Genova 2007 – 47ο Salone Nautico Internazionale

Genova 2007

47ο Salone Nautico Internazionale

Μια σύντομη αναφορά στο σαλόνι της Γένοβας, όπου παρουσιάζονται οι νέες τάσεις της διεθνούς αγοράς.

Επιμέλεια: Νίκος Πλέσσας

Για άλλη μια χρονιά η Γένοβα από τις 6 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου ζούσε στους ρυθμούς του της μεγαλύτερης γιορτής της θάλασσας, που φέτος συμπλήρωσε τα 47 του χρόνια. Η ιταλική βιομηχανία σκαφών αναψυχής, σε όλο της το μεγαλείο, θάμπωσε για άλλη μια φορά επαγγελματίες του χώρου και επισκέπτες απΆ όλες τις γωνιές της γης. Φυσικά, τον κύριο λόγο είχαν τα μεσαία και μεγάλα αριστουργήματα, για τα οποία είναι διάσημη η γειτονικοί μας χώρα.

Για εμάς τους Έλληνες το σαλόνι της Γένοβας ήταν και εξακολουθεί να είναι το σημαντικότερο σε ό,τι αφορά το λουσάτο μηχανοκίνητο και το mega yacht. Ο εκθεσιακός χώρος με τα κτίρια και τις μαρίνες είναι μια ολόκληρη πολιτεία.
Αρκεί μια επίσκεψη στη Γένοβα για να σε πιάσει δέος, όχι μόνο από την πληθώρα των μοντέλων, αλλά και την αυξητική τάση που επικρατεί όσον α-φορά στα μεγέθη των θαλαμηγών, τα οποία ξεπερνούν πλέον τη φαντασία. H ταυτότητα της έκθεσης έχει ως εξής. Εκθεσιακοί Χώροι: 300.000 τ.μ. εκ των οποίων 100.000 μέσα στο νερό. Σύνολο εκθετών: πάνω από 1.500 από 39 χώρες (37% είναι από το εξωτερικό) Σκάφη έκθεσης: πάνω από 2.300 (2.200 το 2006), εκ των οποίων τα 426 σε πρώτη εμφάνιση. Αύξηση των ιστιοπλοϊ-κών στα 228 σκάφη (170 το 2006). Σκάφη στο νερό: 530. TechTrade: Τομέας αφιερωμένος στα ναυτιλιακά αξεσουάρ με την παρουσία 600 επιχειρήσεων, ένα «σαλόνι μέσα στο σαλόνι». Ας δούμε όμως τι έχουν να μας προτείνουν τα πιο σημαντικά ιταλικά ναυπηγεία (και που αντιπροσωπεύονται στην Ελλάδα) για το 2008.

AZIMUT-BENETTI
Σε πρώτη παρουσίαση τα Azimut 58 Flybridge και 95 Flybridge.
Το Azimut 103 S είναι το νέο open της σειράς S.
Σε ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό περίπτερο η Gobbi, παρουσίασε στο σαλόνι της Γένοβας τα νέα Atlantis 47 HT, Atlantis 35 Plus και τη νέα σειρά SC.
Το Atlantis 35 Plus στη νέα του έκδοση, παρουσιάζεται με ανανεωμένο layout και αεροδυναμικό roll-bar. Σε πρώτη εμφάνιση και η σειρά SC με τρία μοντέλα, τα 315SC, 345SC, 425SC, με την άψογη αισθητική των Atlantis που τα κάνει να ξεχωρίζουν.

CANTIERE DEL PARDO
Το ναυπηγείο Del Pardo με τα Grand Soleil, είναι μια ευχάριστη έκπληξη, ένα μικρό δάσος από κατάρτια ανάμεσα στα μηχανοκίνητα. Τα Grand Soleil φημίζονται για τις εξαιρετικές επιδόσεις τους, τις φινετσάτες γραμμές σχεδίαση, την εργονομία και τον εξοπλισμό τους. Τη σχεδίασή τους υπογράφουν μεγάλα ονόματα όπως οι Botin & Carkeek, Judel Vrolijk και Philippe Briand, ενώ το εσωτερικό ο Patrick Roseo. Η μεγάλη γκάμα ξεκινά από το 37άρι μέχρι και το 57άρι.

COMAR YACHTS
?λλο ένα μικρό δάσος από άλμπουρα για τους φίλους της κρουαζιέρα αλλά και της αγωνιστικής ιστιοπλοΐας. Η γκάμα των Comet ξεκινά από τα 33, 38S, 41S, 45S, 51S, 52 για να φτάσει στο 62άρι. Όλα φέρουν την υπογραφή του Vallicelli εκτός από το 33 που είναι σχεδιασμένο από το Sergio Lupoli.

CRANCHI
Η γκάμα της χωρίζεται σε επτά σειρές: Flybridge Yacht, Master Yacht, Hard Top, Offshore Class, Pelican Line, Master Cruiser και Sport Line. Το νέο Zaffiro 36 αποτελεί την εξέλιξη του 34.

DALLA PIETA
Η πιο πρόσφατη δημιουργία του, το DP 50, είναι ένα open σκάφος σχεδιασμένο «στα μέτρα» των αναγκών του ιδιοκτήτη του.

DOMINATOR
Τα 62 Fashion Line, 68 Fashion Line και 86 αποδεικνύουν το σημαντικό ρόλο που παίζει το ναυπηγείο του Fano στην αγορά των mega yachts. Τη σχεδίαση υπογράφουν οι Novulari & Lenard. Τα σκάφη είναι semi-custom built έτσι ώστε ο κάθε ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να βάλει την προσωπική του σφραγίδα στο σκάφος.

EVO MARINE
Αν και το όνομά του παραπέμπει στη γαλλική πόλη Deauville, το 23άμετρο της Evo Marine, είναι ένα καθαρόαιμο της ιταλικής σχολής. Και εδώ το σκάφος προσφέρεται σε semi-custom μορφή, που σε ό,τι αφορά στην εσωτερική διαρρύθμιση παίρνει την τελική μορφή του σε συνεργασία με τον πελάτη.

FERRETTI GROUP
Ο όμιλος Ferretti, περιλαμβάνει τα Ferretti, τα Pershing, τα Riva, τα Apreamare, τα Itama, τα Mochi, τα Bertram, τα Ferretti Custom Line και τα CRN. Παγκόσμια πρεμιέρα για τα Ferretti 551 και 592, τα Apreamare 32 Open, 38 Comfort Restyling και 64, και το Mochi Dolphin 54. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στην Ιταλία τα Ferretti 510 και 881 RPH, το Pershing 72, το SportRiva 56, το Mochi 64 Fly, το Navetta 26 και το CRN 43.

FIPA
Η σειρά Maiora εμπλουτίστηκε με το Maiora 38 μέτρων, ένα ακόμη χαρακτηριστικό δημιούργημα του ναυπηγείου Fipa Italiana Yachts.
Το AB 140 είναι ίσως μια ιδιαίτερα σημαντική σελίδα στην ιστορία του ναυπηγείου.
Η απόκτηση του ναυπηγείου CBI Navi από το Gruppo Fipa το 2005 αρχίζει να δίνει καρπούς στην κατηγορία mega yacht custom built. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατασκευή το CBI 36 μέτρων και δύο μοντέλα των 50 μέτρων με γάστρα εκτοπίσματος.

IN RIZZARDI

Ο όμιλος InRizzardi λάμπει στο στερέωμα των mega yachts. Τέσσερα από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας βιομηχανίας βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του γκρουπ. Η Posillipo με τα γνωστά Technema γνωρίζει πώς να υλοποιεί τα όνειρα των yachtsmen. Tο νέο Technema 120 kai τα μικρότερα αδελφάκια του, Technema 85 και 95 έκλεψαν την παράσταση.
Η Rizzardi είχε να παρουσιάσει το Incredible 55.
Το νέο της αστέρι της Italcraft είναι το 105, ένα σκάφος με τεχνολογίας αιχμής, ιταλικής φινέτσας και φιλοσοφίας.
Ο όμιλος In Rizzardi έχει ήδη αποκτήσει την Diano, ένα ναθπηγείο που ειδικεύεται στην κατασκευή πολυτελών ξύλινων χειροποίητων σκαφών από 18 μέχρι 30 μέτρα.

PRIMATIST
Το Primatist G 41Ά.2 στη Γένοβα έκανε καρδιές να ραγίσουν. Η μηχανοκίνηση με τους νέους κινητήρες της Volvo Penta D6-330DP ή D6-370DP, προσφέρει ταχύτητες μέχρι 38 κόμβων.

RAFFAELLI
Το Kubang είναι ένα κομψό και γρήγο σκάφος με αεροδυναμική σχεδίαση.
Το Maestrale, ένα από τα πιο δημοφιλή της γκάμας Raffaelli. Το Levante Fly
απευθύνεται στους λάτρεις των flying bridge και των ανέσεων.
Το Shamal Evo αποτελεί την πρόταση της Raffaelli για ένα open. Τέλος, τα
Calima και Compass Rose έρχονται να συμπληρώσουν τη γκάμα του
ναυπηγείου.

SANLORENZO
Ένας από τους πρωταγωνιστές της έκθεσης ήταν το πρώτο motoryacht φτιαγμένο αλουμίνιο στο νέο ναυπηγείο της Sanlorenzo στο Viareggio. Tο 40 Alloy είναι ένα να γρήγορο superyacht από αλουμίνιο, το οποίο εκπροσωπεί τη φυσική εξέλιξη σε σκάφη μεγαλύτερα των 108 ποδιών της σειράς των motoryachts από GRP, που ναυπηγούνται στις εγκαταστάσεις της Ameglia

SESSA MARINE
΅Ενας από τους σημαντικούς εκπροσώπους του ιταλικού σκάφους, με μεγέθη των μοντέλων της που ξεκινούν από τα 17 και φτάνουν μέχρι τα 52 πόδια.
Η Sessa έχει πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις για τους φίλους της κρουαζιέρας, του ερασιτεχνικού ψαρέματος και των θαλάσσιων σπορ.

UNIESSE
Το νέο μοντέλο για το 2008 είναι το Uniesse 75 HT, ένα υπέροχο με αεροδυναμικές επιθετικές γραμμές, που υποδηλώνουν υψηλές επιδόσεις.

VERSILCRAFT
Το φημισμένο ναυπηγείο με έδρα στο Viareggio, δηλαδή στην καρδιά της ιταλικής βιομηχανίας, προτείνει υπερπολυτελή custom built mega yachts, όπως το Planet 120, σε ένα συνδυασμό του μοντέρνου με το κλασικό.

Επιπλέον στατιστικά στοιχεία
Και μερικά στοιχεία που σημαδεύουν πάντα κάθε ναυτικό σαλόνι στην υφήλιο, το μεγαλύτερο και μικρότερο σκάφος της έκθεσης. Φυσικά, μια και μιλάμε για τη Γένοβα, το στοιχείο του μικρότερου δεν έχει καμία βάση. Τα δύο μεγαλύτερα εκθέματα των δύο κατηγοριών, μηχανοκίνητων και ιστιοφόρων όμως σίγουρα μας αφορούν.

Το μεγαλύτερο μηχανοκίνητο της έκθεσης, το Mangusta 165 Open με μήκος 50 μέτρα και πλάτος 9,20 είναι το μεγαλύτερο συμβατικό open στον κόσμο, θέση που μέχρι τώρα κατείχε το Mangusta 130 Open. Με τη δημιουργία αυτού του superyacht το ναυπηγείο Overmarine -μαζί με τον όμιλο Rodriquez- ανεβάζει ακόμη περισσότερο τα μεγέθη της γκάμας των μοντέλων του, που κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου από συνθετικά υλικά. ΠαρΆ όλες τις διαστάσεις του το Mangusta 165 Open ταξιδεύει με ταχύτητες 40 κόμβων, χάρη στην προηγμένη γάστρα του και στη δύναμη των τριών MTU 3645 ίππων η καθεμία, με hydrojets Rolls-Royce Kamewa..

To Santa Maria, ένα ketch 56 μέτρων, δημιούργημα των Perini Navi. ήταν η ναυαρχίδα των ιστιοπλοϊκών. Με ιστιοφορία 1500 τετρ. μέτρων, αναπτύσσει ταχύτητα 15 κόμβων. Ο εξαρτισμός και ο εξοπλισμός του περιλαμβάνουν ό,τι πιο σύγχρονο έχει να παρουσιάσει η τεχνολογία σήμερα. Για τη σχεδίαση των εσωτερικών χώρων και τη διαχρονική φινέτσα του, απέσπασε το βραβείο του Showboats International.