Οδοιπορικό της πρώτης Αποστολής του 2014 «Σταγόνα Αγάπης στο Αιγαίο» από τον Σύλλογο «Ναυτίλος»

Την Πέμπτη 29 Μαίου, ξεκίνησε η πρώτη Αποστολή «Σταγόνα Αγάπης στο Αιγαίο» για το 2014, της Φυσιολατρικής Λέσχης Φίλων Φουσκωτού Σκάφους «ΝΑΥΤΙΛΟΣ», και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 1 Ιουνίου 2014. Η αποστολή ήταν κοινωνικού χαρακτήρα και έχει βασικό σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κράτος, τις αρχές της περιφέρειας αλλά και μεμονωμένους πολίτες, οργανισμούς και άλλους φορείς αλλά και να θυμίσει σε όλους τις ξεχασμένες γωνίες της πατρίδας μας.

Στο φετινό πρόγραμμα ήταν τα τρία ακριτικά νησιά Αρκιοί, Μαράθι και Αγαθονήσι για να προσφέρει με την σημαντική στήριξη των χορηγών:

· είδη πρώτης ανάγκης/καθαριότητας και τρόφιμα για τους Κατοίκους
· φάρμακα, φαρμακευτικά υλικά και εκτυπωτής-φαξ για το Αγροτικό Ιατρείο
· ηλεκτρονικός εξοπλισμός (ηλεκτρονικοί υπολογιστές/laptop, laser εκτυπωτής κλπ) για τα Σχολεία
· πολλά βιβλία βοηθήματα/ γραφική ύλη / αναλώσιμα για τα Σχολεία
· καινούρια ποδήλατα και πολλά παιχνίδια για τα Παιδιά των νησιών
· παπούτσια και είδη ένδυσης (μπλούζες, κλπ) για τα Παιδιά των νησιών
· συσκευή  τηλεόρασης και αναλώσιμα για της ανάγκες του Δήμου

Επισυνάπτουμε το οδοιπορικό της αποστολής, με την θερμή παράκληση στήριξης και προβολής της κοινωνικής μας αποστολής.

stagona-3

Μόλις είχε τελειώσει ο ετήσιος χορός του «Ναυτίλου» για το 2014, όπου για ακόμα μία φορά είχε μεγάλη επιτυχία, με τα περισσότερα Μέλη της Λέσχης να έχουν δώσει δυναμικά το παρόν. Ήταν τότε που έγινε η πρώτη διερευνητική πρόταση μεταξύ των Μελών του Δ.Σ. της Φυσιολατρικής Λέσχης Φίλων Φουσκωτών Σκαφών «ΝΑΥΤΙΛΟΣ».

Είναι καιρός για να κάνουμε την επόμενη Αποστολή του «ΝΑΥΤΙΛΟΥ»… είπε κάποιος.

Δεν ήθελε και πολύ για να αποφασιστεί και να ξεκινήσουμε. Ο χρόνος όμως μέχρι το ταξιδιωτικό του Μαίου ήταν λίγος, είχαμε και την εορταστική περίοδο του Πάσχα, αλλά και τις εκλογές, που θα μας περιόριζαν τον διαθέσιμο χρόνο ακόμα περισσότερο. Όταν έπεσε η ιδέα για τους Αρκιούς, το Μαράθι και το Αγαθονήσι, τα Μέλη του Δ.Σ. δεν το σκέφτηκαν και πολύ, η αποδοχή της πρότασης ήταν ομόφωνη. Η ημερομηνίες της αποστολής ορίστηκαν για την 29 Μαίου έως την 01 Ιουνίου. Ο μόνος προβληματισμός ήταν ότι ο στόχος είχε καθοριστεί και θα έπρεπε η προσπάθεια να στεφθεί με επιτυχία.

Ξεκινήσαμε λοιπόν έναν αγώνα δρόμου, μία προσπάθεια μεγάλη!

Αρχικά έπρεπε να κάνουμε τις πρώτες διερευνητικές επαφές, με τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να μας γνωρίσουν τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων στα τρία ακρητικά νησιά μας, στους ανθρώπους που όπως διαπιστώσαμε στην διάρκεια της Αποστολής «ακόμα φυλάνε Θερμοπύλες»…

Εφόσον έφτασαν στα χέρια μας τα πρώτα e-mails με τις ανάγκες, άρχισε ένας αγώνας επαφών με χορηγούς ώστε να μαζέψουμε τα αναγκαία. Πράγματα που για πολλούς ίσως φαντάζουν αυτονόητα και ότι θα πρέπει δηλαδή να υπάρχουν στην καθημερινότητα του κάθε ενός ανθρώπου… Eίναι όμως έτσι για όλους;

Οι μέρες περνούσαν και τα τηλέφωνα είχαν πάρει φωτιά. Πολλές πόρτες άνοιξαν, άλλες όμως, ενώ φαινόταν ότι θα άνοιγαν, έμειναν τελικά ερμητικά κλειστές… Δεν μας πτόησε όμως. Έτσι αρχίσαμε μετά το Πάσχα να μαζεύουμε σε μία αποθήκη τις πρώτες προσφορές από τους ευγενικούς Χορηγούς, οι οποίοι έδειξαν με μεγάλη ευκολία το κοινωνικό τους πρόσωπο και την διάθεση αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας. Η διάθεση και η προσφορά ήταν εντυπωσιακή, βρέθηκαν σχεδόν όλα! Αυτά που δεν μπορέσαμε να βρούμε τα αγοράσαμε με την συνεισφορά των Μελών της Λέσχης.

nautilos5

Τα πράγματα που μαζέψαμε και οι Χορηγοί, αναφέρονται παρακάτω, με την στην σειρά που έφτασαν τα πράγματα στην κατοχή μας:

ΑΡΚΙΟΙ-ΜΑΡΑΘΙ

· IDEAL
-10 ποδήλατα

· Market In
– σετ κατσαρόλες 4 τμχ
– 5 κούτες χ 12 τμχ του 1,5 λίτρα παρθένο ελαιόλαδο
– 5κούτες χ 12 τμχ φασόλια
– 4 κούτες χ 12 τμχ ρύζι γλασέ
– 4 κούτες χ 12 τμχ ρύζι Καρολίνα
– 3 κούτες χ 12 τμχ φακές
– 2 κούτες χ 24 τμχ ζυμαρικά
– 1 κούτα χ 40 τμχ κονσέρβες τόνος
– 1 κούτα χ 48 τμχ γάλα εβαπορέ
– 5κούτες χ 12 τμχ φασόλια
– 4 κούτες χ 12 τμχ ρύζι γλασέ
– 4 κούτες χ 12 τμχ ρύζι Καρολίνα
– 3 κούτες χ 12 τμχφακές
– 2 κούτες χ 24 τμχ ζυμαρικά
– 1 κούτα χ 40 τμχ κονσέρβες τόνος
– 1 κούτα χ 48 τμχ γάλα εβαπορέ

· ΚΡΟΝΟΣ
– 20 κούτες χ 8 τμχ βάζα ελιές
– 1 παλέτα (50 κούτες χ 12 τμχ) κομπόστες

· Anants Health Products & Φαρμακευτικός Σύλλογος Αρκαδίας
– Φαρμακευτικό υλικό (αντιβιώσεις, παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, είδη πρώτων βοηθειών, αντιισταμινικά, οροί κτλ.)

· Εκπαιδευτηρίων Κωστέας-Γείτονας
-Ένα φάκελο με τα username & password για τα Ηλεκτρονικά βοηθήματα από το site των Εκπαιδευτηρίων Κωστέας-Γείτονας για όλες τις τάξεις του Δημοτικού

· Open FASHION
– 1 κούτα είδη ρουχισμού

· Π. ΚΑΡΑΒΕΣΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.
– 10 κιλά δίχτυα

· FAMOUS Shoes Stores
– 6 ζευγάρια παπούτσια

· ·Dynamic Co Marine
– 12 Αντιανεμικά μπουφάν για τα παιδιά

· ΦΛΦΦΣ «ΝΑΥΤΙΛΟΣ»
– Μίνιο 8 Χ 5 ltr
– 1 πομόνα 2,5 ίππων για να πλένουν την πλατεία

ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ

· Πλαίσιο
-3 set υπολογιστών TurboX (Desktop + οθόνη + πληκτρολόγιο + mous
– 1 Laptop TurboX
– 2 εκτυπωτές laser Samsung (Δημαρχείο και Σχολείο)
– 2 πολυμηχανήματα-FAX HP (Δημαρχείο και Ιατρείο)
– 2 κούτες γραφική ύλη
– 2 κούτες χαρτί Α4
– 2 κούτες ζελατίνες-διαφάνειες
– 1 τόνερ
– 8 μελάνια εκτυπωτών

· INTERTECH SA. Panasonic
– 1 τηλεόραση 32’’ Panasonic (Σχολείο)

· IDEAL
– 3 ποδήλατα για τα παιδιά

· ·Σύγχρονος Ασκληπιός
– 2 κούτες με Φαρμακευτικό υλικό (αντιβιώσεις, παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, είδη πρώτων βοηθειών, αντιισταμινικά,οροί κτλ.)

· Μουστάκας
– 1 κούτα χ 18 τμχ επιτραπέζια παιχνίδια

· Ελληνοεκδοτική
– 2 κούτες βιβλία και σχολικά βοηθήματα για όλες τις τάξεις του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου

· Καθηγητές Κωστέας-Γείτονας
– Βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό

· Εκπαιδευτηρίων Κωστέας-Γείτονας
– Ένα φάκελο με τα username & password για τα Ηλεκτρονικά βοηθήματα από το site των Εκπαιδευτηρίων Κωστέας-Γείτονας για όλες τις τάξεις του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου

· ΦΛΦΦΣ «ΝΑΥΤΙΛΟΣ»
– 3 ποδήλατα για τα παιδιά

· Market In
– 4 κούτες χ 6τμχ χλωρίνη
– 4 κούτες χ 18 τμχ κρέμα καθαρισμού σπιτιού
– 1 κούτα χ 40 τμχ σφουγγάρια κουζίνας

· Open FASHION
– 1 κούτα είδη ρουχισμού

· ·FAMOUS Shoes Stores
– 9 ζευγάρια παπούτσια για τα παιδιά

ΜΙΝΟΣ ΕΜΙ
– 1 κούτα 48 CDs

· ·Dynamic Co Marine
– 12 Αντιανεμικά μπουφάν για τα παιδιά
– Δωρεάν Μεταφορά: Μάζης Eταιρεία Mεταφορών, Blue Star Ferries
– Χορηγός επικοινωνίας: Alpha TV
– Τεχνικός έλεγχος σκαφών: Slider Pleasure Boats

Η ημέρα αναχώρησης πλησίαζε. Τα πράγματα είχαν περισυλλέγει. Έμενε ο τεχνικός έλεγχος των σκαφών που έγινε από την Slider Pleasure Boats και τα δοκιμαστικά των σκαφών τα οποία ολοκληρώθηκαν στις 24 και 25 Μαΐου.

Όλα λοιπόν ήταν έτοιμα για το ταξίδι των 370 μιλίων. Τρία σκάφη από την Ανάβυσσο και τρία από το Λαύριο είχαν ραντεβού στις 09:00 στη νότια Τζιά την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014, για το μακρύ ταξίδι. Η ταχύτητα ταξιδιού είχε οριστεί στους 28 κόμβους. Στην πραγματικότητα όμως κινηθήκαμε με 31 ώστε να κερδίσουμε χρόνο, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις καλές καιρικές συνθήκες.

Αρχικά ο καιρός ήταν σχετικά καλός και όλα έδειχναν ότι οι προβλέψεις των προηγούμενων ημερών θα επιβεβαιωθούν. Δεν ήταν όμως ακριβώς έτσι. Το Ικάριο μας επιφύλαξε την γνωστή υποδοχή. Αναγκαστήκαμε να ελαττώσουμε την ταχύτητα μας που σε καμία περίπτωση δεν έπεσε κάτω από τους 20 κόμβους. Αυτός ήταν ο λόγος που καθυστέρησε η Αποστολή για περίπου 30’ λεπτά από το πρόγραμμα.

nautilos3

Φτάνοντας στην Πάτμο δέσαμε στο λιμάνι όπου μας περίμενε το φορτηγό με τα πράγματα της Αποστολής.

Το επόμενο πρωί στις 09:00, αναχωρήσαμε για τους Αρκιούς, ενώ το φορτηγό μας με τον Δήμαρχο της Πάτμου θα αναχωρούσε στις 09:15 με το πλοίο της γραμμής για να μας συναντήσουν. Το πρόγραμμα έλεγε ότι θα ξεφορτώσουμε τα πράγματα που είχαμε για τους Αρκιούς και το Μαράθι στους Αρκιούς και το φορτηγό μας θα συνέχιζε με το ίδιο πλοίο για το Αγαθονήσι όπου θα το συναντούσαμε εκ νέου το ίδιο βράδυ. Έτσι και έγινε.

Στις 09:20 φτάσαμε στους Αρκιούς. Αφού δέσαμε με την βοήθεια των ανθρώπων του νησιού, ξεκινήσαμε με τους κατοίκους, για τον ντόκο που θα έδενε το πλοίο της γραμμής, ώστε να υποδεχθούμε το φορτηγό μας. Στις 10:30 το πλοίο έφτασε στους Αρκιούς και ξεφορτώσαμε τα πράγματα όσο πιο γρήγορα γινόταν διότι το πλοίο καθυστερούσε για να εξυπηρετήσει την περίσταση.

Τα πράγματα μεταφέρθηκαν με αυτοκίνητα στην πλατεία όπου μοιράστηκαν από τον Δήμαρχο της Πάτμου, στους κατοίκους των δύο ακριτικών νησιών μας. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι οι Αρκιοί και το Μαράθι, ανοίκουν στον Δήμο της Πάτμου.

Αφού καθίσαμε στις δύο ταβέρνες του νησιού για φαγητό, μοιρασμένοι κατά το δυνατόν, αναχωρήσαμε στις 13:00 για το Μαράθι όπου τα πράγματα είχαν ήδη μεταφερθεί με ένα τοπικό καΐκι. Στο Μαράθι καθίσαμε για ουζάκι και καφέ. Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για ένα μπάνιο στα κατακάθαρα νερά και κάποιοι άλλοι να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κερί στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Τελικά μείναμε μέχρι περίπου τις 18:30, οπότε και ξεκινήσαμε για το Αγαθονήσι. Αυτό έπρεπε να γίνει, διότι κατά την διάρκεια της προετοιμασίας μας για την Αποστολή, δεν υπήρχαν δωμάτια διαθέσιμα αυτήν την εποχή στο Μαράθι και τους Αρκιούς.

nautilos2

Οφείλουμε να πούμε ότι οι κάτοικοι ειδικά στους Αρκιούς, προσπάθησαν να μας κρατήσουν στο νησί για ένα τουλάχιστον βράδυ. Το πρόγραμμα μας όμως δεν μας έδινε την δυνατότητα αυτή, αλλά η υπόσχεση μας να επισκεφτούμε τα δύο νησιά στο σύντομο μέλλον παραμένει.

Δύο περίπου ώρες πριν το ηλιοβασίλεμα, φτάσαμε στο Αγαθονήσι. Ο επιβλητικός ιστός με την μεγάλη Ελληνική σημαία, που παραδόθηκε από την Λ.Φ.Σ. «Ιάσων» το 1999, φαινόταν από μακριά πολύ πριν την είσοδο στον μεγάλο κόλπο του νησιού. Στον προβλήτα περίμεναν ο Δήμαρχος, οι Δάσκαλοι, οι Καθηγητές και αρκετός κόσμος για να μας υποδεχθούν και να μας βοηθήσουν να δέσουμε. Αφού μας καλωσόρισαν και κανονίσαμε για την βραδινή συνάντηση για το φαγητό, μας καθοδήγησαν στα δωμάτια που είχαμε κλείσει για την διάρκεια της παραμονής μας. Στις 21:00 συναντηθήκαμε στο λιμάνι και πήγαμε σε παρακείμενη ταβέρνα που είχε κανονίσει ο Δήμαρχος να παραθέσει δείπνο στα μέλη του «Ναυτίλου».

stagona-2

Το Σάββατο στις 09:00 ξεκινήσαμε από το σημείο συνάντησης στο λιμάνι για τις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων που είχε κανονιστεί η παράδοση των πραγμάτων για το Δήμο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το τοπικό Κέντρο Υγείας.

Φτάνοντας στα σχολεία και αφού βγάλαμε μερικές αναμνηστικές φωτογραφίες με τα Μέλη της Λέσχης, δημιουργήσαμε μια ανθρώπινη αλυσίδα, με κατοίκους του νησιού, μέλη και φίλους του «Ναυτίλου», από το φορτηγό μέχρι τον χώρο στο προαύλιο των σχολείων όπου θα ακουμπούσαμε τα πράγματα. Σε σύντομο χρόνο ξεφορτώσαμε το φορτηγό και άρχισε να γίνεται η διανομή των πραγμάτων προς τους παραλήπτες.

Ακολούθησε η ανταλλαγή αναμνηστικών μεταξύ του Δημάρχου Αγαθονησίου και του Προέδρου του «Ναυτίλου» πριν ξεκινήσουμε την ξενάγηση στο νησί. Οι κάτοικοι ανέλαβαν την μεταφορά μας με τα αυτοκίνητα τους για να μας δείξουν τις ομορφιές του νησιού και τον αρχαιολογικό χώρο όπου ετοιμάζεται και το νέο Μουσείο. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά έργα στο νησί. Τέτοια έργα είναι οι εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, η διαμόρφωση της παραλίας και το άριστο οδικό δίκτυο. Τα έργα οδοποιίας που έχουν γίνει στο νησί, έγιναν με χρήματα που απορροφήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, όπως και για τα άλλα έργα και έχουν συνδεθεί οδικά όλοι οι προορισμοί του νησιού.

nautilos1

Το υπόλοιπο της ημέρας ήταν ελεύθερο για τα Μέλη και τους Φίλους της Φ.Λ.Φ.Φ.Σ. «Ναυτίλος», με ραντεβού σε άλλη ταβέρνα στις 21:00 για το βραδινό φαγητό όπου κανονίσαμε να καλέσουμε τον Δήμαρχο να παρευρεθεί.

Την Κυριακή το πρωί είχαμε κανονίσει για τον ανεφοδιασμό των σκαφών από το τοπικό βενζινάδικο. Οι μέρες πέρασαν γρήγορα. Δυστυχώς πρέπει πλέον να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής. Τα όμορφα νησιά μας σε λίγο θα αρχίσουν να γίνονται όλο και μικρότερα βλέποντας τα από την πρύμνη των σκαφών μας, θα γίνονται όμως όλο και μεγαλύτερα στις καρδιές όλων όσων είχαν την ευτυχία να ζήσουν αυτήν την Αποστολή. Ακρίτες πρόσχαροι, φιλόξενοι, ευγενικοί αλλά και παραπονεμένοι. Ένα παράπονο για εκείνους που θα έπρεπε να είναι πάνω από τα προβλήματα τους και να βοηθάνε για να λυθούν…

Τα 160 περίπου μίλια της επιστροφής ήταν το τελευταίο ωραίο κομμάτι αυτής της Αποστολής. Ταξιδεύαμε με 30 κόμβους αφήνοντας πίσω το ένα νησί μετά το άλλο. Ήρεμοι πλέον κάναμε τον απολογισμό μας, με τις σκεψεις μας να πλημμυρίζουν τα συναισθήματά μας, περήφανοι και γεμάτοι γι αυτά που επιτύχαμε σε τόσο περιορισμένο χρόνο, για αυτά που ζήσαμε στα Ακριτικά νησιά μας με χαραγμένα στην μνήμη μας τα χαρούμενα παιδικά προσωπάκια αλλά και τους Φίλους που κερδίσαμε όπως και για το ότι καταφέραμε να γίνουμε μέρος σε μια δραστηριότητα που για κάποιους είναι όνειρο ζωής.

nautilos4

 

xorigoi-anasa