12ήμερο σεμινάριο Ιστιοπλοΐας Σχολής Τριγώνου

«Αξίζουμε να ζούμε σε μια χώρα ναυτική και κατεξοχήν θαλασσινή»

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 12ήμερο σεμινάριο Ιστιοπλοΐας Σχολής Τριγώνου για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων στη περιφέρεια του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, που διοργάνωσε ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Αλιβερίου, από 25 Μαΐου έως και 5 Ιουνίου 2011.

Οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων που επιλέχτηκαν, είχαν τη τύχη και τη μοναδική ευκαιρία να μάθουν για την Ιστιοπλοΐα Σχολής Τριγώνου και τα μυστικά της θάλασσας.

Ήταν μια πρωτοβουλία του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Αλιβερίου, να διοργανώσει για πρώτη φορά, σεμινάριο Ιστιοπλοΐας Σχολής Τριγώνου, που παρακολούθησαν 900 περίπου μαθητές  των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα.

Πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια, συμβάλλει σημαντικά στο να οδηγήσουμε τα παιδιά μας στον αθλητισμό, μακριά από τις επικίνδυνες ασχολίες και τα σκοτεινά μονοπάτια.

Ο ναυταθλητισμός θα πρέπει να είναι άρρηκτα δεμένος με την ιστορία και τη ναυτική παράδοση, να αποτελεί πολιτιστικά και αθλητικά, στόχο υψηλής προτεραιότητας σε μια χώρα θαλασσινή, η οποία διαθέτει πάρα πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμών, ιδανικό γεωφυσικό και κλιματικό περιβάλλον.

Ο ναυταθλητισμός θα πρέπει να αποτελεί εθνική κληρονομιά υψίστης σημασίας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται στη χώρα μας και να γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με τη διάδοσή του, καλλιεργώντας τα αθλήματα και τις αντίστοιχες σχολές, όπως της Ιστιοπλοΐας Τριγώνου, των ναυτικών παιδειών γενικότερα κλπ.

Η καταξιωμένη στο χώρο της Ιστιοπλοΐας προπονήτρια του Ομίλου, κα Νόνικα Οικονομοπούλου (Τρίτη παγκόσμια πρωταθλήτρια Optimist), με την παρουσία της, μαζί με εξειδικευμένη ομάδα, προσέφερε γνώσεις και εμπειρίες στους μαθητές των επιλεγμένων σχολείων, για να γνωρίσουν το άθλημα της Ιστιοπλοΐας.

Η όλη πραγματοποίηση του σεμιναρίου περιλάμβανε δύο μέρη, το Θεωρητικό και το Πρακτικό.

Η συνολική διάρκεια ήταν 12 ημέρες, από 25 Μαΐου έως και 5 Ιουνίου 2011.

 • Τα θεωρητικά μαθήματα έγιναν στα σχολεία (6 διδακτικές ώρες σε κάθε σχολείο. Μία διδακτική ώρα για κάθε τάξη). Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν με όλα τα σύγχρονα μέσα που διαθέτει ο Όμιλος, (laptop, projector, παρουσιάσεις σε μορφή PowerPoint, βίντεο κλπ). Έγινε παρουσίαση στοιχείων για τα σκάφη, τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και πλήρης περιγραφή για το σκάφος OPTIMIST, το οποίο υπήρχε στο χώρο που γινόταν η παρουσίαση.
 • Τα πρακτικά μαθήματα πραγματοποιήθηκαν, με ιστιοπλοϊκή επίδειξη στη θάλασσα από τους αθλητές και αθλήτριες του Ομίλου, υπό την εποπτεία και συνοδεία των προπονητών, ως εξής:
 • το πρώτο Σαββατοκύριακο 28 & 29 Μαΐου, στην παραλία της Κύμης, (5 ώρες το Σάββατο και 5 ώρες την Κυριακή).
 • Το δεύτερο Σαββατοκύριακο 4 & 5 Ιουνίου, στην παραλία του Καράβου (5 ώρες το Σάββατο και 5 ώρες την Κυριακή).

Εκεί δόθηκαν σκάφη σε όλα τα παιδιά που επιθυμούσαν και ένοιωσαν πραγματικοί καπετάνιοι!!

Τα Σχολεία που επιλέχτηκαν και πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο είναι:

 • 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
 • 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
 • 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΑΒΟΥ
 • ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ
 • ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
 • ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
 • 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΥΜΗΣ
 • 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΥΜΗΣ
 • ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ   ΟΞΥΛΙΘΟΥ

Στους μαθητές που παρακολούθησαν και το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου, απονεμήθηκε μετά το πέρας σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

Το όλο σεμινάριο (σχεδιασμός, οργάνωση, παρουσίαση, εκτέλεση κλπ) πραγματοποιήθηκε με ευθύνη & έξοδα του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου, βιντεοσκοπήθηκε και φωτογραφήθηκε για το αρχείο του.

Για την πραγματοποίηση του σεμιναρίου αυτού, ανταποκρίθηκαν ολοπρόθυμα και συνεργάστηκαν άψογα, η Διευθύντρια του 2ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας κ. Μπαϊρακτάρη Μαγδαληνή, με όλους τους Δ/ντές και τους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων που επιλέχθηκαν.

Επίσης η αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ (ΜΥΛΑΚΙΟΥ), της ΜΕΤΚΑ και του ΡΑΔΙΟ ΑΛΙΒΕΡΙ 1 συνέβαλε καθοριστικά για την πλήρη και άρτια οργάνωση του όλου σεμιναρίου, με αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια να δώσει μία άλλη ποιότητα, κύρος και ανάπτυξη του ναυταθλητισμού και ειδικότερα της Ιστιοπλοΐας στην περιοχή μας, επενδύοντας στους μικρούς μας μαθητές, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή, αποκτώντας αρκετές γνώσεις, για τα σκάφη, τις τεχνικές, τους αέρηδες, τη θάλασσα κλπ.