Το καινούργιο νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο τουρισμό, θα φτάσει σύντομα στη Βουλή.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, το νομοσχέδιο δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα τιμωρίας, αλλά να κινείται στην κατεύθυνση προσέλκυσης σκαφών στην ελληνική σημαία.

marina
Το νέο νομοσχέδιο είναι έτοιμο και θα κατατεθεί πολύ σύντομα στη Βουλή.

Όπως ήδη ξέρουμε, η εξίσωση των ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών είναι γεγονός, όπως επίσης η απλοποίηση της γραφειοκρατίας για την εγγραφή στο ελληνικό νηολόγιο, η απλοποίηση της διαδικασίας απόπλου και η άρση του καμποτάζ για σκάφη υπό σημαία τρίτων χωρών,  με την προϋπόθεση να τηρούν όλους τους διεθνείς κανόνες ασφάλειας και να τηρούν την ελληνική νομοθεσία στην ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα ιδιωτικά σκάφη θα μπορούν να κάνουν ναύλους, αλλά δεν θα απαλλάσσονται από το ΦΠΑ. Τα σκάφη μέχρι 24 μέτρα θα μπορούν να ενοικιαστούν χωρίς πλήρωμα (bareboat) και η άδεια θα ανανεώνεται κάθε 5 χρόνια και όχι κάθε 2.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το τέλος πλόων θα αφορά όλα τα σκάφη αναψυχής από 7 έως 10 μέτρα σαν πάγιο. Από 10 έως 12 μέτρα το τέλος θα είναι αυξημένο και από 12 μέτρα και πάνω θα υπολογίζεται ανά μέτρο.

Περιμένουμε όλες τις τελικές λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, ελπίζοντας ότι θα δώσει ένα αέρα αισιοδοξίας στον κόσμο της θάλασσας.