32ο Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι Αθηνών 2010

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Ναυτικό Σαλόνι Αθηνών.
Χιλιάδες επισκέπτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εκθετών και διοργανωτών και έδωσαν δυναμικό παρόν, ενώ σημαντικό και άκρως ενθαρρυντικό ήταν το εμπορικό ενδιαφέρον αφήνοντας θετικά μηνύματα και διάχυτη αισιοδοξία για το μέλλον του κλάδου σε συνδυασμό και με τις πρόσφατες ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις περί φόρου πολυτελείας και τεκμηρίων που αφορούν όλους τους κατόχους μικρομεσαίων σκαφών.

Με μεγάλη προσέλευση κοινού ολοκληρώθηκε και το φετινό 32ο Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι Αθηνών που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 και 24 Οκτωβρίου 2010 στο Metropolitan Expo, το πιο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο της Ελλάδας. Το Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι διοργανώθηκε και εφέτος από την εταιρεία οργάνωσης εκθέσεων EXPO ONE με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Πλαστικών Σκαφών Παρελκομένων Εξαρτημάτων Εμπόρων & Υπηρεσιών (ΣΕΚΑΠΛΑΣ ΠΕΕΥ).

Το 32ο Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι Αθηνών, στέφθηκε με εμπορική επιτυχία, αφού σύμφωνα με δηλώσεις εκθετών, η μαζική προσέλευση του κοινού οδήγησε σε αυξημένο ενδιαφέρον και σε πωλήσεις τόσο σκαφών όσο και παρελκομένων, εξαρτημάτων, και αξεσουάρ. Καταλυτικό ρόλο βεβαίως στο ενδιαφέρον για πωλήσεις σκαφών έπαιξαν και τα καλά νέα όσον αφορά στις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα τεκμήρια και τους φόρους πολυτελείας. Συγκεκριμένα δεν επιβάλλεται φόρος πολυτελείας (10%) στους κατόχους σκαφών αναψυχής με μήκος μέχρι 7,5 μέτρα. Επιπλέον το τεκμήριο διαβίωσης θα υπολογίζεται με βάση τους μήνες χρήσης του σκάφους (δωδέκατα). Τέλος, η μείωση του τεκμηρίου λόγω παλαιότητας κατά 15% μετά την παρέλευση 5ετίας ή 30% μετά την παρέλευση 10ετίας από πρώτη φορά εγγραφή στο Νηολόγιο ή στο Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών, ανάλογα με το ολικό μήκος του σκάφους, αποτέλεσε ένα ακόμη καλό νέο για όσους ενδιαφέρθηκαν ή ενδιαφέρονται να προβούν στην αγορά σκάφους.

«Προσιτές αποδράσεις για όλους» ήταν και μότο της φετινής έκθεσης και είναι πλέον φανερό ότι η ενασχόληση με τα σκάφη δεν αποτελεί απαγορευμένη πολυτέλεια, αλλά ένα πραγματοποιήσιμο όνειρο για τους απανταχού λάτρεις της θάλασσας, δίνοντας μια αισιόδοξη νότα στην ευρύτερη αγορά.

Τα εγκαίνια του 32ου Διεθνούς Ναυτικού Σαλονιού Αθηνών πραγματοποίησε φέτος ο νεόκοπος Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κος Γιάννης Διαμαντίδης, ο οποίος περιηγήθηκε στην έκθεση και συνομίλησε με εκθέτες και επισκέπτες.

Το Διεθνές Ναυτικό Σαλόνι τελεί υπό την αιγίδα των διεθνών οργανισμών: International Federation of Boat Show Organizers (IFBSO) και International Council of Marine Industry Associations (ICOMIA).