Καλοκαιρινά τσιμπήματα
ΙατρικάΚαλοκαιρινά τσιμπήματα
Αν τσίμπησε “κάτι” το παιδί, αυτό θα φανεί από πρήξιμο και κοκκίνισμα του δέρματος το οποίο συνοδεύεται από πόνο και φαγούρα.
Αν το παιδί τσιμπήθηκε από μέλισσα θα δείτε το κεντρί το οποίο πρέπει να αφαιρέσετε με ένα τσιμπιδάκι. Η σφήγκα δεν αφήνει κεντρί. Αν το τσίμπημα είναι από τσούχτρα βγάλτε το παιδί έξω από το νερό και αφαιρέστε με μια πετσέτα απαλά ότι έχει απομείνει από την τσούχτρα πάνω στο παιδί. (μην το κάνετε με γυμνά χέρια γιατί θα «τσιμπήσει» και εσάς). Ξεπλύνετε με λίγο θαλασσινό νερό.
Τοποθετείστε κρύες κομπρέσες, κρύο νερό ή παγάκια (τα παγάκια όχι απευθείας στο δέρμα του παιδιού αλλά τυλιγμένα σε μια πετσέτα). Αν δεν έχετε κάτι από όλα αυτά μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω στο τσίμπημα την συσκευασία ενός παγωμένου αναψυκτικού. Αυτό θα ανακουφίσει από την φαγούρα και θα περιορίσει την φλεγμονή. Αν έχετε αλοιφή κατάλληλη για τα τσιμπήματα κάντε επάλειψη.
Αν η κοκκινίλα προχωρά γρήγορα και μεγαλώνει, ή διαπιστώσετε κι άλλα συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, μελάνιασμα, έντονη εφίδρωση ή απώλεια των αισθήσεων μεταφέρετε το παιδί στο γιατρό- νοσοκομείο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε τσιμπήματα που έγιναν στο λαιμό, στο στόμα ή στα μάτια..
Κάνετε πεζοπορίες σε χωράφια, βουνό φορώντας πάντα παπούτσια και κάλτσες ώστε να προστατευθείτε από τυχόν τσιμπήματα.
Τσίμπημα από φίδι
Αν τα συμπτώματα είναι έντονος πόνος, πρήξιμο ή μούδιασμα στην περιοχή του τσιμπήματος ίσως και στο στόμα, δυσκολία στην αναπνοή ακόμη και πυρετός ίσως πρόκειται για τσίμπημα απο φίδι ή σκορπιό. Για να το διαπιστώσει κανείς, στην περίπτωση που διακρίνεται η δαγκωματιά, εαν υπάρχουν σημάδια από δυο δόντια τότε κατά πάσα πιθανότητα να πρόκειται για δηλητηριώδες φίδι.
* βάλτε κάπου το παιδί και κρατήστε το όσο πιο ακίνητο γίνεται..
* τοποθετήσετε το δαγκωμένο μέρος πιο χαμηλά από την καρδούλα του(π.χ αν το φίδι ή ο σκορπιός το τσίμπησε στο χέρι του κρατήστε το κρεμασμένο και μην το σηκώσετε ψηλά…)
* Δέστε το τσιμπημένο μέλος του παιδιού λίγο πιο πάνω από το τσίμπημα (όχι πάρα πολύ σφιχτά) με ένα πανί. Στην ανάγκη σκίστε ένα μακό μπλουζάκι για να κάνετε λωρίδα, μεταφέρετε το παιδί στο γιατρό ή στο νοσοκομείο…
* Αποφύγετε να εφαρμόσετε την μέθοδο όπου ρουφάμε το δηλητήριο και μετά το φτύνουμε εκτός κι αν είστε βέβαιοι πως δεν έχετε πληγές στο στόμα και γνωρίζετε να το κάνετε καλά ώστε να μην καταπιείτε το δηλητήριο.
Αγκάθια αχινού
Αν το παιδί σας πάτησε έναν αχινό, πρώτα από όλα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή. Το περιστατικό δεν είναι σοβαρό ούτε υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η αλήθεια είναι πως οι αχινοί είναι ένα καλό δείγμα ότι διαλέξατε μια καθαρή παραλία. Αν όμως τους αγνοήσετε μπορεί να προσφέρουν σε εσάς ή στα παιδιά σας ένα αλησμόνητο δώρο: τα αγκάθια τους.
* Καθαρίστε την περιοχή με λίγο οινόπνευμα ή αν δεν διαθέτετε με λίγο νερό (κατά προτίμηση ζεστό γιατί βοηθά στην απομάκρυνση των αγκαθιών)
* Με ένα τσιμπιδάκι καθαρό ή με μια βελόνα που θα έχετε πρώτα «κάψει», βγάλτε τα αγκάθια ένα-ένα. Απολυμάνετε την περιοχή με οινόπνευμα.
* Αν παραμείνουν κάποια αγκάθια μέσα στο δέρμα μην ανησυχείτε.
Παρακολουθείστε τα κι αν εντοπίσετε πρήξιμο συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Είναι καλύτερα τα παιδιά να φορούν λαστιχένια παπουτσάκια θαλάσσης ειδικά αν κολυμπάτε σε παραλία με πέτρες που τις αγαπούν πολύ οι αχινοί…έτσι θα αποφύγετε το να γίνετε εσείς ή το παιδί σας φακίρης…
Το καλοκαίρι είναι μια ευκαιρία για να χαρούμε με την οικογένεια μας όμορφες στιγμές γεμάτες ξεγνοιασιά. Στην περίπτωση που δεν είμαστε προετοιμασμένοι σωστά και δεν προσέχουμε όσο πρέπει, μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί κάτι δυσάρεστο. Ενημερωνόμαστε λοιπόν πριν φύγουμε για διακοπές, έχουμε μαζί τα απαραίτητα και δεν ξεχνάμε να αντιμετωπίζουμε κάθε περιστατικό με ψυχραιμία και λογική.