16ο χειμερινό κύπελλο Υ/Β αλιείας Αλκυόνη 2011.

Στη ανατολική Λακωνία ανάμεσα στους επιβλητικούς βράχους του Πάρνωνα και μπροστά στο απέραντο γαλάζιο του Μυρτώου Πελάγους, βρίσκεται  φωλιασμένο σε ένα όρμο με καταγάλανα νερά ένα μικρό γραφικό χωριό το Κυπαρίσσι.

Αλκυόνη 2011

Η φύση το έχει προικίσει με μοναδικές ομορφιές μέσα και έξω από τη θάλασσα, που μαγνητίζουν τις αισθήσεις και το κάνουν να είναι ένας ιδανικός προορισμός για διακοπές και ψαροτούφεκο.

Το Κυπαρίσσι λοιπόν, επιλέχθηκε να φιλοξενήσει για το 2011 τον ιστορικό χειμερινό αγώνα του «Γλαύκου» με την ονομασία «Αλκυόνη» , που έχει καθιερωθεί σαν μια από τις ομορφότερες συναντήσεις των ψαροκυνηγών που αγαπούν το αγωνιστικό ψαροτούφεκο.

Την Κυριακή το πρωί στις 13 του Φλεβάρη, ο Αλυτάρχης του αγώνα και πρόεδρος του συλλόγου Μπάμπης Πλαστουργός, άναψε το βεγγαλικό δίνοντας την εκκίνηση του 16ου Χειμερινού Κυπέλλου Υποβρύχιας Αλιείας.

Διαγωνίστηκαν τριάντα δύο ομάδες από τις τριάντα εννέα που αρχικά είχαν δηλώσει συμμετοχή, οι οποίες κατέφθασαν  από διάφορα σημεία της χώρας (Ρόδος, Αστυπάλαια, Σύρος, Αθήνα, Λαύριο, Πρέβεζα, Λευκάδα, Λακωνία, Αρκαδία, Πορτοχέλι, Βόλο, Εύβοια, Λειβαδιά κλπ.).

Η τράπεζα ήταν συνολικής έκτασης τριών ναυτικών μιλίων δεξιά και αριστερά της παραλίας του Κυπαρισσίου, με βυθό που είχε ποικίλη διαμόρφωση με ρηχά αλλά και βαθιά έως πολύ βαθιά κομμάτια.

Τα ψάρια στα ρηχά ήταν λίγα με αποτέλεσμα αρκετές από τις ομάδες να ψαρέψουν σε ιδιαίτερα μεγάλα βάθη για την εποχή, αφού άλλωστε και οι συνθήκες που επικρατούσαν (μπουνάτσα,  σχετικά καλή διαύγεια νερών και θερμοκρασία επιφάνειας 16ο c) βοήθησαν τέτοιες  προσπάθειες.

Οι Αλκυονίδες μέρες  και η άρτια διοργάνωση από το ΔΣ του συλλόγου,  σε συνδιασμό με την άψογη φιλοξενία και τις παροχές της τοπικής κοινωνίας σε αθλητές και διοργανωτές, είχαν σαν αποτέλεσμα η φετινή Αλκυόνη να είναι κατά κοινή ομολογία από τους καλύτερους κολυμπητούς αγώνες που έχουν γίνει έως τώρα.

Αλιεύθηκαν σαράντα έξι (46) περίπου κιλά αλιεύματα από τους εξήντα δύο αθλητές που τελικά διαγωνίστηκαν και αυτά ήταν:

Ένας ροφός, μία σφυρίδα, τέσσερις στήρες και τα υπόλοιπα ήταν σαργοί, σκάροι, χειλούδες, κέφαλοι, λίγοι σηκιοί και ελάχιστες σάλπες.

Τα αλιεύματα δόθηκαν δωρεά στο Γηροκομείο και Άσυλο Ανιάτων Μολάων “η Αγία Παρασκευή”.

Πρώτη νικήτρια με 8.455 βαθμούς (7.255 κιλά έγκυρα ψάρια) αναδείχθηκε η ομάδα από το Βόλο «Μαράκι» με τους Μανώλη Γιάνκο και Παναγιώτη Βαφειάδη.

Δεύτερη με 5.600 βαθμούς (4 κιλά ψάρια) αναδείχθηκε η ομάδα από το Πόρτο Χέλι με τους Νίκο Καμπάνη και Βασίλη Μπίμπα.

Τρίτη με 5.305 βαθμούς (3.305 κιλά ψάρια) η ομάδα από τη Σύρο «Ν.Ο.Σύρου 1» με τους  Κώστα Ζαράνη και Παναγιώτη Σάμιο.

Το κύπελλο μεγαλύτερου ψαριού το πήρε η ομάδα «Μαράκι» (Γιάνκος – Βαφειάδης) με έναν ροφό βάρους 5.470 κιλά, ενώ το κύπελλο περισσότερων ψαριών το μοιράστηκαν οι ομάδες «Ν.Ο.Σύρου 1» (Ζαράνης – Σάμιος) και «Προστάτης» (Ιάσωνας Κωστανάσιος – Νίκος Ξύγκης) με πέντε έγκυρα αλιεύματα η καθεμιά.

Δέκα επτά συνολικά ομάδες κατάφεραν να φέρουν στη ζυγαριά μετρήσιμα ψάρια, ενώ σύμφωνα με το κανονισμό του αγώνα το κατώτατο επιτρεπόμενο όριο βάρος για άσπρα ψάρια ήταν τα 400 γραμ., για ροφό τα 4 κιλά, για σφυρίδα τα 3 κιλά, για στήρα τα 2 κιλά και για συναγρίδες το 1 κιλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και αυτή τη φορά υπήρχαν γυναικείες συμμετοχές με την ομάδα της Κατερίνας Τοπούζογλου και Φοίβης Σκοτίδα, αλλά και μεικτή ομάδα με την Νέλλη Ψαρρού και τον Νίκο Κατηφόρη.

Τον αγώνα τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Περιφέρειας Λακωνίας, του Δήμου Μονεμβασίας, του Λιμεναρχείου Λεωνιδίου, του Γηροκομείου Μολάων, του Κοινοτικού Διαμερίσματος Κυπαρισσίου,  των επαγγελματιών και πολύς κόσμος από τις γύρω περιοχές.

Τις απονομές των κυπέλλων στους νικητές έκαναν κατά σειρά:

Η Παναγιώτα Πριφτάκη Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας. Ο Παναγιώτης Φαρλέκας Σύμβουλος της Περιφέρειας Λακωνίας.  Ο  Πρόεδρος του Γηροκομείου Μολάων Πατέρας Παναγιώτης Λεγάκης. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κυπαρισσίου Γιώργος Πολυχρονίου και ο Λιμενάρχης Λεωνιδίου Κώστας Μαστοράκης.

Ο σύλλογος έδωσε τιμητικές πλακέτες στους φορείς που βοήθησαν στη διοργάνωση, ενώ ο Πρόεδρος της Κοινότητας χάρισε στο σύλλογο μια πλακέτα με τη φωτογραφία του Κυπαρισσιού.