31 χρόνια: ΛΑΛΙΖΑΣ Α.Ε.

Ο κ. Σπύρος Σπίνουλας, διευθυντής marketing  της εταιρίας, μας μίλησε, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για την ιστορία, το παρόν και το όραμα  της ΛΑΛΙΖΑΣ Α.Ε.

 

Η LALIZAS S.A. είναι μια από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις στο χώρο της κατασκευής και εμπορίας ναυτιλιακών ειδών. Πως ξεκίνησε η LALIZAS S.A;

Η εταιρία LALIZAS ιδρύθηκε το 1982, όταν ο πρώην πανελλήνιος πρωταθλητής Ιστιοπλοΐας κ. Σταύρος Λάλιζας αποφάσισε να φτιάξει το πρώτο του σωσίβιο όντας δυσαρεστημένος από τα υπάρχοντα σωσίβια που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε. Σταδιακά λοιπόν, ανταποκρινόμενος στη ζήτηση της ναυτιλιακής αγοράς, άρχισε να πουλάει τα ειδικά κατασκευασμένα σωσίβια σε όλη την Ελλάδα και τέσσερα χρόνια αργότερα ξεκίνησε τις πρώτες εξαγωγικές δραστηριότητες, για να φτάσει σήμερα να αποτελεί κολοσσό στην βιομηχανία των ναυτιλιακών και σωστικών ειδών.

Είναι γνωστό ότι το 2000 περάσατε από μια τεράστια δοκιμασία και ξαναγεννηθήκατε από την αρχή. Πως βρήκατε τη δύναμη να το κάνετε και πως το αντιμετωπίσατε;

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης τέτοιου είδους δοκιμασιών. Το σίγουρο είναι ότι όλα ξεκινούν από τη δύναμη θελήσεως του Προέδρου κ. Σταύρου Λάλιζα και των εργαζομένων της εταιρίας εκείνη την εποχή, κάποιους εκ των οποίων έχουμε την τύχη να τους έχουμε ακόμη μαζί μας. Ενδεικτικό παράδειγμα της αξιέπαινης αυτής προσπάθειας είναι το γεγονός ότι εκείνη την εποχή ομάδες εργαζομένων που αποτελούσαν ξεχωριστά τμήματα της εταιρίας συγκεντρώνονταν στα σπίτια κάποιων εξ αυτών και εργάζονταν ομαδικά ώστε να μπορέσει η εταιρία να επιβιώσει και να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της παραγωγής. Έτσι λοιπόν, ένα σύνολο ανθρώπων με θέληση, ανοχή και όρεξη για δουλειά κατάφερε να αποδείξει πως μια εταιρία με ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα μπορεί στην κυριολεξία να ξαναγεννηθεί από τη στάχτη της.

Είστε από τις λίγες εταιρίες που ανέπτυξαν εξαγωγικό χαρακτήρα. Μιλήστε μας λίγο για αυτό.

Η πρώτη εξαγωγή της LALIZAS S.A. πραγματοποιήθηκε το 1986, ενώ ακόμη βρισκόταν σε πολύ πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, είχαμε την τύχη να εξάγουμε τα πρώτα μας προϊόντα στην Αγγλία, μια χώρα της οποίας η αγορά σωστικού εξοπλισμού ήταν και συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη. Το γεγονός αυτό συνέβαλε στο να τεθεί υψηλά ο πήχης των προσδοκιών μας, πράγμα που σταδιακά αντιληφθήκαμε ότι συνάδει με τα πρότυπα των διεθνών αγορών. Καλώς ή κακώς λοιπόν, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η εταιρία ταυτίστηκε με τις εταιρίες του εξωτερικού με αποτέλεσμα να χάσει την προσήλωσή της στην εγχώρια αγορά. Σήμερα κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι επρόκειτο για σοφή κίνηση. Ωστόσο, εμείς δεν συμμεριζόμαστε αυτή την άποψη, πράγμα που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ενώ πολλές μεγάλες εταιρίες εγκαταλείπουν την χώρα προς αναζήτηση της οικονομικής τους ευημερίας, η LALIZAS S.A. επενδύει δυναμικά στην ελληνική αγορά.

Στην είσοδο των γραφείων σας, αναφέρετε ότι ο κόσμος σας είναι η δύναμή σας. Τι εννοείτε;

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι άνθρωποι είναι το σημαντικότερο «κεφάλαιο» και συνιστούν το πολυτιμότερο στοιχείο σε μια εταιρία, δεδομένου ότι δύνανται να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να ενισχύσουν την κερδοφορία μιας επιχείρησης. Ο σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια έχει καταστήσει απαραίτητη την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, μια άποψη που ο όμιλος LALIZAS S.A. ενστερνίζεται απόλυτα. Γι’ αυτό τον λόγο, η εταιρία μας βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση των πιο κατάλληλων και ικανών εργαζομένων και επενδύει στη συνεχή εκπαίδευσή τους. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στον όμιλό μας έχουν ανοιχτεί τριάντα νέες θέσεις εργασίας, πράγμα που αποδεικνύει την πρόθεσή μας για απασχόληση νέων εργαζομένων που μπορούν να συνδράμουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας.

Τι νομίζετε για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και πως βλέπετε να επηρεάζει το μέλλον της αγοράς του σκάφους αναψυχής;

Όσον αφορά στην οικονομική κρίση, με εξαίρεση τις αρνητικές συνέπειες που έχει σε κοινωνικό επίπεδο, δεν με απασχολεί. Είναι συνειδητή επιλογή, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, να μένω προσηλωμένος στο τρίπτυχο: όραμα, πλάνο, αποτέλεσμα και να μη μοιρολατρώ. Σίγουρα, για πολλούς συμπολίτες μας η καθημερινότητα έχει γίνει δυσβάσταχτη, ωστόσο η άποψη μου είναι ότι ο φαταλισμός και η απαισιοδοξία δεν αποτελούν την καταλληλότερη προσέγγιση για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους καταστάσεων. Η επικρατούσα άποψη του ομίλου είναι ότι σίγουρα μέσα από μια τέτοια παγκόσμια πλέον οικονομική κρίση αναδύονται ευκαιρίες ανάπτυξης με εξαιρετικό όφελος τόσο για την εταιρία και τους εργαζόμενους όσο και για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Όσον αφορά στα σκάφη αναψυχής, θεωρώ ότι για τα επόμενα 3 – 5 χρόνια δεν θα υπάρχει αγορά αλλά μόνο συντήρηση των υπαρχόντων σκαφών, πράγμα που για την εταιρία μας μεταφράζεται ως ευκαιρία για πώληση.

Μάθαμε ότι προβήκατε σε νέες, πολύ μεγάλες επενδύσεις και μάλιστα, εν μέσω κρίσης. Μιλήστε μας για αυτές.

Στις 13/11/2012 ανακοινώθηκε και επίσημα ότι οι εταιρίες Lofrans’ , Max Power, Nuova Rade και Ocean που ανήκαν στην εταιρία Navimo εξαγοράστηκαν 100% από τον όμιλο LALIZAS S.A. Κατά συνέπεια, αυτή τη στιγμή ο όμιλος μας έχει στην κατοχή του πέντε εταιρίες που κυριαρχούν στο χώρο του ναυτιλιακού εξοπλισμού. Πιο συγκεκριμένα, η Lalizas κυριαρχεί στο σωστικό εξοπλισμό, η Lofrans’  στους εργάτες αγκυροβολίας, η Max Power στα bow thrusters (πρωραία), η Nuova Rade σε οτιδήποτε σχετίζεται με πλαστικό υλικό και η Ocean  στα μπαλόνια αγκυροβολίας. Κατ’ επέκταση, γίνεται αντιληπτό ότι ο όμιλος LALIZAS έχει ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο και πλέον έχει στην κατοχή του 31.500 τ.μ. παραγωγής και αποθήκευσης σε Ελλάδα, Κίνα, Ιταλία, Αμερική και Dubai. Τα προϊόντα μας λοιπόν είναι διαθέσιμα σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Ασχολείστε έντονα με την εταιρική κοινωνική ευθύνη, γιατί;

Ο όμιλος LALIZAS S.A. εκφράζει έμπρακτα τον σεβασμό του στον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον, υιοθετώντας έναν κώδικα δεοντολογίας που προάγει την καλύτερη ποιότητα ζωής. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η ανάληψη πρωτοβουλιών που ωφελούν το κοινωνικό σύνολο στο οποίο δραστηριοποιούμαστε αποτελεί καθήκον μας. Για τον λόγο αυτό, η εταιρία μας ενθαρρύνει την προώθηση ενεργειών που αποσκοπούν στην εδραίωση μιας υγιούς και προσοδοφόρας κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «KOSMOS» της LALIZAS S.A. θέτει ως πρωταρχικό του στόχο την προστασία του περιβάλλοντος μέσω ποικίλων ενεργειών όπως η ανακύκλωση και η μικρότερη κατανάλωση χαρτιού. Επιπροσθέτως, η κοινωνική μας δράση περιλαμβάνει την ενίσχυση μη κυβερνητικών αναπτυξιακών οργανώσεων όπως η Actionaid Hellas καθώς και την προαγωγή του πολιτισμού και του αθλητισμού με την παροχή χορηγιών. Τέλος, σεβόμαστε τους ανθρώπους μας προσφέροντας τους ίσες ευκαιρίες, ομαδική κοινωνική ασφάλιση και εκπαιδευτικά σεμινάρια προκειμένου να συμβάλλουμε στην περαιτέρω εξέλιξή τους.

Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον;

Το όραμά μας είναι φυσικά να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας και να συνεχίσουμε την επιτυχημένη μας πορεία στον χώρο των ναυτιλιακών ειδών, του εξοπλισμού σκαφών και των σωστικών ειδών. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για εξασφάλιση της οικονομικής μας βιωσιμότητας και επιδιώκουμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος των νεοαποκτηθέντων εταιριών ώστε να καταφέρουμε να παρέχουμε στην αγορά του ναυτιλιακού εξοπλισμού την δυναμική και την αξιοπιστία που της αρμόζει.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Σπίνουλα για τις τόσο ενδιαφέρουσες πληροφορίες, της μεγαλύτερης επιχείρησης ναυτιλιακών ειδών στην Ελλάδα.