Ασφάλειες σκαφών κατά της κλοπής.

Δεν υπάρχει απόλυτη προστασία, αλλά σίγουρα μπορείτε να δυσκολέψετε τους κλέφτες

Είτε πρόκειται για μερική ή ολική κλοπή στα σκάφη αναψυχής, οι κλέφτες χτυπούν τις περισσότερες φορές με επαγγελματικό τρόπο. Το εξειδικευμένο προσωπικό της Pantaenius βρίσκεται διαρκώς στα ίχνη των απατεώνων, όμως ορισμένες φορές είναι και τα δικά τους  χέρια δεμένα.

Ετησίως καταγράφονται στην Εταιρία κατά μέσο όρο πάνω από 290 μερικές ή ολικές απώλειες, που οφείλονται σε κλοπή. Η απώλεια αυτή αντιστοιχεί ετησίως σε περίπου 1.6 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί την πέμπτη συχνότερη αιτία αποζημιώσεων (με ποσοστό 11%) στην Pantaenius, ενώ οι δαπάνες από συγκρούσεις συμπτωματικά κρατούν τα σκήπτρα της στατιστικής για αρκετά χρόνια.

Ωστόσο στον χώρο των σκαφών αναψυχής, η κλοπή είναι διαφορετική από την κλοπή σε σπίτια ή αυτοκίνητα, καθώς δεν πρόκειται για τυχαία αναζήτηση , αλλά για στοχευμένη διάρρηξη. Ο λόγος είναι ότι τα κλεμμένα αγαθά πωλούνται δυσκολότερα. «Ειδικότερα τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα πλοήγησης και οι εξωλέμβιες μηχανές βρίσκονται ψηλά στην λίστα των κλεφτών και δεν έχουν παρά μόνο περιορισμένη πελατεία,» αναφέρει ο Holger Flindt, επικεφαλής του τμήματος αποζημιώσεων της Pantaenius. Κι όμως οι ειδικοί στην ασφάλιση διαλέγουν τη συμβατική οδό μέχρι ενός σημείου, για να εντοπίσουν τους κλέφτες. «Όταν υπάρχουν συνεχείς διαρρήξεις, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο eBay, όπου έχουμε ήδη καταφέρει να εντοπίσουμε ορισμένα κλεμμένα αγαθά.»

Όσον αφορά στον εξοπλισμό του σκάφους,  σίγουρα η ευρεση του είναι δύσκολη υπόθεση  και το μόνο που μπορεί κανείς να κάνει είναι να προλάβει τις καταστάσεις. Πέρα από το να σηματοδοτήσει με κάποιον τρόπο τον εξοπλισμό του ώστε να είναι αναγνωρίσιμος και έτσι πιο δύσκολη η πώληση του, συνίσταται  ειδικά τώρα τους χειμερινούς μήνες να κλειδώνουμε σωστά το σκάφος, να μαζεύουμε τα εξωλέμβια και γενικά αντικείμενα που μπορόυν να αφαιρεθούν ευκολα και να τα κλειδώνουμε επίσης στο εσωτερικό του σκάφους. Η τακτική επιθεώρηση και η παρουσία μας στην Μαρίνα παίζει και αυτή έναν σημαντικό ρόλο

Εκεί που υπάρχει δυνατότητα να κάνουμε κάτι είναι στην ολική κλοπή στου σκάφους, όπου η τεχνολογία προσφέρει αρκετές λύσεις.

Τα συστήματα εντοπισμού, τα οποία βασίζονται είτε στην τεχνολογία GSM είτε στην δορυφορική τεχνολογία παρέχουν καλή προστασία από τέτοια περιστατικά. «Η αγορά και εγκατάσταση είναι συγκριτικά προσιτή κοστίζει από 400 έως 1000 ευρώ,» σύμφωνα με τους ειδικούς της Pantaenius.  Εν τω μεταξύ πολλά από αυτά διαθέτουν τα γνωστά συστήματα ‘geo-facing’, καθώς και συστήματα εντοπισμού θέσης. Το λογισμικό μπορεί να προγραμματιστεί, π.χ. να ενεργοποιεί ένα συναγερμό, μόλις το σκάφος απομακρυνθεί σε ακτίνα άνω των 200 μέτρων από την προβλήτα. Η Pantaenius με την βοήθεια τέτοιου είδους εξοπλισμό και έχει εντοπίσει κλεμμένα σκάφη σχετικά γρήγορα.

Όμως η Pantaenius έχει έναν ακόμη άσσο στο μανίκι: έχει πρόσβαση σε μια μοναδική υπηρεσία εντοπισμού σκαφών αναψυχής με την Marine Claims Service (MCS).  Η MCS έχει στη διάθεσή της πάνω από 26.000 διεθνείς συνδέσμους με συνεργεία, μαρίνες, υπεύθυνους λιμανιών, βενζινάδικα και πολλές άλλες επαφές. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, ειδοποιούνται αυτοί οι σύνδεσμοι μέσω ενός εξεζητημένου προγράμματος εντοπισμού και καλούνται να προσέλθουν για βοήθεια. Με τεράστια επιτυχία: τα ποσοστά επιτυχίας της MCS είναι πάνω από 60% για κλοπές σκαφών.

Είναι γνωστό ότι πρέπει να ενεργήσει κανείς τάχιστα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για οργανωμένη κλοπή σκαφών αναψυχής υψηλής ποιότητας. «Ένας φημισμένος δίαυλος για κλεμμένα σκάφη αναψυχής διασχίζει την γαλλική Ριβιέρα και την Αδριατική με κατεύθυνση την Μαύρη Θάλασσα, γιατί υπάρχει τεράστια ζήτηση για επιβλητικά σκάφη ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη,» σύμφωνα με τον κ. Flindt. «Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό για εμάς να εντοπίσουμε τα σκάφη, προτού διασχίσουν τον Βόσπορο. Γι’ αυτό το λόγο συνεργαζόμαστε με την τοπική Ακτοφυλακή και τους πιλότους εκεί. Μόλις φτάσει το σκάφος στην Μαύρη Θάλασσα, οι ελπίδες πρόσβασης είναι πλεόν  ελάχιστες. «Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να ζητήσει κανείς την επιστροφή κλεμμένων αγαθών, που αγοράστηκαν στη Ρωσία καλή τη πίστη, για παράδειγμα. «Αυτό δυστυχώς μπορεί να είναι απογοητευτικό,» μας λέει ο κ. Flindt από την εμπειρία, που έχει. Μια ειδικευμένη ομάδα σε συνεργασία με την εταιρεία MCS εντόπισαν προσφατα μία κλεμμένη θαλαμηγό σε λίμνη κοντά στη Μόσχα ύτερα από  εντατική αναζήτηση. Παρόλο, που μπορεί να αποδειχθεί ότι πρόκειται για το αντικείμενο της αναζήτησης – το (παλαιό) όνομα του σκάφους ήταν αναγεγραμμένο στα έγγραφα –  τα χέρια της Pantaenius παρέμεναν δεμένα λόγω της καθιερωμένης ρώσικης νομικής πρακτικής. «Επειδή ο τωρινός ιδιοκτήτης μπορούσε να αποδείξει ότι πραγματικά αγόρασε το σκάφος καλή τη πίστη από έναν αντιπρόσωπο, ο οποίος πλέον έχει εξαφανιστεί – δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάρει κανείς πίσω το σκάφος.»

Για οποιαδήποτε πληροφορία χειαστείτε σχετικά με την ασφάλιση του σκάφους σας :

www.Pantaenius.gr

Christos Kontovasilis

Yacht Insurance CIC

3, Afxentiou St.

17455 Kalamaki -Athens

Tel: +30 210 9881046

Fax: +30 210 9845598

Mob: +30 6977 466417

E-mail: [email protected]