7 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη Rolex

Η Rolex είναι η πιο ευρέως αναγνωρισμένη εταιρία ρολογιών πολυτελείας στον κόσμο.

Η Rolex είναι η πιο ευρέως αναγνωρισμένη εταιρία ρολογιών πολυτελείας στον κόσμο. Αυτή η παγκόσμια αναγνώριση είναι προϊόν δεκαετιών επιτυχίας σε ένα μεγάλο εύρος τομέων, από τα πρώτα βήματα της με αρχεία χρονομέτρησης σε μια σειρά από σημαντικές πρωτιές, για να μην αναφέρουμε τις εμφανίσεις σε ταινίες και τις συνδέσεις με τον James Bond, Paul Newman όπως και άλλων.

Στο άρθρο που ακολουθεί διαβάστε, 7 βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη Rolex.

  1. Οι Απαρχές

    Το 1905, ο Hans Wilsdorf και ο συνάδελφος και γαμπρός του Alfred Davis, ίδρυσαν τη Wilsdord & Davis Ltd. στο Λονδίνο. Το 1908, ο Wilsdorf καταχώρησε το εμπορικό όνομα “Rolex” και άνοιξε ένα γραφείο στο La Chaux-de-Fonds, στην Ελβετία. Η εταιρεία άλλαξε επίσημα το όνομά της σε Rolex το 1915. Υπάρχουν ποικίλες ιστορίες σχετικά με την προέλευση του ονόματος Rolex, καμία όμως από αυτές δεν έχει επιβεβαιωθεί από τον ίδιο τον Wilsdorf. Η μια εκδοχή είναι ότι ο Wilsdorf ακολούθησε το παράδειγμα του George Eastman, ο οποίος εφηύρε το όνομα “Kodak” για τη δική του εταιρεία. Η επιτυχία του Eastman ξεκίνησε μια μικρή τάση, το να εφευρίσκεις εμπορικά ονόματα. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι η Rolex είναι ένα είδος ταξιδιωτικής βαλίτσας στη Γαλλική φράση horlogerie exquise. Ανεξάρτητα από το ποιά ήταν η πηγή της έμπνευσης, σίγουρα το όνομα έπιασε τόπο.

  2. Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας και Πρωτιές

    Η Rolex έχει πιστοποιηθεί με ένα ευρύ φάσμα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ωρολογοποιίας και πρωτιών. Παρακάτω ακολουθεί ένα δείγμα:

    Το 1910, ένα Rolex ήταν το πρώτο ρολόι χειρός στον κόσμο που έλαβε το Swiss Certificate of Chronometric Precision, που χορηγείται από το Official Watch Center στη Βιέννη. Το 1926, η Rolex κατοχυρώθηκε με το πρώτο αδιάβροχο ρολόι- το διάσημο Oyster.

    Το Datejust γεννήθηκε το 1945, παρουσιάζοντάς μας το πρώτο ρολόι χεριού με αυτόματο μηχανισμό κουρδίσματος. Το Rolex έγινε το πρώτο ρολόι που έσπασε το φράγμα του ήχου στον καρπό του πιλότου Chuck Yeager το 1947.

    Ξεκινώντας το 1953, το Submariner ήταν το πρώτο ρολόι δυτών που παρέμενε αδιάβροχο ως το βάθος των 100 μέτρων. Τον ίδιο χρόνο, το Rolex έφτασε στην κορυφή του βουνού Έβερεστ σε μια εξόρμηση που συμπεριλάμβανε τους Sir Edmund Hillary και τον Tenzing Norgay.

    Το 1960 η Rolex ήταν η πρώτη εταιρεία που έστειλε ένα ρολόι στον βυθό του Challenger Deep στη Mariana Trench. Το 1967, η Rolex εφηύρε την πατέντα με τη βαλβίδα διαφυγής ηλίου. H Rolex έγινε το πρώτο εμπορικό σήμα που χρησιμοποίησε 904L ανοξείδωτο ατσάλι το 1985.

    Η Rolex είναι επίσης γνωστή για τη δημιουργία μια σειράς από εμπορικά σήματα για τις καινοτομίες της. Αυτά περιλαμβάνουν τα Twinlock και Triplock με αδιάβροχο σύστημα με βιδωτή κορώνα. Το Parachrom είναι ένα υλικό που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από τη Rolex ως ελατήριο ρολογιού. Το Everose, ο ροζ χρυσός 18 καρατίων, που αναπτύχθηκε και παράχθηκε από τη Rolex στο δικό της χυτήριο. Τέλος, το σύστημα απορρόφησης κραδασμών Paraflex βοηθά στην προστασία του κινήματος από τα χτυπήματα.

  3. Πιστοποιητικά Knew

    Σε άλλες εποχές, όταν τα πλοία βασίζονταν σε θαλάσσια χρονόμετρα για να πλοηγηθούν, η χρονική ακρίβεια ήταν η βασική ανησυχία όχι μόνο για τους ναυτικούς αλλά και για ολόκληρα έθνη. Οι κατασκευαστές έστειλαν τα ωραιότερα χειροποίητα και θαλάσσια χειροκίνητά τους χρονόμετρά τους για δοκιμή σε αστρονομικά παρατηρητήρια, όπως εκείνα των Neuchâtel, Geneva, Besançon και Kew. Κάθε παρατηρητήριο εφάρμοσε τα δικά του πρότυπα, και αναφέρεται ότι το Knew εφάρμοσε τα πιο αυστηρά. Οι δοκιμές ήταν πολύ πιο απαιτητικές από αυτές που εφαρμόζονται από τη COSC σήμερα. Για δεκαετίες, μόνο τα χειροκίνητα θαλάσσια χρονόμετρα με αναστολέα πέρασαν αυτές τις δοκιμές. Στο Knew, τα χρονόμετρα με τις καλύτερες επιδόσεις πήραν πιστοποιητικό κατηγορίας Α.

  4. James Bond

    Η Rolex έχει στενές σχέσεις με αρκετές διασημότητες του πραγματικού κόσμου, αλλά η πιο δημοφιλής σύνδεση ίσως είναι εκείνη με τον φανταστικό χαρακτήρα James Bond. Οι συλλέκτες των Rolex διαφωνούν σε μερικές από τις λεπτομέρειες που αφορούν τα μοντέλα Rolex που εμφανίστηκαν σε ταινίες, αλλά είναι βέβαιο ότι στα αρχικά βιβλία 14Bond, o Ian Fleming ανέφερε ότι μόνο ένα εμπορικό σήμα ανήκει στο 007-Rolex. Οι πηγές ποικίλλουν σχετικά με το ποιά μοντέλα εμφανίστηκαν σε ποιες ταινίες, αλλά φαίνεται ότι είναι πιο ασφαλές να πούμε ότι η Rolex εμφανίστηκε στις εξής ταινίες Bond: Dr. No, From Russia With Love, Goldfinger, Thunderball, On Her Majesty’s Secret Service, Live and Let Die, The Man With the Golden Gun και  License to Kill.

    Η σχέση αυτή δημιούργησε ένα ρολόι γνωστό στους συλλέκτες ως απλά το “James Bond Sub”. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι αυτή η ονομασία ανήκει στο ref. 6538, το οποίο παρήχθη από το 1954 ως το 1959. Κάποιοι αναφέρουν όλα τα πρωταρχικά Submariners χωρίς τους φρουρούς στέμματος ως τα James Bond Subs. Όπως όμως κι να αποφασίστε να το ορίσετε, κάπως έτσι γεννήθηκε ένας θρύλος.

  5. Φώτα, Κάμερα, Δράση

    Ίσως είναι ασφαλής ισχυρισμός ότι τα ρολόγια Rolex έχουν εμφανιστεί σε περισσότερες από 100 ταινίες. Εδώ ακολουθεί ένας κατάλογος 50 ταινιών στις οποίες έκανε την εμφάνισή της η Rolex.

    Absolute Power, Air Force One, All the President’s Men, Apocalypse Now, Apollo 13, Argo, Body of Lies, The Bourne Legacy, The Color of Money, Courage Under Fire, The Deep, The Deer Hunter, Die Hard and Die Hard 2, Dirty Rotten Scoundrels, Easy Rider, The Enforcer, Eyes Wide Shut, Frantic, Glengarry Glen Ross, Goodfellas, Good Morning Vietnam, The Great Escape, Impact, In the Line of Fire, Inception, Jaws, Killer Elite, L.A. Confidential, Leaving Las Vegas, Lord of War, Lost in Translation, Marathon Man, The Mechanic (1972), Midnight Run, Mission Impossible – Ghost Protocol, National Treasure, The Negotiator, Ocean’s Thirteen, Outbreak, Rain Man, Rising Sun, Rocky II, Safe House, Schindler’s List, Speed, Sphere, Titanic, Towering Inferno, Under Siege, και The Usual Suspects.

  6. Φιλανθρωπικά Προγράμματα

    Η Rolex είναι γνωστή για τη φιλανθρωπία και τις μη κερδοσκοπικές της δράσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν δύο παγκόσμια προργάμματα: το The Rolex Awards for Enterprise και το The Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative.

    Τα Rolex Awards for Enterprise, που ξεκίνησαν το 1976, παρέχουν οικονομική υποστήριξη σε άτομα που εργάζονται στους τομείς της επιστήμης και της ιατρικής, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, της εξερεύνησης και της ανακάλυψης, του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το 2009, τα βραβεία Rolex εισήγαγαν το πρόγραμμα Young Laureates, το οποίο αποσκοπεί στην ” προώθηση της καινοτομίας στην επόμενη γενιά” . Οι κριτές επιλέγουν νέους επιχειρηματίες και τους χρηματοδοτούν για να συνεχίσουν τα σχέδιά τους.

    Από το ξεκίνημά τους, έχουν απονέμει 110 βραβεία Rolex σε παραλήπτες σε περισσότερες από 60 χώρες. Παραδείγματα αναγνωρισμένων έργων περιλαμβάνουν ένα σύστημα για τη διεξαγωγή του μαζικού ελέγχου της υγείας των νεογνών, την ανάπτυξη ταχύτερων εργαστηριακών δοκιμών για την ανίχνευση των λεγόμενων “superbugs”, την ανάπτυξη smartphones τύπου braille και μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού με στόχο τη μείωση των ποσοστών παιδικής θνησιμότητας.

    Δημιουργημένες το 2002, οι πρωτοβουλίες Rolex Mentor και Protégé Arts Initiative ενώνουν νέους καλλιτέχνες με διεθνώς αναγνωρισμένους πλοιάρχους, χορηγώντας τους να περάσουν ένα χρόνο χτίζοντας μια σχέση καθοδήγησης ενός προς ένα. Από την ίδρυσή τους έχουν συμμετάσχει 234 άτομα από περισσότερες από 40 χώρες.

  7. Κορυφαία Αποτελέσματα Δημοπρασιών

    Όταν πρόκειται συλλογές, δύο μάρκες κρατούν τα ινία: οι Patek Philippe και Rolex. Με έναν γαλαξία από περίπλοκα ρολόγια, σε θήκες πολύτιμων μετάλλων, που παράγονται σε μικρούς αριθμούς, ο Patek κυριαρχεί σε κάθε κατάλογο με τα πιο ακριβά ρολόγια που πωλούνται σε πλειστηριασμό. Ενώ πολλά ποσά του Patek έχουν ξεπεράσει τη τιμή του 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε δημοπρασία, κανένα Rolex δε θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτή τη διάκριση, αλλά όλα αυτά μέχρι και πριν από μερικά χρόνια.Αυτό άλλαξε το Μάιο του 2011, όταν ένα Rolex με χρονογράφο έφερε 1.035.000 CHF ή 1.163.746 δολάρια στην προσφορά του Christie στη Γενεύη. Κατασκευασμένο το 1942, το ρολόι ήταν ασυνήθιστα μεγάλο για την εποχή του, με διάμετρο 44 χιλιοστά και θήκη από ανοξείδωτο ατσάλι. Πράγματι, όταν πρόκειται για συλλεκτικά Rolex, το ατσάλι επισκιάζει το χρυσό στο χρόνο πώλησης.

    Μετά την πώληση που αναφέρθηκε παραπάνω, τέσσερα ακόμη Rolex έχουν σπάσει το σημείο αναφοράς του 1 εκατομμυρίου δολαρίων στη δημοπρασία και όλα έχουν πουληθεί από τη Christie’s.

Ακολουθεί μια γρήγορη επισκόπηση:

Τον Μάιο του 2013, ένας άλλος κωδικός Rolex 4113 χρονογράφος που πωλήθηκε για 1.107.750 CHF, ή $ 1.161.436, στη Γενεύη.

Το Νοέμβριο του 2013 στην πώληση του “Lesson One” στη Γενεύη, η Christie’s πούλησε ένα Rolex ref. 6263 Cosmograph Daytona “RCO Paul Newman” για 989.000 CHF ή $ 1.089.186. Το “RCO” είναι μια παραπομπή στο κείμενο του κουμπιού στις 12 το πρωί, που αναφέρει το “Rolex Cosmograph Oyster” και όχι το συνηθισμένο “Cosmograph Rolex Oyster”.

Τον επόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη, ένα Rolex ref. 8171 από χάλυβα με τριπλό ημερολόγιο πωλήθηκε για $ 1.145.000. Στον κατάλογο, η Christie’s σημείωσε ότι οι ιταλικοί συλλέκτες παραδέχονταν αυτό το ρολόι “Padellone” ή “Big Pan Frying”, επειδή σε 38 mm, ήταν τόσο μεγάλο για την εποχή του, περίπου το 1953.

Τον Μάιο του 2014, η Christie’s πώλησε ένα 18k χρυσό Rolex με δείκτες ώρας αστεριών σε ένα cloisonné καντράν. Κατασκευασμένο το 1949, το κομμάτι αυτό έφερε το ποσό των 1.242.040 δολαρίων, τοποθετώντας μια θήκη από πολύτιμα μέταλλα στην κορυφή των αρχείων των πωλήσεων της Rolex, τουλάχιστον για την ώρ