Νάξος

Το ταξίδι προς τη Νάξο ξεκίνησε με υπέροχο καιρό. Το σκάφος μας περίμενε έτοιμο στο parking σκαφων στην Αναβυσσο – Open Sea. Ταξιδεύαμε με το φίλο μου το Γιώργο με πορεία παράλληλη δοκιμάζοντας τα trim στην απόλυτη μπουνάτσα. Κάποια στιγμή κοντά στη Σίφνο, ο καιρός άρχισε να δυναμώνει και βρεθήκαμε να περνάμε τα βόρια της Πάρου με γεμάτο εξάρι.

description

Πανοραμική θέα του λιμανιού

Ευτυχώς η απόσταση μέχρι την Νάξο ήταν μικρή. Μπαίνοντας στο λιμάνι, βρήκαμε εύκολα θέση να δέσουμε. Ο βυθός είναι πολύ στέρεος και αυτό μας εξασφάλισε μια σίγουρη αγκυροβολία παρά τους πολύ δυνατούς βόρειους ανέμους.

description

Το λιμάνι της Νάξου

Μόλις δέσαμε, συμμαζέψαμε τα σκάφη από το ταξίδι, μιλήσαμε με τους διπλανούς καπεταναίους που φέρθηκαν πολύ φιλικά δίνοντας μας πληροφορίες για το νησί.

Κάνουμε πολλά μίλια στο Αιγαίο, έχουμε μαζί μας τις οικογένειες μας και θέλουμε να είμαστε σίγουροι.

Στο λιμάνι της Νάξου, το πρώτο που αντικρίζεις αριστερά, είναι το καμάρι του νησιού, η λεγόμενη, λόγω μεγέθους Πορτάρα.

description

Πορτάρα

Το μνημείο αυτό είναι μια τεράστια μαρμάρινη Πύλη ύψους 6 μέτρων και βάρους 20 τόνων που στέκεται εδώ ξεχασμένη από τον 6 π.Χ. αιώνα, κομμάτι από τον ναό του Απόλλωνα που δεν τελείωσε ποτέ!

Μέσα στα χρόνια οι Χριστιανοί έχτισαν πάνω στ΄απομεινάρια εκκλησία, και την περίοδο της Ενετοκρατίας κομμάτια του ναού χρησιμοποιήθηκαν για το χτίσιμο του Κάστρου της Χώρας.

Η Πορτάρα βρίσκεται πάνω σε ένα νησάκι τα «Παλάτια» που συνδέεται με τη στεριά με ένα στενό θαλασσοδαρμένο πέρασμα.

description

Πέρασμα Πορτάρα

Ο μύθος λέει ότι ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη κάτω από τα «Παλάτια». Ο θεός Διόνυσος την είδε, την ερωτεύτηκε και με τους Σατύρους του την άρπαξε και την έκανε γυναίκα του. Η αρπαγή της Αριάδνης και τα έργα τέχνης που ενέπνευσε έκαναν διάσημη τη Νάξο.

description

Σήμερα η μαγεία συνεχίζεται την ώρα που ο ήλιος δύει σ? ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα ηλιοβασιλέματα του Αιγαίου.

description

Δρόμος στο λιμάνι

Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα του μεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων. Το λιμάνι της γεμάτο ζωή, παρέχει όλες τις ευκολίες μιας σύγχρονης πόλης.

Πάνω από το λιμάνι στην κορυφή του λόφου 30 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, δεσπόζει το Κάστρο που έχτισε ο Μάρκος Σανούδος πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης, το 1207, και κατοικείται συνεχώς μέχρι σήμερα.

description

Το κάστρο της Χώρας που υπήρξε έδρα του Δουκάτου του Αιγαίου, είναι μια μεσαιωνική πόλη με τους εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών να σχηματίζουν το τείχος της.

Μπορείς να μπεις στο Κάστρο από τη βορειοδυτική είσοδο, την Τρανή Πόρτα, πάνω από την οποία βρίσκεται ο πύργος του Κρίσπι, ή από τη νότια είσοδο το Παραπόρτι.

Ανηφορίζοντας βρίσκεσαι στην πλατεία της Καθολικής Μητρόπολης. Σ? αυτή την παραμυθένια μεσαιωνική γειτονιά νιώθεις το χρόνο να έχει σταματήσει. Μπορείς να επισκεφτείς τη Σχολή Ουρσουλινών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου ή την Καπέλλα Καζάτζα, το παρεκκλήσι του Σανούδου. Η να ξαποστάσεις σ? ένα πεζούλι ν’αφουγκραστείς τα βήματα στα λιθόστρωτα δαιδαλώδη δρομάκια, και ν?αφεθείς στο παραμύθι που ξετυλίγεται μπροστά σου λίγα μέτρα πάνω από το λιμάνι.

description

Λένε ότι για να γνωρίσεις τη Νάξο πρέπει να ταξιδέψεις στην ενδοχώρα της. Νοικιάσαμε ένα αυτοκίνητο και ξεκινώντας από τη Χώρα αρχίσαμε να ταξιδεύουμε βόρεια από τον παραλιακό δρόμο.

description

Μετά τη Γαλήνη, σε απόσταση 7χλμ από τη Χώρα, ψάξαμε τις Εγγαρές το χωριό που έζησε ο Καζαντζάκης. «Αν ο Παράδεισος ήταν στην γη, θα ήταν εδώ» έγραψε για την κοιλάδα με τις καλαμιές.

description

Το σπίτι του Καζαντζάκη

Δεν είναι εύκολο να βρεις το σπίτι του, ο δρόμος στενεύει σε αρκετά σημεία και κάπου πρέπει ν?αφήσεις το αυτοκίνητο και να συνεχίσεις με τα πόδια. Ρωτήστε τους ντόπιους.

description

Γραφικό μονοπάτι στο σπίτι του Καζαντζάκη

Ανηφορίζοντας επισκεπτόμαστε το μοναστήρι της Φανερωμένης και τον Πύργο της Αγιάς.

description

Ο πύργος της Αγιάς

Λίγο μετά το βορινό άκρο της Νάξου, κατηφορίζοντας στην ανατολική πλευρά της συναντάμε τον όρμο του Απόλλωνα. Εδώ στην αρχαιότητα υπήρχαν λατομεία μαρμάρου.
Την είσοδο ενός αρχαίου λατομείου φυλάει ένας ξαπλωμένος 10μέτρος Κούρος από τις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα.

description

Ο κούρος

Φημισμένο είναι το μάρμαρο της Νάξου, που εξορύσσεται μέχρι σήμερα και έχει δώσει μορφή σε περίφημα αγάλματα και οικοδομήματα.

Οδηγώντας νότια προς Απείρανθο κάνουμε μια στάση στην Κόρωνο, το παλιό σμυριδοχώρι με τον εναέριο σιδηρόδρομο. Η Απείρανθος βρίσκεται στο κέντρο της ορεινής Νάξου σε υψόμετρο 600μ.στους πρόποδες του βουνού Φανάρι. Στην είσοδο του χωριού σε υποδέχεται ο Πύργος του Ζευγώλη κτισμένος πάνω σε βράχο. Με τις μικρές πλατείες της, τα μαρμάρινα στενά καλντερίμια τα διώροφα πέτρινα σπίτια τις αψιδωτές καμάρες, τους νερόμυλους και τους ανεμόμυλους η Απείρανθος σε γοητεύει.

description

Κάντε μια στάση στο χωριό για φαγητό ή καφέ και απολαύστε την υπέροχη θέα. Το Αρχαιολογικό, το Λαογραφικό και το Γεωλογικό Μουσείο μαρτυρούν την πολιτιστική ανάπτυξη του χωριού.

description

Φεύγοντας από την Απείρανθο, αξίζει να επισκεφτεί κανείς τη Μουτσούνα, τον παραθαλάσσιο οικισμό στις ανατολικές ακτές της Νάξου. Εκεί γινόταν η εξαγωγή της σμύριδας. Τα βαγονάκια του εναέριου σιδηροδρόμου ξεκινούσαν από τα σμυριδωρυχεία της Κορώνου και κατέληγαν στο λιμάνι της Μουτσούνας.

description

Η παραλία της Μουτσούνας

Ο εναέριος σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε το 1925 και ήταν πολύ σημαντικό βιομηχανικό έργο. Τα παλιά βαγόνια με τη σκουρόχρωμη πέτρα κρεμασμένα στον αέρα μαρτυρούν την ιστορία τους.

Η επόμενη στάση μας είναι το Φιλότι, το μεγαλύτερο χωριό των Κυκλάδων. Είναι χτισμένο στις πλαγιές του Ζα με μια υπέροχη πλατεία με πλατάνια, πλακόστρωτους δρόμους και άσπρα σπίτια.

Το Χαλκί με τα νεοκλασικά κτίρια ήταν κάποτε η πρωτεύουσα του νησιού. Εκεί βρίσκεται η ποτοποιία Βαλληνδρά από το 1896. Αξίζει να δείτε το παλιό αποστακτήριο και να αγοράσετε το περίφημο Λικέρ κίτρο, κίτρινο, πράσινο ή λευκό.

description

Το αποστακτήριο κίτρου

Το λικέρ κίτρο, το σκληρό τυρί «αρσενικό», η γραβιέρα Νάξου, και οι πατάτες είναι από τα πιο φημισμένα, δικαίως, τοπικά προϊόντα. Δοκιμάστε επίσης, ξινομυζήθρα, ελιές λάδι και γλυκό κρασί.

Κοντά στα χωριά Άνω και Κάτω Σαγκρί βρίσκεται ο Αρχαίος Ναός της Δήμητρας. Πάνω στα σχέδια του οποίου κατασκευάστηκε ο Παρθενώνας.

description

Ο αρχαίος Ναός της Δήμητρας

Μετά τα καταπράσινα χωριά της Ποταμιάς γυρίσαμε στη Χώρα, παίρνοντας μόνο για γεύση από την ομορφιά της Νάξου. Και οι παραλίες;

description

Μας περιμένουν!

Δεν αναφέρομαι στις πανέμορφες εύκολα προσβάσιμες παραλίες. Εκεί πας με το αυτοκίνητο. Και μαζί με σένα πολλοί άλλοι…γι’ αυτό…πάμε βόλτα με το σκάφος;
Με το σκάφος έχουμε την δυνατότητα να ανακαλύψουμε παραλίες και κόλπους απομακρυσμένους από τον πολύ κόσμο, αλλά χωρίς να νοιώσουμε ούτε στιγμή μόνοι και αβοήθητοι αφού, η δύναμη των verado 225, καθως και η εξαιρετική πλεύση του σκάφους, μας πήγαν με ασφάλεια στον προορισμό μας….

Στη θάλασσα…

description

Που θα δέσω;

Η Νάξος έχει το λιμάνι της που παρέχει ασφάλεια σε όλους τους καιρούς εκτός τους νοτιοδυτικούς. Έχει επίσης τα λιμανάκια της Αγίας Άννας, του Απόλλωνα και της Μουτσούνας.

Τι να δω;

Δείτε το Ναυάγιο κοντά στις ξέρες Αμαρίδες.

Το νησάκι Παρθένος.

Κολυμπήστε στον όρμο της Ρίνας με τα καταπράσινα νερά.

description

Τι να προσέξω;

Μελετήστε τον Πορτολάνο ή το GPS για υφάλους. Υπάρχουν πολλοί. Θέλει προσοχή!

Πολιτιστικά δρώμενα

Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οργανώνονται από τον Δήμο και τις πολιτιστικές ομάδες πάρα πολλές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, θεατρικές παραστάσεις και βεβαίως πανηγύρια. Ορισμένα από αυτά είναι: 30 Ιουνίου των Αγίων Αποστόλων στις Μέλανες, 17 Ιουλίου της Αγίας Μαρίνας, στ΄Αγγίδια και την Κόρωνο, 15 Αυγούστου της Παναγίας, σε όλη τη Νάξο και ιδιαίτερα στο Φιλότι, 8 Σεπτεμβρίου της Θεοσκέπαστης στην Κωμιακή και την Ποταμιά.

Επίσης κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων τα «Διονύσια», που κορυφώνονται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη με πολύ κρασί και τραγούδια!

Που να μείνετε:

Υπάρχουν πάρα πολλά ξενοδοχεία και καταλύματα, αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένα:

Porto Naxos τηλ 22850 23970 www.porto-naxos.gr Χώρα
Naxos Resort τηλ. 22850 26650 www.naxosroyal.com Χώρα
Plaza Beach Hotel τη. 22850 29400 www.plazabeachhotel.gr Πλάκα
Grotta τηλ 22850 22215 www.hotelgrotta.gr Κάστρο Γκρόττα
Αγιος Προκόπιος τηλ 22850 42560 www.prokopis.com Αγιο Προκόπιο
Αγία Άννα τηλ. 22850 41870 e-mail agia –[email protected] Αγία ΄Αννα
Naxos Filoxenia τηλ 22850 62100 www.naxos-filoxenia.com Γαλήνη

Χρήσιμα τηλέφωνα:

Αστυνομία 22850 22100, 23280
Λιμεναρχείο 22850 22300
Κέντρο Υγείας 22850 23333, 23550
Ράδιο ταξί 22850 24331