3η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΜΙΛΩΝ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ

3η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΜΙΛΩΝ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ

Σάββατο 14 Ιουνίου, 9 το πρωί. Το ραντεβού ήταν κλεισμένο μέρες πριν και το τριήμερο του αγίου πνεύματος μας περίμενε να το απολαύσουμε αφιερωμένο στην όμορφη Σύρο και την 3η πανελλήνια συγκέντρωση φουσκωτών σκαφών την διοργάνωση της οποίας έχει αναλάβει ο ΟΦΣΕ. Γλιστράμε στον κόλπο της Αναβύσσου με το Μarco
κι αφήνουμε πίσω μας το τρειλερ στο φορτηγάκι από το “Πέρασμα”
.

Συνεπέστατα στο ραντεβού μας πολλά φουσκωτά έχουν ήδη μαζευτεί με τις σημαίες του ΟΦΣΕ να ανεμίζουν στον αέρα. Ξεκινάμε για Σύρο με πρώτη στάση το νότιο άκρο της Τζιας.

Ο καιρός είναι Δυτικός, 4-5 μποφόρ. Η διάθεσή μας είναι ανεβασμένη κι η παρέα μας μες στα γέλια και τους χαιρετούρες με τα άλλα σκάφη που συμπλέουμε συμμετέχοντας στο γενικό ενθουσιασμό. Αφήνουμε πίσω μας τις κολώνες του Σουνίου και σκίζοντας με αφρίζουσες λευκές κορδέλες , τα γαλάζια νερά που στραφταλίζουν κάτω από τον ήλιο , κατευθυνόμαστε προς το πέρασμα Τζιας – Κύθνου.


Σταματάμε για λίγο περιμένοντας τους αργοπορημένους και μετά ξαναβάζουμε μπρος τις μηχανές μας ταράζουμε τους γλάρους με τον θόρυβο των κυβικών μας και αναστατώνουμε τη θάλασσα για να φτάσουμε πιο γρήγορα στον επόμενο σταθμό μας τη Σύρο.

Η θάλασσα όσο περνάει η ώρα πέφτει. Αρχίζει να αχνοφαίνεται μπροστά μας η Σύρος. Σε λίγο το περίγραμμά της γίνεται πιο σαφές και εμείς περνώντας το νότιο κάβο τις ανηφορίζουμε για το λιμάνι της Ερμουπόλης.


Μετά από λίγο η γοητευτική Ερμουπόλη με την μεσαιωνική άνω Σύρο σκαρφαλωμένη στον πιο ψηλό λόφο της και τα κάτασπρα σπιτάκια της να κατηφορίζουν μέχρι το λιμάνι μας υποδέχεται φιλόξενα.


Είναι μεσημεράκι και οι φίλοι μας από την ΕΝΑΚ
μας καλοσωρίζουν με χαμόγελα κρύο νερό και λουκούμια σύρου. Φεύγουμε με το αυτοκίνητο μαζί του και πηγαίνουμε στο φοίνικα όπου ο δήμαρχος Ποσειδωνίας κος Τζώρτζης Μακρυωνίτης υποδέχονται τα σκάφη που πριν λίγο ήταν η παρέα μας που καταπλέουν στο λιμάνι και τον υφυπουργό Πάνο Καμμένο.


Γυρίζοντας στην Ερμουπόλη νιώθουμε να επικρατεί ευχάριστη αναστάτωση και μια κατάσταση αναμονής. Κόσμος πηγαινοέρχεται τα παραλιακά ζαχαροπλαστεία και καφέ έχουν γεμίσει από θεατές πρώτης θέσηςΆΆ. Η φιλαρμονική του δήμου Ερμουπόλης , οι δήμαρχοι Ερμουπόλης κ. Ιωάννης Δεκαβάλλας και άνω Σύρου κ. Φώτης Ξαγοράκης, ο περιφερειάρχης Κυκλάδων κΆ νοτίου Αιγαίου κ. Κόκκινος, έχουν λάβει θέσεις για να υποδεχτούν τα πληρώματα των φουσκωτών από όλη την Ελλάδα. Βεγγαλικά ,κόρνες μπαλόνια και πάνω από 250 σκάφη από νησιά της Ελλάδας από Κρήτη, Κω, Ρόδο, Λέρο, Κέρκυρα, Σάμο, Χίο, Λέσβο, Πάρο, αλλά και από Αλεξανδρούπολη , Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Αθήνα , Πάτρα . όλοι εισβάλλουν πανηγυρικά υπό τους ήχους της φιλαρμονικής.Η χορευτική ομάδα του λυκείου των Ελληνίδων σύρου χόρεψε δίπλα στα σκάφη προς τιμήν των ομίλων ΕΦΣΕ, ΙΑΣΩΝ, ΧΙΟΣ, ΛΕΣΒΟΣ, ΚΩΣ, ΡΟΔΟΣ, ΣΑΜΟΣ ,ΛΕΡΟΣ , ΝΑΥΤΙΛΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΠΑΤΡΑ, ΜΟΦΣ, .ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΣ.


Στη συνέχεια ακολούθησε Κρητικό γλέντι με ρακές από το περίπτερο της λέσχης Χανίων και του παγκρατίου ομίλου που ήταν επίσης εκεί και εδέσματα από το περίπτερο του διοργανωτή ομίλου ΟΦΣΕ. Μαζί μας στο γλέντι και ο υφυπουργός κ. Πάνος Καμμένος. Η βραδιά για πολλούς συνεχίστηκε στις “Μούσες” αλλά εμείς και η παρέα μας προτιμήσαμε να περπατήσουμε στα στενά της Ερμουπόλης και να χαλαρώσουμε μέχρι αργά με κρασί και καλό φαί σένα γραφικό ταβερνάκι στο κέντρο της πόλης.

Την Κυριακή 15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ο προγραμματισμένος αγώνας ανοικτής θάλασσα ερασιτεχνικών σκαφών και στη συνέχεια έγινε η βράβευση των νικητών από τις τοπικές αρχές. Η ομάδα ναυαγοσωστικής της ΕΝΑΚ παρουσίασε ένα πρόγραμμα πρώτων βοηθειών στη θάλασσα.


Το στο πνευματικό κέντρο του δήμου Ερμουπόλης υπεγράφη από τους ομίλους φουσκωτών σκαφών της χώρας το πρακτικό ίδρυσης της ελληνικής ομοσπονδίας ομίλων φουσκωτών σκαφών και εξελέγη η προσωρινή διοικούσα επιτροπή. Στη συνέχεια υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας ένταξης των ομίλων φουσκωτών σκαφών , αυτοδυτών και αερολεσχών στο σύστημα της ΅Άπολιτικής προστασίαςΆΆ του υπουργού εμπορικής ναυτιλίας του Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής.

Ο υφυπουργός κ. Πάνος Καμμένος κάλεσε κυβερνήτες και πληρώματα να παραστούν στην πρώτη άσκηση πού θα γίνει στην Ικαρία στις 19-20 Ιουλίου 2008. ο επίλογος του διημέρου γράφτηκε στο Κίνι το βράδυ με μπουφέ, κρασί, πυροτεχνήματα και ζωντανή μουσική δίπλα στο κύμα.

Οι εντυπώσεις μας από την 3η πανελλήνια συγκέντρωση ομίλων φουσκωτών σκαφών ήταν εξαιρετικές. Η διοργάνωση από τον ΟΦΣΕ ήταν άψογη σε όλα τα επίπεδα. Φύγαμε από τη Σύρο το άλλο πρωί με καινούργιες εμπειρίες , νησιώτικες εικόνες και γεύση περιπέτειας και αλμύρας που μόνο το φουσκωτό μπορεί να σου προσφέρει. Εις το επανιδείν…