“Κίμωλος : Για ήρεμες διακοπές…”
ΠροορισμοίΕπιμέλεια: Γεράσιμος Θαλασσινός
Η Κίμωλος γεννήθηκε από την έκρηξη του θυμού των ηφαιστείων. Δίπλα στα ασημένια βράχια της, που έκαναν του Φράγκους και τους Ενετούς να την ονομάσουν Αρζαντιέρα (Ασημένια), απίστευτη ποικιλία από πετρώματα προδίδει την εκρηκτική προέλευση της.
Ψάθη, ήσυχο και ειδυλλιακό λιμανάκι
Ηφαιστειακά πετρώματα, γρανίτες, τόφφοι, μπεντονίτης, σιδηρομαγγάνιο, ζεόλιθοι και η «κιμωλία γη», είδος αργίλου με φαρμακευτικές και απορρυπαντικές ιδιότητες.
Οι Κρήτες και Μινωικής εποχής το χρησιμοποιούσαν για να λευκαίνουν τα μάλλινα τους και οι αθλητές για να καθαρίζουν το σώμα τους από το λάδι.
Λευκή «κιμωλία γη», λευκή σαν τους ασπρισμένους τοίχους, τα φρεσκοζωγραφισμένα σοκάκια το πεζούλι κάτω από την αμυγδαλιά στην πλατεία του Κάμπου με την παιδική Χαρά, στο Χωριό, που τ’ απογεύματα του Αυγούστου γεμίζει από παιδιά. Πιτσιρίκια παίζουν στις κούνιες ανάμεσα σε μπουκιές που τους χώνουν οι μανάδες που κάθονται στα ασφυκτικά γεμάτα «τραπεζάκια έξω» της διπλανής ταβέρνας.
Τον Αύγουστο, όταν η τουριστική κίνηση βρίσκεται στο φόρτε της, πρέπει να έχεις κλείσει τραπέζι από νωρίς στο Χωριό.
Τις νύχτες, τα πλακόστρωτα σοκάκια γεμίζουν ήχους από τακουνάκια και σαγιονάρες κι ο αέρας μαγειρεύει τις μυρωδιές από το κλέφτικο, τον κρασάτο κόκορα, τις λαδένιες και τους ντοματοκεφτέδες.
Αν θέλεις να ξεκλειδώσεις τα μυστικά του Χωριού πρέπει να πας πρωί πρωί, όταν οι ξένοι κοιμούνται και τα ντόπια καφέ είναι ακόμη κλειστά. Με ένα κομμάτι φρέσκο ψωμί, στο χέρι και κασέρι από τον μπακάλη, μπορείς να περπατήσεις στα σοκάκια, να μυρίσεις φρεσκοπλυμένες μπουγάδες και αυτές να εξερευνήσεις το Κάστρο.
Το μεσαιωνικό κάστρο, χτίστηκε τον 14ο ή 16ο αιώνα. Είχε τετράγωνο σχήμα και δυο σειρές σπιτιών. Στο Μέσα Κάστρο , που σήμερα είναι τελείως ερειπωμένο κατοικούσαν οι προύχοντες . Τα σπίτια ήταν διόροφα και στο ισόγειο έμεναν οι κατωγάρηδες ενώ στον όροφο οι ανωγάρηδες.
Το έξω Κάστρο που μέρη του κατοικούσαν και σήμερα , αποτελείται από μια σειρά σπιτιών που εξωτερικός τοίχος τους λειτουργούσε σαν το τείχος του κάστρου. Σήμερα στα σπίτια αυτά έχουν ανοιχτεί παράθυρα και πόρτες προς τα έξω.
Στο Χωριό υπάρχουν 12 εκκλησιές. Η παλαιότερη είναι η εκκλησιά του Χριστού χτίστηκε το 1592 και ήταν το καταφύγιο των ντόπιων όταν έκαναν επιδρομές οι πειρατές.
Η μητρόπολη της Παναγίας Οδηγήτριας είναι το καμάρι του Χωριού. Δείτε οπωσδήποτε τον ναό του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου που κτίστηκε τον 17ο αιώνα από λαξευμένο πυρόλιθο.
Το λιμάνι του νησιού, η Ψάθη (χτίστηκε το 1982) απέχει από το Χωριό μόλις 1 χλμ. Κατηφορίστε το μονοπάτι και πηγαίνετε στο σκάφος σας για ένα περίπλου του νησιού. Ο άνεμος δεν ξεπερνούσε τα 2 μποφόρ, το πέλαγος απλωνόταν μπροστά μας και το μόνο που άκουγες ήταν ο διακριτικός ήχος των Verado. Με λίγα λόγια, το ιδανικό ταξίδι!
Οικοσύστημα της Κιμώλου
Η Κίμωλος και η Πολύαιγος ανήκουν στις «Σημαντικές για τα Πουλιά περιοχές της Ελλάδας» 72 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί. Θαλασσοκόρακες , γεράκια, πέρδικες, ερωδιοί , κύκνοι.
Εδώ ζουν, η μπλε σαύρα Podazcis milencis και η κόκκινη οχιά Maczovipeta schweizezi που αν και δεν είναι επιθετική, έχει δηλητήριο επικίνδυνο αν την πατήσεις κατά λάθος. Η φωλία Monachus monchus βρίσκει ιδανικό καταφύγιο στις θαλασσοσπηλιές της Κιμώλου και της Πολυαίγου. Στη φυσική βλάστηση του νησιού έχουν καταγραφεί 400 περίπου κοινά αλλά και σπάνια μεσογειακά είδη.
Το Σκιάδι
Στη μέση ενός πλατώματος στο Βορειοδυτικό τμήμα της Κιμώλου , υπάρχει ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι που το λένε Σκιάδι. Από 70 είδη πετρωμάτων αποτελείται το Σκιάδι, ένα γλυπτό φιλοτεχνημένο από τη φύση και τον Κυκλαδίτικο αέρα. Τα πετρώματα της βάσης του είναι μαλακά και διαβρώνονται από τον άνεμο που μεταφέρει σκόνη ή κόκκους άμμου. Το αποτέλεσμα είναι να τρώγεται η βάση, ενώ η κορυφή παραμένει σχεδόν άθικτη. Ένα γεωλογικό φαινόμενο εντυπωσιακό σε μέγεθος και μορφή.
Η Αρχαία Πόλη της Κιμώλου
Κοντά στα Ελληνικά ανάμεσα στην Κίμωλο από το νησάκι του Αγίου Ανδρέα, βρίσκεται η Αρχαία Κίμωλος, βυθισμένη πολλούς αιώνες.
Βουτήξτε στα ρηχά νερά, και δείτε ότι έχει απομείνει από την πόλη που άλλοτε εξήγε την «κιμωλία γη».
Παραλίες της Κιμώλου
Μπορείτε να κολυμπήσετε στο Ρέμα. Είναι δίπλα στον ζαράδικο οικισμό Γούπα με τα σύρματα και τα υπόσκαφα θαλάσσια πάρκινγκ που αξίζει να δείτε.
Στα Πράσσα με τα γαλάζια νερά και τη λευκή χοντρή άμμο.
Στην Αλυκή , τη Μπονάτσα και το Καλαμίτσι.
Αν όμως ο καιρός το επιτρέπει , πάρτε το σκάφος σας γεμίστε τα τάνκια με καύσιμα Shell και κολυμπήστε στη Σπηλιά της Γερακιάς με τα τυρκουάζ νερά , στα Μοναστήρια, στο Σούφι και σε όποιο υπέροχο κολπάκι λαχταρίσετε . Βουτήξτε κι απολαύστε τ’ αστραφτερά νερά, ήσυχοι αφού στηρίζεται την ασφάλειά σας στην βοήθεια της Interamerican.
To Mar.Co κλεισμένο μας περιμένει να κοιμηθούμε…
Γεύσεις της Κιμώλου
Δοκιμάστε τη Λαδένια. Ένα Κιμωλιάτικο προϊόν που ανταγωνίζεται την ιταλική πίτσα. Δοκιμάστε επίσης τυρένια, μιλένια, και παξιμάδια με σκινόκοκκο.
Αγοράστε μέλι, μανούρα (ξινό τυρί τυλιγμένο στη «λάσπη» του μούστου) και κάπαρη. Στις ταβέρνες δοκιμάστε κόκορα κρασάτο και φρέσκα μακαρόνια.
Που θα μείνετε
Χωριό
«Βαμβακάρης» (22870 51150)
«Μαρινάκης» (22870 51595)
«Μελτέμι» (22870 51360)
«Μποχώρης» (22870 51329)
«Π. Πετράκης» (22870 51677)
«Πρεζάνης» (22870 51285)
«Ραμπιάς» (22870 51048)
«Villa Maria» (22870 51392)
«Σάμπλος» (22870 51666)
«Sofia΄ s Apts» (22870 51219)
«Ο Μύλος του Γιατρού» (22870 51566)
Αλυκή
«Aliki Studios» (22870 51340)
«Σαρδής» (22870 51458)
«Γιάννης Κανάς» (22870 51632)
Καλαμίτσι
«Καλαμίτσι» (6972 226 789)
Μποντάτσα
«Τρέσσου» (22870 51258)
Που θα φάτε
Ψάθη
«Το κύμα» (ντόπιες γεύσεις, θαλασσινά)., Ναύτιλος (Ουζερί),
«Εχινούσα» (πολύ καλές γεύσεις σε άριστο περιβάλλον)
Χωριό
«Σαμπλός» (κρεάτων και κατσαρόλας),
Μελτέμι (ντόπια κουζίνα),
«Νίκος» (Ντόπιες γεύσεις, σπιτικά μακαρόνια),
«Πανόραμα» (ψητά , μαγειρευτά)
«Κάστρο» (Σουβλατζίδικο)
Αλυκή
«Αλυκή» (ψαρικά), «Σαρδής» (ψαριά, μεζέδες, αστακομακαρονάδα)
Πράσσα
«Πρασσονήσι» (22870 51390) (σπιτικά φαγητά)
Καλαμίτσι
«Καλαμίτσι» (κεφτέδες, χοιρινά)
Μπαράκια
«Ελικοδρόμιο» (πισίνα, δυνατή μουσική, ωραία θέα)
«Stavento», «Λαϊκόν», «1860», «Το Στέκι της Μελισσάκαινας» στο Χωριό «ο Λοστρόμος» στην Ψάθη
Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος: 22870 51218
Λιμεναρχείο Μήλου: 22870 23360
Αστυνομία: 22870 51205
Ιατρείο: 22870 51222