50 χρόνια Εξωλέμβιες Υamaha

Η ιστορία της πιο αγαπημένης εξωλέμβιας μηχανής του κόσμου!

50 χρόνια + 9,000,000 εξωλέμβιες = Yamaha

Το 2010 είναι άλλη μια χρονιά σταθμός για το εργοστάσιο της Yamaha αφού συμπληρώνονται 50 χρόνια από την κατασκευή της πρώτης εξωλέμβιας. Από εκείνη τη βαρυσήμαντη ημέρα του Ιουλίου του 1960, η Yamaha Motor Corporation καθιερώθηκε σταθερά ως η κορυφαία εταιρία παραγωγής εξωλέμβιων κινητήρων παγκοσμίως , γεγονός που αντικατοπτρίζεται πλήρως από την υπερήφανη ανακοίνωση τον περασμένο Μάρτιο όταν παρήχθη η ένατη εκατομμυριοστή εξωλέμβια.

Βέβαια η πορεία ανάπτυξης εξωλέμβιων Yamaha δεν ήταν καθόλου εύκολη. Είχε πολλά εμπόδια και δυσκολίες. Η τεχνική πρόκληση παραγωγής κινητήρων που όχι μόνο απλά θα λειτουργούν αλλά θα πρέπει και να κατακτήσουν τις σκληρές και μοναδικές απαιτήσεις της κίνησης στο απέραντο θαλάσσιο περιβάλλον, είναι αυτή που οδήγησε την Yamaha στην κορυφή παγκοσμίως. Παρά τις πολλές προκλήσεις που παρουσιάστηκαν τα τελευταία 50 χρόνια, οι μηχανικοί της Yamaha επέμειναν στην αποφασιστικότητά τους: να παράγουν κινητήρες που θα συνοδεύονται από αξιοπιστία, ευχαρίστηση και αληθινή ικανοποίηση σε όλους του ιδιοκτήτες. Και αυτή η εμμονή τους είναι που έγινε θρύλος.

Για αυτό το λόγο, μετά από 50 χρόνια, η Yamaha προσφέρει περισσότερες από χίλιες παραλλαγές μοντέλων, εξασφαλίζοντας ότι από τον Βόρειο και Νότιο Πόλο έως τον Ισημερινό, η τέλεια εξωλέμβια είναι διαθέσιμη για κάθε τύπο σκάφους που κινείται στη θάλασσα. Με λίγα λόγια η Yamaha κατάφερε να γίνει η πιο Αγαπημένη εξωλέμβια του κόσμου.

Yamaha – Μια παγκόσμια εταιρία

Οι εξωλέμβιες Yamaha παράγονται σε πέντε εργοστάσια: στην Ιαπωνία, τη Γαλλία και τη Βραζιλία (στην τελευταία για τις αγορές της Αμερικάνικης ηπείρου). Στο κάθε ένα από αυτά υπάρχει η ίδια απαράμιλλη δέσμευση: η ανάπτυξη και τελειοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας

Κάθε εξωλέμβια ελέγχεται εξονυχιστικά σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας– υλικά, μηχανήματα παραγωγής, θερμική επεξεργασία, βαφή και συναρμολόγηση έως το στάδιο του τελικού ελέγχου και δοκιμών. Με αυτόν τον τρόπο η Yamaha έχτισε τη φήμη της για αξεπέραστη απόδοση και απόλυτη αξιοπιστία σε κάθε προϊόν που κατασκευάζει.

Στο πιο πρόσφατο εργοστάσιο, το Fukuroi South της Ιαπωνίας, έχουν δημιουργηθεί νέες σύγχρονες τεχνολογίες παραγωγής έτσι ώστε η ποιότητα να ξεπερνάει την τελειότητα. Σε αυτές περιλαμβάνονται η χρήση ρομποτικών μηχανημάτων ακριβείας για «αρθρωτό» και πιο αποδοτικό σύστημα παραγωγής.Το εργοστάσιο Fukuroi South της Ιαπωνίας

Επειδή όμως η Yamaha έχει υψηλό αίσθημα κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης, στο νέο εργοστάσιο έχουν ενσωματωθεί και άλλες καινοτομίες, όπως η αυξημένη χρήση φυσικού φωτός (λιγότερο τσιμέντο και μειωμένη χρήση ηλεκτρικού φωτισμού) καθώς και ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης νερού. Έτσι τα τελευταία χρόνια η παραγωγή των προϊόντων Yamaha πραγματοποιείται με φιλικότερες προς το περιβάλλον διαδικασίες.

Αναπτύσσοντας εξωλέμβιο κινητήρα από την αρχή.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης της πρώτης εξωλέμβιας μηχανής από τη Yamaha ξεκινάει το 1958 με προσωπικό μόλις δύο μηχανικούς. Εκείνη τη στιγμή, τα πάντα ήταν καινούργια για αυτούς, αφού ξεκίνησαν τη δημιουργία εξωλέμβιου κινητήρα κυριολεκτικά από την αρχή. Σύντομα όμως, το προσωπικό και οι διαδικασίες αναπτύχθηκαν με ραγδαίους ρυθμούς και έτσι η γραμμή παραγωγής δεν άργησε να ξεκινήσει. Αρχικά δεν υπήρχαν επίσημες προδιαγραφές για δοκιμές και οι διαδικασίες ανάπτυξης απλά ακολουθούσαν τα πρωτότυπα ενώ παράλληλα πραγματοποιούταν σκληρές και επίπονες προσπάθειες βελτίωσης των ανταλλακτικών.

Όταν τα πρώτα εμπόδια και δυσκολίες που προέκυψαν ξεπεράστηκαν, το αποτέλεσμα ήταν η παρουσίαση του πρώτου «κίτρινου» μοντέλου P-7 στην Ιαπωνία, το 1960.Ο πρώτος εξωλέμβιος κινητήρας από τη Yamaha P-7

Στην πραγματικότητα όμως το συγκεκριμένο μοντέλο απείχε κάπως από την τελειότητα. Όπως θυμάται ένα μηχανικός εκείνης της εποχής, το συγκεκριμένο μοντέλο έβγαζε ένα δυνατό ήχο ενώ συνοδευόταν και από κάποιους κραδασμούς. Έτσι αστειευόμενοι οι ψαράδες της Ιαπωνίας έλεγαν ότι «από μια εταιρία που παράγει μουσικά όργανα, επόμενο είναι να κατασκευαστεί εξωλέμβια που να βγάζει ήχους !»

Παρά το γεγονός ότι η πρώτη εξωλέμβια ήταν αποτέλεσμα ενός προγράμματος που δημιουργήθηκε από την αρχή γεμάτο από δοκιμές και πειράματα, οι καρποί της πρώτης αυτής πρόκλησης άρχισαν να αποδίδουν και ήταν η βάση της δημιουργίας του θρύλου που συνοδεύει όλα τα προϊόντα της Yamaha σήμερα. Βασισμένοι στην εμπειρία του P-7 , οι μηχανικοί της Yamaha προχώρησαν στην επόμενη πρόκληση: τη δημιουργία μιας ελαφρύτερης, πιο αθόρυβης και πιο συμπαγούς εξωλέμβιας.

Το δεύτερο μοντέλο, γνωστό ως P-3, ήταν η πρώτη εξωλέμβια που κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία με χρήση χυτού υλικού σε κάποια μέρη, όπου μείωνε το βάρος και ενίσχυε το συμπαγές μέγεθος του. Σε αντίθεση με την πρώτη δοκιμαστική ενέργεια κατασκευής του P-7, η ανάπτυξη του προγράμματος για το P-3 εμπεριείχε συντονισμένες προσπάθειες συγκέντρωσης απόψεων από την αγορά αλλά και τους τελικούς χρήστες.Ιαπωνικό διαφημιστικό φυλλάδιο του P-3

Έτσι ξεκίνησε μια μακρά παράδοση από τους μηχανικούς της Yamaha: να πραγματοποιούν συχνές επισκέψεις στην αγορά και να αφουγκράζονται τους διανομείς αλλά και τους πελάτες. Από εκείνα τα πρώτα χρόνια, όποτε τύγχανε απορία ή αίτηση εγγύησης από εξουσιοδοτημένο έμπορο, οι μηχανικοί της Yamaha πήγαιναν αμέσως εκεί για να ακούσουν ότι έχουν να θέσουν ή να ρωτήσουν οι πελάτες του Ιάπωνα γίγαντα. Αυτή η παράδοση διαρκεί μέχρι σήμερα αφού η Yamaha έχει υιοθετήσει την προσέγγιση «προσανατολισμός στην αγορά» για την ορθολογική ανάπτυξη των προϊόντων η οποία περιλαμβάνει τη συγκέντρωση πολύτιμων πληροφοριών από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν και συντηρούν τα προϊόντα της.

Η πρώτη ενέργεια marketing πραγματοποιήθηκε στην αγορά της επαρχίας Chiba της Ιαπωνίας, όπου το ψάρεμα του αστακού ήταν αρκετά δημοφιλή εκείνη την εποχή με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια όλο το λιμάνι της περιοχής να γίνει «κίτρινο» από το χαρακτηριστικό καπάκι του μοντέλου P-3. Έτσι, ενώ το πρώτο εγχείρημα του μοντέλου P-7 ήταν μια θαρραλέα και επιμελής αλλά συνάμα δύσκολη προσπάθεια που συνοδευόταν από πολλά εμπόδια, το P-3 ήταν αποτέλεσμα μιας ακόμα περισσότερο επιμελούς προσπάθειας με τη διαφορά ότι σε αυτήν εμπλεκόταν η φωνή της αγοράς, κυρίως για το πώς το νέο μοντέλο χρησιμοποιούταν και ανταποκρινόταν στις πρακτικές ανάγκες των χρηστών του. Και τα δύο εγχειρήματα, παραμένουν σταθερά ως παράδειγμα και έχουν εμφυτευτεί βαθιά στην εταιρική κουλτούρα της Yamaha Motor Co.

Ακρογωνιαίος λίθος τα 50 χρόνια παραγωγής.

Τον Μάρτιο του 2010 η Yamaha Motor Co., με υπερηφάνεια ανακοίνωσε ότι η συνολική παραγωγή της άγγιξε τα 9 εκατομμύρια σε συνδυασμό με τον εορτασμό των 50 χρόνων από την παρουσίαση της πρώτης εξωλέμβιας Yamaha. Με την ιστορία να ξεκινάει το 1960 όπου παρουσιάστηκε το θρυλικό P-7 (η πρώτη εξωλέμβια 7 ίππων της Yamaha), να φτάνει μετά από 36 χρόνια ( Μάρτιος 1996) τα 5 εκατομμύρια και 10 χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2006, η συνολική παραγωγή να έχει αγγίξει τα 8 εκατομμύρια τεμάχια. Παρολαυτά, η παραγωγή ενός εκατομμυρίου εξωλέμβιων, επετεύχθη μετά από μόλις 3 χρόνια, συμπληρώνοντας τον απίστευτο αριθμό των 9 εκατομμυρίων εξωλέμβιων.

Προχωρώντας μπροστά, η Yamaha Motor Co. συνεχίζει την ανάπτυξη και εκμετάλλευση νέων τεχνολογιών που δεν μένουν μόνο στην απόδοση του προϊόντος, αλλά ικανοποιούν πλήρως τα αυξανόμενα πρότυπα περιβαλλοντικών προτύπων που απαιτούνται σήμερα από όλους τους κατασκευαστές στην βιομηχανία. Και αυτό αποδεικνύεται από την εισαγωγή και ανάπτυξη τεχνολογιών που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 2007 και οι οποίες μειώνουν την κατανάλωση καυσίμων κατά 30% !

Φυσικά, τα πιο σύγχρονα πρότυπα εκπομπών που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Η.Π.Α. αλλά και άλλες μεγάλες αγορές, δεν έχουν απλώς επιτευχθεί αλλά και ξεπεραστεί, ώστε κάθε πελάτης σε όλο τον πλανήτη, να προμηθεύεται με προϊόντα Yamaha που ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος.

Για πενήντα χρόνια τώρα και μετά από εννέα εκατομμύρια εξωλέμβιες, γίνεται ξεκάθαρο γιατί κάθε ιδιοκτήτης σκάφους παγκοσμίως, εμπιστεύεται τη Yamaha – την πιο αγαπημένη εξωλέμβια στον κόσμο.

Για τα 50 χρόνια εξωλέμβιοι κινητήρες Yamaha στην Ελλάδα γιορτάζουμε και προσφέρουμε μοναδικές τιμές σε επιλεγμένα μοντέλα.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Επίσημο Δίκτυο Συνεργατών της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΕ:

www.yamaha-motor.gr