Το «Velos» με τους Μάντη – Καγιαλή νικητής στην τελευταία ιστιοδρομία του Αγώνα της Άνδρου – To «Optimum 3» μεγάλος νικητής του αγώνα

Με ισχυρούς ανέμους και τα πληρώματα να καταβάλλουν το 100% των δυνάμεών τους, σε μία δύσκολη κούρσα, ολοκληρώθηκε ο 52ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής». Στη διαδρομή από την Άνδρο μέχρι το Δύσβατο νικητής αναδείχθηκε το «Velos – Eurobank» των «χάλκινων» Ολυμπιονικών Τάκη Μάντη – Παύλου Καγιαλή ενώ στη γενική κατάταξη υπερίσχυσε το «Optimum 3 – Samos Steamship» με κυβερνήτη τον Περικλή Λιβά. Ο αγώνας αποτελεί συνδιοργάνωση του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου και του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος.

Τα 28 ιστιοφόρα πήραν εκκίνηση από τη Χώρα της Άνδρου και, αφού έστριψαν στη σημαδούρα που είχε τοποθετηθεί μπροστά από τη θαλάσσια περιοχή στα Γυάλια, κατευθύνθηκαν προς το Δύσβατο με βόρειους ανέμους εντάσεως 7 και 8 μποφόρ και με εντονότατο κυματισμό, κάτι που επέτρεψε στα γρήγορα σκάφη να πετύχουν ταχύτητες άνω των 22 κόμβων.

«Ήταν ένας δύσκολος αγώνας με πολύ αέρα. Ταξιδέψαμε το σκάφος στα όριά του. Θέλαμε να δούμε τα όρια του σκάφους αλλά έπρεπε να το πάμε και στα όρια του για να φέρουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Όλη η ομάδα ήταν πολύ καλή», δήλωσαν οι «χάλκινοι» Ολυμπιονίκες Τάκης Μάντης – Παύλος Καγιαλής, κυβερνήτες του «Velos – Eurobank», το οποίο πρώτευσε σε αυτή την τόσο δύσκολη ιστιοδρομία.

Μεγάλος νικητής στα ORC, στη γενική κατάταξη της διοργάνωσης, ήταν το σκάφος «Optimum 3 – Samos Steamship» με κυβερνήτη τον Περικλή Λιβά. «Ήταν μία εξαιρετικά απαιτητική και γρήγορη κούρσα που δε συγχωρούσε το παραμικρό λάθος. Είμαι υπερήφανος για την OPTIMUM ομάδα και για την πειστική επικράτησή της στον 52ο Αγώνα της Άνδρου», υπογράμμισε ο Περικλής Λιβάς.

Στα Super Yachts την πρώτη θέση στην ιστιοδρομία Άνδρος – Δύσβατο κατέκτησε το «Acool Turabi» με κυβερνήτη τον Δ. Παλαιολόγο ενώ στη γενική κατάταξη πρώτευσε το «Spirit Of Galatea – Equinox Maritime LTD» των Α. Αντωνίου – Δ. Χριστοφόρου.

Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί αύριο με την Τελετή Απονομών στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος.

Τα αποτελέσματα:

Ιστιοδρομία: Άνδρος – Δύσβατο (12,40 ν.μ.)

ORC

 1. Velos – Eurobank (Τ. Μάντης – Π. Καγιαλής)
 2. Optimum 3 – Samos Steamship (κυβ. Π. Λιβάς)
 3. ExOfficio – Α. Μ. Νομικός (Γ. Πετρόχειλος – Μ. Νομικός)

Super Yachts

 1. Acool Turabi (Δ. Παλαιολόγος)
 2. Meliti (Γ. Ανδρεάδης – Σ. Ανδρεάδης)
 3. Spirit Of Galatea – Equinox Maritime LTD (Α. Αντωνίου – Δ. Χριστοφόρου)

Τα αποτελέσματα στη γενική κατάταξη:

ORC

 1. Optimum 3 – Samos Steamship (κυβ. Π. Λιβάς) 3,20
 2. Velos – Eurobank (Τ. Μάντης – Π. Καγιαλής) 8,20
 3. Pega – Musto Goulandris Bross (Δ. Αλεβιζάκης) 9,40
 4. A35 – M/Maritime (Γ. Απειρανθίτης) 12,00
 5. Black Jack – Eurobank Private Bank Luxembourg (Μ. Κουρτέσης) 12,60

Super Yachts

 1. Spirit Of Galatea – Equinox Maritime LTD (Α. Αντωνίου – Δ. Χριστοφόρου) 4,20
 2. Meliti (Γ. Ανδρεάδης – Σ. Ανδρεάδης) 4,40
 3. Acool Turabi (Δ. Παλαιολόγος) 4,60
 4. Surama (R. Hepburn – P. Caland) 9,80

Τα αποτελέσματα των υποκατηγοριών:

Performance 1

 1. Optimum 3 – Samos Steamship (κυβ. Π. Λιβάς) 3,20
 2. Velos – Eurobank (Τ. Μάντης – Π. Καγιαλής) 8,20
 3. Black Jack – Eurobank Private Bank Luxembourg (Μ. Κουρτέσης) 12,60

Performance 2

 1. Απήδαλος Ναυς – INLT. Maritime Services (Π. Κούρκουλος) 17,60
 2. Sugar – Doric Ship Brokers (Α. Αθανασίου) 20,80
 3. Αριστοφανή – UK P &I Club and UK Defence Club (Π. Καμπουρίδης) 24,40

Performance 3

 1. Pega – Musto Goulandris Bross (Δ. Αλεβιζάκης) 9,40
 2. A35 – M/Maritime (Γ. Απειρανθίτης) 12,00
 3. Baximus – Bake Hellas (Α. Μπαξεβάνης) 16,80

SPORT

 1. Giorgio – Furuno OnDeck Euroseas Eurodry (Μάνθος, Σεπιργιώτης, Πίττας) 30,60
 2. Alter Ego ABS (Σ. Μπόνας) 34,60
 3. Larne (Α. Κέδρος) 39,80.

Χρυσός Χορηγός για 3η συνεχή χρονιά είναι η Eurobank Private Bank Luxembourg, η διεθνής τράπεζα – μέλος του Ομίλου Eurobank, που, με έδρα το Λουξεμβούργο, δραστηριοποιείται και στο Λονδίνο και την Ελλάδα.

Αργυρός χορηγός συνεχίζει να είναι η Moët & Chandon. Η κορυφαία και πιο αγαπημένη σαμπάνια στον κόσμο στηρίζει τον δύσκολο αλλά και πιο εκλεπτυσμένο αγώνα, όχι μόνο γιατί είναι στο DNA της μάρκας να στηρίζει την αριστεία, την επιτυχία, τις πρωτιές αλλά και ειδικότερα γιατί εδώ και αιώνες, από το 1743, είναι η σαμπάνια των νικητών, των μεγάλων στιγμών αλλά και του savoir-faire.

Χορηγοί της διοργάνωσης είναι, επίσης, οι εταιρίες Polembros Shipping και New Shipping Limited, ενώ τη διοργάνωση υποστηρίζουν οι εταιρίες PATSEAS, Amalia Hotels, Sebago, StGeorge Lycabettus, Kokkoris Optics – Bolle, Explore Andros, Kyvernitis Travel, Bake Hellas,Mavriki & Co και Mont Blanc.Ο 52ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας της Άνδρου πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου της Άνδρου και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.