Azimut 95

Azimut 95

Του Ιάσονα Θαλασσινού

Η Azimut είναι από τις ιστορίες εκείνες, που δείχνουν πόσο ενθουσιώδεις είναι οι άνθρωποι της θάλασσας με το σκάφος αναψυχής. Το 1969, ο Paolo Vitelli, φοιτητής ακόμα στο πανεπιστήμιο, ξεκίνησε μια δικιά του επιχείρηση ναυλώσεων ιστιοφόρων σκαφών στο Τουρίνο. Στη συνέχεια, άρχισε να κατασκευάζει πλαστικά μηχανοκίνητα σε συνεργασία με ένα Ολλανδικό ναυπηγείο. Από το πρώτο σκάφος του, το AZ 43 Bali η επιτυχία ήταν δεδομένη και σήμερα ο Vitelli είναι ο πετυχημένος Πρόεδρος της Azimut-Benetti S.p.A.Το 2007 βρίσκει τη μεγάλη αυτή φίρμα να κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια βιομηχανία, με την Azimut να δημιουργεί flybridge motorcruisers από 40 μέχρι 116 πόδια και από τον Οκτώβριο του 2003, μια νέα σειρά open (S Line) από 50 μέχρι 100 πόδια.

Το νέο Azimut 95 Flybridge που θα γνωρίσουμε εδώ «γεννήθηκε» στο Viareggio και έκανε το επίσημο παγκόσμιο ντεμπούτο του στο σαλόνι της Γένοβας τον περασμένο Οκτώβριο, μαζί με το μικρότερο αδελφάκι του, το Azimut 58. Το νέο 95άρι προσφέρει 175 τετραγωνικά μέτρα χώρου για τη διασκέδαση και αναψυχή των επιβαινόντων, θέτοντας νέα standards σε αυτό που λέμε ιταλική φινέτσα.Όλα πάνω στο σκάφος συνεισφέρουν στην άμεση αίσθηση της απλής και ραφιναρισμένης πολυτέλειας και καλαισθησίας που μας έχει συνηθίσει η Azimut, από τις εξωτερικές «δυναμικές» γραμμές και τα παράθυρα στο κύτος, που επιτρέπουν τον άπλετο φυσικό φωτισμό στο εσωτερικό του σκάφους, αλλά και τα πλευρικά παράθυρα της υπερκατασκευής, που διαχέουν το φως στους κοινόχρηστους χώρους.Το νέο αυτό δημιούργημα της Azimut σχεδιάστηκε με αυστηρά κριτήρια σε ό,τι έχει σχέση με την άνεση και τη λειτουργικότητα των χώρων, απλά σχήματα που αναμειγνύονται με το γενικότερο στυλ.Το μεγάλο Flybridge, το μεγαλύτερο ίσως στην κατηγορία αυτή, το καλυμμένο πρυμιό κατάστρωμα, αλλά και το πλωριό άνετο κατάστρωμα προσφέρουν άπλετο χώρο για την αναψυχή και διασκέδαση είναι ό,τι καλύτερο για το yachtsman που ξέρει να ζήσει. Ειδικά το flybridge είναι έτσι σχεδιασμένο που να μπορεί να φιλοξενήσει πολύ κόσμο για συναντήσεις και parties.Το άνετο κύριο κατάστρωμα προσφέρει, εκτός από το καθιστικό al fresco στο κόκπιτ, ένα μεγάλο σαλόνι πρύμα και στη συνέχεια μια μεγάλη τραπεζαρία, που χωρίζονται από έπιπλα με ξύλο κερασιάς. Πιο πλώρα συναντάμε την κουζίνα και ακόμα πιο πλώρα τον εσωτερικό χώρο διακυβέρνησης με τοκαθιστικό της. Το πλωριό τμήμα του καταστρώματος διαθέτει έναν μεγάλο χώρο και καθιστικό με στρώματα ηλιοθεραπείας.

Το κατώτερο κατάστρωμα προσφέρει μιαν άνετη διαρρύθμιση, με μια VIP καμπίνα στην πλώρη, με πλάγια 45º διάταξη του κρεβατιού, που δημιουργεί περισσότερο χώρο και άνεση,Στη συνέχεια και πιο πρύμα, υπάρχουν δυο διπλές καμπίνες επισκεπτών με μονά κρεβάτια δεξιά και αριστερά. Τέλος, πιο πρύμα και στη μέση του σκάφους, όπου το πλάτος είναι μεγαλύτερο, βρίσκεται η σουίτα του ιδιοκτήτη, ένας χώρος που πραγματικά δίνει το στίγμα της σχεδίασης. Φυσικά, τα διαμερίσματα των επιβατών διαθέτουν όλα τους δικούς τους χώρους υγιεινής και ειδικά το master stateroom του ιδιοκτήτη με δικό του Jacuzzi.

Πώς να περιγράψει κανείς ένα ιταλικό, πολυτελέστατο θαλαμηγό με απλά λόγια; Πέρα από τις εικόνες, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι “Made in Italy” και αυτό συνειρμικά μπορεί να μας δώσει ακόμα μια “εικόνα” αυτού του υπέροχου σκάφους, που η απλή πολυτέλεια και η φαντασία στη σχεδίαση το κάνουν να ξεχωρίζει. H ιδιοφυία του Stefano Righini σε συνδυασμό με την πάντα πρωτότυπη παρέμβαση του Carlo Galeazzi, των διάσημων σχεδιαστών που υπογράφουν το Azimut 95 είναι ορατή παντού.

Στο ίδιο επίπεδο καταστρώματος και πιο πρύμα από τα διαμερίσματα των επιβατών, συναντάμε το άριστα μονωμένο από ήχο και θερμότητα μεγάλο μηχανοστάσιο και ακόμα πιο πρύμα, το διαμέρισμα του πληρώματος, με δική του ανεξάρτητη πρόσβαση.Το νέο αυτό 95άρι της Azimut σε κερδίζει με την πρώτη ματιά, γιατί ανταποκρίνεται άμεσα σε yachtsmen που ξέρουν τι θέλουν από το σκάφος τους και ειδικά σε αυτούς που θέλουν να χαρούν τη θάλασσα και το περιβάλλον της με άνεση και πολυτέλεια.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Υλικό κατασκευής: GRP
Σχεδιαστής: Stefano Righini
Εσωτερικό styling: Carlo Galeazzi
Ολικό μήκος: 29,87 m.
Πλάτος: 6,85 m.
Βύθισμα: 1,86 m.
Εκτόπισμα: 10.500 kg.
Βαθύ V με deadrise 9,6º
Δεξ. Καυσίμων: 12.000 lt.
Δεξ. Νερού: 1.800 lt.
Μηχανοκίνηση: 2 x CAT C32 ACERT 12V
Ισχύς κινητήρων: 2 x 1.825 HP, 2 x 1.341 kW
Ταχύτητα κρουαζιέρας: 23 knots
Μέγιστη ταχύτητα: 26,5 knots

Αντιπρόσωπος: MPM Marine Hellas S.A., Μαρίνα Φλοίσβου,
Παλαιό Φάληρο, ΤΚ 17510
τηλ. 210 89 55 091, fax 210 98 71 051
email [email protected]