει βελτιωμένη επιτάχυνση.

・Η καλύτερη στην κατηγορία της ταχύτητα, επιτυγχάνεται μέσω της τεχνολογίας μείωσης βάρους, όπως ο συμπαγής σχεδιασμός του 3-κύλινδρου κινητήρα που έγινε αποκλειστικά για την BF60 και του βελτιωμένου σχεδιασμού με πόδι μειωμένης υδροδυναμικής αντίστασης.

・Ένα μεγάλο πτερύγιο διαβροχής μειώνει την ποσότητα νερού που εκτοξεύεται κατά τη λειτουργία.

Οικονομία Καυσίμου

・Το σύστημα ηλεκτρονικής έγχυσης καυσίμου PGM-FI*1 και το σύστημα ελέγχου καύσης φτωχού μείγματος ECOmo*3, επιτυγχάνει την καλύτερη στην κατηγορία*4 οικονομία καυσίμου σε ταχύτητα ταξιδίου*5.

Ελαφριά και συμπαγής

・Η καλύτερη στην κατηγορία της, με συμπαγή σχεδιασμό και μικρό βάρος που επιτυγχάνονται χάρη στη διάταξη του 3-κύλινδρου κινητήρα, σε υλικά όπως το ελαφρύ αλουμινένιο περίβλημα, η αποστράγγιση λαδιού από ακρυλικό και μία μακριά πολλαπλή εισαγωγής.

Περιβαλλοντικές προδιαγραφές

・Η σειρά BF60 επιδεικνύει εξαιρετικά φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά, υπερβαίνοντας τα κριτήρια εκπομπής καυσαερίων τόσο της Οδηγίας για Σκάφη Αναψυχής (RCD) όσο και του Συμβουλίου Αέρινων Πόρων της Καλιφόρνια*6. Επίσης υπερβαίνει και τα τελευταία κριτήρια του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος των Η.Π.Α.*7 – τα πιο αυστηρά στον κόσμο.

・Ο θόρυβος λειτουργίας της σειράς BF60 μειώνεται ακόμα περισσότερο χάρη σε μία ακρυλική πολλαπλή εισαγωγής και σε μεγάλης χωρητικότητας θάλαμο ρελαντί.

・Οι κινητήρες της σειράς BF60 είναι κατά 97% ανακυκλώσιμοι*4 .

Διάρκεια και αξιοπιστία

・Με γνώση και αποδεδειγμένα εξαιρετική μηχανική που αναπτύχθηκε στη διάρκεια των 45 ετών εμπειρίας στο κομμάτι της θάλασσας, η διάρκεια και η αξιοπιστία της BF60 ενισχύονται περισσότερο με την εισαγωγή ενός νέου, εξαιρετικής αντοχής υλικού για τον ιμάντα χρονισμού αλλά και με βελτιστοποιημένη αντίσταση κατά της διάβρωσης μέσω της προσεκτικής τοποθέτησης ανοδίων στην κατεύθυνση ροής του νερού ψύξης.

Σχεδιασμός

・Με θέμα του σχεδιασμού να είναι η «Συμπαγής Ποιότητα» η BF60 έχει έναν σφηνοειδή σχεδιασμό, εισάγοντας έτσι ένα νέο στυλ για τις εξωλέμβιες Honda μεσαίας κατηγορίας, τονίζοντας την μεγάλη ισχύ, την απόδοση και την άριστη ποιότητα.

Άλλα εξαιρετικά χαρακτηριστικά

・Μία νέα γεννήτρια (δυναμό) πολλαπλών πόλων, παρέχει έξοδο 22-amp με ικανότητα φόρτισης μπαταρίας 17-amp.*4.

・Διαθέσιμο είναι και το μοντέλο υψηλής ώσης (BFP60). Υψηλότερη ώση επιτυγχάνεται από ένα μεγαλύτερο πόδι με μεγαλύτερη διάμετρο προπέλας (τάξεως BF75 έως BF115) λειτουργώντας σε μικρότερες στροφές και χρησιμοποιώντας μείωση στο πόδι 2,33:1.

・Το μεγαλύτερο στην κατηγορία της εύρος γωνίας στριψίματος*8, προσφέρει εξαιρετικά κλειστές στροφές και δυνατότητα ελιγμών (προαιρετικό).

・Η λαγουδέρα ενσωματώνει πολλές λειτουργίες όπως μεταξύ άλλων ένα διακόπτη τύπου λαβής για την ηλεκτροϋδραυλική υποβοήθηση ανύψωσης του κινητήρα. Οι χρήστες μπορούν να αντισταθμίζουν το σκάφος εύκολα μέσω της λαβής, ακόμα και αν αυτό είναι εν κινήσει. Επιπροσθέτως στις ρυθμίσεις λειτουργίας (έλεγχος ύψους, έλεγχος γκαζιού και ρύθμιση της τριβής στη λαβή οδήγησης χωρίς εργαλεία), η σειρά BF60 έχει επίσης έναν μετατιθέμενο μοχλό αλλαγής που μπορεί να τοποθετηθεί είτε στην αριστερή είτε στη δεξιά μεριά.

・Η λαγουδέρα περιλαμβάνει ως στάνταρ εξοπλισμό ένα διακόπτη ελέγχου πλεύσης για ψάρεμα με συρτή, ο οποίος μπορεί να κάνει λεπτομερείς ρυθμίσεις ταχύτητας (βήμα 50 σ.α.λ. μεταξύ 750 και 1.000 σ.α.λ.) με έναν μόνο διακόπτη λειτουργίας. Η σειρά BF60 έχει επίσης έναν βομβητή ανταπόκρισης ο οποίος χρησιμοποιεί ένα ηχητικό σήμα το οποίο ενημερώνει τον χρήστη για την αλλαγή στον τρόπο πλεύσης συρτής και για τις ρυθμίσεις στην ταχύτητα.

・Για τη μεγαλύτερη άνεση αλλά και τη διευκόλυνση των πελατών, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας έχει ενσωματωθεί στη λαγουδέρα ένα πίνακας με τέσσερις ενδεικτικές λυχνίες του κινητήρα. Με μία ματιά ο χρήστης μπορεί να παρατηρήσει την ικανοποιητική λειτουργία του κινητήρα του.

・Η σειρά BF60 είναι η πρώτη στον τομέα εξωλέμβιων μηχανών θαλάσσης Honda Marine που είναι συμβατή με μία μεγάλη ποικιλία θαλάσσιου ηλεκτρονικού εξοπλισμού, χρησιμοποιώντας το σύστημα επικοινωνίας ΝΜΕΑ 2000. Αυτο το παγκοσμίως αναγνωρισμένο σύστημα, έχει καθιερωθεί από την Εθνική Ένωση Ναυτιλιακού Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (NMEA) η οποία έχει καταστήσει ενιαία πρωτόκολλα επικοινωνίας για τον θαλάσσιο ναυτιλιακό ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Notes

*1  Το PGM-FI (Προγραμματιζόμενη Έγχυση Καυσίμου) είναι Σήμα Κατατεθέν της Honda.

*2  BLAST (Ενισχυμένη Ροπή σε Χαμηλές Στροφές). Ιδιαίτερα στη φάση της επιτάχυνσης, αυξάνει αποτελεσματικά τις επιδόσεις, ρυθμίζοντας την αναλογία αέρα / καυσίμου για μέγιστη ροπή και με μεγάλη προπορεία (στα όρια της αυτανάφλεξης) για αύξηση της ροπής με πλήρες φορτίο.

*3 Το πρόγραμμα κατά το οποίο ο έλεγχος καύσης φτωχού μίγματος χρησιμοποιείται για να προσφέρει χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου κατά το ταξίδι ονομάζεται ECOmo (Economy Controlled Motor)

*4 Σύμφωνα με υπολογισμούς της Honda

*5 Ταξιδεύοντας περίπου στις 3.000 με 4.500 σ.α.λ.

*6 Συμβούλιο Αέρινων Πόρων της Καλιφόρνια – Η.Π.Α.

*7 Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος των Η.Π.Α.

*8 Μέγιστη γωνία στριψίματος 50ο τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά, σύμφωνα με στοιχεία της Honda

Τα μοντέλα με λαγουδέρα προσφέρουν ένα αναβαθμισμένο σύστημα πλεύσης για ψάρεμα με συρτή, διακόπτη ηλεκτροϋδραυλικής υποβοήθησης ανύψωσης τύπου λαβής, μετατιθέμενο μοχλό πρόσω-κράτει-ανάποδα και πίνακα ελέγχου 4 λυχνιών.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον:
Παναγιώτη Νάκο
Υπεύθυνο Προϊόντων

Γενική Αυτοκινήτων Α.Ε.Β.Ε.
Δ/νση Μηχανών Θαλάσσης
Λεωφόρος Αθηνών 71, 101 73 Αθήνα
Τηλ.: 210 3483594
E-mail : [email protected]