Ναυπηγεία Planaco

Έχουμε κατά καιρούς μιλήσει με ανθρώπους και στελέχη απ’ όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων στον χώρο της θάλασσας, για πρώτη όμως φορά έχουμε  την ευκαιρία να μιλήσουμε με έναν δικό μας άνθρωπο με όλη την ευρύτητα της λέξης σε σχέση με τον χώρο της θάλασσας, αυτήν όμως την φορά από τον χώρο των ναυπηγείων, τον κ. Μάκη Ματιάτο με την ιδιότητα του εκπροσώπου των Ναυπηγείων Planaco ABEE,, στην Αίγινα.

Κύριε Ματιάτε, αγαπητέ Μάκη, είστε στον χώρο του yachting και της θάλασσας γενικότερα για περίπου 40 χρόνια. Οι περισσότεροι σας γνωρίζουν  από την συμβολή σας στην δημιουργία του επαγγελματικού yachting, αν δεν κάνω λάθος από το 1967, αλλά και από την μακρόχρονη πορεία σας στον έντυπο τύπο της θάλασσας και την συγγραφή αρκετών βιβλίων για τη θάλασσα και το σκάφος αναψυχής. Σήμερα σας βλέπουμε να φοράτε ένα άλλο καπέλο, αυτό της Planaco ΑΒΕΕ, επικεφαλής του Εμπορικού Τμήματος μιας επιχείρησης που είναι μέλος ενός μεγάλου Group, αυτού της Folli Follie.


Πράγματι, το καπέλο που φοράω εδώ και δυόμιση χρόνια είναι μια πρόκληση για μένα, έχοντας περάσει από όλα σχεδόν τα μετερίζια του κλάδου μου. Με τιμά αφάνταστα η εμπιστοσύνη που μου έδειξε η Διοίκηση του Group Folli Follie, αναθέτοντάς μου τον τόσο ευαίσθητο και νευραλγικό αυτόν τομέα, όπως είναι η Εμπορική Διεύθυνση. Η επιθυμία μου είναι να προσφέρω όλες μου τις γνώσεις και συσσωρευμένες εμπειρίες μου στη δημιουργία μιας νέας εποχής για την Planaco, γράφοντας με τη σειρά μου και εγώ μια μικρή παράγραφο στην ιστορία του ναυπηγείου.

Χρησιμοποιείτε συχνά το slogan «Νέα Εποχή». Τι σηματοδοτεί και τι περιγράφει η έκφραση «New Era», που επίσης χρησιμοποιείτε στα διάφορα ξενόγλωσσα δελτία τύπου που διαβάζουμε;


Η έκφραση «Νέα Εποχή» για μας δεν είναι απλά ένα slogan. Είναι η μετουσίωση μιας διαφορετικής αντίληψης για το πώς θα πρέπει να είναι ένα σύγχρονο και υπό εξέλιξη ναυπηγείο που βρίσκεται ήδη στην δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα. Σε πρώτη φάση επανασχεδιασμός και νέες επενδύσεις σε εργαλεία και υποδομές. Νέες πολιτικές που εναρμονίζονται απόλυτα με τα σημεία των καιρών και την βαθειά οικονομική ύφεση, αλλά και ανοίγματα προς νέους ορίζοντες και  συνεργασίες με επιχειρήσεις leaders στον χώρο της θάλασσας. Αυτή είναι η Νέα Εποχή για την οποία όλοι εργαζόμαστε, με στόχο ένα ακόμα «κόσμημα» στο Group Folli Follie. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, η δεύτερη φάση επιφυλάσσει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις που θα κάνουν τη διαφορά. Το plan B, το σχέδιο Total Solution είναι η εξέλιξη της Planaco σε Ευρωπαϊκό, διεθνές θα έλεγα επίπεδο, που είναι και ο τελικός στόχος μας. Επιτρέψτε μου να μην επεκταθώ εδώ για τα σχέδια και τις επιδιώξεις μας. Θα σας πω μόνο πως έχουμε βάλει τον πήχη πολύ υψηλά…


H Planaco διαθέτει έναν μεγάλο κλειστό χώρο, που δεν υπάρχει σε άλλα ναυπηγεία. Ποιος είναι ο ρόλος και η χρησιμότητά του;


Ένα σημαντικό νέο για τους πελάτες μας και όχι μόνον είναι αυτός ο κλειστός χώρος 1.000 τετραγωνικών μέτρων του ναυπηγείου, που ήδη από τον Ιανουάριο 2011 διατίθεται για ειδικές εργασίες επισκευής και συντήρησης. Ειδικά οι βαφές ευαίσθητων χρωμάτων όπως είναι το μπλε, θα μπορούν να γίνονται στον κλειστό και ελεγχόμενο περιβάλλον, με μέγιστα ποιοτικά αποτελέσματα. Είναι μια ξεχωριστή υπηρεσία, που δεν προσφέρεται από άλλο ναυπηγείο στην περιοχή του Σαρωνικού.

Ο υπαίθριος χώρος για τον δεξαμενισμό και φύλαξη στη στεριά είναι καταλαλημένος με κάθε λογής σκάφη, αλλά και έναν μεγάλο αριθμό multihull. Υπάρχει κάποιος λόγος που σας προτιμούν;

Δεν είναι μυστικό. Ένα ακόμα μοναδικό πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα της Planaco στην ανέλκυση catamaran με ειδικά εργαλεία και power trailer, που δεν καταπονούν τα multihulls με ιμάντες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες catamaran προτιμούν το ναυπηγείο μας για την χειμερινή συντήρηση.

Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής ύφεσης, που φυσικά πλήττει όλο το φάσμα του οικονομικού γίγνεσθαι, πολύ περισσότερο και το ιδιωτικό σκάφος αναψυχής. Πως έχουν τα πράγματα με την Planaco;

Η εμπορική πολιτική μας, λαμβάνοντας υπόψη την δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύει η χώρα μας και ο χώρος της θαλάσσιας αναψυχής ειδικότερα, θέσπισε κίνητρα και bonus, που κάνουν περισσότερο εύκολη την διαχείριση του budget συντήρησης ενός σκάφους, κάτι που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ελληνική πραγματικότητα του χώρου μας. Η φιλοσοφία μας είναι να βοηθήσουμε τους φίλους, που θα μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, να ξεπεράσουν τους δισταγμούς τους και να μην κάνουν «εκπτώσεις» στην ποιότητα και την ποσότητα της χειμερινής συντήρησης του σκάφους τους. Ειδικές τιμές και εκπτώσεις σε όλο το φάσμα των εργασιών συντήρησης και επισκευών είναι πλέον διαθέσιμες, πέρα από τις ήδη γνωστές προσιτές τιμές μας, που συνοδεύονται πάντα με την εγγύηση της Planaco.

Μπορείτε να μας περιγράψετε με τίτλους τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Planaco ABEE;

Πολύ απλά και πολύ σύντομα:
Απέχει μόλις 11 ν.μ. από τον Πειραιά, ή 35 λεπτά με Υδροπτέρυγα.
Διαμορφωμένος χώρος 35 περίπου στρεμμάτων.
Στεγασμένος χώρος 1.000 τ.μ. για ειδικές εργασίες.
Σύστημα αποστράγγισης και συλλογής υδάτων.
Δύο προβλήτες με δύο συστήματα ανέλκυσης-καθέλκυσης:
Power trailer για μηχανοκίνητα, ιστιοφόρα και Catamaran μέχρι 60 τόνους.
Synchro lift και transporter για σκάφη μέχρι 250 τόνους.
Τεχνικό επιτελείο όλων των ειδικοτήτων (ξύλο, μέταλλο, πλαστικό).
Οικολογικό, πολιτισμένο και ασφαλές περιβάλλον, που φυλάσσεται αυστηρά από εταιρεία Security.
Κλειστό κύκλωμα από κάμερες 24/7.
Παροχές ρεύματος (220 V – 380 V), νερού και πεπιεσμένου αέρα.
Eιδικές μεταλλικές βάσεις σκαφών.
Wireless internet.


Τι έχετε να πείτε προς τους εν δυνάμει πελάτες σας σχετικά με τις πρακτικές και μεθόδους του ναυπηγείου;

Πολύ απλά, θα ήθελα να επικοινωνήσουν μαζί μας, για να συζητήσουμε την ιδιαίτερη περίπτωση του σκάφους τους. Σε ό,τι έχει σχέση με την συντήρηση και ασφάλεια του σκάφους στην ξηρά, είμαστε οι τεχνικοί σας σύμβουλοι, που θα σας προτείνουμε την ιδανικότερη και οικονομικότερη λύση σε κάθε τεχνικό θέμα σας. Είναι μια υπηρεσία, που σας προσφέρουμε εντελώς δωρεάν, γιατί εμείς στην Planaco δεν σας θεωρούμε έναν τυπικό αριθμό φακέλου, αλλά έναν VIP πελάτη, έναν καλό φίλο, με τον οποίο μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για τη θάλασσα και το σκάφος αναψυχής. Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και μεγάλα ονόματα του χώρου της θάλασσας, επαγγελματίες και ιδιώτες, μας εμπιστεύονται απόλυτα.

Ευχαριστούμε κ. Ματιάτε για την τόσο κατατοπιστική συνέντευξη. Ευχόμαστε να ολοκληρώσετε σύντομα και το Plan B, της Planaco ABEE, οπότε και να ξαναβρεθούμε για να συζητήσουμε τις ευχάριστες εκπλήξεις στις οποίες αναφερθήκατε.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Μάκης Ματιάτος
[email protected]

Ναυπηγεία PLANACO ABEE
Maintenance, Repair & Refit Yacht Yard
Θέση Καβουρόπετρα, 180 10 Αίγινα
Τηλ. : +30 22970 29040, fax: +30 22970 27334
www.planaco.gr, [email protected]