Σκάφη Mar-Co – Mar-Co 26

Επιμέλεια : Άρης Κρητικός

Ιστορία της Mar-Co

Το ναυπηγείο της Mar-Co στο Μιλάνο παράγει από το 1974 κάποια από τα πιο αξιόπλοα φουσκωτά σκάφη που κυκλοφορούν και στη χώρα μας εδώ και αρκετά χρόνια. Η γκάμα της Mar-Co περιλαμβάνει σκάφη από 17 πόδια μέχρι τη ναυαρχίδα το καμπινάτο Mar-Co E-motion 32 κατασκευασμένα με σύστημα έγχυσης (infusion system), εξασφαλίζοντας άριστη ποιότητα κατασκευής.


Η καλύτερη απόδειξη και για το ίδιο το ναυπηγείο της Mar-Co είναι η επιτυχημένη πορεία των επαγγελματικών του μοντέλων σε σαφώς πιο απαιτητική χρήση από μία κρουαζιέρα.


Mar-Co 26

Σε μία κατηγορία που είναι από τις κυρίαρχες στην ελληνική αγορά η πρόταση του ναυπηγείου είναι το Mar-Co 26 σε δύο εκδόσεις για να καλύψει τις οποιεσδήποτε ανάγκες. Ένα σκάφος με εσωτερικό μήκος 7,60 και πλάτος 1,84 μέτρα, διαστάσεις που επιτρέπουν την δημιουργία ενός άνετου και λειτουργικού καταστρώματος, και μία πολύ αποδοτική βαθιά V γάστρα που εξασφαλίζει ασφάλεια και επιδόσεις. Από το ναυπηγείο βέβαια δεν έχουν αγνοήσει τις λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά.


Η πρόσβαση στο σκάφος από την πλώρη γίνεται πιο εύκολη χάρη στη κατάληξη του ακρόπλωρου που παίζει το ρόλο σκαλοπατιού. Στη πλώρη υπάρχουν και μεγάλα ταμπούκια, κάτω από τα μαξιλάρια του καναπέ που μετατρέπεται σε διπλό κρεβάτι, ικανά να αποθηκεύσουν ογκώδη αντικείμενα και εξοπλισμό ψαρέματος καλάμια, ψαροντούφεκα κτλ. Σε ξεχωριστό ταμπούκι, χωρίς επαφή με τα υπόλοιπα, είναι τοποθετημένος ο ηλεκτρικός εργάτης της άγκυρας και η πενηντάμετρη καδένα της.


Το πιλοτήριο του Mar-Co 26, είναι τοποθετημένο κεντρικά κα διαθέτει κονσόλα από VTR, με μεγάλη ελεύθερη επιφάνεια για τοποθέτηση ενδεικτών και οθονών, ατσάλινη κουπαστή και τιμόνι, ανεμοθώρακα, check panel και ένα διπλό κάθισμα για τον κυβερνήτη.


Στην έκδοση Mar-Co 26 Plus κάτω από το πιλοτήριο βρίσκεται το μπάνιο του σκάφους που διαθέτει ναυτική τουαλέτα, νιπτήρα, ντουσιέρα και hatch εξαερισμού.Στη ράχη του καθίσματος διακυβέρνησης βρίσκεται το wet bar του σκάφους με ειδικό καπάκι που το καλύπτει εφόσον δεν απαιτείται η χρήσης του. Στον εξοπλισμό του περιλαμβάνονται νεροχύτης και ψυγείο.


Στη πρύμη υπάρχει και ο δεύτερος καναπές-κρεβάτι του σκάφους ενώ περιμετρικά κάγκελα με μαξιλαράκια φροντίζουν για την ασφάλεια των επιβατών όταν ταξιδεύουν με μεγάλες ταχύτητες. Κάτω από τον καναπέ υπάρχουν δύο ακόμη ταμπούκια και βέβαια ενσωματωμένη στο καλούπι η κεντρική αποθήκη του σκάφους που μπορεί να φιλοξενήσει ατσάλινη δεξαμενή καυσίμων. Η ύπαρξη roll-bar εκτός από την αεροδυναμική όψη που δίνει εξυπηρετεί και πρακτικούς λόγους (ιδιαίτερα εφόσον πρόκειται και για σκάφη που έχουν επαγγελματικό προσανατολισμό) την φιλοξενία των κεραιών, φαναριών ναυσιπλοΐας κλπ.


Από τις λεπτομέρειες που αξίζει να αναφερθούν είναι η τοποθέτηση των πυροσβεστήρων σε ειδικές θήκες στα πλαϊνά της κατασκευής του roll bar, και όχι σε κάποιο ταμπούκι, κάνοντας έτσι την πρόσβαση στα μέσα πυρόσβεσης, καίρια ακριβώς πάνω από τα ντεπόζιτα του σκάφους. Τέλος η πλατφόρμα κολύμβησης που διαθέτει σκάλα για την πρόσβαση στο νερό και αποθηκευτικό χώρο για τα μπαλόνια του σκάφους.


Η συνιστώμενη συνολική ιπποδύναμη από το ναυπηγείο της Mar-Co είναι 400 ίπποι και την τροφοδοσία των κινητήρων αναλαμβάνει ένα ρεζερβουάρ 500 λίτρων εξασφαλίζοντας την απαραίτητη αυτονομία στα πλαίσια μίας θαλάσσιας κρουαζιέρας.

Mar-Co 26 – Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος: 8,50 μ
Μέγιστο πλάτος: 3,30 μ
Βύθισμα: 0,50 μ
Βάρος (χωρίς κινητήρα): 1.250 κιλά
Αριθμός αεροθαλάμων: 6
Διάμετρος αεροθαλάμων: 48 εκ στη πλώρη 61 εκ στη πρύμη
Δεξαμενή καύσιμου: 480 λίτρα
Δεξαμενή νερού: 75 λίτρα
Μέγιστη ιπποδύναμη: 450 HPTo video είναι ευγενική παραχώρηση του περιοδικού Thalassa & RIB

Για περισσότερες πληροφορίες:

BoatCenter- Μελιδωνιάτης Δημήτρης
Σοφ. Βενιζέλου 59, Λυκόβρυση, 14123 ΑΤΤΙΚΗ

τηλ. 210-28.49.507, 210-28.49.820, fax 210-28.49.507
[email protected] ,
www.boatcenter.gr
Δείτε όλα τα σκάφη της Mar-Co