Αντίπαρος
ΠροορισμοίΕπιμέλεια: Γιάννης Στρίκος
Τα παλιά τα χρόνια, οι Παριανοί με τους Αντιπαριώτες, είχαν ένα μυστικό κώδικα επικοινωνίας. Αν κάποιος από την Πάρο ήθελε να περάσει απέναντι στην Αντίπαρο, άνοιγε διάπλατα την γαλάζια πόρτα της μικρής εκκλησίας που βρίσκεται στο γιαλό της Πάρου.
Έδιναν έτσι το σήμα στους Αντιπαριώτες βαρκάρηδες, τους περαματάρηδες όπως τους έλεγαν για να παραλάβουν τους επισκέπτες.
Σήμερα από το λιμάνι της Παροικιάς (3 ν.μ.) ή από το λιμανάκι της Πούντας (0,5 ν.μ.), επισκέπτες από την Πάρο με τακτικά φέρι μποτ, φτάνουν στην Αντίπαρο.
Η Αντίπαρος των 35 χλμ απέχει ένα ναυτικό μίλι, από το Νοτιοδυτικό φάρο της Πάρου. Ανάμεσα στην Πάρο και στην Αντίπαρο υπάρχει, ένα νησάκι ο Σαλιάγκας , στο οποίο βρέθηκαν ερείπια νεολιθικού οικισμού του 4000 π.χ.
Η εύρεση τους επιβεβαιώνει ίσως την άποψη ότι η Πάρος και η Αντίπαρος ήταν κάποτε ενωμένες.
Το πρώτο ξενοδοχείο στην Αντίπαρο χτίστηκε το 1960 και πήρε το όνομα «Μανταλένα» από την ομώνυμη ταινία με την Βουγιουκλάκη που γυρίστηκε εκεί.
Από τότε μέχρι σήμερα η Αντίπαρος εξελίχθηκε από ήρεμο ψαρότοπο σε χίππικο προορισμό κι από αγαπημένο νησί των ψαγμένων κουλτουριάρηδων σε προορισμό μιας ετερόκλητης ομάδας επισκεπτών. Στα πλακόστρωτα δρομάκια και τις παραλίες θα συναντήσεις πιτσιρικάδες που είχαν πάει για clubbing στην Πάρο και πέρασαν απέναντι για λίγο εναλλακτικό τουρισμό ψαγμένα τυπάκια που είχαν έρθει για το περιβόητο camping της Αντίπαρου και οικογενειάρχες να ψωνίζουν κουβαδάκια.
Κι ίσως κάποιο απόγευμα στην χώρα να συναντήσεις τον Πανούση να πίνει τον καφέ του η τον Tom Hanks να χαζεύει το βιβλιοπωλείο.
Κατά έναν αξιοθαύμαστο τρόπο όμως πάρα την τουριστική έκρηξη οι Αντιπαριώτες παραμένουν ανοιχτόκαρδοι, ευγενείς, φιλόξενοι και παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
Στον πλακόστρωτο δρόμο της χώρας που ενώνει την παραλία με το κάστρο την περατζάδα που λένε οι ντόπιοι θα βρεις ότι θελήσεις.
Από μπακάλικα, καφέ, βιβλιοπωλείο, ροκ μπαράκια, ταβέρνες, σχολή κατάδυσης μέχρι υπέροχο χειροποίητο παγωτό. Τις νύχτες του Αυγούστου ταχυδακτυλουργοί και ξυλοπόδαροι εντυπωσιάζουν τα πιτσιρίκια ενώ τα… μεγαλύτερα παιδιά στολίζουν τα μαλλιά με κοτσιδάκια και το σώμα με τατουάζ από χέννα.
Κοντά στην πλατεία βρίσκεται το Ενετικό κάστρο που χτίστηκε το 1940 από τον Τζιοβάννι Λορεντάνο. Ο Λορεντάνο πήρε την Αντίπαρο προίκα (!) για τον γάμο του με την κόρη του άρχοντα της Πάρου Σομμαρίπα.
Την εποχή της Ενετοκρατίας η Αντίπαρος δεχόταν συχνά επιθέσεις από πειρατές και οι κάτοικοι της εγκατέλειπαν συχνά το νησί και κατέφευγαν στην Πάρο.
Χτίστηκε λοιπόν το Κάστρο, ένας πανέμορφος αμυντικός οικισμός με σκοπό να προστατεύει τους κατοίκους από τις πειρατικές επιδρομές.
Το τείχος του Κάστρου αποτελείτο από τους εξωτερικούς τοίχους διώροφων σπιτιών που σχημάτιζαν ένα τετράγωνο συγκρότημα γύρω από μια αυλή. Στην μέση υπήρχε κυκλικός πύργος στον οποίο κατοικούσε ο τοπικός άρχοντας. Η είσοδος του κάστρου βρίσκεται δίπλα στην Μητρόπολη του Αγίου Νικολάου. Δείτε το.
Το σπήλαιο
Το σπήλαιο της Αντιπάρου είναι ίσως το πιο σημαντικό αξιοθέατο του νησιού. Βρίσκεται σε απόσταση 9 χλμ από την χώρα, πάνω σ’ ένα λόφο. Στην είσοδο του σε υποδέχεται το εκκλησάκι του Αι Γιάννη του Σπηλιώτη.
Σταλακτίτες, σταλαγμίτες (ανάμεσα τους και ο αρχαιότερος της Ευρώπης ηλικίας 45 εκατομμυρίων χρόνων και ύψους 8 μέτρων) σε συνοδεύουν σ’ αυτήν την εξερεύνηση στα έγκατα της γης στην πορεία που καταγράφουν τα 411 σκαλοπάτια του σπηλαίου. Στην σπηλιά μπορείς να πας με σκάφος η με λεωφορείο από την χώρα. Και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεσαι αθλητικά παπούτσια γιατί η περιπέτεια περιλαμβάνει και 20 λεπτά περπάτημα.
Περισσότερο γνωστό έγινε το σπήλαιο μετά τον 16ο αιώνα. Ο Μαρκήσιος Ντε Νοναντέλ, Γάλλος πρεσβευτής στη Κωνσταντινούπολη επισκέφθηκε την Αντίπαρο το 1673 και ο παπάς της συνοδείας του τέλεσε τη λειτουργία των Χριστουγέννων στο εσωτερικό του σπηλαίου. Το σημείο αυτό του σπηλαίου ονομάζεται Αγία Τράπεζα. Το 1840, ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας ο Όθωνας επισκέφθηκε το σπήλαιο και χάραξε το όνομά του πάνω σ’ έναν σταλαγμίτη. Γι’ αυτό και μια αίθουσα του σπηλαίου ονομάζετε Βασιλική Αίθουσα.
Το κάμπινγκ της Αντιπάρου
Ένα από τα διασημότερα κάμπινγκ του Αιγαίου είναι το κάμπινγκ του Θεολόγου στην Αντίπαρο. Πάνω στη θάλασσα 15 λεπτά ποδαρόδρομο από την Χώρα με φυσική σκιά από κέδρους και καλή υποδομή. Αρχές Αυγούστου οργανώνονται συναυλίες με ροκ μπάντες. Άμμος, φεγγάρι και ροκιές. Τι άλλο θέλεις;
To Σινεμά της Αντιπάρου
Ωραία ταινιάκια επιλεγμένα από τον Γιάννη Παντελίκη ιδιοκτήτη του θερινού σινεμά Ωλίαρος( έτσι ονόμαζαν οι Φοίνικες την Αντίπαρο).
Οι Γεύσεις της Αντιπάρου
Όπου και να φας στην Αντίπαρο το φαγητό είναι θαύμα. Δοκίμασε κόκορα πατίδο (γεμιστό με κεφαλοτύρι, κανελλογαρύφαλλα , ψωμί και εντόσθια) αγριοκούνελο στιφάδο, ξινομυζήθρα και τουλουμοτύρι και οπωσδήποτε χταπόδι στα κάρβουνα και ντόπια τσικουδιά! Εννοείται … ψάρια και θαλασσινά.
Οι Παραλίες της Αντιπάρου
Η Αντίπαρος έχει ωραιότατες παραλίες προσβάσιμες από στεριά και θάλασσα. Τον Άγιο Γεώργιο, τον Σωρό,τον Σιφνέικο γιαλό, τον Βαθύ Βώλο.
Όσοι διαθέτουν σκάφος αξίζει ν’αφιερώσουν χρόνο στην εξερεύνηση του θαλάσσιου τοπίου.
Η Αντίπαρος είναι σχετικά μικρό νησί. Η βόλτα με το σκάφος ήταν απίστευτη. Ο αέρας είχε κόψει και έτσι εμείς, χαλαρώσαμε λίγο της Verado και απολαύσαμε ένα ήρεμο ταξίδι.
Στα στενά της Αντίπαρου οι νησίδες Φυρά, Σαλιάγκος και Ρευματονήσι, προσφέρονται για ψάρεμα και βουτιές. Στα δυτικά του νησιού ψάξτε τα Μεγάλα και Μικρά Μοναστήρια.
Στα νότια του νησιού πίσω από μια απόκοσμη σπηλιά βρίσκεται ο Επιτάφιος με τα πράσινα νερά. Απέναντι απ’τον Επιτάφιο βρίσκεται το νησάκι Δεσποτικό. Η παραλία Λιβάδι στο νότιο τμήμα του προσφέρεται για μπάνιο και δέσιμο αρόδου.
Στο βόρειο τμήμα του Δεσποτικού υπάρχει το Πουρί για ψαροντούφεκο και η όμορφη μικρή παραλία Πλακάκια.
Όταν βρείτε κάτι ερωτεύσιμο, φωτογραφίστε το και στείλτε το και σε μας……
Πανηγύρια της Αντιπάρου
Τα μεγαλύτερα πανηγύρια που πραγματοποιούνται είναι:
7 Μαΐου, το πανηγύρι του Αϊ Γιάννη του Σπηλιώτη γίνεται στην είσοδο του σπηλαίου και συμμετέχουν τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα.
23 – 24 Ιουνίου, στην γιορτή του Αϊ Γιάννη αναβιώνει το έθιμο του Κλείδωνα από το χορευτικό συγκρότημα της Αντιπάρου, στο λιμάνι του νησιού.
Στα μέσα του Ιουλίου διοργανώνεται το τριήμερο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας, στο λιμάνι της Αντιπάρου με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και φαγοπότι με τοπικά εδέσματα.
7 Σεπτεμβρίου γίνεται πανηγύρι στο εκκλησάκι της Παναγίας της Φανερωμένης, το οποίο βρίσκεται στην άλλη πλευρά της Αντιπάρου και η πρόσβαση σ’ αυτό γίνεται με ψαροκάικα, ή με το δικό σου σκάφος.
Αντίπαρος – Χρήσιμα Τηλέφωνα
Κοινότητα Αντιπάρου 22840 61570
Αστυνομικό Τμήμα 22840 61202
Λιμενικός Σταθμός 22840 61485
Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο 22840 61219