Μήλος

Το νησί της Αφροδίτης

Θυμάστε την ιστορία με το «μήλον της έριδος». Τότε που ο Πάρις έδωσε στην Αφροδίτη ένα μήλο σαν έπαθλο για τη νίκη της ως η «καλλίστη» ανάμεσα στις θεές αντίζηλους της,  Ήρα και Αθηνά;

Γιατί όμως τσακώνονταν τα κορίτσια; Αιτία ήταν ο ωραίος νέος Μήλος, γιος του ποταμού Σκάφανδρου, ο οποίος μετά από προτροπή της Αφροδίτης αποίκισε το νησί που πήρε το όνομά του.

Η Μήλος χρωστάει στη θεά του έρωτα και της ομορφιάς Αφροδίτη, όχι μόνο το όνομά της αλλά και τη φήμη της στα πέρατα του κόσμου.

Το άγαλμα της Αφροδίτης ανακάλυψε σε μια σπηλιά ένας αγρότης το 1820 κοντά στην αρχαία πόλη Κλήμα.  Ερείπιά της βρέθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα της Μήλου κοντά στο χωριό Τρυπητή.

Στην ίδια περιοχή αξίζει να δείτε το Ρωμαϊκό θέατρο και τις περίφημες Κατακόμβες.

Οι Κατακόμβες της Μήλου ανακαλύφθηκαν από αρχαιοκάπηλους το 1840. Είναι σκαμμένες σε μαλακό βράχο σε ύψος 150μ. από τη θάλασσα και έχουν μήκος 184 μέτρα. Θεωρούνται μαζί με τις κατακόμβες της Ρώμης και των Αγίων Τόπων, από τα πιο αξιόλογα Παλαιοχριστιανικά μνημεία στο κόσμο.

Στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, βρίσκεται η προϊστορική πόλη Φυλακωπή. Η Φυλακωπή ήταν πρωτεύουσα της Μήλου από το 2300 π.Χ. έως το 1100 π.Χ.  Από την αρχαία πόλη σώζονται μόνο κάποια ερείπια αλλά αν σας αρέσει η πεζοπορία, κάντε την διαδρομή  Φυλακωπή – Μανδράκια, περνώντας από τον Μύτακα, τον Παπάφραγκα και το Σαρακήνικο.

Οι λευκοί ηφαιστειακοί σχηματισμοί το σεληνιακό τοπίο και τα γκριζόλευκα βράχια θα σας ενθουσιάσουν.

Τα Ορυχεία στο Βάνι και στο Παλιόρεμα

Στο βορειοδυτικό άκρο της Μήλου, στο ακρωτήριο Βάνι, βρίσκονται τα ερείπια των παλιών ορυχείων Σιδηρομαγγανίου, που λειτούργησαν από το 1810 μέχρι το 1928. Οι ιστορίες των ντόπιων για τους εργάτες που έχασαν τη ζωή τους δουλεύοντας σε απάνθρωπες συνθήκες στα ορυχεία βρίσκουν το κατάλληλο σκηνικό στο άγριο τοπίο, τα βράχια στις αποχρώσεις του κόκκινου και του μαύρου και τις ερειπωμένες εγκαταστάσεις που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.

Μπορείτε να επισκεφτείτε τα μεταλλεία μέσα από έναν δύσκολο χωματόδρομο 20 χλμ  που ξεκινάει από το Εμπουρειό ή να τα δείτε πλέοντας με το σκάφος σας δια θαλάσσης.

Στο Παλιόρεμα βρίσκονται τα παλιά ορυχεία θείου. Το σκηνικό στις Θειάφες με τα κίτρινα και πορτοκαλιά κτίσματα, τους κοιτώνες, τις ράγες, τα βαγονέτα, μας ταξιδεύει στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των εργατών που δούλευαν εδώ μέχρι το 1958. Μπορείτε να τα επισκεφτείτε οδικώς με μεγάλη προσοχή στο τέλος της διαδρομής ή να τα δείτε όταν με το σκάφος σας θα πάτε για κολύμπι στις μαγικές Θειάφες με τα άσπρα και πορτοκαλιά βότσαλα.

Μουσεία

Το μουσείο Μεταλλευμάτων στον Αδάμαντα, με φωτογραφικό υλικό, βίντεο, γεωλογικούς χάρτες, εργαλεία, δείγματα ορυκτών, μας ταξιδεύει στην ιστορία των εξορύξεων στο ηφαιστειογενές νησί σε διάστημα 11.000 χρόνων.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πλάκα, θα δείτε ευρήματα από τις αρχαίες πόλης Φυλακωπή και Κλήμα.

Την είσοδο του μουσείου στολίζει το αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου.

Πολύ ενδιαφέρον είναι και το Λαογραφικό Μουσείο στην Πλάκα που φιλοξενείται σ’ ένα κτίριο 200 χρόνων δίπλα στην Παναγία την Κορφιάτισα.

Χωριά και παραδοσιακοί οικισμοί.

Η Πλάκα είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Χτίστηκε το 1800 είναι διάσημη για το ηλιοβασίλεμα της, τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια της, το Κάστρο της. Είναι πανέμορφη και έχει μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που σε σκλαβώνει στη γοητεία της.

Ο Αδάμαντας είναι το κύριο λιμάνι της Μήλου. Είναι χτισμένο σ’ έναν από τους μεγαλύτερους και ασφαλέστερους κόλπους της Μεσογείου. Εμπορικό κέντρο με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και πολλές δυνατότητες νυχτερινής διασκέδασης.

Τα Πολλώνια είναι το δεύτερο λιμάνι της Μήλου. Βρίσκεται στα ΒΑ του νησιού απέναντι από την Κίμωλο. Είναι γραφικό ψαροχώρι με ωραία αμμουδιά και μαγαζάκια δίπλα στο κύμα.

Στους παραδοσιακούς οικισμούς, Φουρκοβούνι, Φυροπόταμος, Μαντράκια, Μύτικας, ΄Αγιος Κωνσταντίνος, υπάρχουν τα σύρματα.  Πρόκειται για πολύχρωμα σπιτάκια σκαμμένα στο μαλακό πέτρωμα της Μήλου που χρησιμεύουν για να αποθηκεύονται οι βάρκες το χειμώνα.

Οι γραφικοί αυτοί οικισμοί της Μήλου και της Κιμώλου είναι μοναδικοί στην Ελλάδα.

Παραλίες

Η Μήλος είναι ίσως το καταλληλότερο νησί για σκάφος. Οι λιγοστοί δρόμοι κάνουν την βόλτα με σκάφος απαραίτητη. Έτσι και εμείς, γεμίσαμε τα τάνκια των verado, πήραμε τα απαραίτητα και ξεκινήσαμε να εξερευνούμε τα μαγευτικά τοπία της Μήλου.

Οι παραλίες της Μήλου εκτείνονται σε 125 χλμ. Μερικές από αυτές είναι οι ομορφότερες της Μεσογείου.  Αν υπάρχει ιδανικό νησί για θαλασσινές εξερευνήσεις, αυτό είναι σίγουρα η Μήλος.

Ξεκινήστε από τον Αδάμαντα με κατεύθυνση προς το βορά και σταματήστε στο Κλήμα και το Φουρκοβούνι για τα γραφικά  σύρματά τους. Φθάνοντας το ακρωτήρι Λακίδα βλέπεται απέναντί σας τους βράχους Αρκούδες.

Πλέοντας από τη Λακίδα ανατολικά  με κατεύθυνση  την Πολλώνια επισκεφτείτε τα γραφικά Μανδράκια, το σεληνιακό Σαρακήνικο με τους κάτασπρους βράχους τον Παπαφράγκα με τις σπηλιές και τα γαλαζοπράσινα νερά.

Αν σας ενδιαφέρει το ψαροντούφεκο πρέπει να πάτε απέναντι στα Γλαρονήσια. Στην Πολλώνεια που είναι το δεύτερο λιμάνι της Μήλου, μπορείτε να σταματήσετε για φαγητό και καφέ.

Πλέοντας στην ανατολική πλευρά του νησιού σταματήστε στις Θειάφες για μπάνιο και επισκεφτείτε αν θέλετε τα παλιά ορυχεία.

Ο Φυρλίγκος είναι από τις ωραιότερες παραλίες της Μήλου. Τα πράσινα νερά του και τα χρώματα των πετρωμάτων του θα σας  ενθουσιάσουν.

Στη Νότια πλευρά, λίγο μετά το ακρωτήρι Ζέφυρος (προσοχή στον ύφαλο!) θα βρείτε το περιβόητο Τσιγκράδο με τα πανύψηλα βράχια και τα σμαραγδένια νερά.

Συνεχίζοντας λίγο πριν το ακρωτήρι Ψαλίδα θα βρείτε το πολυφωτογραφημένο και όχι άδικα, Κλέφτικο.

Εντυπωσιακό τοπίο που αποτελείται από ένα σύμπλεγμα γκριζόλευκων βράχων που κλείνουν την είσοδο σε έναν όρμο και τον κρύβουν από την πλευρά της θάλασσας. Υπήρξε θρυλικό ορμητήριο πειρατών.

Η ξανθιά αμμουδιά, οι απίστευτες σπηλιές του και τα γαλαζοπράσινα νερά το καθιστούν μοναδικό. ΄Εχει συνήθως αρκετά σκάφη αλλά η ομορφιά  του είναι τόση  που αξίζει και να την μοιραστείς.

Στη δυτική πλευρά της Μήλου, δείτε τη σπηλιά της Συκιάς με την ανοικτή οροφή και απολαύστε τις αποχρώσεις του νερού.

Στη συνέχεια ανεβαίνοντας προς το ακρωτήρι Βάνι κολυμπήστε στον Άγιο Ιωάννη ή τα Αμμουδαράκια.

Θαυμάστε τα βράχια με τις κοκκινόμαυρες αποχρώσεις. Σε απόσταση 6 μιλίων βρίσκεται η Αντίμηλος, ιδανική για ψαροντούφεκο.

Στον κόλπο της Μήλου και στην πορεία για τον Αδάμαντα αξίζει να δέσετε στη μικρή προβλήτα στο Εμπουρειό  και να σταματήσετε για φαγητό.

Απολαύστε τις διακοπές σας και μη μας ξεχνάτε. Αν ανακαλύψετε κάτι όμορφο μοιραστείτε το μαζί μας!

Χρήσιμα τηλέφωνα


Κέντρο Υγείας
Τηλ – 22870 22700- 22701

Αγροτικό Ιατρείο Αδάμαντα
Τηλ – 22870 21755

Αστυνομικό Τμήμα
Τηλ – 22870 21204

Τουριστική Αστυνομία
Τηλ – 22870 21378

Τουριστικές Πληροφορίες
Τηλ – 22870 22445

Αεροδρόμιο Μήλου
Τηλ – 22870 22381

Λιμεναρχείο Μήλου
Τηλ – 22870 22100

Τελωνείο
Τηλ – 22870 22282

Κτηνιατρείο
Τηλ – 22870 21230

Ξενοδοχεία (ενδεικτικά μερικά ονόματα ξενοδοχείων)

Χρυσή, Μηλιακή παραλία 22870 31307/8

Ηλίας 22870 23411/5

Αγνάντι 22870 22322

Γλαρονήσια  22870 41468

Δελφίνι 22870 22001

Πανόραμα 22870 21623