ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

Όλα είναι έτοιμα, βαλίτσες, σακ βουαγιάζ, βατραχοπέδιλα και διάθεση για διακοπές. Μήπως, όμως, ξεχάσαμε κάτι; Και βέβαια! Το φαρμακείο των διακοπών. Απαραίτητο εξάρτημα για χαλαρές και όμορφες μέρες, όποιος κι αν είναι ο προορισμός μας. Για διακοπές χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις πρέπει να έχουμε μαζί μας ό,τι μπορεί να μας χρειαστεί σε περίπτωση τραυματισμού, διαστρέμματος, τσιμπημάτων από έντομα, ηλιακών εγκαυμάτων, ακόμα και απλού πονοκεφάλου.

Ένα μίνι φαρμακείο θα πρέπει λοιπόν να συμπεριλαμβάνεται οπωσδήποτε στα απαραίτητα αξεσουάρ του ταξιδιού. Και σίγουρα θα πρέπει να περιέχει:

– Απλούς επιδέσμους.
– Γάζες.
– Αυτοκόλλητη ταινία.
– Ψαλίδι και τσιμπιδάκι.
– Οξυζενέ για τον καθαρισμό των πληγών
– Τοπική αντιβιοτική αλοιφή που αποτρέπει τυχόν λοιμώξεις σε μικρές πληγές και εκδορές.
– Ελαστικό επίδεσμο που θα βοηθήσει σε περίπτωση διαστρέμματος ή κάκωσης.
– Ένα απλό αντιπυρετικό – αναλγητικό φάρμακο, για την περίπτωση που κάποιο μέλος της οικογένειας παρουσιάσει πυρετό ή πόνο (παρακεταμόλη).
– Θερμόμετρο
– Εντομοαπωθητικό
– Μία αντιφλεγμονώδη αλοιφή.
– Αντισταμινική αλοιφή για την αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων και του κνησμού που προκαλεί το τσίμπημα από έντομα, τσούχτρες κλπ..
– Τοπική στεροειδή κρέμα για τα δερματικά εξανθήματα ή τα ηλιακά εγκαύματα.
– Παγοκύστες ή πετσέτες για κομπρέσες
– Ένα αποσυμφορητικό φάρμακο ? ρινικό σπρέι ? για το μπούκωμα και για να μην κινδυνεύσουν τα αφτιά μας από τις καταδύσεις.
– Σκεύασμα κατά της ναυτίας (δραμαμίνη).
– Ένεση κορτιζόνης, για αλλεργικά άτομα.. Για ελαφρές τοπικές αλλεργίες θα πρέπει να υπάρχει μια κορτιζονούχα αλοιφή.

Τέλος, αν κάποιος πάσχει από ένα χρόνιο νόσημα επιβάλλεται να έχει μαζί του τα κατάλληλα φάρμακα που του έχει χορηγήσει ο θεράπων ιατρός του.


Τα απαραίτητα τηλέφωνα που θα πρέπει να περιέχει η ατζέντα μας

Πριν φύγουμε για τις διακοπές μας, και αφού έχουμε επιλέξει τον κατάλληλο προορισμό, σειρά έχει να συγκεντρώσουμε όλα τα απαραίτητα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης. Μεταξύ άλλων λοιπόν, θα πρέπει να αναζητήσουμε τα εξής:

· Το τηλέφωνο του νοσοκομείου ή του Κέντρου Υγείας, του τόπου που θα παραθερίσουμε,
· Το τηλέφωνο του Αγροτικού Ιατρείου, αν το μέρος είναι πολύ μικρό ή απομακρυσμένο,
· Το τηλέφωνο του πλησιέστερου φαρμακείου,
· Το τηλέφωνο για την αναζήτηση ταξί, σε περίπτωση επείγουσας μεταφοράς, αν δεν διαθέτουμε δικό μας μεταφορικό μέσο,
· Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε τον αριθμό του Κέντρου Δηλητηριάσεων, που εδρεύει στην Αθήνα, αλλά είναι σε θέση να μας δώσει κατάλληλες τηλεφωνικές συμβουλές, σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης: 210-7793777.

Τέλος, να θυμηθούμε να γράψουμε όλα τα τηλέφωνα του οικογενειακού μας γιατρού – παιδιάτρου (κινητό, διακοπών κλπ) έτσι ώστε να επικοινωνήσουμε μαζί του, όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο.

Μάριος Ανδρέου
Παιδίατρος
ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Τα περιεχόμενα αυτής της ιστοσελίδας είναι αντιγραφή από την ιστοσελίδα του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας (www.paidiatros.gr).