Βoot Düsseldorf 2013

Ένα από τα μεγαλύτερα ναυτικά σαλόνια, το Boot Dϋsseldorf 2013, (19 – 27 Ιανουαρίου) τελείωσε με μεγάλη επιτυχία, με απολογισμό 226.300 χιλ. επισκέπτες, παρόλο τον πάγο, το χιόνι και τις απεργίες, δίνοντας στη γερμανική βιομηχανία την ώθηση που περίμενε και αφήνοντας πολύ ικανοποιημένους τους εκθέτες.

Η αγορά των γερμανικών σκαφών αναψυχής και των θαλασσίων σπορ παρουσιάζεται σταθερή και γεμάτη ζωή!

«Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες δεν θα μπορούσαν να ήταν χειρότερες για ένα ναυτικό σαλόνι. Πάνω από τις μισές ημέρες της έκθεσης ο καιρός ήταν τόσο άσχημος που ήταν πραγματικά δύσκολο να φτάσει κανείς. Πολλοί επισκέπτες από το εξωτερικό δεν τα κατάφεραν. Αλλά τελικά πραγματοποιήθηκε ο στόχος μας: ικανοποιημένοι εκθέτες» δήλωσε ο Werner Matthias Dornscheidt, Πρόεδρος της Έκθεσης. Και συνεχίζει: «το δεύτερο Σαββατοκύριακο ήταν πολύ καλό. Οι επισκέπτες είχαν την οικονομική άνεση να δώσουν στην βιομηχανία την ώθηση που περίμενε».

Οι 226.300 χιλ. επισκέπτες που κατάφεραν να φτάσουν στο σαλόνι, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα καινούργια σκάφη, τον εξοπλισμό και όλα τα τελευταία προϊόντα που παρουσίασαν  οι 1.674 εκθέτες από 63 χώρες.

Ο στόχος των εκθετών που ήταν οι πωλήσεις και η δημιουργία νέων επαφών επιτεύχθηκε, ήδη από την πρώτη ημέρα. Η διεθνής βιομηχανία χρησιμοποιεί το Σαλόνι του Dϋsseldorf. σαν το πιο σημαντικό για την παρουσίαση των νέων μοντέλων σκαφών αναψυχής. Δήλωσε ο  Jürgen Tracht, Διευθύνων Σύμβουλος της Γερμανικής Marine Industry Association.

Η ζήτηση για μηχανοκίνητα και ιστιοπλοϊκά σκάφη ήταν πολύ ικανοποιητική, ιδίως για τα μηχανοκίνητα σκάφη μέχρι επτά μέτρα. Όμως και οι πωλήσεις των σκαφών έως 16 μέτρα ήταν εξαιρετικές.

Η αγορά περιμένει μία πράγματι μεγάλη ώθηση από την καινούργια νομοθεσία που θα επιτρέπει, την διακυβέρνηση σκάφους με ιπποδύναμη έως 15 ίππους, χωρίς δίπλωμα κυβερνήτη. Οι επισκέπτες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον σε όλα τα σκάφη με αυτή την ιπποδύναμη.

Ένας άνεμος αισιοδοξίας υπήρξε και στην αίθουσα 6, των πολυτελών σκαφών. Το mega yacht κερδίζει έδαφος. Υπήρξαν θετικές συζητήσεις, μεγάλο ενδιαφέρον και πολλές πωλήσεις.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των επισκεπτών τα σκάφη αναψυχής ήταν το κύριο ενδιαφέρον της έκθεσης του Dϋsseldorf.

Επίσης, όσον αφορά το θαλάσσιο τουρισμό και τις ναυλώσεις, οι δημοφιλέστεροι προορισμοί της Μεσογείου ήταν, η Κροατία η Τουρκία και η Ελλάδα, μαζί φυσικά με τον εγχώριο θαλασσινό τουρισμό.

Το ποσοστό των διεθνών επισκεπτών ήταν ελαφρώς κάτω τη χρονιά αυτή, κυρίως λόγω των προβλημάτων των πτήσεων. Όμως, 45.000 χιλ. επισκέπτες έφτασαν από 50 χώρες.  Από την Γερμανία ένας  στους τρεις προέρχονταν από την νότια, ανατολική και βόρεια Γερμανία.

Στη συνολική εκτίμηση των υπευθύνων της έκθεσης, το 96% των επισκεπτών έφυγαν πλήρως ικανοποιημένοι.

Το επόμενο Ναυτικό Σαλόνι του Düsseldorf έχει προγραμματιστεί για τις 18 – 26 Ιανουαρίου 2014.

credit: photo by Messe Dusseldorf